LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Alaskan syksy saapuu. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Luonnontieteellinen museo

Kaisaniemen kasvihuoneet. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan lampi. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Mineraalikokoelmaa. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Mineraalikabinetin opastukset

 • Mineraalikabinetti suljettiin yleisöltä 31.5.2014

 

LUONNONTIETEELLISEN KESKUSMUSEON KEVÄÄN 2016 OPASTUKSET

Luonnontieteellisen keskusmuseon kevään opastukset ovat valitettavasti täyteen varattuja 15.5.2016 saakka.

Luonnontieteellinen museo

Toivotamme oppilaitosryhmät lämpimästi tervetulleiksi Luonnontieteelliseen museoon omatoimiselle vierailulle 15.5. saakka hintaan 4 €/oppilas (opettajat ja ohjaajat ilmaiseksi ryhmän kanssa). Mikäli ryhmässä on yli 18 vuotta täyttäneitä, veloitamme heiltä opiskelijahinnan 8 €/hlö.

Viikoilla 20, 21 ja 22 opastuksia ei suurten kävijämäärien takia ole mahdollista järjestää. Sen sijaan loppukeväästä 17.5–3.6. välisenä aikana oppilaitosryhmille tarjotaan ryhmäsisäänpääsy hintaan 80 €/ryhmä (yhteen ryhmään enintään 30 alle 18-vuotiasta oppilasta). Alle 20 oppilaan ryhmistä veloitamme normaalit päiväkoti- ja koululaisryhmien liput 4€/oppilas (yli 17-vuotiailta opiskelijahinta 8 €/hlö.). Ryhmän ohjaajilta emme veloita sisäänpääsymaksua. Omatoimisesti museossa vierailevien ryhmien ei tarvitse ennakkoilmoittautua.

Luonnontieteelliseen museoon on tarjolla opastuksia jälleen kesällä 7.6.–31.8.2016. Opastusvarauksen voi tehdä ylläolevan linkin kautta. Syksyn opastukset tulevat myyntiin loppukesästä. Mikäli haluatte varata opastuksen syksylle jo ennakkoon pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla).

Kasvitieteelliset puutarhat

Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan on toukokuussa tarjolla paitsi Kaisaniemen kasvihuoneiden yleisopastus, myös seikkailumielinen opastus "Pakkolasku tropiikkiin". Kasvihuoneiden yleisopastus on tarjolla ajalle 17.5.–31.8. ja Pakkolasku tropiikkiin opastus aikavälillä 17.5.–27.5. Opastusvarauksen voit tehdä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastusvarausten kautta (linkki yllä); sieltä löytyy myös lisätietoa opastuksesta. Omatoimista kasvihuonevierailua varten ei tarvitse ennakkoilmoittautua (omatoimiset koululais- ja päiväkotiryhmät: 4 €/oppilas, tai yli 17-vuotiailta opiskelijahinta 6 €/oppilas, ryhmän ohjaajat veloituksetta).

Kasvihuoneiden syksyn opastukset tulevat myyntiin loppukesästä. Mikäli haluatte varata opastuksen syksylle jo ennakkoon pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla).

17.5. alkaen on tarjolla opastuksia myös Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Opastusvarauksen Kumpulan puutarhaan voit tehdä ylläolevan linkin kautta. Kumpulan puutarha sulkee 30.9.

Yleistä

Osa opastuksista sisältyy pääsylipun hintaan, osa on erikseen varattavia ja maksullisia. Pääsylipun hintaan sisältyviin opastuksiin ja muihin yleisökohteidemme tapahtumiin pääset tutustumaan Luomusessa tapahtuu -sivuilla. Maksullisia opastuksia eri kohteisiimme voi varata ylläolevista linkeistä. Tällä hetkellä opastuksia voi varata verkon kautta 31.8.2016 asti. Syksyn opastukset tulevat myyntiin loppukesästä. Mikäli haluat tehdä varauksen syksylle jo ennen tätä, pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla).

