LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tilavaraukset ja kuvausluvat

KORONAVIRUSTILANTEEN VAIKUTUS TILAVARAUS- JA KUVAUSLUPATOIMINTAAN

(päivitetty 7.10.2021)

 • Kuvaukset kasvihuoneissa ja Luonnontieteellisessä museossa: Emme vuonna 2021 ota kuvauksia sisätiloihin kohteiden aukioloaikojen puitteissa. Syyskuusta alkaen potretti- ym. kuvaukset voidaan toteuttaa sisätiloissa ainoastaan aukioloaikojen ulkopuolella. Kuvaushinta on 220 €/h. Tiedustelut: tilat@luomus.fi.
 • Kuvaukset puutarhojen ulkotiloissa: Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhassa saa kuvata pienimuotoisesti (kuvaaja + 1-4 kuvattavaa henkilöä) ilmaiseksi ja ilman varausta, kunhan huomioi muiden kävijöiden liikkumisen alueella ja mahdolliset meneillään olevat puutarhatyöt. Liikkua voi nurmikentillä ja käytävillä, mutta istutuksiin ei saa koskea. Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhassa voi myös kuvata pienimuotoisesti, mutta sisäänpääsyliput tulee ensin lunastaa kahvilasta.
 • Luomuksen tai Helsingin yliopiston toimintaan liittyvä kuvaus: Ota yhteyttä tilat@luomus.fi ja sovi kuvausajasta ennakkoon.
 • Tilavaraukset kasvihuoneisiin: Kaisaniemen kasvihuoneita voi vuokrata aukioloaikojen ulkopuolella syys-joulukuussa 2021. Varaus tulee tehdä vähintään kuukautta etukäteen. Vuoden 2022 tilavarauksia voi tiedustella marras-joulukuussa. Tiedustelut: tilat@luomus.fi.
 • Tilavaraukset Luonnontieteelliseen museoon: Lisätietoja Luonnontieteellisen museon tiloista ja tarjouspyynnöt myynti@ruokalahettilas.fi
 • Kokous- ja juhlatiloja voi myös tiedustella kasvitieteellisten puutarhojen yhteydessä toimivista kahviloista. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä toimivasta Café Violasta (+358 (0)503059500, tarjoilu@cafeviola.fi) voi tiedustella juhla- ja kokoustiloja. Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa toimivasta kahvila Kummusta (kahvilakumpu@gmail.com, puh. 0400 170 520) voi tiedustella kokoustiloja ja yksityistilaisuuksia kahvilan yhteydessä olevalle piha-alueelle Kumpulan puutarhan toimintakaudelle touko-syyskuulle.
 • Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan alueella ei voi järjestää tilaisuuksia tai tapahtumia eikä ulkopuutarhaa vuokrata tilaisuuksiin tai tapahtumiin.
 • Lisätietoa koronavirustilanteen vaikutuksista Helsingin yliopiston toimintaan koronavirustilanne Helsingin yliopistossa -sivulta.

Luonnontieteellisellä keskusmuseolla Luomuksella on vuokrattavia tiloja Luonnontieteellisessä museossa ja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa (kesä-elokuussa, emme valitettavasti voi järjestää tilaisuuksia). Kokous- ja juhlatiloja voi kuitenkin tiedustella myös kesälle kasvitieteellisten puutarhojen yhteydessä toimivista kahviloista. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä toimivasta Café Violasta (+358 (0)503059500, tarjoilu@cafeviola.fi) voi tiedustella juhla- ja kokoustiloja ja Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa (avoinna touko-syyskuussa) toimivasta kahvila Kummusta (kahvilakumpu@gmail.com, puh. 0400 170 520) voi tiedustella kokoustiloja ja yksityistilaisuuksia kahvilan yhteydessä olevalle piha-alueelle.

Luonnontieteellinen museo, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Kumpulan kasvitieteellinen puutarha ovat suljettuina maanantaisin, jolloin toimipisteissä tehdään kunnostus- ja ylläpitotöitä. Tästä syystä emme pääsääntöisesti ota tilavarauksia tai sovi kuvauksia maanantaipäiville.

