LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Alaskan syksy saapuu. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Luonnontieteellinen museo

Kaisaniemen kasvihuoneet. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan lampi. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Mineraalikokoelmaa. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Mineraalikabinetin opastukset

 • Mineraalikabinetti suljettiin yleisöltä 31.5.2014

 

Osa opastuksista sisältyy pääsylipun hintaan, osa on erikseen varattavia ja maksullisia. Maksullisia opastuksia eri kohteisiimme voi varata ylläolevista linkeistä.

Opastuksista voi kysyä lisätietoja myös:

 • puhelimitse numerosta 02941 28855 tito klo 13–15. Kesällä (viikot 25–32) ja jouluna (vko 51-52 ja vko 1) ei ole päivystysaikaa.
 • sähköpostitse osoitteesta opastukset@luomus.fi

Pyydämme asiakkaita ystävällisesti mainitsemaan, mihin kohteeseemme haluatte opastuksen. Samasta numerosta varataan keskusmuseon kaikkien kohteiden opastukset!

Mikäli sinulla on museovierailun sisältöön liittyviä erityistoiveita, kerro niistä varauksen yhteydessä. Kerro myös etukäteen, mikäli ryhmälläsi/ ryhmääsi kuuluvilla jäsenillä on erityistarpeita liikkumisen, havainnoimisen tai oppimisen suhteen.

Hinnat

Hinnat ovat vain yhdelle oppaalle. Jotta kaikilla olisi mahdollisuus kuunnella oppaita, suosittelemme että opastettavan ryhmän koko on enintään 25 henkeä. Tätä suuremmat ryhmät eivät mahdu oppaan ympärille kuuntelemaan, ja pyydämmekin suurempia ryhmiä varaamaan kaksi tai useampia oppaita. Useamman oppaan tilaaminen ei kuitenkaan ole pakollista.

Oppilaitokset

Päiväkodeille ja kouluille räätälöityjen opastusten hinta on internetin varauskalenterin kautta varattuna 70 €, muulla tavoin varattuna 85 €. Hinta sisältää tunnin opastuksen sekä sisäänpääsymaksut. Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Esikoulut
 • Ala-asteet
 • Yläasteet
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset

Työpajojen ja erikoisopastusten hinnat vaihtelevat välillä 100–160 € sisältäen sisäänpääsymaksut.

Muut ryhmät

Muille kuin oppilaitosryhmille tunnin näyttelyopastuksen hinta on tiistaista lauantaihin internetin varauskalenterin kautta varattuna 80 € + pääsymaksut (Luonnontieteellinen museo 5 € / hlö ; Kaisaniemi 4 € / hlö ; Kumpula 3 € / hlö), muulla tavoin varattuna 95 € + pääsymaksut (Luonnontieteellinen museo 5 € / hlö ; Kaisaniemi 4 €/hlö ; Kumpula 3 €/hlö).

Opastukset sunnuntaisin maksavat 100 € + pääsymaksut (Luonnontieteellinen museo 5 € / hlö ; Kaisaniemi 4 € / hlö ; Kumpula 3 € / hlö). Alle 7-vuotiailta ei veloiteta pääsymaksua heidän kuuluessaan aikuisista ja lapsista koostuvaan opastettavaan ryhmään.

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus.

Peruutusehdot

Kolme arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Kyllä voi, luonnontieteellisessä museossa on omien eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle kerrallaan. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi, ottakaa laskutusta varten mukaanne laskutusyhteystiedot sekä y-tunnus (jos y-tunnusta ei ole tarvitaan maksajan syntymäaika). Saatte kassalta lomakkeen, johon tiedot täytetään ja jonka allekirjoitatte. Kaupunkien koulut voivat ottaa mukaan tilauslomakkeen, josta laskutustiedot löytyvät. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa.

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä, lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä ohjeita liittyen museovierailuun, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei kuulu, kannattaa ottaa yhteyttä!

Miksi opastusta ei voi varata toukokuussa (13.30.5.2014)? Koulujen vilkkaimpaan retkeilyaikaan toukokuun puolivälistä toukokuun loppuun museon normaalin opastustarjonnan korvaa luokkaretkipaketti, eivätkä muut opastukset ole tuolloin varattavissa.