Opastuksista voi kysyä lisätietoja myös:

 • Puhelimitse numerosta 02941 28855 tito klo 13–15. Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 51-2 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 23–33  (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä.
 • Sähköpostitse osoitteesta opastukset@luomus.fi.

Pyydämme asiakkaita ystävällisesti mainitsemaan, mihin kohteeseemme haluatte opastuksen. Samasta numerosta varataan keskusmuseon kaikkien kohteiden opastukset!

Mikäli sinulla on museovierailun sisältöön liittyviä erityistoiveita, kerro niistä varauksen yhteydessä. Kerro myös etukäteen, mikäli ryhmälläsi/ ryhmääsi kuuluvilla jäsenillä on erityistarpeita liikkumisen, havainnoimisen tai oppimisen suhteen.

Hinnat

Hinnat ovat vain yhdelle oppaalle. Jotta kaikilla olisi mahdollisuus kuunnella oppaita, suosittelemme että opastettavan ryhmän koko on enintään 25 henkeä. Tätä suuremmat ryhmät eivät mahdu oppaan ympärille kuuntelemaan, ja pyydämmekin suurempia ryhmiä varaamaan kaksi tai useampia oppaita. Useamman oppaan tilaaminen ei kuitenkaan ole pakollista.

Oppilaitokset

Päiväkodeille ja kouluille räätälöityjen opastusten hinta on 80 €. Hinta sisältää tunnin opastuksen sekä sisäänpääsymaksut. Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Päiväkodit
 • Ala-asteet
 • Yläasteet
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset

Työpajojen ja erikoisopastusten hinnat vaihtelevat välillä 100–160 € sisältäen sisäänpääsymaksut.

Muut ryhmät

Muille kuin oppilaitosryhmille tunnin näyttelyopastuksen hinta on tiistaista lauantaihin 80 € + opastusryhmien pääsymaksu / hlö. Alle 7-vuotiailta ei veloiteta pääsymaksua heidän kuuluessaan aikuisista ja lapsista koostuvaan opastettavaan ryhmään.

Opastukset sunnuntaisin maksavat 100 € + opastusryhmien pääsymaksu  / hlö. Alle 7-vuotiailta ei veloiteta pääsymaksua heidän kuuluessaan aikuisista ja lapsista koostuvaan opastettavaan ryhmään.

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus.

Peruutusehdot

Kolme arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Kyllä voi, luonnontieteellisessä museossa on omien eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle kerrallaan. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi, ottakaa laskutusta varten mukaanne laskutusyhteystiedot sekä y-tunnus (jos y-tunnusta ei ole tarvitaan maksajan syntymäaika). Saatte kassalta lomakkeen, johon tiedot täytetään ja jonka allekirjoitatte. Kaupunkien koulut voivat ottaa mukaan tilauslomakkeen, josta laskutustiedot löytyvät. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa.

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä, lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä ohjeita liittyen museovierailuun, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei kuulu, kannattaa ottaa yhteyttä!

Miksi opastusta ei voi varata Luonnontieteelliseen museoon toukokuussa? Koulujen vilkkaimpaan retkeilyaikaan toukokuussa (vuonna 2016 viikoilla 20,21 ja 22) emme suurten asiakasvirtojen vuoksi valitettavasti pysty järjestämään opastuksia. Vuoden 2016 kevään opastukset ovat täyteen varattuja.

Miksi nettivarausta ei voi tehdä viikoille 89? Hiihtolomaviikoilla (viikot 8–9) Luonnontieteellisessä museossa on erikoisohjelmaa ja talo täyttyy hiihtolomalaisista. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Suosittelemmekin joko varaamaan opastuksen jonakin muuna ajankohtana tai tulemaan hiihtolomaviikoilla omatoimiselle vierailulle museoon! Kaisaniemen kasvihuoneille on varattavissa opastuksia myös viikoilla 8–9.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakunsyöntiä varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme.


