LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Alaskan syksy saapuu. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Luonnontieteellinen museo

Kaisaniemen kasvihuoneet. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan lampi. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Mineraalikokoelmaa. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Mineraalikabinetin opastukset

 • Mineraalikabinetti suljettiin yleisöltä 31.5.2014

 

Toukokuussa 2017 museoon ja puutarhaan

HUOM! Toukokuussa 2017 opastuksia Luonnontieteelliseen museoon on myynnissä rajoitetusti viikoille 18 ja 19. Viikoilla 20–22 opastuksia ei valitettavasti ole varattavissa suurten kävijämäärien takia. Sen sijaan luokkaretkiryhmille tarjotaan ryhmäsisäänpääsy hintaan 80€ / ryhmä (yhteen ryhmään enintään 30 oppilasta). Luokkaretkiryhmien tarjous on voimassa vain 16.5–2.6. Alle 20 oppilaan ryhmistä veloitamme normaalit päiväkoti- ja koululaisryhmien liput 4€ / oppilas. Yli 30 oppilaan ryhmiltä veloitamme ylimenevistä oppilaista myös 4 € / oppilas. Ryhmän ohjaajilta emme veloita sisäänpääsymaksua. Omatoimisesti museossa vierailevien ryhmien ei tarvitse ennakkoilmoittautua.

Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan on tarjolla ryhmille seikkailumielinen opastus "Pakkolasku tropiikkiin" sekä kasvihuoneiden yleiskierros. Pakkolasku tropiikkiin -opastus on varattavissa 2.5.–2.6. Lisätietoa opastuksista löydät alempaa sivuilta. Omatoimista kasvihuonevierailua varten ei tarvitse ennakkoilmoittauta (omatoimiset koululais- ja päiväkotiryhmät: 4 €/oppilas, ryhmän ohjaajat veloituksetta).

Opastusvarauksen voi tehdä yllä olevien opastusvaraukalentereiden kautta ja lisätietoa tarjolla olevista opastuksista saa klikkaamalla eri kohteiden kuvia. Opastustiedustelun voi myös tehdä sähköpostitse osoitteessa opastukset@luomus.fi tai puhelimitse numerosta 02941 28855 (puhelinpäivystys ti-to klo 13–15). Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 521 (joululoppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 2331  (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä.

LUOMUKSEN OPASTUKSET

Luonnontieteellinen museo

Sopeutumisen sankareita -opastuksella opit kuinka luonnonvalinta toimii ja pääset tutkimaan ja havainnoimaan kuinka eläimet ovat sopeutuneet erilaisiin elinympäristöihin. Tutustu tarkemmin opastuksen kuvaukseen ja varaa opastus tästä (opastus on tarjolla 7.3.12.4., soveltuu 46-luokille ja yläkouluikäisille) .

Yläkouluille ja lukioille suunnattu uutuusopastus Muutoksen aika ja mustan hiilen kirous on tarjolla 4.4.12.5.2017. Tutustu tarkemmin opastuksen kuvaukseen ja varaa opastus tästä.

Luonnontieteelliseen museoon voit varata opastuksia 14.5.2017 asti (pois lukien koulujen talviloma-ajat 20.2.6.3.2017). Opastusvarauksen voi tehdä ylläolevan linkin kautta. Kesän 2017 opastukset tulevat myyntiin toukokuussa. Mikäli haluatte tiedustella lisää opastuksista tai varata opastuksen kesälle/syksylle 2017 pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla). Omatoimista museovierailua varten ei tarvitse ennakkoilmoittautua (omatoimiset koululais- ja päiväkotiryhmät: 4 €/oppilas, tai 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijahinta 8 €/oppilas, ryhmän ohjaajat veloituksetta).

Kasvitieteelliset puutarhat

Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhan kasvihuoneisiin on tarjolla yleisopastus kasvihuoneisiin ajalle 10.1.–22.6.2017.  Toikokuulle on tarjolla kouluille suunnattu seikkailumielinen Pakkolasku tropiikkiin -opastus. Opastusvarauksen voit tehdä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastusvarausten kautta (linkki yllä); sieltä löytyy myös lisätietoa opastuksista. Kasvihuoneisiin ei ole tarjolla opastuksia kesälle 2017 (23.6.- 31.8.2017), mutta Kaisaniemen kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan on tulossa opastuksia myyntiin, tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin keväällä 2017. Mikäli haluatte varata opastuksen syksylle 2017 jo ennakkoon pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla). Omatoimista kasvihuonevierailua varten ei tarvitse ennakkoilmoittautua (omatoimiset koululais- ja päiväkotiryhmät: 4 €/oppilas, tai 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijahinta 6 €/oppilas, ryhmän ohjaajat veloituksetta).

