LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Mehiläishaukkojen satelliittiseuranta

Tiedot suomalaisten mehiläishaukkojen muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista ovat puutteellisia, sillä rengaslöytöjä mehiläishaukoista on saatu melko vähän. Muuton ja talvehtimisen ohella myös haukkojen liikkeistä Suomen pesimäalueilla tiedetään kovin vähän. Avoinna oleviin kysymyksiin etsitään vastauksia tutkimusprojektissa, jota johtaa Patrik Byholm (Ammattikorkeakoulu Novia). Projektissa ovat yhteistyökumppaneina mukana Jari Valkama (Luonnontieteellinen keskusmuseo) ja Vincenzo Penteriani (Estación Biológica de Doñana, C.S.I.C., Espanja). Lue lisää taustasta »

Satelliittimehiläishaukka Roosa lähettimensä kanssa. Kuva: Annika Rossi

Rahoitus:
 

Satelliittimehiläishaukat (kartat aukeavat yksilön nimeä klikkaamalla)

Parhaillaan seurannassa olevat linnut
Päivi

Päivi sai lähettimensä pesänsä lähistöllä Vesilahdella 13.8.2013. Pariskunnan koiras oli liian arka pyydystettäväksi. Pesässä kasvoi kaksi potraa poikasta.

Seurannasta poistuneet linnut
Aarne Aarne on kuudes aikuinen mehiläishaukka, jolle on asennettu satelliittilähetin. Tämä tapahtui Vöyrillä Pohjanmaalla 24.7.2012. Aarne kohtasi kaikesta päätellen nopean kuoleman Keski-Afrikan tasavallan sademetsässä vuoden 2014 huhtikuun lopussa, jolloin lähetin kerralla lakkasi lähettämästä tietoa.
Annika

Pirkanmaalainen Annika valjastettiin 5.8.2011 pesänsä lähistöltä Hämeenkyrössä. Mikon puoliso.

Hans Toinen kahdesta poikasesta Jurvalaisessa mehiläishaukanpesässä Etelä-Pohjanmaalla. Hansille asennettiin satellittilähetin 2.8.2012. Koska Hansin lähetin äkillisesti hiljeni Kongon sademetsässä v. 2014 maaliskuun lopussa, linnun elämä silloin todennäköisesti loppui, kenties sairauden tai saalistuksen seurauksena.
Jaana Toinen Joukon kahdesta poikasesta valjastettiin 28.7.2011. Jaana kuoli kevätmuutolla 2015 Länsi-Saharassa.
Jouko

Satakuntalainen mehiläishaukkakoiras Jouko valjastettiin pesänsä lähellä 28.7.2011 Laviassa. Pariskunnan naaras osoittautui liian araksi pyydystettäväksi.

Kari

Kari sai kunnian olla ensimmäinen suomalainen pesivä mehiläishaukka, jolle asennettiin yhdistetty gps-paikannin/Argos satelliittilähetin aamupäivällä 27.7.2011 Karin kotireviirillä Jurvassa Etelä-Pohjanmaalla. Tiinan entinen puoliso, joka kuitenkin kuoli Afrikan sademetsään tammikuussa 2013.

Kirsi

Ainoa poikanen kristiinankaupunkilaisessa mehiläishaukanpesässä Pohjanmaalla. Kirsille asennettiin satelliittilähetin aamupäivällä 10.8.2012. Valitettavasti Kirsi kuoli metsästäjän luoteihin Nigeriassa marraskuun 2012 puolivälissä.

Lars

Närpiöläisen mehiläishaukkapariskunnan ainoa poikanen valjastettiin 11.8.2011. Sekä Lars että ainakin sen isä edustavat mehiläishaukan harvinaista mustaa värimuotoa.

Mikko Pirkanmaalainen Mikko valjastettiin 5.8.2011 pesänsä lähistöltä Hämeenkyrössä. Annikan puoliso.
Piff

Karin ja Tiinan poikanen. Valjastettiin lähettimellä 6.8.2011. Piffin lähetin hiljeni kevättalvella 2012 Päiväntasaajan Guinean sademetsässä. Koska lähetin ei ole herännyt eloon, on jokseenkin selvää, että Piff silloin kohtasi kuolemansa.

Puff

Karin ja Tiinan poikanen. Valjastettiin lähettimellä 6.8.2011. Kuoli Mauritanian hiekkadyyneillä toukokuussa 2013 kevätmuutolla.

Roosa

Toinen Annikan ja Mikon poikasista. Valjastettiin 5.8.2011. Lennettyään Hämeenkyröstä Afrikkaan talvehtimaan, Roosan lähetin hiljeni kongolaisessa sademetsässä lopputalvella 2012. Lähettimen jatkuvasta hiljaisuudesta päätellen Roosa poistui silloin elävien mehiläishaukkojen joukosta.

Tiina

Tiina valjastettiin lähettimellä aamupäivällä 27.7.2011 sen kotireviirillä Jurvassa Etelä-Pohjanmaalla. Tiina pariutui kesällä 2013 uuden koiraan kanssa edellisen kumppanin Karin kuoltua. Tällöin Tiina myös pyydystettiin uudestaan jolloin se sai uudenlaisen lähettimen joka kuitenkin toimittaa paikannustietoja ainoastaan pesimisreviirille pystytetyn antenniverkoston välityksellä. Näin ollen Tiinan liikkeistä karttuu tietoa vasta kun haukkanaaras toivon mukaan palaa reviirilleen tulevina kesinä.

Lasse

Erillisessä hankkeessa vuodesta 2010 seurannassa ollut kokemäkeläinen mehiläishaukka.

Taustaa: mehiläishaukkojen satelliittiseuranta

Tiedot suomalaisten mehiläishaukkojen muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista ovat puutteellisia, sillä rengaslöytöjä mehiläishaukoista on saatu melko vähän. Rengaslöytöjen perusteella kuitenkin oletetaan, että meikäläiset mehiläishaukat muuttavat talvehtimisalueilleen Afrikkaan joko Välimeren poikki Italian ja Maltan kohdalta tai itäistä reittiä Mustanmeren ja Israelin kautta. Talvehtimisalueiden tiedetään sijaitsevan päiväntasaajan seudulla, mutta haukkojen liikkeistä näillä alueilla ei juuri ole saatu tietoa. Muuton ja talvehtimisen ohella myös haukkojen liikkeistä täällä Suomen pesimäalueilla tiedetään kovin vähän.

Jotta mehiläishaukkojen liikkumis- ja muuttoekologiasta saataisiin parempaa tietoa, on vuodesta  2011 alkaen asennettu satelliittilähetin lähes 40:lle mehiläishaukalle Länsi-Suomessa. Lähettimien avulla haukkojen liikkeistä saadaan tarkat gps-paikannukset ennalta määrätyn ohjelmoinnin mukaisesti. Lähettimien paino on 22–27 g, ja ne saavat energiansa aurinkopaneelin kautta. Hyvällä onnella lähetin voi säilyä toimintakunnossa jopa 3–5 vuotta. Osa lähettimillä varustetuista linnuista on seurattavissa tällä verkkosivulla.

Patrik Byholm
etunimi.sukunimi@novia.fi

Jari Valkama
etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Närpiöläisen poikasen Larsin isä. Kuva: Daniel Burgas Mehiläishaukka Kari. Kuva: Daniel BurgasKuva: Annika Rossi

Uutisia

Tätä osastoa päivitetään pääsääntöisesti viikoittain tai silloin kun jotain mielenkiintoista tai poikkeavaa ilmenee. Tuorein tieto lintujen liikkeistä on kuitenkin nähtävissä em. kartoilla.

Syysmuutto 2016

14.11.2016

Taas kerran Päivi on onnistuneesti saapunut Etelä-Afrikkaan! Juuri tänään Päivi nimittäin lensi Botswanan ilmatilasta Etelä-Afrikan pohjoisosiin, ja viimeisimmät paikannukset ovat Marakelen kansallispuistosta n. 150 km Pretoriasta NNW. Jos Päivi suunnittelee jatkavansa tutulle talvehtimisseudulle Reitzin lähelle, lentomatkaa on edelleen parin päivän verran.

24.10.2016

Edettyään varsin hitaasti Nigerian ja Kamerunin ilmatilassa lokakuun ensimmäisellä puoliskolla, Päivi on selvästi lisännyt muuttovauhtiaan viimeisen kymmenen päivän aikana. Kun matka eteni vaivaiset 400 km kuun alkupuoliskolla, Päivi on 15.10. jälkeen lentänyt noin 1800 km ja parhaillaan matka taittuu Angolan pohjoisosissa. Eteläafrikkalainen talvehtimisseutu alkaa häämöttää!

6.10.2016

Viime uutispalstapäivityksen jälkeen Päivi on taas kerran onnistuneesti ylittänyt Saharan. Jo 27-28.9. lintu saavutti Sahel-vyöhykkeen rehevimmät osat Nigerissä, ja 30. päivänä matka jatkui Nigerian keskiosissa. Tästä matka etelään on edelleen hitaasti jatkunut, mutta kun lentomatka aavikon yli hoidettiin nopeasti pois alta, päiväetapit vuorottelevat nyt päivienkin pitkien ruokailupysähtymisien kanssa.

21.9.2016

Päivi on nyt onnistuneesti poistunut Euroopasta Sisilian kautta, ja parhaillaan naaraslintu lentää Libyan länsiosissa. Välimeren ylitys kesti tällä kerralla noin 12 tuntia ja tapahtui päiväsaikaan.

11.9.2016

Päivi on nyt edennyt Balkanilta Italian keskiosiin, ja tulevina päivinä lintu todennäköisesti tältä erää jättää Euroopan. Tämän syksyn reittivalinta seuraa pitkälti 2013 ja 2014 reittivalintoja, kun taas viime syksynä Päivi poistui Euroopasta Kreikan kautta.

29.8.2016

Päivin tämän vuoden syysmuutto on alkanut. Vesilahden kotimaisemat jäivät taakse jo 24. elokuuta, minkä jälkeen lintu jatkoi etelään Kirkkonummelle asti. Sieltä Päivin matka jatkui monen muun mehiläishaukan tavoin (ks. tiira.fi) 27. elokuuta etelärannikkoa pitkin Karjalan kannakselle, ja parhaillaan suuntana on Valko-Venäjä. Toivottavasti myös tämä muuttoreissu sujuu hyvin, ja toivottavasti Päivin lähetin jaksaa toimittaa dataa vielä monta vuotta!

Kesä 2016

15.8.2016

Kesä lähestyy nyt loppuaan ja sitä myötä mehiläishaukkojen syysmuutto alkaa minä päivänä tahansa. Satelliittimehiläishaukoista enää Päivin liikkumiset ovat seurattavissa. Toistaiseksi Päivin syysmuutto ei kuitenkaan ole alkanut: myöhästyttyään pesimisestä Päivi on viettänyt kulkurin elämää vanhan pesimäreviirinsä lähistöllä Vesilahdella. Vaikka Päivi itse ei ehtinyt Suomeen ajoissa pesimään, kaksi poikasta on nähnyt päivänvalon vuoden 2013 pesässä: siellä pesii nyt toinen naaras! Muista satelliittimehiläishaukoista, joiden liikkeet olivat seurattavissa vielä vuosi sitten (Mikko, Annika ja Lars), ei ole saatu havaintoja. Sen sijaan yhtä Joukon kolmesta vanhasta pesästä oli koristeltu tuoreilla oksilla. Toisin sanoen vanhoista haukoista ainakin Jouko lienee elävien joukossa, joskin sen pesintä jäi tänä vuonna väliin eikä linnun lähetin ei enää tuota paikannustietoa.

Kevätmuutto 2016

8.6.2016

Valtaosalla Suomen pesivistä mehiläishaukkapareista on nyt todennäköisesti munia haudottavana, mutta Päivi ei tule saamaan poikasia tänä vuonna. Päivillä on nimittäin yli 1300 kilometriä lentomatkaa jäljellä kotiin Vesilahteen nykyisestä oleskelupaikasta Ukrainassa. Koska Päivi aloitti kevätmuuttonsa varsin myöhään, tämä oli juuri se mitä oli odotettavissakin. Väistämättä tulee mieleen, että miksi Päivi ei aloittanut muuttoaan hieman aiemmin.

21.5.2016

Sen jälkeen kun Mikon lähetin lakkasi toimimasta, seurattavien satelliittimehiläishaukkojen lukumäärä on nyt vähentynyt yhteen eli Päiviin. Onneksi Päivi on sangen mielenkiintoinen yksilö seurattavaksi, osin linnun epätavallisen pitkän muuttomatkan takia, osin koska joka vuosi on yhtä jännittävä seurata, ehtiikö Päivi ajoissa takaisin Suomeen pesimään. Viime vuonna ja 2013 Päivi todistettavasti ehti ajoissa, kun taas 2014 matka kesti liian pitkään. Jos ei tapahdu pienoista ihmettä, vuoden 2014 myöhästyminen näyttää valitettavasti toistuvan kuluvana sesonkina. Tällä hetkellä Päivi lentää nimittäin vasta Egyptin eteläosissa, ainoastaan 2-3 päiväetappia edellä vuoteen 2014 verrattuna. Tähän aikaan viime vuonna Päivi lähestyi Mustanmeren etelärannikkoa Turkissa.

16.5.2016

Päivin matka pohjoiseen jatkuu. Nyt lintu on lentänyt sademetsävyöhykkeen yli, ja parhaillaan matka taittuu Etelä-Sudanissa. Viime vuonna Päivi lensi tähän aikaan Egyptissä Punaisen meren länsirannikkoa seuraten. Jos pesiminen on mielessä, on siis syytä pitää vauhtia päällä! Mikosta ei valitettavasti ole saatu uusia paikannustietoja 5.5. jälkeen. Toivottavasti tämä johtuu ennemmin siitä, että lähetin on lakannut toimimasta harmillisesti juuri ennen kevätmuuttoa kuin siitä, että Mikolle on käynyt huonosti.

6.5.2016

Samaan aikaan kun Päivi on edennyt Kongon Demokraattiseen Tasavaltaan, Mikon kevätmuutto otti askeleen taaksepäin. Vain lyhyen lennon jälkeen Mikko kääntyi 29.4. takaisin etelään ydintalvehtimisalueelle, ja siellä lintu edelleen on. Kenties vaikeudet Saharassa viime vuonna vaikuttavat Mikon käyttäytymiseen?

25.4.2016

Satelliittimehiläishaukkojen kevätmuutto on nyt käynnistynyt. Päivi ja Mikko aloittivat muuttonsa melkeinpä yhtäaikaisesti, mutta varsin erilaisista lähtöpaikoista: Mikko Kamerunista sademetsävyöhykkeen pohjoisosista ja Päivi kaukaa Etelä-Afrikasta. On myös mahdollista, että joku aiemmin seuratuista linnuista on aloittanut muuttonsa, mutta valitettavasti niiden lähettimet eivät ole toimittaneet uutta tietoa. Tällä kerralla tämä johtunee siitä, että ne ovat lakanneet vanhuuttaan toimimasta, eikä siitä että linnut olisivat kuolleet. Toivottavasti voimme vahvistaa tämän myöhemmin, kun linnut toivon mukaan saapuvat pesimäreviireille. Sillä välin voimme onneksi seurata Mikon ja Päivin kevätmuuttoa kuukauden ajan!

Syysmuutto 2015 ja talvi 2015/2016

kartat

20.3.2016

Satelliittimehiläishaukkojen talvi on edennyt tavanomaisen verkkaisesti. Vaikka monen tropiikissa talvehtivan lintulajin kevätmuutto on jo alkanut mehiläishaukat antavat vielä odottaa itseään. Ei edes Lars, joka aiempina vuosina on siirtynyt Kamerunista Länsi Afrikkaan maaliskuun lopussa, ole aloittanut muuttoaan. Sama koskee Päiviä ja Mikkoa, jotka myös pysyvät paikallisina talvehtimisreviireillä. Valitettavasti Annikan ja Joukon lähettimet eivät ole toimittaneet yhtään uutta paikannustietoa sen jälkeen kun ne hiljenivät syysmuutolla. Lähettimien korkea ikä huomioiden vaikuttaa yhä epätodennäköisemmältä, että ne enää alkaisivat toimia.

10.12.2015

Oltuaan kolme viikkoa Johannesburgin itäpuolella sijaitsevan Delmaksen pikkukylän läheisyydessä Päivi saapui vihdoinkin perille Free State:n Reitziin 5.12. Syysmuutto on suoritettu! Täällä haukka edellisten vuosien tapaan näyttää vuorotellen viihtyvän yksityispihoilla ja eukalyptusmetsiköissä muuten enimmäkseen maissiviljelyksistä koostuvassa maisemassa. Toivottavasti seutua koetteleva harvinaisen kuiva sää ei vaikeuta Päivin talvehtimista tänä vuonna. Muut mehiläishaukat ovat pysyneet paikallisina.

8.11.2015

Lars on nyt saapunut varsinaiselle talvehtimisalueelleen Doualan lähelle Kameruniin. Jos onni on myötä, Lars selviää taas yhdestä talvesta näissä tutuissa maisemissa ennen kuin kevätmuutto jälleen alkaa maalis–huhtikuussa. Myös Päivi on edennyt etelään päin, ja nyt vesilahtelainen naarashaukka on saapunut pikkukaupunki Delmakseen, joka sijaitsee Johannesburgin itäpuolella Etelä-Afrikassa. Vuosi sitten Päivi saapui samoihin maisemiin kaksitoista päivää myöhemmin.

3.11.2015

Nyt sekä Lars että Päivi ovat jatkaneet syysmuuttoa etelään. Molemmat haukat pitivät tänä syksynä pidempiä välitaukoja aiempiin vuosina verrattuna, mutta vaikka lintujen välimatka on reilusti yli 3000 km, ne jatkoivat matkaansa jotakuinkin samanaikaisesti. Lars etenee lähipäivien aikana varsinaiselle talvehtimisalueellensa lähelle Kamerunin Doualaa, kun Päivi taas todennäköisesti tähtää Retziin

26.10.2015

Kaikki kolme satelliittimehiläishaukkaa ovat pysyneet paikallisina viime uutispalstapäivityksen jälkeen. Tämä koskee, ehkä hieman yllättäen, myös Päiviä, joka nyt on pitänyt taukoa yli kymmenen päivää Angolassa. Milloinkohan Päivi mahtaa jatkaa matkaansa Etelä-Afrikkaan?

16.10.2015

Lars ja Mikko ovat pysyneet paikallisina, mutta Päivi on jatkanut matkaansa etelään. Viime uutispalstapäivityksen jälkeen lintu on lentänyt Kongojen poikki ja on nyt edennyt Angolan eteläosiin. Jos tämä hyvä vauhti pysyy, voipa olla että Päivi on perillä Etelä-Afrikassa jopa ennen lokakuun loppua.

6.10.2015

Samaan aikaan kun Lars taas kerran pitää taukoa Jebban lähellä Nigeriassa, Päivi on ohittanut Päiväntasaajan. Parhaillaan se lentää sademetsän yllä Gabonin itäosissa. Mikko on edelleen Kamerunissa.

1.10.2015

Nyt myös Lars viimeisenä satelliittimehiläishaukkana on ylittänyt Saharan, ja syyskuun viimeisenä päivänä ylittyi Nigerin ja Nigerian raja. Näin muuttomatkan vaarallisin osuus on tältä erää takanapäin kaikkien lintujen osalta. Kamerunissa Mikko on hieman vaihtanut oleskelusijaansa, ja samoihin aikoihin kun Larsin Saharan ylitys lähenteli loppuaan, jätti Päivi Tšadin. Nyt Päivi on edennyt Keski-Afrikan tasavallan ilmatilaan, mistä matka melko varmasti vielä jatkuu kauemmaskin etelään.