Lisätietoja tilatiedusteluihin ja kuvauskäytäntöihin:

Kuvausluvat ja -ehdot Luomuksen yleisökohteissa
Luonnontieteellisen museon tilavuokraus (Töölö, Helsinki)
Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan tilavuokraus (Kaisaniemi, Helsinki)
Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan tilavuokraus (Kumpula, Helsinki)


Kuvausluvat ja -ehdot Luomuksen yleisökohteissa

Potrettikuvauksia ja pienimuotoisia muita kuvauksia koskevat yhteydenotot mieluiten vähintään viikkoa ennen aiottua kuvausajankohtaa. Suuremmat mainoskuvaukset ja TV-tuotantoihin liittyvät kuvaukset pystytään pääsääntöisesti järjestämään vain aukioloaikojen ulkopuolla ja näihin liittyvät varaukset tulee tehdä vähintään kuukautta ennen kuvauksen ajankohtaa. Kehotamme tutustumaan ennakkoon myös Luomuksen tilankäyttö- ja kuvausehtoihin sekä kuvaushinnastoon.

Kuvaustiedustelut ensisijaisesti: tilat@luomus.fi tai puh. +358 (0)2 941 28899. Puhelinpäivystys ma-to klo 10–15 (tiedustelut pyydetään ensi sijassa sähköpostitse). Puhelimessa ei ole päivystysaikaa koulujen loma-aikoina eikä arkipyhinä.

Tarkemmat tiedot kuvaushinnastoista ja -ehdoista:

Matkamuistokuvat yksityiskäyttöön
Toimituksellinen materiaali
Potrettikuvaukset
Blogikuvaukset ja opinnäytetöiden kuvaukset
Mainos- ja muu kaupallinen kuvaus

Kuvauspaikka tulee aina mainita kuvien julkaisun yhteydessä.
Kohdekohtaiset tiedot:
Luonnontieteellinen museo, Luonnontieteellinen keskusmuseo – LUOMUS, Helsingin yliopisto
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, Luonnontieteellinen keskusmuseo – LUOMUS, Helsingin yliopisto
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Luonnontieteellinen keskusmuseo – LUOMUS, Helsingin yliopisto

Matkamuistokuvat yksityiskäyttöön

Luomuksen yleisökohteissa vierailevat voivat pääsylipun hinnalla kuvata käsikameralla/kännykällä omaan käyttöön kuvia näyttelyistä tai vierailustaan kohteessa (ns. matkamuistokuvia). Mikäli kuvan laittaa esille esim. omille Facebook- tai Instagram-tileille pyydämme mainitsemaan kuvauspaikan.

Toimituksellinen materiaali

Luomuksen yleisökohteissa voi lisämaksuitta, aukioloaikojen puitteissa ja kävijöitä häiritsemättä kuvata luonnontieteisiin, Helsingin yliopistoon ja Luomukseen liittyvää toimituksellista materiaalia, kuten henkilökuvia. Muun materiaalin kuvaus on maksullista.

Kaikissa kuvausasioissa pyydämme ottamaan ennakkoon yhteyttä Luomuksen tilavaraukseen. Tilavarausten kautta voitte sopia kuvausajankohdan siten, ettei tiloissa ole muuta samanaikaista tapahtumaa (esim. opastuksia). Pyydämme yhteydenoton yhteydessä mainitsemaan minkä tyyppisestä kuvauksesta on kyse, mihin tarkoitukseen kuvia/videota kuvataan ja missä ne tullaan julkaisemaan.

Potrettikuvaukset

Kuvaajan ottamat potrettikuvaukset, kuten hää-, ylioppilas- tai perhekuvaukset voidaan järjestää arkipäivisin yleisökohteiden aukioloaikoina (ti–pe ja pääsääntöisesti iltapäivällä), mutta kesällä (kesäkuu-elokuu) emme voi toteuttaa potrettikuvauksia Luonnontieteellisessä museossa tai Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa. HUOM: Kuvaus on maksullinen ja kuvausajankohta on aina sovittava ennakkoon, Luomuksen tilavarausten kautta.

Blogikuvaukset ja opinnäytetöiden kuvaukset

Ammattimaiset blogikuvaukset ja muotialaan tai muihin vastaaviin opinnäytetöihin liittyvät kuvaukset, joissa tarkoituksena on esitellä muuta kuin Luomuksen kohteita ja kokoelmia, ovat maksullisia. Kuvauksia ei pääsääntöisesti voida järjestää aukioloaikoina ja kuvausajankohdasta on myös aina sovittava ennakkoon.