Ajalle 2.5.-30.9.2017 on tarjolla opastuksia myös Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Opastusvarauksen Kumpulan puutarhaan voit tehdä verkossa ylläolevan linkin kautta. Varauksen voi tehdä myös sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla). Kumpulan puutarhan kausi päättyy 30 syyskuuta.

Yleistä ja yhteystiedot opastuksiin liittyen

Osa opastuksista sisältyy pääsylipun hintaan, osa on erikseen varattavia ja maksullisia. Pääsylipun hintaan sisältyviin opastuksiin ja muihin yleisökohteidemme tapahtumiin pääset tutustumaan Luomuksessa tapahtuu -sivuilla. Maksullisia opastuksia eri kohteisiimme voi varata ylläolevista linkeistä. Kevään 2017 opastukset tulevat myyntiin marras-joulukuussa. Mikäli haluat tehdä varauksen keväälle/kesälle 2017 jo ennen tätä, pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla).

Opastuksista voi kysyä lisätietoja myös:

 • Puhelimitse numerosta 02941 28855 ti-to klo 13–15Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 52-1 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 23–31  (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä.
 • Sähköpostitse osoitteesta: opastukset@luomus.fi.

Pyydämme asiakkaita ystävällisesti mainitsemaan, mihin kohteeseemme haluatte opastuksen. Samasta numerosta varataan keskusmuseon kaikkien kohteiden opastukset!

Mikäli sinulla on museovierailun sisältöön liittyviä erityistoiveita, kerro niistä varauksen yhteydessä. Kerro myös etukäteen, mikäli ryhmälläsi/ ryhmääsi kuuluvilla jäsenillä on erityistarpeita liikkumisen, havainnoimisen tai oppimisen suhteen.

Hinnat

Hinnat ovat vain yhdelle oppaalle. Jotta kaikilla olisi mahdollisuus kuunnella oppaita, suosittelemme että opastettavan ryhmän koko on enintään 25 henkeä. Tätä suuremmat ryhmät eivät mahdu oppaan ympärille kuuntelemaan, ja pyydämmekin suurempia ryhmiä varaamaan kaksi tai useampia oppaita. Useamman oppaan tilaaminen ei kuitenkaan ole pakollista.

Oppilaitokset

Päiväkodeille ja kouluille räätälöityjen opastusten hinta on 80 € (sunnuntaisin 100 €).Työpajojen ja erikoisopastusten hinnat vaihtelevat välillä 100–160 € sisältäen sisäänpääsymaksut. Hinta sisältää tunnin opastuksen sekä sisäänpääsymaksut. Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Päiväkodit
 • Ala-asteet
 • Yläasteet
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset (kaikenikäiset opiskelijat)
Muut ryhmät

Muille kuin oppilaitosryhmille tunnin näyttelyopastuksen hinta on tiistaista lauantaihin 80 € + opastusryhmien pääsymaksu / hlö. Alle 7-vuotiailta ei veloiteta pääsymaksua heidän kuuluessaan aikuisista ja lapsista koostuvaan opastettavaan ryhmään.

Opastukset sunnuntaisin maksavat 100 € + opastusryhmien pääsymaksu  / hlö. Alle 7-vuotiailta ei veloiteta pääsymaksua heidän kuuluessaan aikuisista ja lapsista koostuvaan opastettavaan ryhmään.

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Smartumin yhdistetyillä kulttuuri- ja liikuntaseteleillä tai Museokortilla. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus.

Peruutusehdot

Ilmainen peruutus viimeistään neljä arkipäivää ennen opastuksen ajankohtaa. Kolme arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme 50 % opastuksen hinnasta ja peruuttamattomista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Kyllä voi, luonnontieteellisessä museossa on omien eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle kerrallaan. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi, ottakaa laskutusta varten mukaanne laskutusyhteystiedot sekä y-tunnus (jos y-tunnusta ei ole tarvitaan maksajan syntymäaika). Saatte kassalta lomakkeen, johon tiedot täytetään ja jonka allekirjoitatte. Kaupunkien koulut voivat ottaa mukaan tilauslomakkeen, josta laskutustiedot löytyvät. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa.

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä, lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä ohjeita liittyen museovierailuun, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei kuulu, kannattaa ottaa yhteyttä!