Miksi nettivarausta ei voi tehdä viikoille 89? Hiihtolomaviikoilla (viikot 8–9) Luonnontieteellisessä museossa on erikoisohjelmaa ja talo täyttyy hiihtolomalaisista. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Suosittelemmekin joko varaamaan opastuksen jonakin muuna ajankohtana tai tulemaan hiihtolomaviikoilla omatoimiselle vierailulle museoon! Kaisaniemen kasvihuoneille on varattavissa opastuksia myös viikoilla 8–9.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakunsyöntiä varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme.


Luonnontieteellisen museon opastukset

Alla esiteltävistä opastuksista osa on suunnattu ensisijassa päiväkodeille tai kouluille, mutta useimpia voi mukauttaa ikäryhmän mukaan. Yhdelle opastukselle mahtuu enintään 25 henkeä (koulut + päiväkodit + muut oppilaitokset) tai 30 henkeä (aikuisryhmät), suositeltava ryhmäkoko on 20 henkilöä. Osa opastuksista on varattavissa ympäri vuoden ja toiset vain osan vuodesta. HUOM! Toukokuussa koulujen vilkkaimpaan retkeilyaikaan (13.–30.5.2014) normaalin opastustarjonnan korvaa luokkaretkipaketti.

Luonnontieteelliseen museoon varattavissa olevat opastukset. Lisätietoa opastuksista alempana.

Ohjelmassa ympäri vuoden

Maailman luonto (1h)

Maailman luonto -näyttely kuljettaa kävijän läpi viiden ilmastovyöhykkeen, aina arktisesta Grönlannista trooppiseen Borneoon. Opastuksella esitellään maapallon erilaisia ympäristöjä, niiden kasveja ja eläimiä. Kohtaamme muun muassa Afrikan savannilla eri vuorokaudenaikoina liikkuvia eläimiä. Pääpaino on eläinten sopeumissa erilaisiin ympäristöolosuhteisiin. Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € (nettivaraus) / 95 € + 5 € / hlö, oppilaitokset 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Kirahveja kimnaasissa (1h)

Kirahveja kimnaasissa -opastus on museomme yleisopastus. Opastuksella käydään läpi museorakennuksen värikkäitä vaiheita ja kierretään eri puolilla uudistettua museota tutustumassa näyttelyidemme "herkkupaloihin". Opastus pohjautuu museorakennuksen historiasta kertovaan ”Kirahveja kimnaasissa” erikoisnäyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € (nettivaraus) / 95 € + 5 € / hlö, oppilaitokset 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Eläköön elämä! (1h)

Opastus keskittyy elämän ”innovaatioihin” ja evoluutioon eliökuntaa muokkaavana voimana. Aihetta käsitellään uusimpien tutkimustulosten valossa. Opastuksella selviää mm. miten fossiilit muodostuvat ja mitä dinosauruksille tapahtui. Opastus sijoittuu museon Elämän historia -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € (nettivaraus) / 95 € + 5 €/hlö, oppilaitokset 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (7–9 lk):
  • eliökunnan synty ja kehitys
  • ihmisen biologinen ja kulttuurinen evoluutio

Vuosi suomalaisessa luonnossa (1h)

Kevät on täynnä lisääntymistä ja poikasia, kesä kohisevan kasvun aikaa. Syksyllä kerätään vararavintoa ja valmistaudutaan selviytymään talvesta.

Opastuksella kuljetaan halki Suomen luonnon etelästä pohjoiseen eri vuodenaikoina. Samalla tutustutaan lukuisiin eläin- ja kasvilajeihin, ja perehdytään niiden ainutlaatuisiin selviytymistarinoihin. Opastus sijoittuu museon Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € (nettivaraus) / 95 € + 5 € / hlö, oppilaitokset 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (1–4 lk):
  • luonto eri vuodenaikoina
  • kasvien ja eläinten elämän vaiheita
  • oman lähiympäristön kasvi-, sieni- ja eläinlajeja
  • eläinten ja kasvien lisääntyminen

Ohjelmassa syyskuusta toukokuuhun (1.9.2013–4.5.2014)

Neljä vuodenaikaa (1h)

Muistatko miltä kesällä tuoksuu? Silloin majavat uiskentelevat järvellä ja eikä inisevien hyttysten kohtaamiselta voi välttyä. Kesällä eläinten on helppo löytää syötävää, mutta syksyllä kaikki on toisin. Kohta lumi jo narisee ja metsäjäniksen on aika vaihtaa turkki. Karhu kömpii talvipesäänsä ja kaikki odottavat kevään saapumista. Opastuksella käymme läpi kaikki neljä vuodenaikaa ja sitä mitä luonnossa tapahtuu. Kierroksen lopussa lapset pääsevät painamaan eläinten jälkiä työpajassa.