Mainos- ja muu kaupallinen kuvaus

Mainoskäyttöön tulevat tai muut kaupalliset kuvaukset ovat maksullisia ja kuvausajankohta on aina sovittava ennakkoon. Suuremmat tai erityisjärjestelyitä vaativat kuvaukset on sovittava kohteiden aukioloaikojen ulkopuolelle ja vähintään kuukautta ennen kuvausten ajankohtaa.

Kuvausten hinnasto

Potrettikuvaus aukioloaikana, (kuvattavat henkilöt ja kuvaaja), ei sisällä sisäänpääsymaksuja. 60 € + sisäänpääsymaksut
Kaupalliset kuvaukset, esim. mainos- ja elokuvantuotantoon tulevat kuvaukset (sisältää kuvaustilan ja valvojapalvelut). Muut kuvaukset aukioloaikojen ulkopuolella. 220 €/h

Kaikkiin hintoihin sisältyy arvonlisävero 24 % (sisäänpääsymaksuissa alv. 0 %). Voimassa olevat pääsymaksut löytyvät kohdekohtaisesti:

Luonnontieteellinen museo
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha


Tilavuokraus – Luonnontieteellinen museo

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Luonnontieteellinen museo (Pohjoinen Rautatiekatu 13) tarjoaa elämyksellisiä hetkiä tieteen ja luontotiedon parissa kaiken ikäisille, ympäri vuoden. Museo tarjoaa myös ainutlaatuisen ympäristön erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen, esimerkiksi asiakas- ja henkilöstötilaisuudet, promootiot ja muut yritystapahtumat sekä merkkipäivät. Luonnontieteellisen museon kahvilaa ja myymälää hallinnoiva Ruokalähettiläs Oy vastaa museon tilojen vuokrauksesta ja museossa järjestettävien tilaisuuksien tarjoiluista.

Yhteystiedot

Tilatiedustelut ja -varaukset pyydämme lähettämään sähköpostilla osoitteeseen myynti@ruokalahettilas.fi
Sähköpostissa pyydämme mainitsemaan ainakin seuraavat asiat:

 • varaajan yhteystiedot
 • aiotun tilaisuuden päivämäärä ja kellonaika
 • mistä tilasta/tiloista olette ensisijaisesti kiinnostuneita
 • arvio osallistujamäärästä
 • mahdollinen opastustoive
 • tilaisuuden luonne (esim. merkkipäivä, kongressin avajaiset tai kokous)

Mahdolliset puhelintiedustelut numerosta (09) 867 8860.

Tilavaraus tulee tehdä vähintään kuukautta ennen aiottua ajankohtaa ja mahdollinen peruutus (sähköpostilla) viimeistään kolme viikkoa ennen tilaisuutta. Tutustuttehan myös tilankäyttöehtoihin ennen tilavarausta.Tilavaraus voidaan vahvistaa vasta laskutusyhteystietojen toimituksen yhteydessä. Vahvistamattomat varaukset katsomme peruutetuiksi, kun tilaisuuteen on enintään kolme viikkoa. Vahvistetun tilavarauksen peruutuksesta 11–20 vrk ennen tilaisuutta veloitamme 50 % tilavuokrasta. Peruutuksesta 0–10 vrk ennen tilaisuutta veloitamme tilavuokran kokonaisuudessaan.

Vuokrattavat tilat

Luonnontieteellisessä museossa on mahdollista järjestää yksityistilaisuuksia museon aukioloaikojen ulkopuolella (pääsääntöisesti ti-su sulkemisajan jälkeen). Museon tilat soveltuvat sekä yksityisiin perhejuhliin että yritysten ja muiden organisaatioiden sidosryhmätilaisuuksiin n. 100–300 henkilölle. Museossa on järjestetty myös muutamia henkilömäärältään suurempia tilaisuuksia, joista sovitaan aina tapauskohtaisesti erikseen.

Vuokrattavia tiloja ovat kahvila museon aulan yhteydessä ja näyttelytilat. Tilaisuuksissa ja niiden järjestelyissä tulee huomioida museon poikkeukselliset tilat ja toiminta. Näyttelyihin tutustuminen on usein osa tilaisuuden ohjelmaa. Tilaisuuden luonteesta riippuen, voi buffet-tarjoilun sijoittaa esimerkiksi museon aulaan tai kahvilaan. Kahvilasalissa on istumapaikat n. 50 henkilölle. Vältämme ruokien ja juomien viemistä näyttelytiloihin.