Miksi opastusta ei voi varata Luonnontieteelliseen museoon koulujen loma-aikoina (joululoma, talviloma ja syysloma) tai toukokuussa? Museon vilkkaimpina vierailuaikoina eli koulujen loma-aikaoina ja koulujen vilkkaimpaan retkeilyaikaan toukokuussa (vuonna 2017 viikoilla 20,21 ja 22), emme suurten asiakasvirtojen vuoksi valitettavasti pysty järjestämään opastuksia. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Ryhmät ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin tervetulleita vierailemaan museossa omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakunsyöntiä varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme.


Luonnontieteellisen museon opastukset

Alla esiteltävistä opastuksista osa on suunnattu ensisijassa päiväkodeille tai kouluille, mutta useimpia voi mukauttaa ikäryhmän mukaan. Yhdelle opastukselle mahtuu enintään 25 henkeä (koulut + päiväkodit + muut oppilaitokset) tai 30 henkeä (aikuisryhmät). Suositeltava ryhmäkoko on 20 henkilöä. Osa opastuksista on varattavissa ympäri vuoden ja toiset vain osan vuodesta. HUOM! Kaikki 80 € opastukset maksavat sunnuntaisin 100 €.

Opastuksia saatavilla vuoden ympäri

Tällä hetkellä varattavissa ajalle 1.8.2016-14.05.2017 (pois lukien 16.12.16-9.1.17 sekä koulujen talviloma-ajat 20.2.-6.3.2017).

Kirahveja kimnaasissa (1h)

Kirahveja kimnaasissa -opastus on museomme yleisopastus. Opastuksella käydään läpi museorakennuksen värikkäitä vaiheita ja kierretään eri puolilla uudistettua museota tutustumassa näyttelyidemme "herkkupaloihin". Opastus pohjautuu museorakennuksen historiasta kertovaan ”Kirahveja kimnaasissa” erikoisnäyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Muutosta ilmassa (45 min)

Huom: Muutosta ilmassa -opastus on tarjolla ainoastaan torstaisin klo 16-18 ja viikonloppuisin 10.1.-10.2.2017 ja 4.4.-14.5.2017 välisinä aikoina. Arkipäivisin kyseisille ajanjaksoille on tarjolla uusi yläkouluille ja lukioille suunnattu opastus, Muutoksen aika ja mustan hiilen kirous. Tutustu opastukseen tarkemmin alempana.

Muutosta ilmassa –näyttelyn opastus kuljettaa menneestä tulevaan kertoen muuttuvan ilmaston vaikutuksista pohjoiseen luontoomme sekä keinoista sopeutua nykyiseen muutokseen. Tarinan tähtinä loistavat viimeisimmän suuren ilmastonmuutoksen häviäjät - villamammutit, luolaleijona, jättiläishirvi - ja läsnä ovat myös voittajat, monet Suomessa edelleen esiintyvät eläimet ja kasvit. Opastuksella esitellään kuinka ilmastonmuutoksia tutkitaan ja mitä siitä on selvinnyt.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkokosuositus enintään 25 henkilöä.
 • Kohderyhmä: nuoret ja aikuiset (3-luokasta ylöspäin)

Vuosi suomalaisessa luonnossa (1h)

Kevät on täynnä lisääntymistä ja poikasia, kesä kohisevan kasvun aikaa. Syksyllä kerätään vararavintoa ja valmistaudutaan selviytymään talvesta.

Opastuksella kuljetaan halki Suomen luonnon etelästä pohjoiseen eri vuodenaikoina. Samalla tutustutaan lukuisiin eläin- ja kasvilajeihin, ja perehdytään niiden ainutlaatuisiin selviytymistarinoihin. Opastus sijoittuu museon Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (1–4 lk.):
  • luonto eri vuodenaikoina
  • kasvien ja eläinten elämän vaiheita
  • oman lähiympäristön kasvi-, sieni- ja eläinlajeja
  • eläinten ja kasvien lisääntyminen

Maailman luonto (1h)

Huom: Maailman luonto -opastus on tarjolla ainoastaan viikonloppuisin ja torstaisin klo 16-18 7.3.-12.4.2017 välisenä aikana. Arkipäivisin kyseiselle ajalle on tarjolla toiminnallinen Sopeutumisen sankareita -opastus. Tutustu opastukseen tarkemmin alempana.

