Ajankohtaista

Kutistuva päästäinen ja muita eläinten talvitouhuja

Talvi on monille ankaraa aikaa, mutta onneksi eläimillä on monia keinoja selviytyä talven yli. Yksi kutistuu, toinen syö koko ajan, kolmas muuttaa muille maille. Tervetuloa tutustumaan eläinten talviseen elämään Luonnontieteelliseen museoon 1.12.2015–6.1.2016!

Lue lisää

Muutosta ilmassa – näyttely ilmastonmuutoksesta ja sen tutkimuksesta on avattu

Luomuksen uusi ja pysyvä näyttely vie kävijän miljardien vuosien aikamatkalle. Muutosta ilmassa on kertomus aikamme todennäköisesti tärkeimmästä kysymyksestä ja kunnianosoitus Luomuksessa ja muualla Helsingin yliopistossa tehtävälle ilmastonmuutoksen tutkimukselle. Näyttelyn yhdessä ilmastonmuutoksesta huolestuneen lukiolaisen kanssa avannut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen lupasi muistaa tutkijoiden lähettämät terveiset.

Lue lisää

Uusi näyttely laittaa keskustelun ilmastonmuutoksesta uusiksi

Ilmasto muuttuu nyt ja se muuttuu nopeasti. Kotimaiset lajimme linnuista kasveihin reagoivat, ja uusia tulokkaita saapuu nopeammin kuin vuosituhansiin. Muidenkin kuin tutkijoiden on syytä ymmärtää, että ilmastonmuutoksessa ei ole mitään jossiteltavaa, sanoo Luomuksen johtaja, professori Leif Schulman. Helsingin yliopiston ilmastonmuutoksen tutkimukseen keskittyvä näyttely Muutosta ilmassa avautuu yleisölle Luonnontieteellisessä museossa lauantaina 21. marraskuuta – aivan Pariisin kansainvälisen ilmastokokouksen alla.

Lue lisää

Kaisaniemen kasvihuoneet kutsuvat väriterapiaan

Ulkopuutarhan ollessa talvilevossa ja osin uudistustöiden sulkemana, kasvihuoneet kietovat kävijän trooppiseen lämpöön, valoon ja vehreyteen. Välimeren, savannin ja sademetsän lomassa voi tehdä aikamatkan kasvien historiaan. Tervetuloa pikalomalle tropiikkiin!

Lue lisää

Lisää uutisia

Luomus tutkii

Petolinnut satelliittiseurannassa

Luomuksen yhteistyöprojekteissa seurataan muun muassa merikotkien, sääksien, huuhkajien ja mehiläishaukkojen liikkeitä GPS-satellittien avulla.

Suomen linnut kartalla

Lintuatlas

Lintuatlaksen tavoitteena oli selvittää Suomen pesimälintulajien nykyiset levinneisyydet sekä tutkia lajien levinneisyyksien muutoksia. Lintulajien esiintymistieto kerättiin 10x10 km2 ruuduista koko Suomesta vuosina 2006–2010. Kyseessä on kolmas valtakunnallinen lintuatlas. 

Suomen kasvit kartalla

 

Kasviatlas

Kasviatlas esittelee Suomen putkilokasvien levinneisyyttä. Kasviatlaksen perustana on Luonnontieteellisen keskusmuseon  Kastikka-kasvistotietokanta, johon on toukokuuhun 2013 mennessä tallennettu yli 5,8 miljoonaa kasvihavaintoa.

A bug