Luonnontieteellisen museon opastukset

Alla esiteltävistä opastuksista osa on suunnattu ensisijassa päiväkodeille tai kouluille, mutta useimpia voi mukauttaa ikäryhmän mukaan. Yhdelle opastukselle mahtuu enintään 25 henkeä (koulut + päiväkodit + muut oppilaitokset) tai 30 henkeä (aikuisryhmät). Suositeltava ryhmäkoko on 20 henkilöä. Osa opastuksista on varattavissa ympäri vuoden ja toiset vain osan vuodesta. HUOM! Kaikki 80 € opastukset maksavat sunnuntaisin 100 €.

Opastuksia saatavilla 7.6.-31.8.2016

Kirahveja kimnaasissa (1h)

Kirahveja kimnaasissa -opastus on museomme yleisopastus. Opastuksella käydään läpi museorakennuksen värikkäitä vaiheita ja kierretään eri puolilla uudistettua museota tutustumassa näyttelyidemme "herkkupaloihin". Opastus pohjautuu museorakennuksen historiasta kertovaan ”Kirahveja kimnaasissa” erikoisnäyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Muutosta ilmassa (45 min)

Muutosta ilmassa –näyttelyn opastus kuljettaa menneestä tulevaan kertoen muuttuvan ilmaston vaikutuksista pohjoiseen luontoomme sekä keinoista sopeutua nykyiseen muutokseen. Tarinan tähtinä loistavat viimeisimmän suuren ilmastonmuutoksen häviäjät - villamammutit, luolaleijona, jättiläishirvi - ja läsnä ovat myös voittajat, monet Suomessa edelleen esiintyvät eläimet ja kasvit. Opastuksella esitellään kuinka ilmastonmuutoksia tutkitaan ja mitä siitä on selvinnyt.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkokosuositus enintään 25 henkilöä.
 • Kohderyhmä: nuoret ja aikuiset (3-luokasta ylöspäin)

Vuosi suomalaisessa luonnossa (1h)

Kevät on täynnä lisääntymistä ja poikasia, kesä kohisevan kasvun aikaa. Syksyllä kerätään vararavintoa ja valmistaudutaan selviytymään talvesta.

Opastuksella kuljetaan halki Suomen luonnon etelästä pohjoiseen eri vuodenaikoina. Samalla tutustutaan lukuisiin eläin- ja kasvilajeihin, ja perehdytään niiden ainutlaatuisiin selviytymistarinoihin. Opastus sijoittuu museon Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (1–4 lk.):
  • luonto eri vuodenaikoina
  • kasvien ja eläinten elämän vaiheita
  • oman lähiympäristön kasvi-, sieni- ja eläinlajeja
  • eläinten ja kasvien lisääntyminen

Maailman luonto (1h)

Maailman luonto -näyttely kuljettaa kävijän läpi viiden ilmastovyöhykkeen, aina arktisesta Grönlannista trooppiseen Borneoon. Opastuksella esitellään maapallon erilaisia ympäristöjä, niiden kasveja ja eläimiä. Kohtaamme muun muassa Afrikan savannilla eri vuorokaudenaikoina liikkuvia eläimiä. Pääpaino on eläinten sopeumissa erilaisiin ympäristöolosuhteisiin. Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Ohjelmassa loka-huhtikuu (1.10.2016–30.4.2017)

Eläköön elämä! (1h)

Opastuksella kuljetaan matka läpi elämän historian ja keskitytään evoluutioon eliökuntaa muokkaavana voimana. Aihetta käsitellään uusimpien tutkimustulosten valossa. Opastuksella selviää mm. kuinka erilaiset teoriat ovat aikojen saatossa kaatuneet tai mullistaneet käsityksiämme, saaneet mantereetkin liikkumaan. Tietomme omituisista eliölajeista ja dramaattisista sukupuutoista tarkentuu jatkuvasti sitä mukaan kun uusia todisteita löydetään. Opastus sijoittuu museon Elämän historia -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (7–9 lk, lukio):
  • eliökunnan synty ja kehitys
  • ihmisen biologinen ja kulttuurinen evoluutio