Maailman luonto -näyttely kuljettaa kävijän läpi viiden ilmastovyöhykkeen, aina arktisesta Grönlannista trooppiseen Borneoon. Opastuksella esitellään maapallon erilaisia ympäristöjä, niiden kasveja ja eläimiä. Kohtaamme muun muassa Afrikan savannilla eri vuorokaudenaikoina liikkuvia eläimiä. Pääpaino on eläinten sopeumissa erilaisiin ympäristöolosuhteisiin. Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Eläköön elämä! (1h)

Opastuksella kuljetaan matka läpi elämän historian ja keskitytään evoluutioon eliökuntaa muokkaavana voimana. Aihetta käsitellään uusimpien tutkimustulosten valossa. Opastuksella selviää mm. kuinka erilaiset teoriat ovat aikojen saatossa kaatuneet tai mullistaneet käsityksiämme, saaneet mantereetkin liikkumaan. Tietomme omituisista eliölajeista ja dramaattisista sukupuutoista tarkentuu jatkuvasti sitä mukaan kun uusia todisteita löydetään. Opastus sijoittuu museon Elämän historia -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (7–9 lk, lukio):
  • eliökunnan synty ja kehitys
  • ihmisen biologinen ja kulttuurinen evoluutio

Ohjelmassa keväällä 2017

10.1.–14.5.2017, HUOM tarkemmat ajat annettu opastuskohtaisesti

Muutoksen aika ja mustan hiilen kirous (1h) – Ilmastonmuutosta käsittelevä opastus nuorille

Tarjolla ajalle 10.1.10.2.2017 ja 4.4.12.5.2017

Ilmastomuutoksen juuret ovat syvällä maapallon ja oman lajimme historiassa. Pitkä aikaperspektiivi helpottaa ongelmien syvällistä ymmärtämistä ja toisaalta myös ehkäisee kielteisen torjuntareaktion syntymistä. Menneisyyden ja nykyisyyden yksityiskohdista voi parhaimmillaan rakentua ymmärrettävä kokonaisuus, jossa tapahtumille ja ilmiöille löytyy looginen selitys.

Kyseessä on perinteistä poikkeava, tunteita herättävä ja nuorten aktivointiin tähtäävä opastus. Kohderyhmänä ovat yläkoulu- ja lukioikäiset nuoret (opastus ei sovellu pienille alakoululaisille). Opastus keskittyy ennen kaikkea hiilen ja ihmisen rooliin planeettamme nykytilan ymmärtämisessä. Opastuksen ote on positiivinen, ratkaisukeskeinen ja voimauttava. Vaikka lajimme aiheuttamista ongelmista puhutaan paljon, näillä lajiominaisuuksilla voimme tehdä myös paljon hyvää!

Jälkilaboratorio (1,5h)

Opastus on tarjolla vain helmikuussa, 14.2.-17.2.2017. HUOM: Jälkilaboratirio -työpajoja on rajoitettu määrä.

Tämä työpaja tuo uusia ulottuvuuksia luontoretkiin!

Työpajassa opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan niitä huomaamattoman pieniä merkkejä, joita eläimet liikkuessaan jättävät. Luvassa siis jälkiä, kakkaa, oksennuspalloja, luita ja karvoja… Lisäksi tehdään erilaisia tutkimuksia ja painetaan luokalle yhteinen jälkilakana retkille mukaan otettavaksi. Opastus kestää 1,5 h sisältäen työpajatyöskentelyä ja tutustumisen Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 100 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Varattavat ajankohdat: (ti-pe) klo 9, 11 ja 13.
 • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 1-6 lk.

Sopeutumisen sankareita (50 min opastus + 30 min omatoiminen osuus)

Tarjolla ajalle 7.3.-12.4.2017.

Lähde tutkimusmatkalle maapallon ilmastovyöhykkeisiin. Koe vuorokausi savannilla ja selvitä kuinka luonnonvalinta toimii. Hengissä säilyminen edellyttää sopeutumista! Katso ympärillä levittäytyvää monimuotoisuutta ja päättele, kuinka elinympäristöön sopeutuminen näkyy eläimen ulkomuodossa.

Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn, ja sisältää sekä oppaan vetämän yhteisen osuuden, että pienryhmien omatoimisen tutkimus- ja havainnointiosuuden, jonka aikana kerätty tieto kootaan yhteen koulussa.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 4–8 lk, mukautettavissa ikäryhmän mukaan (vaatii luku- ja kirjoitustaitoa).
 • Ennakkomateriaalia opettajalle
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (5–6lk.):
  • oppilas oppii hahmottamaan maapallon erilaisia ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä ja osaa kertoa esimerkkejä siitä, miten ilmasto-olot, kuten lämpötila ja sademäärä, vaikuttavat elämään.
  • oppilas oppii tuntemaan eliölajeja, niiden rakennetta ja elämää sekä eliölajien sopeutumista elinympäristöihinsä
  • oppilas perehtyy luonnon monimuotoisuuden merkitykseen

Dinosaurusten maailma (1h)

Tarjolla ajalle 10.1.-17.2.2017 ja 4.4.-14.5.2017.