26.9.2015

Mehiläishaukat etenevät, ja eilen Mikko saapuikin jo perille Kamerunin talvehtimisalueelle! Päivikin on turvallisesti ylittänyt Saharan, ja on nyt jo huilinut muutaman päivän Tšadin lounaiskulmassa. Tähän Päivi tuskin aikoo jäädä, vaan matka jatkunee lähipäivinä. Pohjoisempana Larsin Saharan ylitysmatka on vielä kesken, ja parhaillaan lintu lentää Nigerin pohjoisosassa.

20.9.2015

Sekä Mikko että Päivi ovat nyt ylittäneet Saharan ja parhaillaan ne lentävät Sahel-vyöhykkeellä Tšadissa. Sen sijaan Lars on edelleen Euroopassa, tarkemmin Napolin lähellä Italiassa. Näin läntistä reittiä Lars ei ole käyttänyt aiempina syksyinä.

16.9.2015

Lukuun ottamatta Larsia, joka lentää Bosnia ja Hertsegovinan ilmatilassa, satelliittimehiläishaukat ovat nyt poistuneet Euroopasta. Viimeksi 13.–14.9 välisenä yönä Päivi lensi Kreetalta Egyptiin, mikä oli edeltäviin syksyihin verrattuna aivan uusi reittivalinta (Päivin syysmuutot yhdellä kartalla)! Jo aiemmin Mikko ylitti Välimeren jotakuinkin samaa reittiä käyttäen. Se on nyt edennyt Saharan keskivaiheille Tšadin pohjoisosiin. Sekä Annika että Jouko ovat varmasti edenneet kauemmaskin – mikäli ne ovat vielä elossa. Valitettavasti niistä ei ole saatu uusia paikannuksia elo–syyskuun vaihteen jälkeen. Tämä voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, että linnut ovat kuolleet, mutta yhtä hyvin ajan hammas on saattanut tehdä lähettimille tehtävänsä. Annikan ja Joukon lähettimet ovat koko kesän toimineet epäsäännöllisesti ja vaikuttaa melko epätodennäköiseltä, että molemmat linnut olisivat menehtyneet täsmälleen samaan aikaan. Toivottavasti tähän asiaan saadaan jossain vaiheessa selvyyttä.

6.9.2015

Satelliittimehiläishaukkojen syysmuutto etenee, ja nyt myös Lars viimeisenä lintuna on poistunut Suomesta. Epäröityään hetken Suomenlahden pohjoisrannalla se on nyt edennyt Liettuaan. Päivi lentää Länsi-Ukrainassa ja Mikko taas liikkuu Moldavian ja Romanian rajamaastossa. Joukosta ja Annikasta ei ole saatu uutta paikannusdataa syyskuun alun jälkeen, jolloin linnut lensivät Ukrainan kaakkoisosassa ja Turkin koillisosassa. Toivottavasti ensi datalähetyksen yhteydessä saapuu uusia tietoja.

24.8.2015

Valtaosa satelliittimehiläishaukoista on nyt aloittanut syysmuuton. Jouko on vielä Suomessa, mutta Annika ja Päivi ovat jo edenneet Venäjälle Karjalan kannaksen kautta. Sinne Päivi tosin saapui jo elokuun alussa, mutta vasta nyt matka jatkui eteenpäin. Mikko ja Lars ovat edelleen kesäreviireillä. Päivin varhainen lähtö reviiriltä johtui siitä, että sen pesintä epäonnistui. Satelliittimehiläishaukkojen pesintämenestys oli tänä kesänä muutenkin varsin heikko. Yksikään seuratuista linnuista ei saanut poikasia siivilleen. Todennäköisesti tämä johtuu suurelta osin kesä- ja heinäkuun varsin koleasta säästä, mutta Mikon osalta myös myöhäisestä saapumisesta pesimäreviirille. Toivottavasti ensi kesänä on tarjolla paremmat edellytykset onnistuneeseen pesintään. Uhanalaisella lajilla ei ole varaa epäonnistua poikastuotannossa laajalla rintamalla kovin monta vuotta.

Kesä 2015

8.7.2015

Kylmästä ja epävakaasta alkukesän säästä huolimatta kaikki aikuiset satelliittimehiläishaukat – Mikkoa lukuun ottamatta joka tänä kesänä on ”kesäleskenä” – ovat kaikesta päätellen aloittaneet pesintänsä. Pesintätuloksesta ilmoitamme kesän lopussa. Vaikka Lars elää viidettä elinvuottaan, viettää koiraslintu taas yhden poikamieskesän. Viime päivinä erityisesti vanhan synnyinkunnan, Närpiön, maisemat ovat olleet linnun mielenkiinnon kohteena.

18.6.2015

Nyt myös Lars ja Mikko ovat saapuneet Suomeen. Larsin osalta vierailu jäi kuitenkin lyhyeksi: vietettyään muutaman päivän Hauhon seudulla lintu lensi takaisin Suomenlahden yli Viroon. Mikko sen sijaan on asettunut paikalliseksi vanhalle reviirille Hämeenkyrössä. Mitäköhän lintu nyt mahtaa puuhata kun Annika pesii naapurikoiraan kanssa?

Kevät 2015

12.6.2015

Päivi on viime päivinä todennäköisesti aloittanut pesintänsä Vesilahdella, mutta Lars ja Mikko ovat edelleen vasta matkalla Suomeen. Mikko on lentänyt hyvällä vauhdilla ja edennyt jo Liettuaan, mutta Lars on ottanut rennommin Virossa eikä ole vieläkään ylittänyt Suomenlahtea.

2.6.2015

Kevät on nyt vaihtumassa kesäksi, ja sen myötä useimmat satelliittimehiläishaukat alkavat olla perillä Suomessa. Annika saapui Hämeenkyröön jo 26.5., mutta koska Mikko on Saharassa kokemiensa vaikeuksien jälkeen vasta Turkissa, naaras on nyt muodostanut parin naapurireviirin koiraan kanssa. Päivi taas lensi Suomen ilmatilaan eilen iltapäivällä, ja tänään matka jatkui tutulle reviirille Vesilahteen. Kenties tänä vuonna on odotettavissa perheenlisäystä? Lars lentää vielä Baltiassa, mutta muutaman päivän kuluttua sekin lienee Suomessa. Jaanasta voi vielä kertoa sen verran, että kuolema Länsi-Saharassa nyt on varmistunut: Jaanan ruumis ja lähetin paikannettiin 26.5. lähellä sitä paikkaa missä lähetin hiljeni.

20.5.2015

Jätettyään Gabonilaisen talvehtimisreviirinsä 37 päivää sitten, Jouko saapui 9200 lentokilometrin jälkeen tänään kotireviirilleen Laviaan! Seuraavana tehtävänä lienee vanhan pesän kuntotarkistus. Kakkossijalla lentävä Annika on juuri ohittanut Valko-Venäjän, ja muutaman päivän kuluttua hämeenkyröläinen pesimäreviiri lienee valloitettu. Tänä vuonna Annikaa odottaa kuitenkin todennäköisesti tauko pesimispuuhissa: puoliso Mikko ei nimittäin vieläkään ole poistunut Afrikasta. Tai sitten Annika pariutuu uuden koiraan kanssa. Syy Mikon myöhästymiseen ja poikkeavaan reittivalintaan on hämärän peitossa, mutta kenties sää oli erityisen haastava Saharassa tänä keväänä. Ainakin Sahara oli liikaa Jaanalle. Jaanan lähetin on nyt toimittanut paikannuksia samasta paikasta Dakhlan eteläpuolelta Länsi-Saharassa viikon verran. Selvästi Jaanan elämä loppui tässä paikassa. Larsilla sen sijaan sujuu paremmin: sen jälkeen kun se ylitti Gibraltarin salmen viisi päivää sitten, matka on nyt edennyt Ranskan lounaisosiin. Sitä myötä Lars lentää noin 800 km pohjoisempana kuin Päivi, joka on edennyt jo Turkin eteläosiin.

11.5.2015

Ylitettyään viikonloppuna Batumin Armeniassa, Jouko on satelliittihaukoista ensimmäisenä saavuttanut Euroopan. Nyt matka taittuu Etelä-Venäjällä. Annika puolestaan on ehtinyt Turkkiin. Joukon ja Annikan tavoin Päivikin etenee itäafrikkalaista lentolinjaa pitkin, mutta toistaiseksi lentomatka on edennyt vasta Sahel-vyöhykkeelle Sudaniin. Seuraava haaste on Sahara. Saharan haasteellisuus on käynyt harvinaisen selväksi Mikolle. Sen jälkeen kun se joutui pitämään taukoa Tšad-järven pohjoispuolella, todennäköisesti huonon sään takia, koirashaukan matka on edennyt niin verkkaisesti, että puoliso Annika väkisinkin ehtii Suomeen ennen Mikkoa. Saa nähdä jaksaako Annika odottaa monivuotisen kumppaninsa palaamista, vai onko partnerin vaihto edessä. Jaana ja Lars etenevät sen sijaan sujuvammin Saharan länsilaidalla: Jaana lentää Mauritaniassa ja Lars Länsi-Saharassa.

5.5.2015

Nyt kun myös Jaana ja Lars ovat aloittaneet kevätmuuttonsa, kaikki satelliittimehiläishaukat ovat matkalla Suomeen. Jouko johtaa suurella marginaalilla. Lennettyään Siinain niemimaan yli 2.5., se on jatkanut matkaansa luoteeseen ja lentää tällä hetkellä Syyrian itäosissa. Annika seuraa pitkälti samaa reittiä, mutta toistaiseksi sen matka on edennyt vain Egyptiin asti. Annikan puoliso, Mikko, lentää muiden vuosien tapaan sen sijaan suorempaa reittiä pohjoiseen ja on nyt saavuttanut Tšadin eteläosat sen jälkeen kuin talvehtimisreviiri Kamerunissa jäi taakse. Näin ollen Mikon ja Päivin välillä on melkoinen etäisyys, joskin Päivi on nyt ylittänyt päiväntasaajan. Tällä hetkellä Päivin matka taittuu Kongon demokraattisen tasavallan koillisosassa suuntana Etelä-Sudan. Kaikesta päätellen edessä on kova kamppailu aikaa vastaan: on muutamasta päivästä kiinni ehtiikö Päivi pesiä vai ei. Sama pätee Jaanaan ja Larsiin: ehditäänkö ajoissa pesimään vai tullaanko myöhässä? Niiden osalta luulisi, että olisi valttia lentää pohjoista kohti lännen sijaan jos aikataulusta on tarkoitus pitää kiinni.

30.4.2015

Nyt myös Mikko viimeisenä aikuisena mehiläishaukkana on aloittanut kevätmuuttonsa. Toistaiseksi matkaa on kuitenkin taittunut vain reilut 400 km. Sen sijaan Mikon puoliso Annika on jo lentänyt yli 2800 km talvehtimisreviiriltään Kongon demokraattisessa tasavallassa ja tällä hetkellä lintu löytyy Sudanista. Jouko on jo edennyt Egyptiin ja tulevina päivinä Afrikka jää siis taakse tältä erää. Myös Päivi on edennyt hyvin viime päivinä, joskin päiväntasaaja on edelleen ylittämättä. Tänä vuonna Päivi lentää hieman itäisempää reittiä, ja se on tällä hetkellä Tansaniassa matkalla kohti Burundia. Jaana ja Lars eivät vieläkään näyttää muuttotahdon merkkejä.

25.4.2015

Viime uutispalstapäivityksen jälkeen Jouko on edennyt Sudaniin ja Päivi Zimbabween. Annika lentää edelleen Kongon demokraattisen tasavallan ilmatilassa. Aikuisista linnuista Mikko ei ole vieläkään aloittanut kevätmuuttoaan. Nuoremmista linnuista Jaana ja Lars ovat myös pysyneet paikallisina. Mahtavatko ne suunnitella viettävänsä huoletonta nuorisoelämää tänäkin kesänä?

21.4.2015

Joukon lisäksi, joka nyt on edennyt Keski-Afrikan tasavaltaan, myös Annika ja Päivi ovat nyt aloittaneet kevätmuuttonsa. Kovin pitkälle naaraat eivät tosin ole ehtineet vielä: Annika on lentänyt ainoastaan reilut 230 km ja Päivi 200 km. Nyt on pidettävä peukkuja että Päivi, pitkästä matkastaan huolimatta, ehtii ajoissa pesimään Vesilahden kotireviirilleen!

16.4.2015

Jouko on nyt ensimmäisenä mehiläishaukkana aloittanut kevätmuuttonsa! Toistaiseksi siivet eivät ole tosin kantaneet kuin reilu 250 km linnun talvehtimisreviiriltä, joka sijaitsi Minkébén kansallispuistossa itäisessä Gabonissa. Joukon muutto etenee tarkoin aiempien vuosien reittiä, ja nyt se on Kamerunissa. Muut linnut ovat pysyneet yhä paikallisina, myös Päivi Etelä-Afrikassa. Mahtaako pesiminen jäädä väliin Päiviltä myös tänä vuonna?

8.4.2015

Toistaiseksi yksikään mehiläishaukka ei ole aloittanut kevätmuuttoaan. Lars lensi toki aiemmin Kamerunista Ghanaan, mutta ei ole sen jälkeen jatkanut matkaansa. Todennäköisesti saamme aiempien keväiden tapaan odottaa vielä noin kymmenen päivää ennen kuin alkaa tapahtua. Toisaalta Päivi saisi mielellään lähteä liikkeelle jo nyt. Viime vuonna lintu aloitti kevätmuuttonsa toivottoman myöhässä, minkä seurauksena pesiminen jäi väliin.

21.3.2015

Koska Lars on aloittanut kevätmuuttonsa ensimmäisen etapin, olemme nyt julkaisseet v. 2015 kevätmuuttokartat. Viime uutispalstapäivityksestä Lars on edelleen edennyt hieman länteen ja oleskelee nyt Ghanan itäosissa. Mitenköhän pitkään haukka mahtaa suunnitella pysyvänsä näissä maisemissa tänä vuonna? Muut mehiläishaukat oleskelevat edelleen talvehtimisreviireillä. Kaikkien lintujen lähettimet, paitsi Joukon, ovat viime päivinä heränneet eloon jopa kuukausien hiljaiselon jälkeen. Tämä osoittaa, että linnut ovat nyt alkaneet liikkua hieman enemmän, jolloin aurinkopaneelit pääsevät lataamaan akkuja.

Syksy 2014 ja talvi 2014/2015

17.3.2015

Kuten viime vuonnakin tähän aikaan, Lars on nyt päättänyt siirtyä Kamerunin päätalvehtimisalueelta tuttuun ”välipysäkkiin” Togoon. Tällä kerralla lento eteni kuitenkin hieman eteläisempää reittiä kuin vuosi sitten. Varsinainen kevätmuutto alkanee kuitenkin vasta kuukauden kuluttua. Huhtikuun puolivälissä Larsin pitäisi aloittaa varsinaisen muuttonsa pohjoiseen, mikäli pesiminen houkuttaa. Ja koska Lars täyttää neljä vuotta tänä kesänä, ei ole kaukaa haettu, että tämä voisi olla sen suunnitelmissa. Etelä-Afrikassa Päivi on jatkanut eukalyptusmetsiköiden välistä liikehdintää Reitsin eteläpuolella. Muut linnut ovat pysyneet paikallisina.

8.3.2015

Vaikka useat Afrikassa talvehtivat lintulajit ovat jo aloittaneet kevätmuuttonsa, mehiläishaukkojen talvenvietto jatkuu vielä yli kuukauden. Aiempien vuosien tapaan ne ovat tänäkin talvena liikkuneet todella vähän talvehtimisalueillaan. Annika ja Jaana kuuluvat selvästi tähän joukkoon, kun taas varsin metsäköyhässä maisemassa talvehtiva Päivi on liikkunut selvästi enemmän. Joukon, Larsin ja Mikon osalta tilanne on kuitenkin epäselvä, koska aiempien talvien tapaan niiden lähettimet eivät ole toimittaneet uutta paikannusdataa viime aikoina. Lähetintekniikka ei kerta kaikkiaan toimi Kamerunin ja Gabonin tiheässä sademetsässä, missä pilvisyyskin on Afrikan suurimpia.

8.1.2015

Mehiläishaukkarintamalta ei juuri ole erikoista kerrottavaa viime talviin verrattuna: linnut pysyvät talvehtimisalueilla hyvinkin paikallisina ja lähettimet toimivat säästöliekillä. Ainoastaan Päivi on hieman liikkuvaisempaa sorttia. Vietettyään melkeinpä kuukauden Reitzin kaupungin puutarhoissa lintu siirtyi eilen reilu 20 km lounaaseen samalle seudulle missä se vietti valtaosan viime talvesta.

2.12.2014

Päivi on nyt vihdoinkin saapunut viime vuoden talvehtimisalueelle Reitzin eteläpuolelle! Täällä, keskellä etelä-afrikkalaista viljelytasankoa, lintu on saapumisensa jälkeen marraskuun 29. päivänä lennellyt yhdestä eukalyptuspuumetsiköstä toiseen. Muihin satelliittimehiläishaukkoihin verrattuna sekä Päivin lentomatkan pituus että talvehtimisympäristön valinta on varsin erilainen.

24.11.2014

Päivi on nyt saapunut Etelä-Afrikkaan. Lintu on 20.11. lähtien asustellut Delmasissa hieman Johannesburgin itäpuolella. Tulevina päivinä selvinnee, jatkuuko matka vielä hieman etelämmäksi viime vuoden talvehtimisseudulle.

18.11.2014

Sillä välin kun muut mehiläishaukat viettävät lokoisia päiviä talvehtimisreviireillään, Päivin matka etelään jatkuu yhä. Viime uutispalstapäivityksestä lintu on nyt edennyt syvälle Botswanaan. Viime vuoteen verrattuna lintu seuraa tänä syksynä hieman itäisempää reittiä Zimbabwen länsirajaa pitkin.

12.11.2014

Pidettyään muutaman päivän tauon Angolan savannimaisemissa Päivi on jatkanut syysmuuttoaan etelämmäksi, ja nyt häämöttää jo Namibian rajaseutu. Muut mehiläishaukat ovat pysyneet paikallisina.

5.11.2014

Lars nyt on saapunut viime talven talvehtimisalueelle Doula-Edan luonnonsuojelualueelle Kameruniin, mutta Päivi jatkaa urheasti ponnistelujaan yhä etelämmäksi Angolan ilmatilassa. Viime päivinä lintu on tosin kääntynyt lievästi takaisin pohjoiseen. Kenties Päivi ei sittenkään aio jatkaa Etelä-Afrikkaan asti täksi talveksi?

30.10.2014

Päivi jatkaa päättäväisesti matkaansa kohti etelää ja nyt vesilahtelainen naaras on edennyt pitkälle Angolaan sisäosiin, tarkemmin Malanjen provinssissa Reserva do Luandon luonnonsuojelualueen pohjoispuolelle. Viime vuonna Päivi lensi näissä maisemissa vasta marraskuun 23. päivän tienoilla, mihin verrattuna haukka on nyt hyvissä ajoin liikkeellä. Myös Lars on nyt jatkanut lentämistä melkein kokonaisen kuukauden paikallisena olon jälkeen Jebban kaupungin lähellä Nigerian länsiosassa. Muut linnut ovat pysyneet paikallisina.

21.10.2014

Viime uutispalstapäivityksestä Päivi on edennyt reilut 800 kilometriä kaakkoon ja parhaillaan naaraslintu lentää Gabonin koillisosassa. Toisin sanoen Päivin lentonopeus on nyt selvästi hidastunut Saharan ylitysjaksoon verrattuna, ja aktiiviset lentojaksot vuorottelevat nyt tyypillisesti päivänkin pituisten lepotaukojen kanssa. Sen verran päättäväisesti matka etelään kuitenkin jatkuu, että Päivi kaikesta päätellen ei edelleenkään suunnittele lopullista asettumista paikalleen talveksi. Muut mehiläishaukat ovat pysyneet paikallisina.