Tilaisuuksiin on mahdollista varata myös maksullisia opaspalveluita. Pääsymaksut sisältyvät tilavuokraan. Mikäli tilaisuus ei sisällä tilavuokraa, vaan ainoastaan tarjoilut (esim. kahvitus), perimme sisäänpääsymaksut museon näyttelyissä vierailevilta.

Luonnontieteellisen museon aula. Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Aula
Luonnontieteellisen museon kahvila. Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Kahvila
Elämän historia -sali (Luonnontieteellisen museon avajaiset 22.5.2008). Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Elämän historia -sali
Luusali. Kuva: Luomus / Marika Turtiainen
Luustosali

Tilavuokrat ja muut maksulliset toiminnot

Hinta

Kahvila / aula 180 €/h
Näyttelytilat 180 €/h/näyttelykerros
Kaikki näyttelysalit ja kahvilatila (koko museo) 540 €/h
Valvontamaksu klo 21 saakka 60 €/h/valvoja
Valvontamaksu klo 21-06 80 €/h/valvoja
Opaspalvelu 90-110 €/h/opas
Lisäsiivous 60 €/h

Mikäli tilaisuuden kesto ylittää ennakoidun tilavarauksessa sovitun ajan, veloitetaan ylimenevältä ajalta tilavuokran ja valvontamaksun lisäksi korvauksena 180 € alkavalta tunnilta. Mainitut hinnat ovat voimassa toistaiseksi ja sisältävät alv 24 %, pois lukien opaspalvelu, joka sis. alv 0 %. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Veloitus on aina täydeltä tunnilta ja valvontapalvelu veloitetaan myös tilaisuuden päättymisen jälkeiseltä tunnilta (esim. kun tilaisuus päättyy klo 21.00, veloitetaan valvontamaksu klo 22 asti).

Hintoihin sisältyy perussiivous, joka muutoinkin tiloissa tehtäisiin. Laskutettaessa veloitetaan myös laskutuslisä 8 euroa. Yliopiston ja tieteellisten seurojen tilaisuudet sopimushintaan.


Tilavuokraus – Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitseva (Unioninkatu 44 / Kaisaniemenranta 2) Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja sen kasvihuoneet tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä luonnonystäville ympäri vuoden ja tilat soveltuvat mainiosti myös pienimuotoisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Yhteystiedot

Tilatiedustelut ja -varaukset pyydämme lähettämään sähköpostilla osoitteeseen tilat@luomus.fi
Sähköpostissa pyydämme mainitsemaan ainakin seuraavat asiat:

 • varaajan yhteystiedot
 • aiotun tilaisuuden päivämäärä ja kellonaika
 • arvio osallistujamäärästä
 • mahdollinen opastustoive
 • tilaisuuden luonne (esim. merkkipäivä, kongressin avajaiset tai kokous)

Mahdolliset puhelintiedustelut numerossa +358 (0)2 941 28899 puhelinpäivystys ma-to klo 10–15. Puhelimessa ei ole päivystysaikaa koulujen loma-aikoina eikä arkipyhinä.

Tilavaraus tulee tehdä vähintään kaksi kuukautta ennen aiottua ajankohtaa ja mahdollinen peruutus (sähköpostilla) viimeistään kolme viikkoa ennen tilaisuutta. Tilavaraus voidaan vahvistaa vasta laskutusyhteystietojen toimituksen yhteydessä. Vahvistamattomat varaukset katsomme peruutetuiksi, kun tilaisuuteen on enintään kolme viikkoa. Vahvistetun tilavarauksen peruutuksesta 11–20 vrk ennen tilaisuutta veloitamme 50 % tilavuokrasta. Peruutuksesta 0–10 vrk ennen tilaisuutta veloitamme tilavuokran kokonaisuudessaan.

Vuokrattavat tilat

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet sopivat esim. eksoottisten cocktail-tilaisuuksien pitopaikaksi ja tarjoavat myös ainutlaatuisen ympäristön esim. vihkimistilaisuutta varten. Kasvihuoneet voidaan varata yksityiskäyttöön pääasiassa kasvihuoneiden aukioloaikojen ulkopuolella ja tilaisuuksien tulee pääsääntöisesti päättyä kello 22:een mennessä.