Opastuksella käsiteltävät eläimet: majava, hyttynen, muuttolinnut, hirvi, karhu, metsäjänis, orava, päästäinen ja kurki.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut 80 € (nettivaraus) / 95 € + 5 € / hlö
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Dinosaurusten maailma (1h)

Pienten tutkimusmatkailijoiden retkellä tutustutaan valtavan kokoisiin dinosauruksiin, mutta ei unohdeta niitä pienimpiäkään. Leikimme hovimestareita ja laadimme tuota pikaa heille erilaiset lounaslistat. Mutta keitä muita eläimiä pyrkii samaan ruokapöytään? Dinosaurusten maailmaan tutustutaan mm. pelaamalla ja liikkumalla. Opastukseen sisältyy lopussa piirustustehtävä.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut 80 € (nettivaraus) / 95 € + 5 € / hlö
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Sopeutumisen sankareita (1h 20 min: opastus + omatoiminen osuus)

Lähde tutkimusmatkalle maapallon ilmastovyöhykkeisiin. Koe vuorokausi savannilla ja selvitä kuinka luonnonvalinta toimii. Hengissä säilyminen edellyttää sopeutumista! Katso ympärillä levittäytyvää monimuotoisuutta ja päättele, kuinka elinympäristöön sopeutuminen näkyy eläimen ulkomuodossa.

Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn, ja sisältää sekä oppaan vetämän yhteisen osuuden, että pienryhmien omatoimisen tutkimus- ja havainnointiosuuden, jonka aikana kerätty tieto kootaan yhteen koulussa.

 • Hinta: 80 € (nettivaraus) / 95 € + 5 € / hlö, oppilaitokset 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 5–6 lk, mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Ennakkomateriaalia opettajalle
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (5–6lk.):
  • oppilas oppii hahmottamaan maapallon erilaisia ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä ja osaa kertoa esimerkkejä siitä, miten ilmasto-olot, kuten lämpötila ja sademäärä, vaikuttavat elämään.
  • oppilas oppii tuntemaan eliölajeja, niiden rakennetta ja elämää sekä eliölajien sopeutumista elinympäristöihinsä
  • oppilas perehtyy luonnon monimuotoisuuden merkitykseen

Ohjelmassa muina aikoina

Luokkaretkipaketti: Monimuotoisuus – kaunista ja rumaa!

Toukokuussa 2014 (13.28.5.2014)

Toukokuun väkirikkaudessa Luonnontieteellisen museon normaali opastustarjonta korvautuu eri puolille museota sijoittuvilla toimintapisteillä. Luokkaretkipaketti ei siis ole perinteinen opastus vaan pikemminkin toimintapisteisiin sijoittuva oppimispolku.

Monimuotoisuus ja sopeutuminen ovat hengissä selviytymisen edellytys!
Luonnontieteellinen museo esittelee maailman luontoa hyisiltä napa-alueilta tropiikin huimaavaan monimuotoisuuteen. Täällä voit kohdata sekä yliajetulta näyttävän kennokonnan että tuuhearipsisen okapin… Mutta mikä onkaan selviytymisen salaisuus?

Luokkaretkipaketti tarjoaa monipuolista tekemistä ja tutkimista sekä oppaan kanssa että omin päin ja soveltuu erityisesti ala-aste ikäisille. Toukokuussa museoon tulevien ryhmien on varattava vierailuaikansa ennakkoon. Toimintapisteet voi kiertää omaan tahtiin, mutta suosittelemme varaamaan vierailuun aikaa vähintään 1,5–2 tuntia. Eväitä on mahdollista syödä museon 4. kerroksen porrastasanteen eväspaikalla esim. kierroksen jälkeen.

Luokkaretkipaketin varaukset ensisijaisesti netin kautta! Retken hinta on netin kautta varattuna 70 € / luokka (sisältäen museon sisäänpääsymaksut). Vahvistamme nettivaraukset sähköpostitse viimeistään seuraavana arkipäivänä. Muut kuin nettivaraukset 85 € / luokka. Maksutavat: käteinen, pankki- ja luottokortit (Visa & Mastercard), laskutus (laskutuslisä 8 €). Lisätietoja varausvahvistuksessa.