13.10.2014

Viime uutispalstapäivityksen jälkeen ainoastaan Päivi on jatkanut muuttoaan; muut haukat ovat pysyneet paikallisina. Kuluvalla viikolla Päivi on edennyt Beninin savannimaisemista Cross River Staten sademetsäseudulle Nigerian kaakkoisosassa. Todennäköisesti matka jatkuu etelämmäksi tulevan viikon aikana.

6.10.2014

Nyt myös Päivi on viimeisenä satelliittimehiläishaukkana päässyt Saharan ylitse, ja parhaillaan lintu on Beninissä. Muut linnut ovat pysyneet jotakuinkin paikallisina. On kuitenkin todennäköistä, että ainakin Lars ja Päivi tulevat jatkamaan vielä etelämmäksi lähiaikoina.

26.9.2014

Sillä välin kun kaikki muut mehiläishaukat Päiviä lukuun ottamatta ovat saapuneet Saharan eteläpuolelle, on Päivillä viimeisenä lintuna edelleen suurin osa aavikon ylityksestä edessään. Sen jälkeen kun lintu syyskuun 23. päivänä poistui Afrikasta Tunisiaan, matka taittuu nyt Tin Fouyen kaasu- ja öljykenttien kohdalla Algerian itäosassa. Noin 2000 km etelämpänä Jaana ja Lars viettävät päivänsä Nigerian savanni- ja metsämaisemissa, joskin linnut eivät vielä ole asettuneet varsinaisille talvehtimisreviireilleen. Jouko taas on edennyt Keski-Afrikan tasavallan lounaisosiin lennettyään menestyksekkäästi Saharan itäosien yli. Annika on kuitenkin edennyt kaikkein kauimmas etelään, ja puolisonsa Mikon tapaan Annika onkin jo saavuttanut talvehtimisreviirinsä. Annika on asettunut vanhalle talvehtimisreviirilleen Kanangan lounaispuolella Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Mikko puolestaan reviirilleen Bertouan länsipuolella Kamerunissa. Tulevana viikkona myös Päivi onnistunee ylittämään Saharan, mutta jos lintu tänäkin talvena aikoo talvehtia Etelä-Afrikassa, edessä on sen jälkeen vielä monta tuhatta lentokilometriä.

15.9.2014

Taas kerran Annika on onnistunut ylittämään Saharan! Nyt lintu lentää jo Keski-Afrikan tasavallan ilmatilassa ylitettyään sitä ennen Sahel-vyöhykkeen Sudanissa ja Etelä-Sudanissa. Jaanalla, Larsilla ja Mikolla on sen sijaan vielä aavikon ylitys kesken. Kaikki kolme poistuivat Euroopasta Kreikan kautta Libyaan, mistä Lars yölentonsa jälkeen on edennyt Nigerin koillisosaan suuntana lounas. Jaana etenee jonkin verran suoremmin etelään ja lentää tällä hetkellä Libyan eteläosissa. Mikko taas on menettänyt aiemman etumatkansa muihin lintuihin nähden sen jälkeen kun se 13.9. suuntasi päivämatkansa länteen etelän sijaan. Tämän jälkeen matka on taas jatkunut etelään, ja parhaillaan lintu lentää Tšadin pohjoisosissa. Näihin kolmeen lajikumppaniin verrattuna Joukon reittivalinta on varsin erilainen. Sen jälkeen kun Jouko jätti Turkin 11.9. se lensi itään Kyprokselle, mistä matka seuraavana päivänä jatkui Gazaan. Sinne Jouko sitten saapui auringonlaskun aikaan. Sen jälkeen Jouko on pitkälti lentänyt Annikan ”jalanjäljissä” ja nyt haukka lentää Sudanin aavikon yllä. Tästä on pitkä matka Etelä-Eurooppaan, missä Päivi on. Se, että Päivi edelleen on Euroopassa, johtuu siitä, että lintu piti kolmen päivän muuttotauon Salernon maaseudulla 11.–13.9. välisenä aikana, mistä matka on sen jälkeen edennyt Sisiliaan. Tästä lintu seuraavaksi arvatenkin suuntaa Tunisiaan, mutta miten loppujen lopuksi käy, saamme tietää vasta muutaman päivän kuluttua.

11.9.2014

Viime uutispalstapäivitystekstin ennustuksen mukaisesti Annikasta tuli ensimmäinen satelliittimehiläishaukka, joka eteni Afrikkaan asti. Tämä tapahtui aamupäivällä 8.9., kun lintu siirtyi Israelin ilmatilasta Egyptin ilmatilaan. Sieltä Annika on jo edennyt Sudanin aavikkomaisemiin. Jos Annika on edennyt vauhdilla, sama pätee myös sen puolisoon Mikkoon. Kreikasta alkaneen viivasuoran Välimeren ylityksen jälkeen lintu saavutti Libyan rannikon iltapäivällä 10.9. Muut mehiläishaukat löytyvät sen sijaan edelleen Välimeren pohjoispuolelta: Jouko on Turkissa Antalyan lähistöllä kun taas Jaana ja Lars lentävät manner-Kreikan yllä. Myös Päivillä on Välimeri edessään, mutta ennen kuin aava merenylitys koittaa, lintu voi vielä nauttia Italian maaperän tarjoamista nousutuulista pari päivää. Ensi viikolla tiedämme, miten Päivin ja muiden mehiläishaukkojen merenylitykset ovat sujuneet.

6.9.2014

Mehiläishaukat jatkavat määrätietoisesti syysmuuttoaan etelään Euroopan halki. Ryhmän viimeisenä Jaanakin on jo edennyt Puolan eteläisimpiin osiin, kun taas Jouko, Lars ja Mikko ovat muutaman päivän lentomatkan edellä Romaniassa. Hieman lännempänä Unkarissa Päivi etenee etelään päin. Aivan viime päivinä lintujen päiväetapit ovat jääneet hieman lyhemmiksi verrattuna viikon takaiseen tilanteeseen, luultavasti sateisesta säästä johtuen. Annika ei todennäköisesti ole törmännyt sadesäähän huomattavasti itäisemmällä reitillään Mustanmeren itäpuolella, vaan viime uutispalstapäivityksen jälkeen se on lentänyt jo Turkin ja Syyrian rajaseudulle. Jos kaikki sujuu yhtä suoraviivaisesti seuraavan viikon aikana, Annika tulee olemaan satelliittimehiläishaukoistamme ensimmäinen, joka saavuttaa Afrikan ilmatilan.

1.9.2014

Nyt kaikki satelliittimehiläishaukat ovat jättäneet Suomen taakseen tältä erää. Viimeisenä Suomenlahden ylle suunnisti Jouko lounasaikaan elokuun 30. päivä. Jaana poistui Suomesta muutamaa tuntia aiemmin saman päivän aamuna. Nyt Jouko lentää jo Valko-Venäjän ilmatilassa, kun Jaana taas viettää aikaansa Liettuassa. Lars ja Mikko ovat ehtineet hieman edemmäs, ja lentävät parhaillaan Ukrainan luoteisosassa suuntana etelä. Sen sijaan Päivi suuntaa Puolasta käsin hieman enemmän lounaaseen. Jää nähtäväksi jos Päivi muista aikuisista mehiläishaukoista poiketen tänäkin syksynä muuttaa Italian ja Maltan kautta Afrikkaan. Annika on kuitenkin ehtinyt kaikkein pisimmälle ja lentää nyt Georgian ilmatilassa ylitettyään sitä ennen levottoman Itä-Ukrainan muutamaa päivää aiemmin. Tämä on ensimmäinen kerta kun joku satelliittimehiläishaukoista syysmuutollaan kiertää Mustanmeren sen itärannikkoa pitkin.

29.8.2014

Viime viikon pilvisestä ja sateisesta säästä johtuen mehiläishaukkojen satelliittilähettimet ovat toimittaneet paikannustietoa melko nihkeästi. Sen verran aineistoa on kuitenkin saapunut, että nyt on selvä, että kaikkien satelliittimehiläishaukkojen syysmuutto kahta poikastaan hoivaavaa Joukoa lukuun ottamatta on alkanut. Annika on jo edennyt pitkälle Venäjän maaperälle, ja Annikan puoliso Mikko on edennyt Latviaan, missä myös Päivi ja Lars oleilevat, joskin hieman pohjoisempana. Kiinnostavaa on, että viime syksyyn verrattuna Päivi ei tänä vuonna pahemmin epäröinyt ylittää Suomenlahtea. Tällä kerralla riitti ainoastaan yksi pieni käännös takaisin Suomen ylle aamulla 27.8! Se sijaan Jaana ei ole vielä ehtinyt jättää Suomea, vaan se liikkui viime paikannuksen aikana Länsi-Uudellamaalla.

19.8.2014

Kun kesä on parhaillaan vaihtumassa syksyksi, on myös mehiläishaukkojen syysmuutto alkanut. Aiempien vuosien tapaan Annika poistui reviiriltään ensimmäisenä, tällä kerralla jo 17.8. ja on nyt Kymenlaaksossa Luumäen lähistöllä. Muut vanhat linnut pysyvät kuitenkin edelleen pesimäreviireillään, ja nuoremmat yksilöt Jaana ja Lars jatkavat kiertelyä Länsi-Suomessa. Jätettyään Merikarvian elokuun alussa Lars on viime viikkona pysynyt vanhassa kotikunnassaan Närpiössä, kun Jaana on samana aikana lentänyt edestakaisin Kankaanpään ja Isojoen välillä.

Kesä 2014

5.8.2014

Mehiläishaukkojen kesä on sujunut hyvin. Laviassa Jouko on kasvattanut kaksi poikasta, Mikolla ja Annikalla on yksi poikanen pesäsään Hämeenkyrössä, mutta Päivi, niin kuin jo aiemmin uutisoitiin, saapui liian myöhään Suomeen ehtiäkseen pesiä. Silti Päivi on pysynyt paikallisena vanhalla reviirillään Vesijärvellä koko kesän. Pohjanmaan Jurvassa myös Tiinalla on kaksi poikasta pesässään, taas uudella reviirillä uuden koiraan kanssa. Tiina on siis pesinyt kolmen eri koiraan kanssa kolmen vuoden ajan. Myös Jaana ja Lars ovat pysyneet melko paikallisina heinäkuussa, joskin ne pesimättöminä lintuina liikkuvat laajemmalla alueella kuin perheelliset.

28.6.2014

Kun Päivi eilen vihdoinkin saapui Suomen ilmatilaan, ovat kaikki satelliittimehiläishaukat nyt päässeet perille kesäiseen Pohjolaan. Sekä Päivi että Lars, joka palasi Suomeen jo viikko sitten, lensivät Jaanasta poiketen suoraan Suomenlahden yli Virosta Uudellemaalle. Kun Päivi sen jälkeen lensi suoraan kotireviirilleen Vesilahdelle, lensi Lars viime viikon aikana länsirannikkoa pitkin Kristiinankaupunkiin asti, jonka jälkeen suunta kääntyi etelään. Parhaillaan Lars viettää aikaansa Kiukaisissa, Jaana taas on siirtynyt Sastamalaan.

17.6.2014

Jaana on nyt saapunut Satakunnan Noormarkkuun eli melko lähelle Laviaa, missä lintu kuoriutui kolmisen vuotta sitten. Etelämpänä Lars on edennyt Liettuaan ja Päivi Ukrainan luoteisosiin. Koska kesä jo on edennyt kesäkuun puoliväliin tämä tarkoittaa, että yksikään näistä linnuista ei tule pesimään tänä vuonna.

Kevät 2014

11.6.2014

Jaana on nyt saapunut Suomeen. Muutaman Virossa Tallinnan kaakkoispuolella vietetyn lepopäivän jälkeen haukka otti 8.6. suunnan kohti itää, ja seuraavana päivänä matka eteni Suomenlahden yli Viipurin eteläpuoleisiin maisemiin. Tästä Jaana lopultakin saapui Suomen ilmatilaan tänään aamupäivällä. Etelämpänä myös Lars on jättänyt Kroatian ja matka taittuu nyt Itävallassa, ja Päivi taas on edennyt Turkista Romaniaan.

5.6.2014

Vuoden edettyä kesäkuun puolelle on suuri osa Suomen mehiläishaukoista jo aloittanut pesinnän. Näin ovat tehneet myös ne aikuiset mehiläishaukat, jotka jo ovat ehtineet perille pesimäreviireilleen. Jaanalla, Joukon tyttärellä vuodelta 2011, on mahdollisesti edessään elämänsä ensimmäinen kesä perheellisenä. Jaana on nimittäin nyt edennyt Pohjois-Viroon, ja kenties jo huomenna se lentää Suomen ilmatilassa. Jos perillä löytyy parin viikon sisällä vapaa koiras reviireineen, Jaana ehtii hyvinkin saada ensimmäisen poikueensa siivilleen ennen kuin syksy saapuu. Parin viikon kuluttua tiedämme miten käy. Yksi asia on kuitenkin selvä: Lars ei tule olemaan Jaanan poikasten isä. Kuten viime vuonna tähän aikaan, Lars on asettunut paikalliseksi Istrian niemimaalle Kroatiassa. Vain Lars itse tietää milloin matka jatkuu Suomeen. Myös Päivi etenee pohjoiseen, ja nyt matka taittuu Turkin länsiosissa. Edellyttäen, että jäljellä olevat kilometrit Vesilahdelle taittuvat hyvällä vauhdilla, myöhäinen pesintä saattaa mahdollisesti tulla kyseeseen myös Päivin osalta. Kävi miten kävi, Päivi on vahvistetun Etelä-Afrikan meno-paluulentonsa kautta reippaasti parantanut mehiläishaukkojen pituuslennon Suomenennätystä, kenties maailmanennätystäkin!

30.5.2014

Sillä välin kun Päivi etenee hitaasti pohjoisemmaksi Jordaniassa, Mikko saapui kolmantena mehiläishaukkana kotiin Hämeenkyröön jo viikko sitten. Myös Tiina saapui Jurvaan jotakuinkin samanaikaisesti, joskin Tiinan reittiä ei vielä kokonaisuudessaan ole tallennettu antenniverkoston kautta. Aikuisista linnuista on siten matkalla vain Päivi. Aarnen osalta tilanne näyttää nimittäin synkältä: Aarnen lähetin ei ole toimittanut uutta paikannustietoa yli kuukauteen, ja näin ollen on päivä päivältä yhä todennäköisempänä, että Aarne kuoli Keski-Afrikan tasavallassa huhtikuun loppupuolella. Ikävä kyllä sama kohtalo näyttää kohdanneen myös Hansin, jonka lähetin hiljeni jo hieman aiemmin Kongossa. Joten jos lähettimet eivät yllättäen ala toimittaa uutta tietoa, on seurattavien mehiläishaukkojen lukumäärä vähentynyt kahdella. Sen sijaan Larsilla ja Jaanalla menee paremmin: Lars on nyt edennyt Italiaan ja Jaana Puolaan. Kenties ainakin Jaana voisi vielä ehtiä pesimään tänä kesänä?

20.5.2014

Koska nyt mehiläishaukkarintamalla tapahtuu paljon, lienee pieni väliaikapäivitys paikallaan. Ennusteen mukaisesti Annikasta tuli toinen mehiläishaukka, joka saapui Suomeen, ja se tapahtui eilen iltapäivällä lämpimien kaakkoistuulten saattelemana. Puoliso Mikko on edennyt Puolaan, Jaana Espanjaan ja Lars Algerian pohjoisosiin. Kaukana etelässä Päivi on äsken edennyt Sudaniin. Kesä on tulossa Suomeen ja mehiläishaukat sen mukana!

17.5.2014

Johtavana lintuna Jouko on nyt ehtinyt perille Laviaan! Kevätmuutto kesti noin kuukauden. Sen sijaan Päivin uusimmat paikannukset osoittavat, että tämä vesilahtelainen naaras on edelleen sademetsävyöhykkeessä trooppisessa Afrikassa. Toistaiseksi se on edennyt melko hidasta tahtia. Jos sillä on pesiminen mielessä, niin vauhtia olisi pikku hiljaa hyvä lisätä! Joukon lisäksi myös Annika ja Mikko ovat ehtineet Eurooppaan saakka, mutta Jaana ja Lars lentävät vielä Afrikassa Saharan yllä. Jaana näyttää viime vuoden tapaan valitsevan Gibraltarin-reitin, kun Lars taas näyttää suunnistavan Italiaa kohti. Aarnen ja Hansin lähettimet ovat edelleenkin huolestuttavan hiljaisia.

12.5.2014

Kevät etenee ja sitä myötä mehiläishaukatkin lähestyvät Suomea. Johtavana lintuna Jouko on jo ehtinyt Ukrainan pohjoisosiin, ja jos loppumatka sujuu onnellisesti, kotipaikka Laviassa häämöttää noin viikon kuluttua. Annika saapuu todennäköisesti kakkosena, mutta mahdollisesti puoliso Mikko saattaa olla uhka asetelmalle. Vaikka Mikko aloitti kevätmuuttonsa selvästi myöhemmin kuin puolisonsa, se etenee huomattavasti reippaammin melko suoraa reittiä pitkin, kun taas Annika on lentänyt kiertotietä Egyptin ja Turkin kautta. On hienoa, että myös Jaana ja Lars molemmat näyttävät aloittaneen kevätmuuttonsa, ja Päivikin etenee, joskin vielä päiväntasaajan eteläpuolella. Sen sijaan Aarnesta ja Hansista ei valitettavasti ole tullut uutta paikannustietoa. Toivottavasti molemmat ovat silti hyvissä voimissa.

5.5.2014

Parhaillaan mehiläishaukkojen kevätmuutto etenee vauhdilla. Jouko ja Annika ovat jo edenneet Egyptiin ja Israeliin asti. Muut aikuiset mehiläishaukat lentävät kuitenkin vielä hieman etelämpänä: Mikko Nigerian pohjoisosissa, Aarne Keski-Afrikan Tasavallassa ja Päivi Kongon Demokraattisen Tasavallan eteläosissa reilusti päiväntasaajan eteläpuolella. Mutta jos Päivi vain etenee määrätietoisesti, aikaa perheenlisäykseen pitäisi kyllä olla tarpeeksi! Kaksi- ja kolmevuotiaat eivät edelleenkään ole aloittaneet muuttoansa, joten niiden aikeet pesimisen suhteen ovat toistaiseksi epäselvät.

25.4.2014

Nyt mehiläishaukkojen muutto on alkanut tosissaan. Hieman yllättävää on, että Päivi kaukana etelässä ei ollut ensimmäinen liikkeelle lähtijä, vaan ensimmäisiksi muutolle lähtivät Jouko ja Annika. Kuten aiempinakin vuosina, molemmat haukat seuraavat itäistä muuttoväylää, ja tällä hetkellä linnut lentävät Keski-Afrikan tasavallan ja Etelä-Sudanin maisemissa. Muidenkin täysi-ikäisten haukkojen pitäisi aloittaa kevätmuuttonsa lähipäivinä, mutta milloin Hans, Jaana ja Lars lähtevät liikkeelle on hankalampi arvata.

