Ajankohtaista

Vastarannan kiiski ja muut Leinosen pilapiirrokset museokahvilassa

Vastarannan kiiski – Fishy Cartoons – Seppo Leinosen pilapiirroksia Luonnontieteellisen museon kahvilassa 6.6.–3.9.2017. Tunnetko kiisken, kivisimpun ja kymmenpiikin? Suomessa on lukuisia hauskoja kaloja, joita moni ei ole koskaan nähnyt. Pilapiirtäjä Seppo Leinosen näyttely esittelee erilaisia kalalajeja ja opastaa samalla kalastuksen ja kalapolitiikan iloihin ja suruihin.

Lue lisää

Museo ja kasvihuoneet kesäajassa

Kesä–elokuussa Luonnontieteellinen museo on avoinna useimpina päivinä kello 10–17 ja torstaisin jopa tunnin pidempään! Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet ovat kesällä kiinni juhannuksesta elokuun puoliväliin asti, kunnostustöiden vuoksi. Kasvun ihmeitä voi kuitenkin ihastella Kaisaniemen ulkopuutarhassa, vaikka joka päivä kello 9–20. Tervetuloa kesämatkalle museoon ja puutarhaan!

Lue lisää

Kutsu: Finnish Biodiversity Information for the Benefit of Society – laji.fi -seminaari 28.9.

Avoin lajitieto on vihdoin totta myös Suomessa – jo nyt yli 27 miljoonan lajihavainnon tiedot jaetaan laji.fi-portaalissa! Suomen Lajitietokeskus kutsuu 28.9. Helsingin yliopiston juhlasaliin kuulemaan, mitä eri alojen huippututkijat kertovat avoimen lajitiedon käytöstä mm. suojelubiologiassa tai ilmastonmuutostutkimuksessa sekä miten avoin lajitieto hyödyttää luonnonsuojelua tai vieraslajien torjuntaa.

Lue lisää

Iin Haminan hautausmaa kertoo sopeutumisesta ympäristöön

Pohjois-Suomessa Iijoen rannalla sijaitseva Iin Haminan keskiaikainen hautausmaa löytyi aikoinaan sattumalta. Tuore tutkimus selvitti vainajien hampaiden isotooppikoostumuksia. Kävi ilmi, että 1400- ja 1500 -lukujen väestö selvisi Iissä pienestä jääkaudesta huolimatta.

Lue lisää

Lisää uutisia

Luomus tutkii

Petolinnut satelliittiseurannassa

Luomuksen yhteistyöprojekteissa seurataan muun muassa merikotkien, sääksien, huuhkajien ja mehiläishaukkojen liikkeitä GPS-satellittien avulla.

Suomen linnut kartalla

Lintuatlas

Lintuatlaksen tavoitteena oli selvittää Suomen pesimälintulajien nykyiset levinneisyydet sekä tutkia lajien levinneisyyksien muutoksia. Lintulajien esiintymistieto kerättiin 10x10 km2 ruuduista koko Suomesta vuosina 2006–2010. Kyseessä on kolmas valtakunnallinen lintuatlas. 

Suomen kasvit kartalla

 

Kasviatlas

Kasviatlas esittelee Suomen putkilokasvien levinneisyyttä. Kasviatlaksen perustana on Luonnontieteellisen keskusmuseon  Kastikka-kasvistotietokanta, johon on toukokuuhun 2013 mennessä tallennettu yli 5,8 miljoonaa kasvihavaintoa.

A bug