Jälkilaboratorio (1,5h)

Saatavilla tammi-helmikuussa

Tämä työpaja tuo uusia ulottuvuuksia luontoretkiin!

Työpajassa opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan niitä huomaamattoman pieniä merkkejä, joita eläimet liikkuessaan jättävät. Luvassa siis jälkiä, kakkaa, oksennuspalloja, luita ja karvoja… Lisäksi tehdään erilaisia tutkimuksia ja painetaan luokalle yhteinen jälkilakana retkille mukaan otettavaksi. Opastus kestää 1,5 h sisältäen työpajatyöskentelyä ja tutustumisen Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 100 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Museotontun tarinatuokio päiväkodeille

Tontun toimisto on auki vain 25.11.–17.12.2014!

Museotontut Nikolai ja Alexandra avaavat marraskuun lopulla toimistonsa ovet päiväkotiryhmille. Museotontun toimistosta on nimittäin löytynyt metsätontun muistikirja. Tuohon kirjaan metsätonttu on merkinnyt tärkeitä talviasioita eläinystävistään. Tarinatuokiossa paljastuu, miten metsäjänikset ja majavat pärjäävät paukkuvassa pakkasessa. Siellä myös mietitään, minne lepakot katoavat talven tullen. Tarinaa riittää niin kutistuvasta päästäisestä, puussa hyppelevästä oravasta kuin talviunta nukkuvasta karhusta ja mäyrästä.

Tuokio museotontun tunnelmallisessa toimistossa (2 krs.) kestää n. 20–25 minuuttia, jonka jälkeen ryhmä voi kiertää omatoimisesti näyttelyyn merkityn lyhyen reitin. Reitin varrelta löytyvät mm. lintujen ruokintapaikka ja metsätontun mökki. Reitin lopussa lapset voivat ryömiä uudistetun lumitunnelin läpi. Tunnelissa voi nyt silitellä nukkuvaa karhua, kurkata teeren lumikieppiin ja ihmetellä lumipeitteen alla puuhastelevia sopuleita. Vierailuun suositellaan varattavaksi kokonaisuudessa aikaa vähintään tunti.

 • Hinta: 5 € / lapsi, päiväkodin aikuiset ilmaiseksi ryhmän mukana
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)

 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Yleisopastus Kaisaniemen kasvihuoneissa

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita ja tietoa kaakaosta, banaanista sekä muista tutuista hyötykasveista. Lihansyöjäkasvi on jännittävä esimerkki kasvien sopeutumisesta erilaisiin ympäristöihin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 80 € (nettivaraus) / 95 € + sisäänpääsymaksu 4 € / hlö
  • Muina aikoina 100 € + sisäänpääsymaksu 4 € / hlö
  • Koulut ja päiväkodit 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.
 • HUOM! Kaisaniemen puutarhan uudistustöistä johtuen opastuksia ei ole tarjolla kesällä 2014!

Pakkolasku tropiikkiin (1h)

Vain toukokuussa!

Tämä opastus kuljettaa ryhmänne mangroverämeiltä auringon paahtamalle aavikolle ja lopulta trooppisen sademetsän hämärään. Kasvimaailma tarjoaa sekä suojaa että ravintoa, mutta myös tappavan myrkyllisiä yhdisteitä. Osaatteko valita oikein? Matkalla kohdataan myös liikkuvia kasveja ja kuristajaviikunoita sekä ruokitaan lihansyöjäkasveja.

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin.

 • Hinta:
  • 80 € (nettivaraus) / 95 € + sisäänpääsymaksut 4 € /hlö
  • oppilaitokset 70 € (nettivaraus) / 85 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Ryhmäkoko: suositus enintään 25

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (1h)

Varaa opastus Kumpulaan – saatavilla jälleen touko-syyskuussa 2014

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastuksen hinta on 80 € (nettivaraus) / 95 € (puhelinvaraus) + sisäänpääsymaksut 3 € / henkilö
 • Suositeltava ryhmän enimmäiskoko on 35 henkilöä
Sivun vastuuhenkilö: 
Hasse Hyvärinen & Harri Sihvonen
28.8.2014