11.4.2014

Sillä välin, kun useimmat muut muuttolinnut ovat jo saapuneet tai parhaillaan kiirehtivät Suomeen, kaikki satelliittimehiläishaukkamme ovat edelleen paikallisina Afrikassa. Näin toivottavasti myös Jouko, vaikka sen lähetin ei ole vieläkään herännyt eloon. Etelä-Afrikassa talvehtivan Päivin kevätmuuton pitäisi käynnistyä aivan lähipäivinä, jos poikasten saattaminen maailmalle tänäkin kesänä on toivelistalla. Jos lähtö pitkälle paluumatkalle ei tapahdu pian, äitiyden onni uhkaa jäädä väliin! Jännittävää on myös seurata, palaavatko Jaana ja Lars tänä vuonna Suomeen ajoissa ehtiäkseen ensimmäistä kertaa pesimään.

23.3.2014

Satelliittimehiläishaukoistamme Aarne ja Lars ovat viime päivinä jättäneet varsinaiset talvehtimisreviirinsä, ja tästä syystä olemme nyt julkaisseet vuoden 2014 kevätkartat! Aarne on lentänyt pohjoiseen Kongon demokraattisesta tasavallasta Keski-Afrikan tasavaltaan, ja Lars taas jätti kamerunilaisen rantakohteensa ja lensi länteen Nigerian halki, jonka jälkeen se asettui paikalliseksi Togon länsiosassa. Muut linnut ovat pysyneet paikallisina, todennäköisesti myös Jouko, Mikko ja Tiina, joskin niiden lähettimet eivät viime aikoina ole toimittaneet uusia paikannustietoja. Joukon ja Mikon tapauksessa lähettimien pitäisi tuottaa uutta aineistoa heti, kun linnut alkavat liikkua hieman enemmän ja aurinkopaneelit pääsevät kunnolla latautumaan. Kevätkartat päivitetään heti, kun uusia paikannustietoja saapuu, toivottavasti muutaman viikon sisällä. Tiinan tapauksessa on kuitenkin selvää, että joudutaan odottamaan kesään asti ennen kuin saamme tietää miten sen talvi on sujunut.

Talvi 2013/2014

14.3.2014

Mehiläishaukkojen rauhalliset talvenviettopäivät Afrikassa jatkuvat. Ainoastaan Lars on viime päivinä taas kerran vaihtanut oleskelupaikkaa Kamerunin rannikolla. Mehiläishaukkojen kevätmuuton alkuun on vielä reilu kuukausi aikaa.

10.2.2014

Lukuun ottamatta Mikkoa, joka viime päivinä on lentänyt Gabonista tutulle Kamerunilaiselle talvehtimisreviirilleen, muut mehiläishaukat ovat pysyneet paikallisina viime uutispalstapäivityksen jälkeen. Aarne on tosin siirtynyt hieman pohjoiseen päin, ja mitä Larsiin ja Joukoon tulee, on vaikeata tietää missä mennään, koska niiden lähettimet eivät ole tuottaneet uusia paikannuksia viime aikoina. Sama ilmiö on tuttu edellisiltä talvilta: linnut eivät juuri liiku eivätkä aurinkopaneelit sen takia pääse lataamaan lähettimiä. Tämän vuoksi lähettimet voivat pysyä hiljaisina jopa kuukausia. On vain pakko tyytyä seuraamaan ajan kulua: jos linnut vain ovat hengissä, uutta paikannustietoa saapuu ennemmin tai myöhemmin.

20.1.2014

Tammikuu on osoittautunut hiljaiseksi kuukaudeksi tänäkin vuonna. Mikko ja Lars ovat tehneet muutaman pitkähkön lentolenkin, mutta muut linnut ovat viime uutispalstapäivityksen jälkeen pysyneet talvehtimisreviireillään. Näin myös Päivi, joskin Etelä-Afrikan viljelylakeuksilla talvehtiminen pakottaa sen liikkumaan huomattavasti enemmän verrattuna sademetsässä talvehtiviin mehiläishaukkoihin. Oikea koulukirjan esimerkki siitä, miten elinympäristön pirstoutuminen vaikuttaa eläinten liikkumiseen!

10.1.2014

Päivi viihtyy edelleen mainiosti Etelä-Afrikan avarissa maanviljelymaisemissa, mutta pohjoisempana Mikko jatkaa uuden talvehtimisreviirin etsintää. Viime uutispalstapäivityksen jälkeen Mikko on hitaasti jatkanut lentoaan etelään, ja jätettyään Päiväntasaajan Guinean reilu viikko sitten haukka on nyt Gabonissa 50 km koilliseen pääkaupungista Librevillestä. Lukuun ottamatta Larsia, joka uuden vuoden tienoilla taas kerran hieman vaihtoi maisemaa, muut linnut ovat Päivin tavoin pysyneet paikallisina.

30.12.2013

Kun Päivi nyt on pysynyt paikallisena kohta kahden viikon ajan vaikuttaa siltä, että määränpää on saavutettu. Verrattuna muihin mehiläishaukkoihin Päivin talvehtimisympäristön valinta on melko erikoinen. Päivi on ensimmäisenä satelliittihaukkana asettunut tehokkaasti viljeltyyn maalaismaisemaan, missä metsälaikut ovat harvinaisia. Pohjoisempana Mikkokin yllättää: koiraslintu on jättänyt vanhan talvehtimisreviirinsä Kamerunissa. Se on päätynyt Päiväntasaajan Guineaan lennettyään sitä ennen mutkan Gabonin sademetsien kautta. Miksiköhän vanha talvehtimisreviiri ei enää kelvannutkaan?

17.12.2013

Päivin matka Afrikan eteläosassa jatkuu. Vastoin viime uutispalstapäivityksessä esitettyjä epäilyksiä vesilahtelainen naaraslintu on viime viikon aikana edelleen jatkanut matkaansa etelään, ja aamupäivällä 12.12. haukka siirtyi Botswanasta Limpopo-provinssiin Etelä-Afrikan pohjoisosaan. Täältä matka etelään on jatkunut Drakensbergin vuoristoa seuraten maan itäosassa, ja parhaillaan lintu lähestyy Lesothoa. Kovinkaan paljon etelämmäksi matka ei kuitenkaan voi jatkua, kohtahan manner loppuu! Muut mehiläishaukat ovat pysyneet paikallisina talvehtimisreviireillä.

9.12.2013

Päivi jaksaa yllättää. Kun vielä viikko sitten vaikutti siltä, että Päivi aikoo jäädä paikoilleen Angolan kaakkoisosaan, haukkanaaras on viime päivinä jatkanut lentämistä etelään päin. Ja koska matka on edennyt jo Botswanan pohjoisosan eläinrikkaisiin savannimaisemiin, Päivi paransi samalla Jaanan aikaisempaa ennätystä Suomen eteläisimpänä mehiläishaukkana kautta aikojen! Uusimpien paikannusten mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että lintu on kääntymässä takaisin pohjoiseen. Lukuun ottamatta Larsia, joka on vaihtanut hieman paikkaa Kamerunin läntisimmissä sademetsissä, muut satelliittimehiläishaukat ovat pysyneet paikallisina talvehtimisreviireillään.

2.12.2013

Tehtyään pitkän matkan Angolan halki Päivi on vihdoinkin saapunut suunnitellulle talvehtimisalueelle. Marraskuun 30. päivänä naarashaukka asettui Luianan luonnonsuojelualueelle maan kaakkoisosaan, lähelle Sambian rajaa. Näin ollen Päivi on lentänyt huomattavasti kauemmas etelään kuin yksikään muu mehiläishaukka tänä syksynä; Annika on sen lähin naapuri 1100 km pohjoisempana Kongon demokraattisessa tasavallassa.

22.11.2013

Useimmat mehiläishaukat ovat viime uutispalstapäivityksen jälkeen pysyneet paikallisina talvehtimisreviireillään, mutta Päivi on jatkanut lentämistä etelään. Syvimmät sademetsät haukkanaaras on jo jättänyt taakseen, ja tällä hetkellä Päivi löytyy Malanjen osavaltiosta Angolasta. Pohjoisempana Larskin on hieman vaihtanut maisemaa kamerunilaista rannikkoa pitkin. Vaikuttaa siltä, että Bioko-saari saattaisi olla mielessä, mutta miten uskaltaa jättää turvallinen manner taakseen?

16.11.2013

Mehiläishaukkojen talvehtiminen Afrikassa sujuu vanhan mallin mukaan: osa linnuista pysyttelee paikallaan ja osa kiertelee ympäriinsä. Viimeksi mainituista Aarne on jättänyt tilapäisen reviirinsä Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungin Banguin lähellä ja edennyt etelämmäksi Kongon demokraattiseen tasavaltaan Salongan kansallispuiston lähelle. Myös Lars on edennyt hieman etelämmäksi viime uutispalstapäivityksestä, mutta on 30.10. jälkeen pysynyt paikallisena Manokan suojelualueella Kamerunissa. Päivi taas jätti Nigerian luoteisosan maisemat taakseen 2.11. ja on sen jälkeen edennyt pitkälle Gabonin syviin sademetsiin; ei ole enää pitkä matka jäljellä päiväntasaajalle! Muut linnut ovat pysyneet paikallisina.

Syksy 2013

27.10.2013

Viime uutispalstapäivityksestä Päivi on jatkanut matkaansa etelään, ja 24.10. alkaen se on pysynyt paikallisena Beniniläisen Ségbanan -nimisen kaupungin lähistöllä, joskin juuri ja juuri naapurivaltion Nigerian puolella rajaa. Näin ollen kaikki linnut ovat nyt saavuttaneet mehiläishaukkojen talvehtimisalueet trooppisessa Afrikassa. On toki todennäköistä, että Päivi tulee jatkamaan matkaansa kauemmas etelään varsinaiselle metsäseudulle jossain vaiheessa. Juuri näin Lars on tehnyt sen jälkeen kun se lähti Jebban- seudulta Nigeriasta viikko sitten. Tähän mennessä matkaa on taittunut 800 kilometrin verran kaakkoon päin Kameruniin asti. Kenties Lars pyrkii tänäkin syksynä Biokon saarelle? Myös Hans on jatkanut etelään, ja on nyt saavuttanut Kongon.

21.10.2013

Vihdoin myös Päivi on ohittanut Saharan. Matka on taittunut harvinaisen verkkaisesti, sillä vieläkään tämä naaras ei ole saavuttanut muiden mehiläishaukkojen talvehtimisseutua. Parhaillaan Päivi taivaltaa Nigerin eteläosien savannimaisemien yllä. Kenties loppupysäkki sijaitseekin Beninin suunnalla? Muista linnuista Lars on jatkanut matkaansa etelään Nigeriassa, ja Kamerunista Hans on edennyt Gabonin laajalle sademetsävyöhykkeelle.

11.10.2013

Päivi etenee Saharassa: viidessä päivässä naarashaukka on lentänyt Tunisiasta Algerian keskiosiin. Mutta ennen kuin matkasta maailman suurimman aavikkoalueen poikki on selvitetty, ja vihreä Sahel-vyöhyke alkaa häämöttää, on vielä lennettävä muutamia päiviä. Perillä talvehtimisalueilla muut mehiläishaukat ottavat jo rennosti, joskin Jouko on viime päivinä on lennellyt ympäriinsä hieman tavallista enemmän. Myös Annikalla vaikuttaisi olevan vaikea päättää missä osassa talvehtimisreviiriä kannattaa aikaa viettää.

7.10.2013

Kun muut mehiläishaukat jo viettävät lokoisia päiviä afrikkalaisilla talvehtimisreviireillään, Päivi jatkaa vaarallista elämäänsä Välimeren maisemissa. Viime uutispalstapäivityksen jälkeen lintu on kuitenkin onnistuneesti ylittänyt meren, mutta muista haukoista poiketen se lensi Albaniasta Tunisiaan Italian ja Maltan kautta. Valtaosa matkasta taittui avomeren yllä, ja kun Päivi onnistui yöpymään Maltalla joutumatta ammutuksi, yksi syysmuuton vaarallisimmista etapeista on nyt hoidettu. Mutta ennen kuin trooppinen Afrikka häämöttää, edessä on vielä vaativa lento Saharan poikki.

1.10.2013

Kun Lars 29.9. asettui paikalliseksi Jebban lähelle Länsi-Nigeriaan, on kaikkien mehiläishaukkojen paitsi Päivin syysmuutto nyt takanapäin. Päivi on toki edennyt Romaniasta Albaniaan viime uutispalstapäivityksestä, mutta silti yli puolet matkasta on vielä jäljellä ennen kuin naaraslintu on perillä talvehtimisalueilla trooppisessa Afrikassa. Kuriositeettina voi tässä yhteydessä mainita, että Päivin kaksi poikasta, jotka nekin kantavat selässään satelliittilähetintä (näiden lintujen muuttoreitit eivät ole julkisia), ovat edenneet äitiään etelämmäksi!

26.9.2013

Afrikassa myös Aarne, Annika ja Jouko ovat asettuneet vanhoille talvehtimisreviireilleen; Aarne Keski-Afrikan tasavaltaan pääkaupungista Banguista koilliseen, Annika Kongon demokraattiseen tasavaltaan Kanangasta länteen ja Jouko Minkében kansallispuistoon Gaboniin. Jaanakin on pysytellyt paikallisena pari päivää hieman Nigerian pääkaupungista Abujasta lounaaseen, mutta sen matka saattaa vielä jatkua, kuten myös Larsin, joka niin ikään lentää parhaillaan Nigeriassa. Euroopassa Päivi on päättänyt aloittaa syysmuuttonsa tosissaan, ja Latviasta tämä naaras on reipasta vauhtia edennyt jo Romaniaan saakka. Parempi myöhään kuin ei koskaan!

22.9.2013

Päivillä ei todellakaan ole kiirettä: tämä aikuinen naaras on edelleen Latviassa, ja hidas syysmuutto muistuttaa näin ollen enemmän nuoren kuin aikuisen mehiläishaukan etenemistapaa. Mutta miten pitkään tahansa edes Päivi ei voi pysyä Pohjois-Euroopassa, sillä syksy ja sen kylmät yöt pakottaa lähitulevaisuudessa myös sinnikkäimmän mehiläishaukan kääntämään kurssinsa kohti Afrikkaa. Juuri siellä kaikki muut mehiläishaukat jo ovatkin. Larsia tosin edelleen odottaa muutaman päivän taival Nigerin ilmatilassa ennen kuin Sahara jää selän taakse, mutta muut linnut ovat nyt onnistuneet saavuttamaan savanni- ja sademetsämaisemat etelämpänä. Ensimmäisenä talvehtimisreviirille Kameruniin saapui Mikko syyskuun 19. lennettyään 22 päivää ja reilu 7000 km. Siispä Hämeenkyröläisen perheen koiras ehti perille ennen perheen naarasta, ja vaikka Annika aloitti muuttonsa päiviä aiemmin, sillä on edelleen muutama sata kilometriä jäljellä huomattavasti etelämpänä sijaitsevaan talvehtimisreviirinsä Kongon Demokraattisen Tasavallan eteläosassa.

16.9.2013

Larsin saavuttua Kreikasta Libyaan yöllä 14–15. syyskuuta on Päivi viimeinen vielä Euroopassa oleva satelliittimehiläishaukka. Koska Päivi viipyi Suomessa huomattavasti pidempään kuin muut mehiläishaukat, se ei vielä ole ehtinyt Latviaa kauemmas. Annika on jo ehtinyt Kongon demokraattisen tasavallan pohjoisosiin. Vanha talvehtimisreviiri maan eteläosassa alkaa jo olla lähellä! Annikan luoteispuolella myös Mikko on ylittänyt Saharan ja lentää parhaillaan etelään päin Tsadin eteläosassa. Sen sijaan Aarnella, Jaanalla, Joukolla ja etenkin Larsilla on vielä muutama lentopäivä edessään ennen kuin ne ovat ylittäneet Saharan. Kiinnostava yksityiskohta on, että Jaana ja Jouko, tytär ja isä, ovat lentäneet melkeinpä täsmälleen samaa reittiä pitkin Kreikasta lähtien, ja usein vain muutaman tunnin välimatkalla! Kenties Jouko terävällä katseellaan on joskus jopa nähnyt Jaanan lentävän edessä, tietämättä että kyseessä on hänen omaa tyttärensä parin vuoden takaa?

11.9.2013

Annika on taas kerran ylittänyt Saharan ja päätynyt Sudanin puolelle Sahel-vyöhykkeeseen. Myös kaksi muuta satelliittimehiläishaukkaa on saapunut Afrikan mantereelle. Ensimmäisenä Afrikan puolelle Annikan jälkeen tuli sen puoliso Mikko, joka viivasuoran lentonsa jälkeen saapui Länsi-Egyptiin myöhään iltapäivällä 8.9. Perässä seurasi Aarne vuorokautta myöhemmin, jolloin se saapui Libyaan seuraten hieman läntisempää reittiä Kreetan kautta. Jaana ja isä Jouko lentävät taas noin kaksi vuorokautta Mikon jäljessä ja ovat tätä kirjoittaessa juuri lentämässä Välimeren yli jätettyään Kreikan Peloponnesoksen niemekkeen kautta. Toivottavasti matka meren yli päättyy onnistuneesti! Pohjoisempana Lars lentää vielä Bosnia ja Hertsegovinassa. Lars on kuitenkin selvästi edellä Päiviä, joka vieläkin vaeltelee Lounais-Suomessa! Näin kauan yksikään aikuinen satelliittimehiläishaukka ei ole aiemmin pysynyt kotimaassa. Kenties vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmin ja aurinkoinen sää houkuttelee jäämään Suomeen tavallista pidempään?

6.9.2013

Lukuun ottamatta Päiviä, joka edelleen näyttää viihtyvän mainiosti Lounais-Suomessa, kaikki mehiläishaukat mukaan lukien kaksivuotiaat Jaana ja Lars, ovat nyt edenneet pitkälle Itä-Eurooppaan. Lars lentää viimeisenä Puolassa, ja Mikko, joka pitää paalupaikkaa etelämpänä, liitelee Bulgariassa. ”Syyskilpailun” aivan ylivoimainen ykkönen on silti Mikon puoliso Annika, joka varhaisen lähtönsä takia on edennyt jo Kuolleen meren kohdalle Israelin eteläosiin. Viime uutispalstatekstiin viitaten voidaan siis todeta, että Annika valitsi tutun reitin Välimeren itärantaa seuraten Egean meren saariseikkailun sijaan. Viimeistään viikon kuluttua lienee tiedossa, minkä reitin muut mehiläishaukat ovat valinneet päästääkseen Afrikkaan.

31.8.2013

Nyt mehiläishaukkojen syysmuutto on käynnistynyt tosissaan. Aarne, Jaana, Jouko, Lars ja Mikko ovat poistuneet kesäreviireiltään! Kaikki linnut ovat tosin edelleen Suomen rajojen sisäpuolella, lukuun ottamatta Mikkoa, joka vanhaa kaavaa seuraten on edennyt jo Viroon ylitettyään ensin Suomenlahden. Jouko suunnittelee todennäköisesti käyttävänsä samaa reittivalintaa, niin kuin myös uusi satelliittimehiläishaukkamme Päivi Vesilahdelta. Päivi ei kuitenkaan ole edennyt yhtä määrätietoisesti kuin koiraslinnut. Loput linnuista suuntavat sen sijaan enemmän kaakkoon päin, joten ne tulevat todennäköisemmin seuraamaan Annikan esimerkkiä ja kiertävät Suomenlahden sen pohjukan kautta. Annika on edellisen uutispalstapäivityksen jälkeen edennyt jo Romanian eteläosiin. Mahtaako muutto tämän jälkeen taas edetä niin kuin edellisenä kahtena syksynä Turkin etelärannikkoa pitkin kohti Israelia vai yrittääkö Annika tänä syksynä lentää Egean meren yli niin kuin useimmat muut suomalaiset mehiläishaukat? Muutaman päivän kuluttua tiedämme miten käy. Hans on edelleen paikallisena sen reviirillä Kamerunin sademetsissä Afrikassa.

