Ajankohtaista

Tervetuloa fiilistelemään museoon!

Haluaisitko vierailla Luonnontieteellisessä museossa, mutta talon kaikkien sopukoiden koluaminen tuntuu liian aikaavievältä? Ei hätää – fiilistelyreittioppaiden johdattamana voit perehtyä tiettyyn teemaan tai olotilaan. Nappaa reittiopas aulasta ja lähde toisenlaiselle tutkimusmatkalle näyttelyihin.

Lue lisää

Kasvien etäsuojelu on muutakin kuin ruusuilla tanssimista

Moni tietää, että eläintarhoissa harjoitetaan uhanalaisten eläinten etäsuojelua. Mutta moniko on kuullut, että samaa työtä tehdään myös kasveilla? ESCAPE-hankkeesta kertova näyttely esittelee etäsuojelun saavutuksia sekä yllättäviä haasteita 4.10. asti Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tervetuloa!

Lue lisää

Piirustuspajat jatkuvat syksyllä

Kuvittaja Meria Palinin vetämät suositut piirustuspajat jatkuvat syys- ja lokakuussa Luonnontieteellisessä museossa. Ensimmäisessä pajassa la & su 19.-20.9. klo 12-15 piirretään kettuja. Kaikki ovat tervetulleita kettujen kesteihin!

Lue lisää

Suomelle löytyi uusia jäkäliä – tutkija muistuttaa lahopuiden merkityksestä

Suomesta on löytynyt kuusi maalle uutta jäkälälajia ja kaksi muuta kotelosienilajia. Helsingin yliopiston tutkimuksessa kaikki lajit löytyivät lahopuilta, muun muassa Hämeenlinnan Evolta, Vantaan Herukkapurolta ja Kolilta. Vasta osa lajeista on saanut suomenkielisen nimen. Lajit kuuluvat tyynyjäkälien (Micarea), säkkijäkälien (Thelocarpon) ja nystyjäkälien (Lecidea) sukuihin. Mukana on myös jäkälillä elävä loissienilaji suvusta Epigloea.

Lue lisää

Lisää uutisia

Luomus tutkii

Petolinnut satelliittiseurannassa

Luomuksen yhteistyöprojekteissa seurataan merikotkien, sääksien ja mehiläishaukkojen liikkeitä GPS-satellittien avulla.

Suomen linnut kartalla

 

Lintuatlas

Lintuatlaksen tavoitteena oli selvittää Suomen pesimälintulajien nykyiset levinneisyydet sekä tutkia lajien levinneisyyksien muutoksia. Lintulajien esiintymistieto kerättiin 10x10 km2 ruuduista koko Suomesta vuosina 2006–2010. Kyseessä on kolmas valtakunnallinen lintuatlas. 

Suomen kasvit kartalla

 

Kasviatlas

Kasviatlas esittelee Suomen putkilokasvien levinneisyyttä. Kasviatlaksen perustana on Luonnontieteellisen keskusmuseon  Kastikka-kasvistotietokanta, johon on toukokuuhun 2013 mennessä tallennettu yli 5,8 miljoonaa kasvihavaintoa.

A bug