LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kumpula 25.2.2014: näyttää ja tuoksuu keväältä!

Kumpula 25.2.2014: näyttää ja tuoksuu keväältä!

26.2.2014
Havas-Matilainen, Paula

On helmikuinen iltapäivä Kumpulassa. Aurinko paistaa korkealta kartanorakennuksen yläpuolelta, siniseltä taivaalta. Talven pitäisi nyt olla kylmimmillään ja lumisimmillaan, mutta lämpöä on + 4,1 astetta ja lumen syvyys 0 senttimetriä. Etelätuuli puhaltelee heikosti. Nurmikot loistavat vihreinä, ja sipulikukkien lehdet työntyvät maasta. Lunta on vain pieniä rippusia. Käytävät ovat sulat, mutta paikoin märät. Tuoksuu havuilta ja keväältä.

Suolampi on vielä jäässä. Kukkulat ovat vihreät, lumettomat. Ylälammet ovat sulat, ja puro ja koski ovat täynnä vuolasta solinaa. Isossa alalammessa on vielä jäätä.

Kartanoalueella talitiainen laulaa heleästi títit-títit-títit, ja koreanpoppelissa (Populus koreana 1994–1147) helkyttelee toinen tit-tit-tit-tit. Kartanopuiston korkeimmissa latvoissa säksättää levoton harakkaparvi, ja varis istua möllöttää mantsurianpoppelissa (Populus cathayana 1994-1137). Japanin osaston nurmikentällä pomppii rusakko. Närhet rääkyvät pikimännyssä (Pinus rigida 1994-145), jonka nuoret kävyt loistavat auringossa liki punertavina.

Kuriiliensasabambu (Sasa kurilensis 1993-858) on kalvas ja kahisevan kuiva, eikä Sasa senanensis 1993-871 -bambukaan ole selvinnyt vaurioitta. Kiinanvaahteran (Acer ukurunduense 2004-408) nuoret punaiset versot hehkuvat auringossa.

U.S.A.:sta, Mainen osavaltiosta, peräisin olevat 10-vuotiaat sokerikoivut (Betula lenta 2004-430) kukkivat tänä keväänä ensi kerran. Hedekukinnot, hedenorkot, ovat vielä nupulla.

Japanin ja Kiinan osaston monet kasvit yrittävät jo lähteä kasvuun. Asiaa ei paranna se, että useat niistä ovat kotoisin temperaattisesta vyöhykkeestä. Ne ovat Kumpulaan turhan eteläistä alkuperää eivätkä osaa rauhassa odottaa kunnon kevättä. Spiraea miyabei 1993-765 -pensasangervon punaisia silmuja on avautunut hiirenkorvalle. Callicarpa dichotoma 1993-780 -helmimarjan versojen kärjissä on pienet, harmaat lehdet! Salix koreensis 1994-1111 -pajun silmuja raottuu vihreinä. Mantsuriankirsikan (Prinsepia sinensis 1994-942) harmailla, jäykillä oksilla on pikkuruiset hiirenkorvat ja nuppuryhmät. Japaninlepän (Alnus japonica 1993-782) kaikki norkkokimput riippuvat pitkinä, ruskeina ja rentoina, osin ohikukkineina. Näyttää siltä, kuin koreanatsaleankin (Rhododendron mucronulatum 1994-1054) silmut olisivat valmiina avautumaan. Myös yläoroboreaalisesta vyöhykkeestä peräisin olevan Sorbus matsumurana 1993-611 -pihlajan silmuja on avautunut tämän olemattoman talven aikana.

Kunpa kevät etenisi ilman takatalvia! Kun talvea 2013–2014 ei tähän mennessä ole tullut, sitä ei enää kaipaakaan, ei neljän lumikinoksissa tarvotun Helsingin talven jälkeen.

Sisätiloissa eletään jo täysin kevättä. Mari testaa siemenpankissa olevien siementen itävyyttä ja kirjaa tuloksia. Outi ja Rauni ovat inventoineet varastossa olevat puutarhan siemenet. Tarvittavat hyötykasvien puutarhan ja kesäkukkien siemenet on tilattu, ja pisintä esikasvatusta vaativien kasvien, tomaattien, paprikoiden, persiljoiden ja latva-artisokan, kylvö on alkamassa. Tahollaan Leo-intendentti käy läpi kansainvälisen siemenvaihdon luetteloita ja tilaa myös sitä kautta siemeniä hyötykasvien puutarhaan; parhaista luetteloista saadaan luonnonkasvien siemeniä kasvimaantieteellisen puutarhan kokoelmien kartutukseen.

Kumpulan puutarha valmistautuu kuudenteen yleisökesäänsä. Puutarhan portit avautuvat yleisölle taas toukokuussa.

Avainsanat: 

Luomuksen blogiKumpulan puutarha