Ajankohtaista

Syyslomalla uppoudutaan koralliriutan värimaailmaan

Luonnontieteellinen museo tarjoaa syyslomaviikolla 16.–19.10.2014 kaikille avoimia piirustuspajoja, joissa uppoudutaan koralliriutan ihmeellisten eläinten maailmaan. Koralliriutan äärellä köllöttelee kymmeniä erilaisia kaloja ja selkärangattomia. Haluatko piirtää vaikuttavasta hammasrivistöstään tunnetun valkohain, myrkkypiikkien peittämän siipisimpun vai kolostaan kurkistavan mureenan?

Lue lisää

Syysvärit saapuneet Kumpulaan – tervetuloa!

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kausi jatkuu vielä kahden viikonlopun ajan. Puutarha ja kahvila ovat poikkeuksellisesti avoinna la–su 4.–5.10. ja la–su 11.–12.10. kello 10–16. Ruskamenussa on tarjolla ylipuutarhurin syysvinkkejä ja ruskakierroksia oppaan johdolla. Pääsymaksun hinnalla. 

Kiitämme kuluneesta kesästä – avaamme jälleen toukokuussa 2015!

Lue lisää

Talviset kaupunki- ja vesilinnut runsastuvat, metsälinnut vähenevät

Talvisten kaupunkilintujen runsaudet ovat kolminkertaistuneet ja vesilintujen peräti yli kymmenkertaistuneet Suomessa 1950-luvun lopulta lähtien. Metsässä talvensa viettävien lajien runsaus on sen sijaan puoliintunut samassa ajassa. Tulokset selviävät äskettäin Journal of Avian Biology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Lue lisää

Talikäävän genomi selvitetty

Talikääpä on tehokkain puun ligniiniä ja samalla vain vähän puun selluloosaa hajottava lahosieni. Sitä voidaan hyödyntää muun muassa puuhakkeen valmistuksessa ja pilaantuneen maan kunnostamisessa, mutta geenitiedolla on lukuisia sovellusmahdollisuuksia. Hanketta koordinoi intendentti Otto Miettinen Luomuksesta.

Lue lisää

Lisää uutisia

Luomus tutkii

Petolinnut satelliittiseurannassa

Luomuksen yhteistyöprojekteissa seurataan merikotkien, sääksien ja mehiläishaukkojen liikkeitä GPS-satellittien avulla.

Suomen linnut kartalla

 

Lintuatlas

Lintuatlaksen tavoitteena oli selvittää Suomen pesimälintulajien nykyiset levinneisyydet sekä tutkia lajien levinneisyyksien muutoksia. Lintulajien esiintymistieto kerättiin 10x10 km2 ruuduista koko Suomesta vuosina 2006–2010. Kyseessä on kolmas valtakunnallinen lintuatlas. 

Suomen kasvit kartalla

 

Kasviatlas

Kasviatlas esittelee Suomen putkilokasvien levinneisyyttä. Kasviatlaksen perustana on Luonnontieteellisen keskusmuseon  Kastikka-kasvistotietokanta, johon on toukokuuhun 2013 mennessä tallennettu yli 5,8 miljoonaa kasvihavaintoa.

A bug