23.8.2013

Mehiläishaukkojen syysmuutto alkoi tänä vuonna 20.8. kun Annika lähti Hämeenkyröstä. Annika on edennyt jo Venäjälle Pietarin eteläpuolelle. Muut linnut, mukaan lukien Jaana ja Lars, pysyvät edelleen reviireillään. On kuitenkin mahdollista, että myös Tiina on jo saattanut lähteä reviiriltään Jurvasta. Tiinan tapauksessa saamme tietää totuuden vasta vuoden kuluttua kun haukkanaaras toivon mukaan palaa reviirilleen. Tämä johtuu siitä, että Tiina varustettiin viime kesänä uudella lähettimellä (katso: http://www.uva-bits.nl/system/), joka toimittaa paikannustietoja ainoastaan pesimisreviirille pystytetyn antenniverkoston välityksellä. Kun Tiina on muualla kuin pesänsä läheisyydessä, ja näin ollen antenniverkoston kuuluvuusalueen ulkopuolella, paikannustiedot tallennetaan lähettimen sisäiseen muistiin. Kun lähetin myöhemmin taas on yhteydessä antenneihin, tiedot saadaan talteen takautuvasti. Toisin sanoen Tiina tulee olemaan koko ensi talven ”radiovarjossa” ja voimme vain pitää peukkuja, että kaikki sujuu hyvin ensi vuoden toukokuuhun asti, jolloin Tiinan taas kerran odotetaan palaavan Jurvaan pesimään.

Kesä 2013

13.8.2013

Kesän loppu häämöttää jo, mutta toistaiseksi kaikki vanhat mehiläishaukat ovat pysyneet reviireillään. Viime päivien pesätarkastusten perusteella voidaan nyt paljastaa, että Annika ja Mikko ovat tänä vuonna kasvattaneet yhden poikasen ja myös Joukon ja Aarnen pesissä on yksi poikanen varttumassa. Tiinan ja sen uuden partnerin pesässä Jurvassa on kaksikin poikasta. Aiempien vuosien aikataulun mukaan poikaset tuskin jättävät pesäänsä ennen elokuun viimeistä viikkoa, paitsi Joukon poikanen, jonka pesältä lähtö siirtynee myöhäisen pesinnän takia syyskuun puolelle. Sekä Jaana että Lars ovat suurelta osin pysyneet melko paikallisina elokuun alusta lähtien, Jaana Pihlajavedellä Keski-Suomessa, Lars Himangassa Pohjois-Pohjanmaalla. Tosin Lars on aivan viime päivinä hakeutunut etelämmäksi länsirannikkoa pitkin ja on tällä hetkellä Laihialla.

29.7.2013

Viime uutispalstapäivityksen jälkeen Jaana on lentänyt Lappeenrannasta länteen ja pitää parhaillaan taukoa Loimaalla Varsinais-Suomessa. Samanaikaisesti Lars on ehtinyt Suomenlahden kaakkoisrannikolle Pietarin lähelle lennettyään ensiksi Puolasta Baltian läpi. Kaikki muut linnut ovat pysyneet paikallisina reviireillään, Hans Kamerunissa, aikuiset linnut pesimisreviireillään Suomessa.

14.7.2013

Aikuisten mehiläishaukkojen ollessa parhaillaan keskellä pesimiskauttaan ovat vuonna 2011 syntyneet esiaikuiset edelleen keskellä ”kevätmuuttoa”. Näistä Jaana saapui Suomen ilmatilaan Lappeenrannan kohdalla 29.6. ja jatkoi siitä pohjoiseen Oulujärven seudulle Puolankaan asti. Sen jälkeen Jaanan matka kääntyi takaisin etelään Lappeenrantaan itärajaa seuraten. Myös Lars on nyt päättänyt jatkaa matkaansa pohjoiseen vietettyään sitä ennen kuukauden Istrian niemimaalla Kroatian luoteisosassa. Lennettyään Itävallan ja Tsekin ilmatilojen halki lintu on nyt Puolan lounaisosassa. Kenties Lars sittenkin vielä ehtii Suomeen ennen kuin kesä loppuu?

Kevät 2013

21.6.2013

Viime viikkojen paikannusaineiston perusteella vaikuttaa siltä, että kaikki vanhat satelliittimehiläishaukat ovat pesimäpuuhissa tänä vuonna. Edellisten vuosien tapaan Annika ja Mikko pesivät yhdessä vanhalla reviirillään, ja Aarne ja Jouko viettävät aikaa vanhojen pesiensä äärellä. Sen sijaan Tiina, jonka vanha puoliso Kari kaikesta päätellen kuoli Afrikassa talven aikana, on pesimäpuuhissa uudella reviirillä kymmenen kilometrin päässä vanhasta kodistaan. Samalla on selvää, etteivät Jaana ja Lars tule pesimään tänä vuonna. Mutta Jaana on kaikesta päätellen sentään päättänyt vierailla Suomessa: oleiltuaan kolme viikkoa Saksan ja Puolan rajamailla, tämä naaras on viimeiset kymmenen päivää päättäväisesti lentänyt koilliseen päin ja on nyt jo Virossa! Lars sen sijaan on asettunut sijoilleen Kroatiaan voimia keräämään hurjan Sahara- ja Välimeriseikkailunsa jälkeen. Ja huomioon ottaen, että lentomatka tuskin oli kaikista helpoin, se on varsin ymmärrettävää: jatkaakseen matkaa pohjoiseen kunnon tankkaaminen matkan varrella lienee tarpeen. Hans on edelleen reviirillään Kamerunissa Afrikassa.

27.5.2013

Viime uutispalstapäivityksen jälkeen myös Annika ja Mikko ovat saapuneet Suomeen. Kuten vuosi sitten, puolisot saapuivat Hämeenkyröläiselle reviirilleen vain kahden vuorokauden erolla, vaikka ne olivat muuttaneet aivan eri reittejä ja toisistaan riippumatta! Aikuisista mehiläishaukoista enää Aarne on maamme rajojen ulkopuolella. Mutta sekin lienee kohta perillä: viimeisten GPS-paikannusten mukaan lintu oli aamulla 27.5. Venäjällä Suomenlahden etelärannikolla Kingisieppin lähellä. Vuonna 2011 kuoriutuneista linnuista Jaanan lähetin ei valitettavasti ole toimittanut uusia paikannuksia viime päivinä, toivottavasti ei ole sattunut mitään ikävää. Afrikassa Larsillakaan ei näytä sujuvan kovin sulavasti. Lennettyään ensin 1200 km länteen Sahel-vyöhykettä seuraten tämä koiras käänsi lopuksi pohjoiseen Länsi-Saharaan 21.5., mutta 25.5. se käänsi nokkansa takaisin itään, ja siitä syystä lintu on tällä hetkellä Algerian länsiosasta. Miten tämä mahtaa loppua…?

21.5.2013

Mehiläishaukat ovat nyt vihdoinkin saapumassa Suomeen! Ensimmäisenä Suomen ilmatilassa oli Jouko 16.5., Tiina seurasi kolme päivää myöhemmin. Myös loput vanhoista linnuista ovat enää muutaman lentopäivän päästä määränpäästään. Pisin matka taittavaksi on Aarnella, joka parhaillaan on Pohjois-Ukrainassa. Kolmesta nuorimmasta vuonna 2011 syntyneestä mehiläishaukasta Jaana on nyt saapunut Puolan pohjoisosiin, missä se on pysynyt melko paikallisena jo muutaman päivän ajan. Kaksi muuta nuorta lintua, Puff ja Lars, löytyvät sen sijaan edelleen Afrikasta, tarkemmin Mauritaniasta. Vaikka Lars on valinnut melko erikoisen reitin ja lentää parhaillaan melkein suoraan länteen päin, voi olla, että tämä on parempi strategia kuin että lintu olisi valinnut lentää suoraan pohjoiseen erään Saharan suuren hiekka-aavikkoalueen yli. Näin nimittäin Puff teki, ja koska Puffin GPS-signaali on pysynyt samassa paikassa jo yli viikon ajan, on selvä, että Puffista tuli ensimmäinen satelliittimehiläishaukka, jolle Sahara oli liian suuri ylitettäväksi. Puff on kuollut.

13.5.2013

Viime uutispalstapäivityksen ennusteen mukaisesti osa muuttavista mehiläishaukoista on nyt saavuttanut Turkin. Näyttää siltä, että Annika ja Tiina aikovat kiertää Mustanmeren Bosporin kautta, mutta Aarne ja Jouko aikovat ohittaa sen Georgian puolelta. Mikko lentää edelleen Saharan auringossa Libyassa, mistä lintu saavuttanee Välimeren rannikon Tunisiassa muutaman päivän kuluessa. Sen jälkeen Mikon matka jatkunee meren yli Italiaan. Lännempänä Jaana on edennyt hyvin, ja jo 6.5. tämä kaksivuotias naaras saavutti Euroopan ilmatilan Espanjan Fuengirolassa, mistä lintu on jo edennyt Etelä-Ranskaan. Kun myös Puff viime viikolla jätti talvireviirinsä Nigeriassa, Lars ja Hans ovat ainoat satelliittimehiläishaukat, jotka ovat edelleen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Hans jäänee sinne kesän yli, mutta nähtäväksi jää mikäli tämä on myös Larsin suunnitelma.

6.5.2013

Kaikki muuttavat mehiläishaukat, paitsi Mikko joka parhaillaan lentää Nigerissä, ovat nyt ohittaneet Saharan. Jaanaa lukuun ottamatta muut haukat ovat nyt saavuttaneet Egyptin pohjoisosat, missä ne lentävät Hurghadan turistirantojen läheisyydessä. Seuraavan datalähetyksen saapuessa ne ovat kenties jo saapuneet Turkkiin! Jaana sitä vastoin taittaa matkaa Marokossa ja se kaikesta päätellen tulee saapumaan Eurooppaan läntistä reittiä Gibraltarin kautta. Afrikassa Lars ja Puff eivät ole vieläkään kääntäneet nokkaansa Eurooppaan päin, joten vaikka ne aloittaisivat muuttonsa lähipäivinä, pesintä jäänee tältä vuodelta niiltä väliin, sillä aikaa on kulunut jo liian paljon. Jaana voisi sen sijaan vielä suoriutua elämänsä ensimmäisestä pesinnästä, mutta miten käy, saamme tietää aikaisintaan kesäkuussa.

1.5.2013

Nyt kun myös Mikko 29.4. jätti viimeisenä lintuna talvehtimisreviirinsä Kamerunissa, aikuisten mehiläishaukkojen kevätmuutto on ehdottomasti täydessä vauhdissa. Kuten vuosi sitten, valtaosa linnuista matkaa Sahel-vyöhykettä pitkin itään, ja parhaillaan useimmat haukat löytyvät Sudanin eteläosista. Aarne on priimuksena ehtinyt jo lähelle Eritrean rajaa. Valitettavasti Karin lähetin ei ole vieläkään toimittanut uusia paikannustietoja, ja näin ollen vaikuttaa yhä todennäköisemmältä, että joko lähetin on rikki tai että Tiinan monivuotinen pesimiskumppani on kuollut. Miten asian laita todellisuudessa on, selvinnee kesän mittaan. Sen sijaan Jaanasta voidaan kertoa iloisia uutisia. Kun Jaana 26.4. jätti talvehtimisreviirinsä Nigeriassa, siitä tuli ensimmäinen v. 2011 kuoriutuneista nuorista haukoista, joka aloitti paluumuuttonsa Eurooppaan. Aikuisiin lintuihin verrattuna Jaana näyttää valinneen poikkeavan läntisemmän reitin, ja parhaillaan tämä nuori haukka taivaltaa Malin keskiosissa. Myös Hans jatkaa matkaansa pohjoiseen ollen tällä hetkellä Päiväntasaajan Guineassa.

25.4.2013

Viime uutispalstapäivityksen jälkeen Jouko on lentänyt 700 km ja pitää parhaillaan mehiläishaukkojen ”kevätracen” paalupaikkaa Keski-Afrikan tasavallassa, kaukana muiden aikuisten mehiläishaukkojen edellä. Sekä Annika että Tiina aloittivat kevätmuuttonsa 19.4. ja lentävät nyt Kongon demokraattisen tasavallan pohjoisosissa. Sen sijaan Aarne ja Mikko eivät ole vielä aloittaneet kevätmuuttoaan, ja Karista ei ole valitettavasti saapunut lainkaan tietoja. Toivottavasti lähetin toimittaa tietoa seuraavan lähetyksen aikana. Nuorista haukoista, jotka kuoriutuivat v. 2011 ja joiden nyt siksi voisi odottaa palaavan Suomeen löytääkseen pesimäreviirin ja puolison, toistaiseksi ainoastaan Lars on tehnyt edes jonkinlaisen yrityksen. Mutta reilun 500 km lentolenkin jälkeen Lars palasi tilapäiselle reviirilleen Togoon. Jaana ja Puff pysyvät nekin edelleen vanhoilla talvehtimisreviireillään. Kenties kaikki kolme sittenkin aikovat jäädä Afrikkaan tänäkin kesänä? Verrattuna kaksivuotiaisiin haukkoihin, yksivuotias Hans näyttää olevan enemmän kiinnostunut muutosta!

17.4.2013

Mehiläishaukkojen muutto Suomeen on nyt lähtenyt käyntiin tältä keväältä! Niin kuin vuosi sitten, Jouko lähti ensimmäisenä. Tällä kerralla Jouko jätti talvehtimisalueensa Minkébén kansallispuistossa Gabonin pohjoisosassa 13.4., siis neljä päivää aiemmin viime vuoteen verrattuna. Toistaiseksi Jouko on edennyt vasta 150 km. Myös Togon ja Ghanan rajaseudulla oleva Lars näyttää potevan muuttolevottomuutta, joten ei ole varmaa, onko Jouko ensimmäinen Suomeen ehtivä satelliittimehiläishaukka. Ei myöskään sovi unohtaa Aarnea (kts. edellinen uutispalstapäivitys), mutta valitettavasti kestää vielä muutaman päivän ennen kuin Aarnen lähetin toimittaa seuraavat paikannustiedot. Joka tapauksessa: nyt vanhojen mehiläishaukkojen ”kevätrace” on lähtenyt käyntiin. Ilolla ja jännityksellä saamme seuraavan kuukauden aikana seurata niiden matkaa kohti pohjoista.

Syksy 2012 ja talvi 2012 / 2013

1.4.2013

Jos mehiläishaukkojen kevätmuutto tänä vuonna seuraa samaa aikataulua kuin viime vuonna, linnut tulevat viettämään vielä muutaman viikon Afrikassa ennen kuin paluumuutto Suomeen käynnistyy. On mahdotonta tietää, mikä linnuista lähtee matkaan ensimmäisenä. Hyvä ehdokas saattaa olla Aarne, joka jo nyt on lentänyt melkein 1000 km pohjoiseen Keski-Afrikan tasavaltaan oltuaan sitä ennen Salongan kansallispuiston maisemissa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Toinen ehdokas saattaisi olla Lars, joka on jättänyt talvireviirinsä Päiväntasaajan Guinean sademetsässä ja lentänyt 1200 km luoteeseen Togoon. Koska Lars elää vasta kolmatta kalenterivuottaan, ei ole aivan varmaa palaako se Suomeen jo tänä kesänä, mutta vallitsevan käsityksen mukaan se on kuitenkin todennäköistä. Miten käy, saamme piakkoin tietää...

28.2.2013

Vaikka kohta kuukausi on vierähtänyt viime uutispalstapäivityksestä, mehiläishaukat eivät juuri ole liikkuneet koko tänä aikana. Linnut ovat jatkaneet hyvin paikallista elämää Afrikan talvehtimisalueillaan. Ainoastaan Puff on liikkunut hieman enemmän ja se on taas kerran siirtynyt etelämmäksi Ibadanin esikaupunkialueelta Lagosin liepeille Etelä-Nigeriaan. Mikä mahtaa olla suurkaupunkielämän viehätys?

30.1.2013

Useimmat mehiläishaukat ovat tammikuussa pysyneet paikallisina talvehtimisreviireillä. Tämän vuoksi monien lähettimien datatoimituksessa esiintyy juuri nyt katkoja, sillä auringon säteet eivät juuri pääse lataamaan aurinkopaneeleja. Etenkin päiväntasaajan seudun tiheässä trooppisessa sademetsässä, ts. suomalaisten mehiläishaukkojen päätalvehtimisalueella, lähettimiä koetellaan. Jaana ja Puff oleskelevat Nigeriassa, ja vaikuttaa siltä, että siellä aurinko pääsee paremmin lataamaan lähettimiä. Muista linnuista poiketen Hans ja Aarne ovat liikkuneet hieman enemmän viime uutispalstapäivityksestä. Hans palasi Angolasta alkuperäiselle talvehtimisalueelle Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja myös Aarne palasi etelään alkuperäiselle talvehtimisreviirille lähelle Salongan kansallispuistoa, Afrikan suurinta sademetsänsuojelualuetta ja yhtä UNESCOn maailmanperintökohteista (http://whc.unesco.org/).

10.1.2013

Kuten viime vuonnakin tähän aikaan, useimmat mehiläishaukat ovat pysyneet paikallisina talvehtimisreviireillään. Selkeä poikkeus on Lars, joka heti joulukuun 20. päivän jälkeen jätti sademetsät Gabonin eteläosissa. Sen jälkeen puolitoistavuotias koiras on hitaasti lentänyt pohjoiseen Atlantin rannikkoa seuraten ja nyt lintu on asettunut Päiväntasaajan Guinean ja Kamerunin rajan lähelle. Muista linnuista Hans siirtyi joulukuun 23. päivänä Angolan puolelle, missä se on pysynyt paikallisena sen jälkeen. Uudenvuoden jälkeen Aarne hylkäsi talvireviirinsä Kongon keskiosissa siirtyäkseen 140 km pohjoiseen. Vielä ei tiedetä miksi jotkut mehiläishaukat liikkuvat paikasta toiseen talvehtimisaikanaan, kun taas toiset pysyvät paikallaan. Ehkä syy on yksinkertaisesti lintujen persoonallisuuseroissa?

20.12.2012

Viime uutispalstapäivityksestä satelliittimehiläishaukat ovat pysyneet paikallisina talvireviireillään, myös Hans Etelä-Kongossa, vaikka viimeksi näytti siltä, että nuori koiras saattoi olla menossa Angolaan. Ainoastaan Puff on suorittanut hieman pidempiä lentomatkoja Nigeriassa lentämällä edes takaisin Ibadanin esikaupunkialueen talvireviirin ja Lagosin kesäreviirin välillä. Ihmissilmin katsottuna vaikuttaa siltä, että Puffilla on vaikeuksia päättää, kumpi paikka on parempi! Kirsin kohtalosta olemme nyt saaneet uutta tietoa Adedamola Ogunsesanilta ja Mohammed Garba Boyilta, jotka ovat Nigerian Conservation Foundationin edustajia. Muutamien haastattelujen ja maastoetsintöjen täyttämien päivien jälkeen saatiin lopuksi todistettua se mitä jo epäilimme: Kirsi on kuollut. Kirsillä oli ollut epäonnea joutua paikallisen metsästäjän saaliiksi Falgoren riistansuojelualueen läheisyydessä, ja sitä kautta nuoren mehiläishaukkanaaraan kohtalo oli sinetöity. Vaikka lähetin oli löydettäessä yhtenä kappaleena, Kirsistä oli siinä vaiheessa jäljellä enää muutama höyhen. Kaikkein eniten olisimme tietenkin toivoneet, että Kirsi olisi saanut elää pitkän normaalin mehiläishaukkaelämän, mutta nyt kävi valitettavasti toisin. Niin kuin Gildankin tarina kertoo, nuoren mehiläishaukan elämä Afrikassa on monella tavalla täynnä riskejä.