Sopeutumisen sankareita (50 min opastus + 30 min omatoiminen osuus)

Lähde tutkimusmatkalle maapallon ilmastovyöhykkeisiin. Koe vuorokausi savannilla ja selvitä kuinka luonnonvalinta toimii. Hengissä säilyminen edellyttää sopeutumista! Katso ympärillä levittäytyvää monimuotoisuutta ja päättele, kuinka elinympäristöön sopeutuminen näkyy eläimen ulkomuodossa.

Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn, ja sisältää sekä oppaan vetämän yhteisen osuuden, että pienryhmien omatoimisen tutkimus- ja havainnointiosuuden, jonka aikana kerätty tieto kootaan yhteen koulussa.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 5–6 lk, mukautettavissa ikäryhmän mukaan (vaatii luku- ja kirjoitustaitoa).
 • Ennakkomateriaalia opettajalle
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (5–6lk.):
  • oppilas oppii hahmottamaan maapallon erilaisia ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä ja osaa kertoa esimerkkejä siitä, miten ilmasto-olot, kuten lämpötila ja sademäärä, vaikuttavat elämään.
  • oppilas oppii tuntemaan eliölajeja, niiden rakennetta ja elämää sekä eliölajien sopeutumista elinympäristöihinsä
  • oppilas perehtyy luonnon monimuotoisuuden merkitykseen

Dinosaurusten maailma (1h)

Pienten tutkimusmatkailijoiden retkellä tutustutaan valtavan kokoisiin dinosauruksiin, mutta ei unohdeta niitä pienimpiäkään. Leikimme hovimestareita ja laadimme tuota pikaa heille erilaiset lounaslistat. Mutta keitä muita eläimiä pyrkii samaan ruokapöytään? Dinosaurusten maailmaan tutustutaan mm. pelaamalla ja liikkumalla. Opastukseen sisältyy lopussa piirustustehtävä.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Tunti tutkijana (1h)

Tunti tutkijana -opastus on esikoululaisille suunnattu toiminnallinen opastus, jossa tutkimus- ja havainnointitehtävät avaavat luonnontutkijoiden työtä ja kannustavat lapsia omatoimiseen luonnon ja ympäristön tarkkailuun. Aina ei ole olemassa oikeaa vastausta... Opastuksella mm. lajitellaan selkärangattomia omiin ryhmiin ja etsitään sulkansa pudottaneita lintuja. Opastus tapahtuu näyttelytiloissa eri puolilla museota.

 • Kohderyhmä: 1-2 lk ja esikoulu (6 v.)
 • Hinta: oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25

Neljä vuodenaikaa (1h)

Muistatko miltä kesällä tuoksuu? Silloin majavat uiskentelevat järvellä ja eikä inisevien hyttysten kohtaamiselta voi välttyä. Kesällä eläinten on helppo löytää syötävää, mutta syksyllä kaikki on toisin. Kohta lumi jo narisee ja metsäjäniksen on aika vaihtaa turkki. Karhu kömpii talvipesäänsä ja kaikki odottavat kevään saapumista. Opastuksella käymme läpi kaikki neljä vuodenaikaa ja sitä mitä luonnossa tapahtuu. Kierroksen lopussa lapset pääsevät painamaan eläinten jälkiä työpajassa.

Opastuksella käsiteltävät eläimet: majava, hyttynen, muuttolinnut, hirvi, karhu, metsäjänis, orava, päästäinen ja kurki.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: Päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Ohjelmassa muina aikoina

Museotontun tarinatuokio päiväkodeille - saatavilla joulukuussa

Tontun toimisto on auki vain 29.11.–21.12.2016!

