LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Vesilintulaskenta

Vesilintulaskenta tehdään rannoilla olevista vakiopisteistä, joista on hyvä näkyvyys, tai kiertämällä koko vesialue (järvi, lampi, meren- tai järvenlahti) rannan tuntumassa veneellä tai jalkaisin. Laskenta tehdään kahdesti toukokuussa noin kahden viikon välein. Vesilintulaskennan voi myös tehdä lintutornista käsin. Sivun alalaidassa olevalle kartalle on koottu mukana olevat laskentapisteet. Voit laskea kartalta passiivisen vesilintulaskentapisteen tai sitten perustaa oman uudelle paikalle.

Seurannassa ovat mukana kuikka-, uikku-, sorsa- ja lokkilinnut sekä nokikana. Vesilintujen laskenta palvelee linnuston ja ympäristön seurantaa sekä kantojen järkevää verotusta ja riistanhoitoa. Valtakunnallisia vesilintulaskentoja järjestää Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen lisäksi Luonnonvarakeskus LUKE, joka organisoi metsästäjille tarkoitetut laskennat. Niissä laskentakohteina ovat yleisimmät riistavesilintumme. Luomuksen ja LUKEn laskennat yhdistetään koko maan kattavaksi seurannaksi.

Lomakkeet

Mikäli käytettävissäsi on Internet-yhteydellä varustettu tietokone, jossa on Excel-taulukkolaskentaohjelma, on helpointa itse tallentaa vesilintureitin tulokset alta löytyvälle lomakkeelle  (Vesilintu.xls). Lomakkeessa on samat tietojen täyttökohdat kuin vanhassa paperisessa versiossa. Voit halutessasi edelleen lähettää tuloksesi paperilomakkeella, joka tallennetaan Luomuksen eläintieteen yksikössä. Tulostettava paperilomake (PDF-muoto) löytyy sivun lopusta. Palauta laskentalomakkeet kesäkuun puoliväliin mennessä Linnustonseurantaan.

Vesilintuseurannan tietoisku yhdistysten käyttöön

Alla olevat tiedotteet on tarkoitettu lintuyhdistysten vesilintuseurantaa tehostamaan. Tiedotteiden sisältö (teksti, kuva, graafi) on yhdistysten vapaasti käytettävissä nettisivuilla, lehdissä, jäsenkirjeissä ja muissa medioissa. Lisätty 9.3.2015.

Vesilintujen laskentapisteet kartalla

Alla olevalle kartalle on koottu ne Luomukseen ilmoitetut vesilintuseurannan laskentapisteet ajanjaksolta 1986-2016, joiden tarkka sijainti tiedetään. Keväällä 2016 mukaan tulleista uusista seurantapisteistä osa on jo kartalla (kartta päivitetty 11.10.2016, kun yli puolet kevään 2016 aineistosta on käsitelty). Viime vuosina aktiivisia seurantapisteitä on ollut 250-300/vuosi. Vuonna 2015 aktiivisia pisteitä oli yli 400 kpl.  Ilmoitukset mahdollisista puutteista pyydetään ilmoittamaan tarkoin paikkatiedoin Linnustonseurantaan.

Aktiiviset laskentapisteet (laskettu vuosina 2014-2016) näkyvät kartalla sinisinä symboleina, passiiviset laskentapisteet vaaleanpunaisina. Jos kartta ei näy alla, pääset tarkastelemaan sitä täältä:

http://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskenta

Vesilintulaskentojen tuloksia Linnustonseurannan tutkimussivuilla.

Sivun vastuuhenkilö: 
Hanna Hyvönen
2.1.2017