12.12.2012

Viime uutispalstapäivityksen jälkeen kaikki mehiläishaukat yhtä lukuun ottamatta ovat pysyneet paikallisina reviireillään. Tuo poikkeus on Hans, joka vielä viime uutispalstapäivityksen aikaan oleskeli Gabonissa, mutta joka nyt on edennyt Kongon demokraattisen tasavallan ja Angolan rajaseudulle. Kenties Hans vielä haastaa Jaanan Suomen eteläisimpänä mehiläishaukkana kautta aikojen? Siinä missä Hansilla siis menee lujaa, samaa ei valitettavasti voi sanoa Kirsistä. Vaikka Kirsin lähetin edelleen tuottaa koordinaattitietoa, signaalit tulevat yhä täsmälleen samasta paikasta Falgoren riistansuojelualueen laitamilla kuin viime uutispalstapäivityksen aikaankin. Tämä voi tarkoittaa vain kahta asiaa: joko lähetin on tippunut Kirsin selästä (joka on melko epätodennäköistä) tai sitten nuori mehiläishaukkanaaras on kuollut. Jotta tilanteeseen saataisiin selvyyttä, olemme olleet yhteydessä Nigerian Conservation Foundationiin ( http://www.ncfnigeria.org/ ), joka parhaillaan yrittää selvittää mitä on tapahtunut paikallisten kontaktiensa avulla. Jos Kirsi ja/tai lähetin löydetään, Kirsin kohtalo olisi jo toinen laatuaan Gildan jälkeen (Gildan tarinan voi lukea tästä).

30.11.2012

Aikuiset mehiläishaukat ja nuori Kirsi ovat pysyneet paikallisina viime uutispalstapäivityksen jälkeen, mutta nuori Hans on lentänyt 1300 km etelämmäksi Pohjois-Gaboniin. Viime vuoden poikasista myös Puff on nyt suorittanut ”syysmuuton” Afrikan sisällä, mutta Larsiin verrattuna se näyttää tyytyneen huomattavasti lyhyempään lentosuoritukseen – lähdettyään Togossa sijainneelta kesäreviiriltään Lars kävi Angolassa vain kääntyäkseen takaisin Gaboniin sademetsään. Kun Larsin syysmatkaa kertyi runsaat 4000 km, Puff palasi miljoonakaupunki Lagosin esikaupunkialueilta vanhalle talvireviirilleen Ibadanin suurkaupungin reunamille vain 70 km luoteeseen! Jaana on toistaiseksi pysynyt kesäreviirillään Nigerian keskiosissa.

20.11.2012

Vaikka Aarne ja Lars ovat liikkuneet melko paljonkin viime uutispalstapäivityksen jälkeen, ne ovat muiden vanhempien satelliittimehiläishaukkojen tavoin nyt asettuneet todennäköisille talvehtimisreviireilleen Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Gabonissa. Vielä jää kuitenkin nähtäväksi aikovatko yksivuotiaat Jaana ja Puff seurata Larsin esimerkkiä ja hakeutua uusille reviireille tulevaksi talveksi. Sen sijaan on viime vuoden haukkanuorukaisten liikkumiskuvioiden perusteella ennustettavissa, että Kirsi ja Hans tulevat lähitulevaisuudessa vetäytymään hieman etelämmäksi ennen kuin ne asettuvat varsinaisille talvehtimisreviireilleen.

10.11.12

Vaikka varsinainen syysmuutto on nyt satelliittimehiläishaukkojen osalta ohitse, jotkut haukat ovat vaihtaneet paikkaa viime uutispalstapäivityksen jälkeen. Käytyään reilun 500 km etelämpänä Angolan territoriolla Lars on nyt palannut pohjoiseen Kongon demokraattiseen tasavaltaan, missä se on jäänyt pienen Lampa-nimisen kaupungin läheisyyteen Mayomben provinssiin. Nigeriassa Kirsi on siirtynyt 40 km länteen Falgoren riistansuojelualueelle, joka sijaitsee 250 km pääkaupungista Abujasta koilliseen. Hans taas oleilee n. 200 km Abujan luoteispuolella. Oltuaan noin kuukauden paikallaan Keski-Afrikan tasavallassa Aarne päätti hieman yllättäen jatkaa matkaa 8.11. Nyt se lentää kohti etelää 150 km päässä Bingan kaupungista Kongon demokraattisessa tasavallassa. Muut mehiläishaukat ovat pysyneet paikoillaan.

31.10.2012

Kun nyt sekä Kirsi että Hans ovat ylittäneet Saharan menestyksekkäästi, alkaa myös nuorten syysmuutto olla ohi tältä vuodelta. Molemmat linnut oleilevat kuitenkin vielä Pohjois-Nigeriassa, ja näin ollen on todennäköistä, että matka edelleen jatkuu muutama sata kilometriä etelään päin. Onneksi ”hiekkameri” Sahara on sentään ohitettu! Vanhemmista linnuista Kari ja Lars ovat myös vaihtaneet maisemia viime uutispalstapäivityksestä. Vietettyään hieman alle kuukauden aivan päiväntasaajan eteläpuolella Keski-Gabonissa, Kari lensi 25.10 yhä 100 km etelään päin kaikesta päätellen varsinaiselle talvehtimisalueelleen. Saman siirron Kari teki viime vuonnakin. Lars taas viettää päiviään 650 km päiväntasaajan eteläpuolella Cabinda-provinssissa Angolan pohjoisosissa. Tämä tekee Larsista eteläisimmän koiraspuolisen satelliittimehiläishaukan tähän mennessä.

22.10.2012

Aikuiset mehiläishaukat viettävät vanhaa kaavaa seuraten jo rauhallisia päiviä talvireviireillään, mutta tämän kesän poikasten, Hansin ja Kirsin, syysmuutto on edelleen täydessä vauhdissa. Kun molemmat haukat olivat lokakuun puolessa välissä levänneet muutaman päivän, Hans Etelä-Italiassa ja Kirsi Albaniassa, päätti kaksikko ylittää Välimeren 19.10. Hans lensi Sisilian kautta kohti Tunisiaa rantautuakseen Soussen turistikaupungin kohdalla, Kirsi taas lähti Kreikasta Jooniansaarten kautta Libyaan. Sen jälkeen molemmat linnut etenivät Saharan erämaahan, mutta ennen kuin trooppinen pelastava vihreys on saavutettu, on vielä lennettävä ainakin 2000 kilometriä maailman suurimman aavikon yli. Viime uutispalstapäivityksen jälkeen kohta puolitoistavuotias Lars ilmeisesti kyllästyi arkeen Togossa: lokakuun 11. haukka nimittäin alkoi lentää itään päin Nigeriaa kohti, ja saavuttuaan Kameruniin matka kääntyi etelään Afrikan mannerrannikkoa seuraten. Näyttää siltä, ettei määränpäänä ole viime vuoden talvireviiri Biokon saarella.

11.10.2012

Afrikassa Aarne on jatkanut hidasta vetäytymistään etelään ja lentää tällä hetkellä Kongon Demokraattisen tasavallan rajan lähellä Keski-Afrikan tasavallan lounaisosissa. Edellisen vuoden poikasten, Jaanan, Larsin ja Puffin tapaan muut aikuiset mehiläishaukat ovat sen sijaan pysyneet paikallisina. Tämän vuoden poikasista Kirsi on nyt saavuttanut Albanian, ja jos matkasuunta pysyy samana, lienevät Kreikka ja Välimeri seuraavat matkakohteet. Lännempänä myös Hans on edennyt etelään ja lepäilee parhaillaan Calabrian ja Sisilian erottelevan Messinansalmen läheisyydessä eteläisimmissä Italiassa.

6.10.2012

Kaikki aikuiset mehiläishaukat ovat nähtävästi nyt päässeet perille talvehtimisalueille – myös Tiina, joka saapui tutulle talvireviirille Kongon demokraattisen tasavallan lounaisosiin 2. lokakuuta. Päätellen Aarnen hieman epämääräisestä liikehdinnästä Keski-Afrikan tasavallassa viime viikon aikana ei kokonaan voida sulkea pois, että se aikoisi jatkaa vielä muutaman kilometrin etelämmäksi. Miten käy saadaan tietää seuraavan koordinaattitoimituksen yhteydessä. Euroopassa tämän vuoden poikasten liikkumiskuviot ovat sen sijaan selvästi määrätietoisempia. Viime uutispalstapäivityksestä Kirsi on edennyt 450 km etelään ja lentää parhaillaan Unkarin rajan lähellä läntisessä Ukrainassa. Läntisemmällä reitillään Hans on ollut vieläkin ahkerampi ja on edennyt melkein 700 km ollen nyt Etelä-Italiassa Napolin liepeillä, jonne päästääkseen se ylitti Adrianmeren 4. lokakuuta. Nuori koiras on siis jo onnistuneesti ylittänyt kaksi merialuetta, mutta ennen kuin haukka on perillä Afrikassa, Välimeri on vielä ylitettävä. Toivottavasti tämänkin meren ylitys sujuu hyvin.

2.10.2012

Kaikki vanhat mehiläishaukat ovat nyt onnistuneesti ohittaneet Saharan. Annika, Jouko, Kari ja Mikko ovat palanneet täsmälleen samoille alueille missä ne viettivät viime talven. Näin tulee todennäköisesti myös Tiina tekemään, joskin matkaa on jäljellä vielä pari sataa kilometriä. Kuudes vanha lintu, Aarne, lentää Keski-Afrikan tasavallassa, mutta todennäköisesti se vielä jatkaa etelään päin muutaman päivän ennen kuin on perillä talvireviirillään. Tämän vuoden poikasista Hans on viikossa edennyt Puolan pohjoisrannikolta Itävaltaan pääkaupunki Wienin liepeille. Myös Kirsi on jatkanut matkaansa etelään ja lentää nyt Valko-Venäjän lounaisosassa. Yksivuotiaat linnut ovat pysyneet reviireillään Afrikassa.

26.9.2012

Aikuiset mehiläishaukat Aarnea lukuun ottamatta ovat tai alkavat olla perillä talvehtimisalueillaan trooppisessa Afrikassa, mutta poikasten syysmuutto on edelleen täydessä vauhdissa. Kirsi on edennyt Liettuan eteläosiin kierrettyään viikko sitten ylimääräisen lenkin Riianlahden yllä. Samaan aikaan Hans valitsi hieman erikoisemman reitin sen jälkeen kun ryhmä lintuharrastajia oli havainnut tämän nuoren koiraan Utössä Saaristomerellä. Sieltä Hansin matka jatkui Ahvenanmaan Kökariin, mistä haukka suunnisti suoraan etelään Itämeren ylle varhain aamulla syyskuun 23. päivänä. Täällä Hans, pakon edessä, eteni etelään reipasta vauhtia kohti Puolan pohjoisrannikkoa, jonka se saavutti myöhään illalla. Täältä matka jatkui lounaaseen heti seuraavana päivänä. Tällä lentokokemuksella luulisi, että Välimeren ja Saharan ylitys sujuu ongelmitta! Afrikassa viime vuoden poikaset viettävät edelleen rauhallisia päiviä kesäreviirillään, mutta nekin ovat viime aikoina ryhtyneet liikkumaan hieman laajemmin. Kenties uusien mehiläishaukkojen saapuminen pohjoisesta herättää teini-ikäisten kiinnostuksen?

17.9.2012

Kun Kirsi lähti Kemiön ja Hangon kautta Viroon syyskuun 15. päivänä, jäi Hans viimeisenä satelliittimehiläishaukkana Suomeen. Samaan aikaan aikuiset haukat ovat edenneet etelämpänä, ja Aarnea lukuun ottamatta kaikki ovat saapuneet Afrikkaan. Aarne kuitenkin näyttää empivän Etelä-Turkissa, että olisiko parasta lentää suoraan Välimeren yli vai olisiko sittenkin viisaampaa kiertää Israelin kautta. Samaan aikaan kun Saharan aurinko parhaillaan koettelee Karia, Mikkoa ja Tiinaa Libyassa, Annika ja Jouko ovat jo ohittaneet Saharan ja lentävät parhaillaan Keski-Afrikan tasavallassa. Jaana, Lars ja Puff pysyttelevät reviireillään Länsi-Afrikassa.

12.9.2012

Tuloksena kesän uurastuksista voimme nyt esittää kolme uutta mehiläishaukkaa projektin internetsivulla! Näiden lintujen ”henkilötiedot” on esitelty lyhyesti projektin pääsivulla. Kolmikon ainoa aikuinen haukka, Aarne, on jo ehtinyt Ukrainaan, vaikka lintu poistui Suomen ilmatilasta vasta syyskuun 4. päivänä. Verrattuna muihin vanhoihin lintuihin Aarne on valinnut selvästi itäisemmän reitin. Kahdesta nuoresta linnusta, Kirsistä ja Hansista, Kirsi viihtyy edelleen syntymäpaikkansa läheisyydessä Pohjanmaan ja Satakunnan rajamaastossa. Hans sen sijaan jätti pesäseutunsa Jurvassa jo elokuun lopussa siirtyen 30 km länteen, mistä matka muutaman päivän pysähdyksen jatkui runsaat 100 km etelään Satakunnan Pomarkkuun. Täällä nuori mehiläishaukkakoiras on sen jälkeen pysynyt melko paikallisena runsaan viikon. Lähipäivien sää ratkaisee todennäköisesti milloin muuttomatka Afrikkaan varsinaisesti alkaa.

11.9.2012

Mehiläishaukat etenevät vauhdilla: Annika ja Jouko ovat jo jättäneet puolet Saharasta taakseen ja lentävät molemmat nyt Sudanissa. Mikon viimeiset paikannukset taas paljastavat, että lintu etenee pitkin Turkin länsirannikkoa, kun Kari taas on 550 km perässä Bulgariassa. Tiina, joka oli viimeinen lintu, joka jätti Suomen taakseen, on juuri saapunut Romaniaan. Joudutaan siis vielä odottamaan hieman ennen kuin saamme tietää, miten linnut selättävät Välimeren tänä syksynä. Afrikasta ei ole uutta kerrottavaa niiden haukkojen osalta, joiden lähetin tuottaa paikannusaineistoa: Jaana, Lars ja Puff pysyvät edelleen paikallisina kesäreviireillään. Valitettavasti Roosan ja Piffin lähettimet eivät vieläkään ole osoittaneet elonmerkkejä. Vaikuttaa yhä todennäköisemmältä, että linnut ovat kuolleet. Rohkeasti nuori kaksikko löysi perille afrikkalaiseen sademetsään, mutta siellä niiden elämät kaikesta päätellen ikävä kyllä päättyivät.

6.9.2012

Kaikki satelliittimehiläishaukat ovat nyt jättäneet Suomen taakseen tältä kesältä. Kuten viime vuonna, niin nytkin Tiina poistui maasta viimeisenä. Tämä tapahtui aamulla 4. syyskuuta, jolloin Tiina Suomessa vietetyn yön jälkeen lensi Porkkalanniemen pohjoisosista Suomenlahden yli Viroon. Siinä vaiheessa ryhmän priimus Jouko oli jo ehtinyt Syyriaan Turkissa vietetyn yön jälkeen. Tästä lento etelään eteni vauhdilla, ja puolitoista vuorokautta myöhemmin Jouko oli saapunut Negevin autiomaahan Etelä-Israelissa. Samaan aikaan myös Annika-haukka oli saavuttanut Syyrian maisemat. Näin ollen jo kaksi satelliittimehiläishaukkaa on kiertänyt Välimeren sen itäpuolelta tänä syksynä, kun viime syksynä ainoastaan Annika valitsi tämän reitin. Koska sekä Annikan että Joukon reittivalinta eroaa melkoisesti viime vuoden tilanteeseen verrattuna, on toistaiseksi liian aikaista veikata minkä reitin Mikko, Kari ja Tiina tulevat valitsemaan kun Välimeren pohjoisrannikko häämöttää – kiertääkö vai ylittääkö? Toistaiseksihan tämä kolmikko on ehtinyt vain Valko-Venäjälle ja Latviaan, mutta noin kymmenen päivän kuluttua vastaus lienee tiedossa.

1.9.2012

Mehiläishaukkojen syysmuutto on nyt täydessä vauhdissa, kun Tiina ja Mikko viimeisinä lintuina aloittivat muuttonsa elokuun 30. päivänä. Toistaiseksi matka ei kuitenkin ole vienyt kovin kauas, sillä pari päivää aikaisemmin muuttonsa aloittaneen Karin tapaan parivaljakko on edelleen Suomessa. Tulevien päivien sääolot vaikuttanevat eniten siihen, milloin matka jatkuu Suomenlahden ylitse. Sitä vastoin Annika ja Jouko ovat edenneet vauhdilla, ja parhaillaan Annika lentää Romaniassa ja Jouko Turkissa. Kiinnostavaa on, että Annika lentää nyt selvästi läntisempää reittiä kuin viime vuonna, jolloin reittivalinta kulki Krimin niemimaan kautta Mustanmeren ylle. Toisin sanoen mehiläishaukat näyttävät olevan melko joustavia vuosittaisten reittivalintojen suhteen. Afrikasta ei ole uutta kerrottavaa. Kaikki kolmen nuorta haukkaa, joiden lähettimet tuottavat aineistoa, pysyvät edelleen paikallisina kesäreviireillään.

28.8.2012

Mehiläishaukkojen syysmuutto on nyt alkanut! Ennusteemme mukaisesti Jouko lähti ensimmäisenä, joskin Annika seurasi melkein saman tien. Jouko lähti jo 23.8. varhain aamulla, ja Annika vain muutama tunti sen jälkeen, mutta Argos-palvelun datansiirrossa esiintyvän aikaviiveen takia tämä tieto ei ehtinyt mukaan viime uutispalstapäivitykseen. Sekä Jouko että Annika ovat pitäneet vauhtia päällä, ja molemmat linnut lentävät jo Valko-Venäjän ilmatilassa. Päinvastoin kuin mitä olisi voinut arvata parivaljakon viime vuoden reittivalinnan perusteella, haukat eivät tällä kerralla lentäneet itään päin Karjalan kannasta kohti, vaan suuntasivat suoraan Suomenlahden yli Porkkalanniemen ja Helsingin kohdalta päätyäkseen Viron ilmatilaan pari tuntia myöhemmin. Koska elokuu piakkoin vaihtuu syyskuuksi, on selvä, että muutkin mehiläishaukat aloittavat syysmuuttonsa lähitulevaisuudessa, mutta toistaiseksi ne ovat pysyneet reviireillään hoitamassa poikasiaan. Näin myös Mikko, joka Annikan ”varaslähdön” jälkeen nyt yksin kantaa perheen hoitovastuun.

Kesä 2012

24.8.2012

Suomen kesä lähenee vääjäämättä kohti loppuaan, mutta toistaiseksi kaikki aikuiset satelliittimehiläishaukat ovat pysyneet pesimäreviirillään. Jos linnut pysyvät viime vuoden aikataulussa, voi syysmuutto kuitenkin alkaa minä päivänä tahansa. Vuosi sitten Annika aloitti muuttonsa ensimmäisenä lintuna 25. elokuuta. Tänä vuonna sekä Annikan ja Mikon että Tiinan ja Karin pesintä seuraa kuitenkin hieman myöhäisempää aikataulua: molemmissa pesissä on kaksi poikasta, jotka tarvinnevat emojensa hoivaa vielä ainakin viikon verran. Kenties Jouko, joka tänä kesänä ei kasvattanut poikuetta, on ensimmäinen muuttoon ryhtyvä haukka tänä vuonna?

Afrikasta ei ole uutta kerrottavaa: Jaana, Lars ja Puff pysyvät edelleen kesäreviirillään, Piffin ja Roosan lähettimet ovat edelleen mykkinä.