Palmusalin lämmin ja trooppinen ilmasto tarjoaa oivallisen ympäristön monenlaisia tapahtumia varten. Tilaan mahtuu noin 70 henkilöä ja sitä vuokrataan yhdessä sen sivustoilla olevien savanni- ja sademetsähuoneen kanssa. Savanni- ja sademetsähuoneisiin mahtuu kumpaankin noin 25 henkilöä. Suurempia, jopa 200 hengen tilaisuuksia varten, voidaan ottaa käyttöön kaikki Kaisaniemen 10 kasvihuonetta (pyydä tarjousta). Kaikki kasvihuoneet yhdistyvät toisiinsa väliovien kautta. Savanni- ja sademetsähuoneessa, voidaan järjestää pienimuotoista tarjoilua tilaisuuksien yhteyteen. Kasvihuoneiden kapeat käytävät eivät valitettavasti mahdollista istuvien tilaisuuksien järjestämistä.

Tilan vuokraaja vastaa kaikista tilaisuuteen liittyvistä järjestelyistä, kuten somistus, tarjoilut, lisäkalusteet, apuhenkilöstö jne. Puutarha ei tarjoa tilaisuuksien suunnittelua tai toteutusta (vrt. juhla- tai tapahtumapalvelu). Tilaisuuksissa ja niiden järjestelyissä tulee huomioida puutarhan poikkeukselliset tilat ja toiminta. Tutustuttehan myös tilankäyttöehtoihin kokonaisuudessaan ennen tilojen varaamista.

Tilaisuuksien tarjoiluja voi tiedustella Café Violasta (+358 (0)503059500, tarjoilu@cafeviola.fi), joka toimii Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä. Tilaisuuksiin on mahdollista varata myös maksullisia opaspalveluita. Pääsymaksut sisältyvät tilavuokraan.

Palmusali. Kuva: Hanna Hyvönen / Luomus
Palmusali (enintään 70 hlöä.).
Savannihuone. Kuva: Hanna Hyvönen / Luomus
Savannihuone Palmusalin vieressä (25 hlöä).
Sademetsähuone. Kuva: Hanna Hyvönen / Luomus
Sademetsähuone Palmusalin vieressä (25 hlöä.).

Tilavuokrat ja muut maksulliset toiminnot

Hinta

Kasvihuoneet (Palmusali, Savannihuone ja Sademetsähuone, 120 hlöä.) 320 €/h
Valvontamaksu klo 06–21 60 €/h/valvoja
Valvontamaksu klo 21–06 80 €/h/valvoja
Opaspalvelu 90–110 €/h/opas
Lisäsiivous 60 €/h

Hintoihin sisältyy perussiivous, joka muutoinkin tiloissa tehtäisiin, lisäsiivoustarpeesta annamme arvion tarjouksen yhteydessä. Valvontapalvelu on pakollinen kaikissa kasvihuoneiden aukioloaikojen ulkopuolelle sijoittuvissa tilaisuuksissa. Tilavuokra ja valvontamaksu peritään aina täydeltä tunnilta ja valvontapalvelu veloitetaan myös tilaisuuden päättymisen jälkeiseltä tunnilta (esim. kun tilaisuus päättyy klo 21.00, veloitetaan valvontamaksu klo 22 asti).

Mikäli tilaisuuden kesto ylittää ennakoidun tilavarauksessa sovitun ajan, veloitetaan ylimenevältä ajalta tilavuokran ja valvontamaksun lisäksi korvauksena 180 € alkavalta tunnilta. Mainitut hinnat ovat voimassa toistaiseksi ja sisältävät alv 24 %, pois lukien opaspalvelu, joka sis. alv 0 %. Pidätämme oikeuden muutoksiin.  Helsingin yliopiston ja tieteellisten seurojen tilaisuudet sopimushintaan.

Ulkotilaisuudet Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Emme tällä hetkellä ota vastaan varauksia Kaisaniemen ulkopuutarhaan.


Tilavuokraus – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna yleisölle toukokuun alusta syyskuun loppuun. Kesällä puutarhan kahvilan yhteydessä olevalla piha-alueella voidaan järjestää pienimuotoisia yksityistilaisuuksia. Lisäksi kahvilan yhteydessä on vuokrattava kokoushuone, johon mahtuu enintään 30 henkilöä. Pyydä tarjous tilaisuudesta puutarhassa tai kokoushuoneessatilasta tarjoiluineen Kesäkahvila Kummustakahvilakumpu@gmail.com, puh. 0400 170 520. 

 

Sivuja on päivitetty 10.3.2021. Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
7.10.2021