Pienten tutkimusmatkailijoiden retkellä tutustutaan valtavan kokoisiin dinosauruksiin, mutta ei unohdeta niitä pienimpiäkään. Leikimme hovimestareita ja laadimme tuota pikaa heille erilaiset lounaslistat. Mutta keitä muita eläimiä pyrkii samaan ruokapöytään? Dinosaurusten maailmaan tutustutaan mm. pelaamalla ja liikkumalla. Opastukseen sisältyy lopussa piirustustehtävä.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (lauantaiopastus 80 €, sunnuntaiopastus 100 €).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Tunti tutkijana (1h)

Tarjolla ajalle 10.1.-14.5.2017 (pois lukien viikot 7-9).

Tunti tutkijana -opastus on esikoululaisille suunnattu toiminnallinen opastus, jossa tutkimus- ja havainnointitehtävät avaavat luonnontutkijoiden työtä ja kannustavat lapsia omatoimiseen luonnon ja ympäristön tarkkailuun. Aina ei ole olemassa oikeaa vastausta... Opastuksella mm. lajitellaan selkärangattomia omiin ryhmiin ja etsitään sulkansa pudottaneita lintuja. Opastus tapahtuu näyttelytiloissa eri puolilla museota.

 • Kohderyhmä: 1-2 lk ja esikoulu (6 v.)
 • Hinta: oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25

Neljä vuodenaikaa (1h)

Tarjolla ajalle 7.3.-31.3.2017.

Muistatko miltä kesällä tuoksuu? Silloin majavat uiskentelevat järvellä ja eikä inisevien hyttysten kohtaamiselta voi välttyä. Kesällä eläinten on helppo löytää syötävää, mutta syksyllä kaikki on toisin. Kohta lumi jo narisee ja metsäjäniksen on aika vaihtaa turkki. Karhu kömpii talvipesäänsä ja kaikki odottavat kevään saapumista. Opastuksella käymme läpi kaikki neljä vuodenaikaa ja sitä mitä luonnossa tapahtuu. Kierroksen lopussa lapset pääsevät painamaan eläinten jälkiä työpajassa.

Opastuksella käsiteltävät eläimet: majava, hyttynen, muuttolinnut, hirvi, karhu, metsäjänis, orava, päästäinen ja kurki.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: Päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Ohjelmassa muina aikoina

Tällä hetkellä ei ole tarjolla opastuksia muina aikoina.

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Yleisöpastus Kaisaniemen kasvihuoneissa

Opastus on tarjolla aikavälille 10.1.-22.6.2017. Kesällä 2017 (23.6.-31.8.2017) kasvihuoneopastuksia ei ole tarjolla.

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita ja tietoa kaakaosta, banaanista sekä muista tutuista hyötykasveista. Lihansyöjäkasvi on jännittävä esimerkki kasvien sopeutumisesta erilaisiin ympäristöihin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 80 € + sisäänpääsymaksu 6 € / hlö
  • Sunnuntaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 € + sisäänpääsymaksu 6 € / hlö
  • Koulut ja päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • Tarjolla myös viikonloppuisin.
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Pakkolasku tropiikkiin - vain toukokuussa!

Tarjolla ajalle 2.5.-2.6.2017. Varattavissa jo nyt!

Tämä opastus kuljettaa ryhmänne mangroverämeiltä auringon paahtamalle aavikolle ja lopulta trooppisen sademetsän hämärään. Kasvimaailma tarjoaa sekä suojaa että ravintoa, mutta myös tappavan myrkyllisiä yhdisteitä. Osaatteko valita oikein? Matkalla kohdataan myös liikkuvia kasveja ja kuristajaviikunoita sekä ruokitaan lihansyöjäkasveja

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • 80 € + sisäänpääsymaksu 6 € / hlö
  • Oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (1h)

Tarjolla ajalle 2.5.-30.9.2017. Varattavissa jo nyt!

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastuksen hinta aukioloaikoina tiistaista lauantaihin 80 € + sisäänpääsymaksut 3 € / henkilö
 • Sunnuntaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 €  + sisäänpääsymaksut 3 € / henkilö
 • Suositeltava ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä
Sivun vastuuhenkilö: 
Hasse Hyvärinen & Laura Sandholm
4.3.2017