26.7.2012

Viiden aikuisen mehiläishaukan osalta kesä on sujunut pääosin pesinnän merkeissä. Myös jurvalaiset Tiina ja Kari pesivät huolimatta siitä, että Tiina saapui viime vuoden pesälleen vasta toukokuun viimeisenä päivänä. Siellä pariskunnalla on joka tapauksessa nyt uusi poikue hoidettavana. Annika ja Mikko ovat ottaneet käyttöön tekopesän, joka sijaitsee noin 400 metrin päässä viime vuoden pesästä. Lavialainen Jouko ei sen sijaan tänä vuonna jostain syystä pesi. Se on kyllä viettänyt koko kesän paikkakunnalla, vieraillut usein pesällään ja rakentanut ja koristellut sitä. Afrikassa nuori sukupolvi on jatkanut paikallista elämäänsä kerran valitsemillaan kesäreviireillä. Liberian reissun jälkeen Lars pysähtyi lopuksi Togoon ja on pysynyt siellä sen jälkeen. Jaana ja Puff oleskelevat molemmat Nigeriassa. Roosasta ja Piffistä ei ole tullut uusia paikannuksia lopputalven jälkeen, jolloin niiden lähettimet hiljenivät Kongon sademetsissä. Pahimmassa tapauksessa tämä voi tietenkin tarkoittaa, että linnut ovat kuolleet. Mutta ottaen huomioon, että Mikonkin lähetin pysyi hiljaa melkein puoli vuotta talven aikana, eikä herännyt eloon ennen kevätmuuttoa, suruliputuksen aika ei ole vielä. On nimittäin mahdollista, että nuoriso viettää niin paljon aikaa sademetsän varjoissa, etteivät lähettimien aurinkopaneelit saa riittävästi auringonvaloa eikä paikannustietoa tästä syystä tule.

Kevät 2012

30.5.2012

Mehiläishaukkojemme kevätmuutto on nyt loppusuoralla, kun Tiina aikuisista viimeisenä saapui Suomeen toukokuun 29. päivänä. Tiinalla on vielä kaksisataa kilometriä jäljellä koti-Jurvaan, mutta muut mehiläishaukat ovat asettuneet reviireilleen viimeistään kuluvan viikon aikana. Luultavasti niillä on jo kova kiire rakentaa pesät pesimäkuntoon, ja kahden viikon sisällä myös Tiinan on syytä saada munansa munittua, mikäli toivoo kasvattavansa poikasensa lentokykyiseksi Karinsa kanssa ennen kuin syksy on ovella. Tämä edellyttää kuitenkin, ettei Kari jo ole pariutunut toisen naaraan kanssa! Karihan saapui kotiin jo yli viikko sitten, eikä ole poissuljettua etteikö se jo olisi voinut pariutua uuden kumppanin kanssa. Edes pariuskollisimman mehiläishaukkakoiraan edun mukaista ei näet ole odottaa puuttuvaa kumppania kovin pitkään, sillä pesimäkausi on lyhyt ja jokainen päivä on arvokas! Afrikassa näyttää siltä, että Larsin seikkailuinto on pikkuhiljaa laantumassa. Liberia-käynnin jälkeen nuorukainen on nyt asettunut paikalleen Norsunluurannikon länsiosaan.

Aikuiset haukat ovat nyt aloittelemassa pesintäänsä. Pesimäkauden ajaksi karttapäivityksiin on suojelusyistä tulossa tauko, jottei pesien sijainti paljastuisi. Nuorten haukkojen kohdalla raportointi kuitenkin jatkuu vanhan mallin mukaan. Samoin käy, jos jonkun aikuislinnun pesintä jostain syystä jäisi väliin.

25.5.2012

Viime päivien aikana mehiläishaukat ovat edenneet vauhdilla pohjoiseen. Edellisen uutispalstapäivityksen jälkeen Annika saavutti toisena satelliittihaukkana kotireviirinsä Hämeenkyrössä 24. toukokuuta. Jouko ja Mikko, Annikan puoliso, ovat molemmat ehtineet Viroon, kun taas Tiina taivaltaa Puolan ilmatilassa. Viimeistään ensi viikon alussa myös Tiinan pitäisi kuitenkin olla perillä pesimäreviirillään Jurvassa. Toivottavasti Kari vain ei ole löytänyt uutta puolisoa sitä ennen... Afrikassa Lars on jatkanut matkaansa länteen ja viimeisten tietojen mukaan haukka pitää tällä hetkellä taukoa Liberiassa Sapon kansallispuiston reunamilla. Länsi-Afrikan viimeiset sademetsäalueet kuuluvat kyseiseen puistoon.

21.5.2012

Ensimmäinen satelliittimehiläishaukka on nyt palannut Suomeen! Uroteon takana oli odotetusti Kari, joka tänään keskipäivällä lenteli jo vanhan kotireviirinsä ilmatilassa. Maali häämöttää myös muiden vanhojen lintujen osalta. Annika ja Jouko ovat molemmat Valko-Venäjän pohjoisosassa, Mikko on Puolassa Varsovan korkeudella ja Tiina Pohjois-Romaniassa. Oli mielenkiintoista nähdä, miten erilaiset reitit linnut valitsivat paluumatkalla Eurooppaan. Ainoana lintuna Annika lensi Borckan kautta Mustanmeren itäpuolelta. Tiina ja Jouko taas kiersivät Mustanmeren sen länsipuolelta Bosporin kautta, ja Kari ja Mikko valitsivat reitin Tunisian ja Sisilian kautta. Yksikään lintu ei lentänyt syksyistä reittiä pitkin!

Afrikassa Lars jatkaa tutkimusmatkansa lännessä. Sen jälkeen kun se oli lentänyt Ghanasta Norsunluurannikolle, siitä tulikin läntisin satelliittihaukka.

16.5.2012

Kaikki vanhat mehiläishaukat ovat taas kerran onnistuneesti ylittäneet Saharan! Mikko on Sisiliassa, Annika lentää koilliseen Syyrian pohjoisosissa ja Tiina on saapumassa Bosporiin. Ryhmän priimuksena Kari on jo ehtinyt Puolaan, ja jos matka taittuu yhtä nopeasti tulevinakin päivinä, Kari lienee takaisin Suomessa ensi viikon aikana. Jouko on sen sijaan edennyt verkkaisemmin vauhdikkaan Mustanmeren episodin jälkeen eikä ole vielä edennyt Bulgariaa kauemmas. Afrikassa taas Lars on jatkanut matkaa länteen ja on nyt Beninissä. Muut nuoret linnut pysyvät paikallaan.

11.5.2012

Mehiläishaukkojen muutto etenee, ja nyt sekä Kari että Jouko ovat jo Euroopassa. Kari lensi ennustetusti Tunisiasta Sisiliaan, mistä matka jatkui Etelä-Italian kautta Adrianmeren yli Albaniaan. Jouko taas jatkoi matkaansa Syyriasta Turkkiin Mustanmeren rannikolle. Tästä se lensi rohkeasti meren ylle kohti luodetta vain kääntyäkseen takaisin etelään Bulgarian rannikon edustalla, minkä seurauksena maihinnousu tapahtui Bosporin kohdalla. Kenties seudun viime päivien sateinen ja tuulinen sää oli syynä hieman epäloogiseen reittivalintaan? Samoihin aikoihin Tiina ja Annika jatkoivat kevätmuuttoaan etelämpänä. Tällä hetkellä Tiina lentää jo Israelin ilmatilassa, mutta Annika on vasta Etelä-Egyptissä. Mikko taas puurtaa keskellä Saharaa. Tehtyään täyskäännöksen Nigerin pohjoisosissa lounaaseen (kenties hiekkamyrsky yllätti?), matka jatkui taas pohjoiseen ja parhaillaan Mikko taittaa matkaa Algerian eteläosissa. Nuorista linnuista tällä kerralla erikoismaininnan ansaitsee Lars: sen jälkeen kun tämä nuori koiras oli viettänyt koko talven Biokon saarella, se suuntasi parin päivän kestävän saarikierroksen jälkeen mantereelle Kameruniin, mistä matka jatkui Nigeriaan saman tien.

7.5.2012

Siinä missä Jaana muiden nuorten mehiläishaukkojen tavoin näyttää päättäneen jäädä Afrikkaan kesän yli, on aikuisten mehiläishaukkojen kevätmuutto täydessä vauhdissa. Koska Jouko ja Kari lähtivät liikkeelle ensimmäisinä ei ole kovin yllättävää, että ne myös ovat edenneet pisimmälle. Karin viimeiset paikannukset paljastavat, että matkalainen on jo ehtinyt Tunisian pohjoisrannikolle asti, mistä sankarimme kaikesta päätellen seuraavaksi suunnittelee Sisilian valloitusta Cap Bonin kautta. Mikko näyttää seuraavan suurin piirtein samaa reittiä, joskin se on toistaiseksi ehtinyt vasta Nigerin keskiosiin. Sen sijaan Jouko seuraa ns. Euraasian – Itä-Afrikan muuttoreittiä Välimeren itäpuolella. Se on jättänyt jo Siinain ja Israelin taakseen ja taivaltaa parhaillaan Syyriassa. Koska Joukon talvehtimisalue sijaitsi Gabonissa lähellä Afrikan länsirannikkoa tämä tarkoittaa, että lintu lensi aluksi melkein suoraan itään ennen kuin kääntyi pohjoiseen – tämähän on myös nähtävissä reittikartalta. Kiinnostavaa kyllä, Annikan ja Tiinan paikannustiedot viime päiviltä osoittavat, että ne ovat käyttäneet täsmälleen samaa reittiä. Vaikka kolme lintua on melko pieni näyte vaikuttaa silti epätodennäköiseltä, että kaikki kolme olisivat valinneet tämän reitin sattumalta. On ennemminkin todennäköistä, että satelliittimehiläishaukkamme ovat paljastaneet aiemmin täysin tuntemattoman mehiläishaukkojen länsi – itäsuuntaisen Afrikan sisäisen muuttoreitin!

2.5.2012

Huhtikuun 29. päivänä myös Mikko aloitti kevätmuuttonsa viimeisenä aikuisena mehiläishaukkana, mutta tuoreimpien paikannusten mukaan sen matka on toistaiseksi edennyt vain 200 km pohjoiseen Kamerunin eteläosien talvehtimisreviiriltä. Jo yhdeksän päivää tätä ennen Tiina ja Annika olivat aloittaneet kevätmuuttonsa Kongon Demokraattisen tasavallan eteläosista. Tiina on ehtinyt lentää jo n. 2000 km Sudanin ja Etelä-Sudanin rajaseudulle kun taas Annika on edennyt hieman verkkaisemmassa tahdissa vain 1000 km Kongon pohjoisosiin. Kari ja Jouko ovat jo ehtineet edetä pitkälle Saharan autiomaahan, mutta lintujen reittivalinta on vienyt matkalaiset aivan eri osiin mannerta. Kari eteni Nigerin kautta Keski-Algerian vuoristoseudulle, mutta Jouko suuntasi aluksi koilliseen Eritreaan, minkä jälkeen se käänsi pohjoiseen kohti Egyptiä. Suorin reitti ei selvästi aina ole suosituin! Myös nuori Jaana on jatkanut matkansa pohjoiseen, ollen tällä hetkellä Nigeriassa. Lähipäivinä saamme kaikesta päätellen tietää aikooko Jaana jäädä Nigeriaan kesäksi vai jatkaako se edelleen pohjoiseen. Vähäisten paikallisten siirtymien lisäksi muut nuoret mehiläishaukat näyttävät joka tapauksessa valinneen pysyä Afrikassa toisen kesänsä yli – aivan niin kuin lintukirja meille opettaakin.

20.4.2012

Nyt aikuisten mehiläishaukkojen kevätmuutto on vihdoinkin alkanut! Ensimmäisenä Jouko lähti matkaan huhtikuun 17. päivänä ja päivää myöhemmin Kari seurasi Joukon esimerkkiä. Toistaiseksi muutto ei ole edennyt kovinkaan kauas pohjoiseen, vaan Jouko ja Kari ovat edelleen sademetsävyöhykkeellä Kamerunissa. Muut kolme aikuista haukkaa ovat edelleen talvireviireillään. Siinä missä aikuisten mehiläishaukkojen kevätmuuton Lassen satelliittiseurantakokemusten perusteella oletettiinkin alkavan huhtikuun toisella puoliskolla, nuorten lintujen suhteen ei oikein tiedetty mitä odottaa. Vallitsevan käsityksen mukaan nuorien mehiläishaukkojen selvän enemmistön oletetaan pysyvän Afrikassa kunnes ovat kaksivuotiaita. Tätä taustaa vasten oli varsin mielenkiintoista todeta, että nuori Jaana Laviasta alkoi muuttaa Etelä-Angolalaiselta talvireviiriltään pohjoista kohti jo kymmenen päivää sitten. Sen jälkeen Jaana onkin edennyt reippaasti. Kymmenessä vuorokaudessa se on lentänyt 1500 km Gabonin sademetsiin asti, siis sille seudulle missä useimmat muut satelliittiseurannassa olevat mehiläishaukat ovat viettäneet talvensa. On kuitenkin aivan liian aikaista sanoa tässä vaiheessa, että viekö tämä matka Jaanan pois Afrikasta. Tulevien viikkojen aikana saamme jännityksellä seurata minne Jaana ja muut mehiläishaukat lentävät.

Syksy 2011 ja talvi 2011/2012

16.3.2012

Useimmat Afrikassa talvehtineet lintulajit ovat jo aloittaneet kevätmuuttonsa takaisin Eurooppaan, mutta mehiläishaukat ottavat rennosti. Kaikki linnut oleilevat edelleen talvehtimisreviireillään, myös Puff joka etelään tehdyn pikavisiitin jälkeen palasi Nigerialaisen miljoonakaupungin Ibadanin laitaosiin. Edellisen tekstipäivityksen jälkeen Joukon lähetin heräsi eloon helmikuun loppupuolella, mutta hiljeni uudelleen pian sen jälkeen. Joka tapauksessa tämä oli varma todiste siitä, että Jouko on elossa ja lähetin on toimintakunnossa! Mikosta sen sijaan ei ole edelleenkään tullut uusia tietoja, ja lisäksi myös Roosan ja Piffin lähettimet ovat liittyneet hiljaisten joukkoon sen jälkeen kun nämä linnut helmikuussa alkoivat viettää hyvinkin paikallista elämää sademetsässä. Tässä tilanteessa odotamme jännittyneinä kevätmuuton alkua huhtikuussa: silloin ainakin vanhojen haukkojen lähettimien pitäisi alkaa taas toimia kun linnut tulevat varjoisasta sademetsästä päivänvaloon ja aurinko pääsee jälleen lataamaan lähettimien akkuja.

17.2.2012

Helmikuu on osoittautunut vähintään yhtä rauhalliseksi kuin tammikuu. Jaana ja Roosa ovat kuitenkin vetäytyneet hitaasti pohjoiseen, ja viimeisenä lintuna Puffkin siirtyi jokin aika sitten hieman etelämmäksi. Muut linnut sen sijaan ovat pysyneet vanhoilla talviseuduillaan. Näin mitä todennäköisimmin myös Mikko ja Jouko, vaikka niiden lähettimet eivät ole tuottaneet uusia paikannuksia vuodenvaihteen jälkeen – varjoinen afrikkalainen sademetsä koettelee aurinkopaneeleja.

28.1.2012

Tammikuu on ollut tähän mennessä hiljaisin kuukausi mitä mehiläishaukkojen lentoaktiivisuuteen tulee – useimmat linnut ovat pysyneet kerran valitsemillaan talvireviireillä. Jaana on kuitenkin jatkanut vetäytymistään pohjoisemmaksi Namibia-seikkailunsa jälkeen. Viime päivinä myös Annika ja Kari ovat liikkuneet jonkin verran tavallista enemmän. Kenties alkaa olla aika kokeilla uusien käsisulkien kantavuutta?

10.1.2012

Viime uutispäivityksen jälkeen enää Jaana on jatkanut muuttoaan, mutta nyt sekin näyttää ainakin hetkeksi asettuneen paikoilleen Angolan eteläosiin. Ennen sitä se ehti kuitenkin käväistä rajan toisella puolella Namibiassa, mutta kenties maisema siellä alkoi olla liian aavikkomaista houkutellakseen pitempään visiittiin?

29.12.2011

Puff, Lars ja aikuiset mehiläishaukat ovat pysyneet paikoillaan viime uutispalstapäivityksen jälkeen, mutta Roosa, Piff ja Jaana ovat edenneet etelämmäksi. Roosa on jo ehtinyt Kongon keskiosiin ja Piff on asettunut Päiväntasaajan Guinean sademetsiin. Jaana jatkaa taas hämmästyttämistä: oltuaan muutaman viikon paikallaan Angolan savannilla 400 kilometriä pääkaupungista Luandasta itään, se on nyt jatkanut matkaansa etelään ja lähestyy hyvällä vauhdilla jo Namibian rajaa! Minneköhän Lavian-tyttö mahtaa olla menossa?

19.12.2011

Odotusten mukaisesti Roosa ja Piff ovat jatkaneet matkaansa viime tekstipäivityksen jälkeen: Roosa on parhaillaan Kamerunin keskiosissa ja Piff lentää kohti etelää Kamerunin rannikkoa seuraten. Sen sijaan Puff pysyttelee edelleen alkuperäisellä talvireviirillään miljoonakaupunki Ibadanin liepeillä Nigeriassa. Muutkaan mehiläishaukat eivät ole vaihtaneet kotipiiriä viime viikon aikana.

12.12.2011

Viime päivien paikannusten perusteella näyttää siltä, että marras – joulukuun vaihde muodostaa eräänlaisen kakkosvaiheen nuorten mehiläishaukkojen syysmuutossa – Puffia lukuun ottamatta. Viime viikolla nimittäin myös Roosa ja Piff hylkäsivät marraskuun kotiseutunsa Beninissä ja Keski-Nigeriassa ja jatkavat parhaillaan matkaa Nigerian eteläosissa. Sen, että aikovatko ne jäädä tälle seudulle vai jatkaa etelämmäksi, saamme kaikesta päätellen tietää seuraavan viikon aikana.

6.12.2011

Samana päivänä kun Jaana pitkän lentomatkansa jälkeen asettui Angolan savannimaisemiin, jatkoi Lars matkaansa etelään. Saavuttuaan joulukuun ensimmäisenä päivänä Nigerian etelärannikolle Nigerjoen suistoon, se jatkoi seuraavana aamuna uhkarohkeasti matkaansa Guineanlahden ylle. Lennettyään koko päivän reilun 300 kilometrin pituisen matkan aavan meren yllä Lars saavutti Päiväntasaajan Guinealle kuuluvan Biokon saaren vasta myöhään samana iltana. Täällä se, ainakin toistaiseksi, näyttää viihtyvän Pico Basilen kansallispuiston sademetsässä. Miten pitkään, se jää nähtäväksi…

30.11.2011

Jaanaa lukuun ottamatta muut mehiläishaukat ovat kiltisti pysyneet talvireviireillään kutakuinkin koko marraskuun. Viimeisten kahden päivän paikannusten perusteella näyttää siltä, että Jaanankin mielestä lentäminen nyt saa riittää. Ja senhän ymmärtää: sen jälkeen kun Jaanan yli 2000 km pituinen lentotaival alkoi pari viikkoa sitten Nigeriasta, siitä tuli ensimmäinen suomalainen mehiläishaukka, joka todistettavasti on lentänyt niinkin kauas etelään kuin Angolan savanneille! Näin ollen ”eteläisin suomalainen mehiläishaukka kautta aikojen”-titteli siirtyi vain muutaman viikon jälkeen Annikalta uudelle omistajalle... Mikähän mahtaa olla seuraava yllätys?

