LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Suomen hirvieläimet

Suomessa elää viisi hirvieläinlajia. Hirvieläimillä on paljon yhteisiä piirteitä:

Pitkät jalat, joilla voi juosta kovaa ja kahlata lumessa.

Jaloissa sorkat, joissa kaksi kovaa keskimmäistä varvasta.

Uroksilla luiset sarvet, jotka kasvavat joka vuosi uudelleen.

Hirvieläimet ovat kasvinsyöjiä, joiden pitää varoa petoeläimiä. Niillä onkin tarkka kuulo ja hajuaisti.

  •  

     

    Hirvi Alces alces

    Hirvi on Suomen suurin eläin. Iso uros voi olla hartioiden kohdalta yli kaksi metriä korkea. Se voi painaa jopa 800 kiloa. Se on siis noin kaksi kertaa karhua suurempi! Hirvi on kuitenkin rauhallinen kasvinsyöjä. Se pitää erityisesti puiden versoista ja vesikasveista. Uroksille kasvaa komeat sarvet, jotka putoavat talvella. Hirviä elää koko Suomessa.

     

    Metsäpeura Rangifer tarandus fennicus ja Poro Rangifer tarandus tarandus

    Noin metrin korkuinen metsäpeura hävisi jo kerran Suomesta. Nykyään metsäpeuroja elää taas jonkin verran Kainuussa ja Suomenselällä. Poroja on Lapissa paljon. Poro on puoliksi kesytetty peura, mutta sen kantamuoto on toinen peuran alalaji, tunturipeura. Peurat ja porot syövät jäkälää, kasveja ja sieniä. Urosten lisäksi myös naaraspeuroilla on kaarevat sarvet.

     

    Metsäkauris Capreolus capreolus

    Metsäkauris on hirvieläimistämme pienin, vain 65-80 cm korkea. Uroksen sarviin kasvaa korkeintaan kuusi piikkiä. Metsäkauriita elää Etelä- ja Länsi-Suomessa. Alkuperäinen Bambi-tarina kertoi metsäkauriin vasasta, mutta Disneyn elokuvassa lajiksi on vaihdettu valkohäntäkauris. Suomen kielen vanha sana "tarvas" on todennäköisesti tarkoittanut metsäkaurista.

     

    Valkohäntäkauris eli valkohäntäpeura Odocoileus virginianus

    Valkohäntäkauris on Suomen erikoisuus. Se tuotiin Suomeen vuonna 1934 Pohjois-Amerikasta. Se onkin viihtynyt täällä hyvin. Nimensä valkohäntäkauris on saanut häntänsä alla olevasta suuresta valkoisesta laikusta. Laikku näkyy kauas silloin kun häntä on pystyssä.

     

    Täpläkauris eli kuusipeura Dama dama

    Täpläkauris voi olla punaruskea, harmaa tai lähes musta, mutta ainakin kesällä se on yleensä täplikäs. Uroksen tunnistaa myös leveistä sarvista. Täpläkauris on tuotu Eurooppaan Aasiasta. Suomessa niitä elää ainakin Hyvinkäällä ja Inkoossa. Ne eivät selviä täällä hyvin ilman talviruokintaa.

 Teksti: Inka Plit • Kuvat: Laila Nevakivi

Sivun vastuuhenkilö: 
Markku Liinamaa
5.1.2017