Museotontut Nikolai ja Alexandra avaavat marraskuun lopulla toimistonsa ovet päiväkotiryhmille. Museotontun toimistosta on nimittäin löytynyt metsätontun muistikirja. Tuohon kirjaan metsätonttu on merkinnyt tärkeitä talviasioita eläinystävistään. Tarinatuokiossa paljastuu, miten metsäjänikset ja majavat pärjäävät paukkuvassa pakkasessa. Siellä myös mietitään, minne lepakot katoavat talven tullen. Tarinaa riittää niin kutistuvasta päästäisestä, puussa hyppelevästä oravasta kuin talviunta nukkuvasta karhusta ja mäyrästä.

Tuokio museotontun tunnelmallisessa toimistossa (2 krs.) kestää n. 20–25 minuuttia, jonka jälkeen ryhmä voi kiertää omatoimisesti näyttelyyn merkityn lyhyen reitin. Reitin varrelta löytyvät mm. lintujen ruokintapaikka ja metsätontun mökki. Reitin lopussa lapset voivat ryömiä uudistetun lumitunnelin läpi. Tunnelissa voi nyt silitellä nukkuvaa karhua, kurkata teeren lumikieppiin ja ihmetellä lumipeitteen alla puuhastelevia sopuleita. Vierailuun suositellaan varattavaksi kokonaisuudessa aikaa vähintään tunti.

 • Hinta: 5 € / lapsi, päiväkodin aikuiset ilmaiseksi ryhmän mukana
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)

Jälkilaboratorio (1,5h)

Saatavilla helmikuussa

Tämä työpaja tuo uusia ulottuvuuksia luontoretkiin!

Työpajassa opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan niitä huomaamattoman pieniä merkkejä, joita eläimet liikkuessaan jättävät. Luvassa siis jälkiä, kakkaa, oksennuspalloja, luita ja karvoja… Lisäksi tehdään erilaisia tutkimuksia ja painetaan luokalle yhteinen jälkilakana retkille mukaan otettavaksi. Opastus kestää 1,5 h sisältäen työpajatyöskentelyä ja tutustumisen Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 100 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Varattavat ajankohdat: (ti-pe) klo 9, 11 ja 13.
 • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 1-6 lk.

Ohjelmassa myöhemmin ilmoitettavina ajankohtina

Ei opastuksia myöhemmin ilmoitettavina ajankohtina.

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Yleisopastus Kaisaniemen kasvihuoneissa

Opastus varattavissa 17.5.-31.8.2016 aikavälille. Syksyn opastukset ilmoitetaan kesän lopulla.

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita ja tietoa kaakaosta, banaanista sekä muista tutuista hyötykasveista. Lihansyöjäkasvi on jännittävä esimerkki kasvien sopeutumisesta erilaisiin ympäristöihin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 80 € + sisäänpääsymaksu 6 € / hlö
  • Sunnuntaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 € + sisäänpääsymaksu 6 € / hlö
  • Koulut ja päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • Tarjolla myös viikonloppuisin.
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Pakkolasku tropiikkiin - vain toukokuussa!

Tarjolla 17.5.-27.5.16.

Tämä opastus kuljettaa ryhmänne mangroverämeiltä auringon paahtamalle aavikolle ja lopulta trooppisen sademetsän hämärään. Kasvimaailma tarjoaa sekä suojaa että ravintoa, mutta myös tappavan myrkyllisiä yhdisteitä. Osaatteko valita oikein? Matkalla kohdataan myös liikkuvia kasveja ja kuristajaviikunoita sekä ruokitaan lihansyöjäkasveja

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • 80 € + sisäänpääsymaksu 6 € / hlö
  • Oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (1h)

Saatavilla touko-syyskuussa

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastuksen hinta aukioloaikoina tiistaista lauantaihin 80 € + sisäänpääsymaksut 3 € / henkilö
 • Sunnuntaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 €  + sisäänpääsymaksut 3 € / henkilö
 • Suositeltava ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä
Sivun vastuuhenkilö: 
Hasse Hyvärinen & Laura Sandholm
20.5.2016