23.11.2011

Mehiläishaukkojen elämään marraskuu ei ole tuonut paljon uusia käänteitä. Aikuiset haukat pysyttelevät edelleen parin neliökilometrin kokoisella talvehtimisalueellaan Keski-Afrikan sademetsävyöhykkeellä, ja nuoret linnut etsiskelevät sopivia ruokailu- ja yöpymisalueita Nigerian ja Beninin suunnalla. Nuoren Jaanan edesottamukset viime viikon ajalta ovat kuitenkin olleet varsin mielenkiintoisia: poistuttuaan Nigeriasta Kameruniin marraskuun 16. päivänä se on viikossa edennyt yli 1000 km kaakkoon päin. Uusimpien paikannusten mukaan se taivaltaa parhaillaan Kongossa kohti etelää.

3.11.2011

Mehiläishaukkarintamalta ei ole juuri uutta kerrottavaa: vanhojen lintuen liikkuessa hyvinkin suppeilla alueilla sademetsävyöhykkeellä, lentelevät nuoret linnut edelleen ympäriinsä Nigerian suunnalla. Lars ja Roosa vaikuttavat erityisen kiinnostuneilta tutkimaan uutta ympäristöä!

21.10.2011

Aikuiset mehiläishaukat viettävät jo rauhallisia päiviä talvehtimisalueillaan päiväntasaajalla, mutta nuorten lintujen muutto on edelleen täydessä käynnissä. Saharan pikaylityksen jälkeen nuorten mehiläishaukkojen päiväetapit ovat tosin lyhentyneet, ja varsinainen muutto vuorottelee nyt päiväkausiksikin venyvien todennäköisten lepo- ja ruokailutaukojen kanssa. Koska mehiläishaukka on pohjimmiltaan metsälintu, ei ole erityisen yllättävää, että useimmat lepo- ja ruokailupysähtymiset sijoittuvat sopivaan ympäristöön metsäisille alueille. Näin, vaikka tyypillinen länsiafrikkalainen maisema Nigerin ja Nigerian suunnalla on sekä vähäpuustoista että voimakkaasti viljeltyä.

16.10.2011

Tiinan saavuttua 13.10. talvehtimisalueelleen Bombo-Lumenen riistareservaattiin Kongon Demokraattiseen Tasavaltaan aikuisten mehiläishaukkojen syysmuutto päättyi. Kaikesta päätellen Hämeenkyröläisestä Annikasta tuli siis epävirallisen ”Eteläisin talvehtiva mehiläishaukka” -kilpailun voittaja. Tämä pätee tietenkin vain jos joku muista linnuista ei myöhemmässä vaiheessa päätä jatkaa matkaansa saman mallin mukaan kuin Lasse viime talvena. Lienee kuitenkin sangen epätodennäköistä, että joku nuorista satelliittiseurannassa olevista mehiläishaukoista tekisi tällaisen irtioton, etenkin kun ne vielä nyt oleskelevat melkein 3000 km päässä Nigerissä ja Nigeriassa. Siitä huolimatta voidaan tyytyväisenä ja huojentuneena todeta, että myös kaikki nuoret mehiläishaukat pääsivät kuin pääsivätkin Saharan yli – viimeksi jurvalaiset sisarukset Piff ja Puff. Siinä vaiheessa kun mehiläishaukat valjastettiin lähettimillä täällä Koti-Suomessa, tätä ei nimittäin uskallettu edes toivoa! Missä nuoret mehiläishaukat varsinaisesti aikovat talvehtia on sitten seuraava mielenkiintoinen kysymys – jäävätköhän ne Nigeriin ja Nigeriaan, jatkavatko ne kenties matkaansa länteen Liberiaan, vai kääntävätkö ne sittenkin itään Gabonin sademetsien suuntaan?

11.10.2011

Vaikka muut aikuiset mehiläishaukat ovat oleilleet talvehtimisalueillaan jo vähintään viikon, Tiina jatkaa edelleen päättäväisesti syysmuuttoaan. Lennettyään viivasuoraan Kongon tasavallan yli siitä tuli 9. lokakuuta kolmas satelliittiseurannassa ollut mehiläishaukka, joka ylitti päiväntasaajan. Kenties se aikoo haastaa Annikan tittelistä ”eteläisin suomalainen mehiläishaukka kautta aikojen”? Nuorista linnuista Jaana ja Lars lentävät parhaillaan Nigerian ilmatilassa kohti etelää, kun taas Roosa on pitänyt taukoa jo muutaman päivän Nigerin eteläosassa. Näiden ensikertalaisten osalta vaarallinen matka Saharan ylitse näyttää siis olevan turvallisesti takana! Piff sen sijaan on edelleen Sahel-vyöhykkeessä pari päivämatkaa pohjoisempana, ja Puffilla, joka parhaillaan oleskelee Algerian eteläosissa, on edelleen puolet laajasta aavikosta edessään. Pidetään peukkuja, että voimat riittävät kunnes maali on saavutettu!

6.10.2011

Kaikki aikuiset mehiläishaukat paitsi Tiina, joka edelleen lentää kohti etelää Keski-Afrikan Tasavallassa, ovat nyt asettuneet talvehtimisalueilleen. Kuluneella viikolla myös Kari päätti muuttonsa Gabonin sademetsään hieman päiväntasaajan eteläpuolelle. Sen sijaan nuorilla linnuilla on vielä lennettävää vähintään 1000 kilometriä ennen kuin Saharan hiekkadyynit ja kalliot ovat muisto vain. Sekä Jaana, Lars että Roosa ovat kuitenkin jo selvinneet Saharan kaikkein kuivimmista osista, ja oleskelevat nyt Bilman keitaan lähellä Nigerissä. Sen sijaan ryhmän viivyttelijät, Piff ja Puff, ovat vasta aloittaneet matkansa suuren aavikon halki. Näin ollen on vielä epävarmaa, pääsevätkö kaikki nuoret linnut perille trooppisille talvehtimisalueilleen. Kävipä miten tahansa, on ilahduttavaa, että kaikki mehiläishaukat selvisivät Välimeren ylityksestä – nimittäin jo tässä monen mehiläishaukan muutto tyssähtyy joka vuosi.

PÄIVITYSINFO: Koska mehiläishaukat talvehtimisalueilleen asetuttuaan liikkuvat varsin pienellä alueella, niiden sijainnit päivitetään sen jälkeen ainoastaan silloin kun jotain mielenkiintoista tai poikkeavaa ilmenee.

1.10.2011

Mehiläishaukkojen satelliittiseuranta on viime päivinä tarjonnut erityisen paljon kiinnostavaa tietoa. Nuoret mehiläishaukat Jaana, Lars ja Roosa ovat todistettavasti ensimmäisen kerran ylittäneet Välimeren. Lars ja Roosa suuntasivat meren ylle Albanian pohjois- ja eteläpuolelta, ja lennettyään melkein kaksi vuorokautta yhteen menoon, molemmat haukat osuivat Libyan rannikolle, keskelle Sirten kaupungin sotatannerta ylitettyään sitä ennen Välimeren sen leveimmältä kohdalta. Tämä jos jokin osoittaa, että mehiläishaukat ovat erittäin hyviä lentäjiä, joille edes laaja avomeri ei ole este! Jaana valitsi hieman itäisemmän reitin ja tervehti Afrikkaa Libyan Benghasin kohdalla. Sisarukset Piff ja Puff ovat näin ollen nuorista mehiläishaukoista ainoat, jotka edelleen ovat Euroopassa, Piff Albaniassa ja Puff Etelä-Italiassa. Aikuiset haukat Annika, Jouko ja Mikko ovat nyt kaikesta päätellen päässeet perille talvehtimisalueilleen trooppiseen Afrikkaan. Mikko on asettunut Kamerunin keskiosiin, Jouko Minkébén kansallispuistoon Gaboniin ja Annika Kongon demokraattisen tasavallan eteläosiin vain reilut 100 km Angolan rajasta. Tiina ja Kari, Piffin ja Puffin vanhemmat, suuntaavat sen sijaan edelleen etelään. Tiina jatkaa parhaillaan muuttomatkaansa Tšadin eteläosissa, Kari Pohjois-Gabonissa. On siis vielä epäselvää, aikooko joku mehiläishaukoista vieläkin etelämmäksi kuin Annika, mutta ainakin toistaiseksi Annikalla on syytä olla tyytyväinen. Annikaa etelämpänä ei nimittäin ole toista suomalaista mehiläishaukkaa ikinä tavattu!

26.9.2011

Aikuiset mehiläishaukkakoiraat Jouko ja Mikko ovat nyt ehtineet Kamerunin sademetsiin. Myös Kari, joka oleskelee 600 km päässä Nigeriassa, on turvallisesti päässyt Saharan yli. Karin puoliso Tiina ylitti aikuisista mehiläishaukoista viimeisenä Välimeren Kreetan kautta 23.9. Tuoreimpien paikannusten mukaan se oli juuri ylittämässä Saharaa, mutta ennen kuin maailman suurimman autiomaan ylitys olisi takanapäin, auringonpaahdetta ja nälkää pitäisi kestää vielä pari päivää. Annika, joka jo viime viikolla periaatteessa oli perillä mehiläishaukkojen oletetulla talvehtimisalueella trooppisessa Afrikassa, on määrätietoisesti jatkanut matkaansa etelään, ja lounasaikaan 24.9. Annikasta tuli Suomen viides päiväntasaajan todistetusti ylittänyt mehiläishaukka!

Poikaset, jotka aloittivat muuttonsa aikuislintuja pari viikkoa myöhemmin, oleskelevat edelleen Kaakkois-Euroopassa. Ne joutuvat vielä monta päivää haaveilemaan sademetsistä, ja ennen kuin talvehtimisalue on saavutettu edessä on kaksi suurta haastetta: Välimeri ja Sahara. Annikan ja Mikon poikanen Roosa on ryhmän priimuksena jo tarttunut ensimmäiseen haasteeseen, ja onnistuneen Balkanin ylityksen jälkeen se käänsi 26.9. Korfun kohdalla suunnan lounaaseen kohti Joonianmerta. Ihmissilmin katsottuna ja karttakirja kädessä kyseinen päätös vaikuttaa sangen riskialttiilta, mutta kun huomioidaan, että nuorilta mehiläishaukoilta puuttuu sekä karttakirja että edellisten vuosien kokemus, kyseinen reittivalinta lienee tuskin ainutlaatuinen. Ei voida kuin toivoa, että Roosan voimat riittävät kunnes maata on näkyvissä.

21.9.2011

Aikuiset mehiläishaukat Annika, Mikko ja Jouko ovat taas kerran onnistuneesti ylittäneet Saharan! Kuten tähänkin saakka, Annika pitää kärkipaikkaa ja on jo saavuttamassa laajat sademetsät Kongon demokraattisessa tasavallassa. Annikan puoliso Mikko ja Jouko löytyvät kaksi päivämatkaa pohjoisempaa Tšadin eteläosista. Kari on edennyt läntisempää reittiä pitkin ja on edelleen Sahelin alueella Nigerissä. Verrattuna muihin aikuisiin mehiläishaukkoihin, Karin puoliso Tiina seuraa omaa matka-aikatauluaan: se lentää edelleen Euroopassa Bulgarian eteläosissa. Siinä mielessä Tiina muistuttaa nuoria mehiläishaukkoja, koska nekin ovat kaikki vielä Euroopassa. ”Kärkityttö” Roosa paikannettiin viimeksi itäisestä Slovakiasta, kun taas Jaana, Lars ja Piff lentävät Puolan ja Valkovenäjän rajaseuduilla. Puff pitää jumbopaikkaa – kenties Suomen- ja Riianlahtien pitkä, melkein yhtäjaksoinen ylitys, otti voimille?

16.9.2011

Nuoret mehiläishaukat Lars, Piff ja Puff aloittivat lopultakin varsinaisen syysmuuttonsa kuluneella viikolla. Kenties ne tulevalla viikolla vielä saavuttavat muut poikaset Roosan ja Jaanan, jotka edelleen oleilevat Baltiassa. On kuitenkin selvä, että yksikään näistä nuorista linnuista ei tule olemaan ensimmäinen satelliittimehiläishaukka, joka saavuttaa talvehtimisalueet trooppisessa Afrikassa. Sillä välin kun Tiina parhaillaan matkaa kohti etelää Ukrainan ilmatilassa, ja Kari saavutti Libyan pohjoisrannikon 16.9., kärkikolmikko Jouko, Annika ja Mikko lentävät jo Sahel-vyöhykkeessä Sudanissa. Suurin osa Saharasta on siis jo takanapäin, mutta kuka ehtii ensiksi sademetsään?

11.9.2011

Satelliittimehiläishaukoista enää pohjanmaalaiset poikaset Lars, Piff ja Puff oleskelevat maamme rajojen sisäpuolella. Aikuiset sen sijaan ovat pitäneet kiirettä matkallaan etelään päin, mutta niiden reitit eroavat toisistaan melkoisesti. Annika on matkannut Israelin pohjoisosiin kiertämällä Välimeren sen itäreunaa pitkin, mutta Jouko ilmeisesti aikoo ylittää Välimeren Kreetan kohdalta Egyptin tai Libyan suuntaan. Kari taas näyttää etenevän Sisiliaa ja Maltaa kohti.

6.9.2011

Mehiläishaukkojen syysmuutto on nyt päässyt vauhtiin – tai ainakin aikuisten lintujen. Kaikki aikuiset mehiläishaukat ovat jo ehtineet syvälle Itä-Eurooppaan lukuun ottamatta Tiinaa, joka viivyttelee vielä Porkkalanniemellä. Annika, joka aloitti muuttomatkan ensimmäisenä, on jo saavuttanut Mustanmeren maisemat! Poikasilla sen sijaan on vähemmän kiire, kaikki kolme pohjanmaalaista pysyvät edelleen kotinurkillaan. Jaana on kuitenkin jo siirtynyt Espoon saaristoon lavialaiselta pesimäalueeltaan ja Roosa edennyt jo Viron eteläosiin.

25.8.2011

Sillä välin kun poikaset harjoittelivat siipiään pesässä, kaikki aikuiset mehiläishaukat viettivät loppukesää pesiensä lähimaastossa, joskin emolintujen välillä esiintyi suuria eroja siinä miten laajalla alueella ne liikkuivat. Esimerkiksi sillä välin kun Kari liikkui kahdeksan kilometrin säteellä pesästä, sen puoliso Tiina vietti aikaansa selvästi pienemmällä alueella, useimmiten poistumatta edes yli kilometrin päähän pesästä. Jouko taas liikkui Karia vielä laajemmalla alueella saalistaen jopa 15 kilometrin päästä pesästä, kun taas Mikko vietti kaiken aikansa neljän kilometrin säteellä pesästä. Mikon tapaan sen puoliso Annikakin vietti aluksi valtaosan ajastaan muutaman kilometrin säteellä pesästä, mutta jo elokuun puolivälin paikkeilla se alkoi tehdä pitkiä matkoja pohjoiseen Seitsemisen kansallispuiston rajamaille, yli 35 km päähän pesästä! Näiltä matkoilta se kuitenkin usein (muttei aina) palasi samana päivänä pesälleen. Syy näihin ”irtiottoihin” on edelleen hämärän peitossa, mutta kiinnostavaa kyllä, Annika lähti kaikista lähetinlinnuista ensimmäisenä muuttomatkalle juuri Seitsemisen kansallispuiston maisemista. Ja lähtö tapahtui juuri tänään!

Mehiläishaukka Gilda

Niiden mehiläishaukkojen lisäksi, joiden edesottamuksia on jo voitu seurata verkkosivuillamme, valjastimme viime kesänä myös joukon muita haukkoja satelliittilähettimillä. Näiden liikkeitä emme ole julkaisseet, mutta nyt on paljastunut sen verran erikoinen tarina, että kerromme sen tässä. Nuorelle mehiläishaukkanaaraalle Gildalle, Mikon ja Annikan tämän vuoden tyttärelle, asennettiin satelliittilähetin pariskunnan pesällä Hämeenkyrössä elokuun alussa. Kirsin ja Hansin tavoin Gilda aloitti syysmuuttonsa syyskuun puolivälissä. Vaikka Gilda viipyi matkalla hieman pidempään kuin muut mehiläishaukat, lintu onnistui ylittämään Saharan, minkä jälkeen se saapui vihreälle Sahel-vyöhykkeelle Maliin ja Nigeriin marraskuun alussa. Tämän vuoksi edellytykset onnistuneelle talvehtimiselle Afrikan mantereella vaikuttivat olevan melko hyvät. Mutta kun tutustuimme marraskuun 9. päivän koordinaattipakettiin, heräsi epäilys, että kaikki ei sittenkään ollut kunnossa. Marraskuun 6. päivän jälkeen Gilda oli paikannustietojen mukaan pysynyt liikkumattomana Dessan kylässä Nigerjoen varrella Tillabérin maakunnassa noin 250 km Nigerin pääkaupungista Niameysta luoteeseen. Oliko Gilda kuollut?

Pitkään meidän ei tarvinnut pohtia Gildan kohtaloa. Päivän sähköpostisadossa oli kaksikin viestiä, jotka vahvistivat epäilyksemme, toinen Nigerin vesi- ja ympäristöministeriön riista- ja linnustonsuojeluasioista vastaavalta virkamieheltä Ali Laoual Abaganalta, toinen Tillabérin maakunnan alueellisen ympäristöhallinnon riista-asioiden johtajalta Mohamadou Souley Seinilta. Heidän antamien tietojen mukaan Gilda oli löytynyt huonossa kunnossa Dessan lähistöltä, minkä jälkeen haukka oli otettu huostaan. Kaikesta huolimatta 9.11. haukka kuoli. Ilmeisesti matka Saharan yli oli ollut sen verran rasittava, että nuori mehiläishaukan alku kuoli kun syysmuuton vaativin etappi oli suoritettu. Siihen nähden, että Saharan etelänpuolisesta Afrikasta on ilmoitettu vain 25 rengaslöytöä sen jälkeen kun Suomen rengastustoiminta aloitettiin 1913, tämä tapahtumaketju on tärkeä lisä siihen tietopohjaan, joka tarvitaan kun yritetään ymmärtää, mitkä tekijät säätelevät suomalaista mehiläishaukkakantaa. Samalla se on myös mainio esimerkki siitä mitkä mahdollisuudet lintujen satelliittiseuranta ja internet yhdessä antavat uusien eri maiden välisten kontaktien solmimiseen. Hyvät kontaktit taas ovat perusedellytys kansainvälisen linnustonsuojelun onnistumiselle. Gilda ei kuollut turhaan!

 

Satelliittimehiläishaukkojen seurantahistoria

Alla olevista linkeistä pääsee kunkin yksilön varhaisempiin seurantatietoihin. Uusin tieto löytyy löytyy täältä.

Syksy 2016           Päivi                  
Kevät 2016         Päivi                  
Syksy 2015 ja talvi 2015/2016   Päivi                  
Kevät 2015 Päivi                  
Syksy 2014 ja talvi 2014/2015 Päivi                  
Kevät ja kesä 2014 Päivi Hans              
Syksy 2013 ja talvi 2013/2014 Päivi Aarne
 
           
Kevät ja kesä 2013          
Syksy 2012 ja talvi 2012/2013        
Kevät ja kesä 2012 Annika Jaana Jouko Lars Mikko       Tiina Kari   Piff Puff Roosa  
Syksy 2011 ja talvi 2011/2012 Annika Jaana Jouko Lars Mikko       Tiina Kari   Piff Puff Roosa  
Kevät 2011                             Lasse
Talvi 2010 / 2011                             Lasse
Syksy 2010                             Lasse

 

Sivun vastuuhenkilö: 
Markus Piha
16.11.2016