LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tommi-satelliittisääksi

Satelliittisääksi Tommi Tämä sivu on vanhentunut, uudet sivut: Kainuun sääkset

 

Sääksisäätiön Kainuun työryhmä, Vesa Hyyryläinen ja Heljä Pylvänäinen, asensi 31.7.2015 hyrynsalmelaiselle sääksen koiraspoikaselle satelliittilähettimen. Lähetin on uuden ajan GSM -tekniikkaan perustuva alle 30 g painava laite, joka saa energiansa auringosta lähettimeen kiinnitetyn pienen paneelin välityksellä. Rengastuksessa sääksi sai oikeaan jalkaansa metallirenkaan M67056 ja vasempaan jalkaansa keltaisen värirenkaan, jossa on tunnus LK. Sääksi sai työnimekseen Tommi, joka tulee hyrynsalmelaisesta Tommi -puukosta. Saman pesän koiras (Ukko) sai lähettimen selkäänsä 30.7.2015.

Satelliittisääksi Tommin avulla kerätään tietoa sääksen muuttoreiteistä ja saalistusalueista. Tutkimushanke liittyy osana Luonnontieteellisen keskusmuseon pitkäaikaiseen sääksitutkimukseen. Erityisesti ollaan kiinnostuneita kainuulaisten sääksien käyttämistä reiteistä ja talvehtimisalueista. Kainuun hankkeessa pyritään myös vertaamaan saman pesän koiraan ja poikasen lentoreittien yhtäläisyyksiä ja eroja. Paikallisesti kerätään tietoa lintujen lennoista pesäalueella. Tätä tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi tuulivoimaloiden suunnittelussa.

Yleisö voi vapaasti seurata Tommin muuttoa ja liikkumista talvehtimisalueillaan näiltä Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta. Satelliittisääksi Tommin ja Ukon lähettimet rahoitti Metsähallitus. Seurantakuluihin osallistuu Metsähallituksen lisäksi luonto- ja kulttuuripalveluyritys PaltamoPandion.

Tervetuloa mukaan matkaan!

Satelliittisääksi Tommi


Tommi-sääksen syysmuutto 2015

Karttaa tarkasteltaessa on huomattava, että paikannusten kellonaika on ilmoitettu GMT-aikana, joten paikannuksen ja Suomen ajan välillä on aikaero.

11.10.–24.11.2015

Tommi kalasteli puolitoista kuukautta Balik Gölϋ -järven itä- ja eteläosissa. Marraskuun 24. päivä lähetin lakkasi toimimasta eikä Tommista ole sen jälkeen saatu paikannuksia.

6.-10.10.2015

Tommi lensi Ukrainan ilmatilaan 6. lokakuuta. Sääksi yöpyi Komsomolskin kaupungin liepeillä tekojärven rannalla ja seuraavan yön se vietti Luhanskin alueen eteläosassa. Varhain aamulla lokakuun 8. päivänä Tommi suuntasi etelälounaaseen ja lensi päivän aikana 650 km Mustanmeren yli Turkin pohjoisosaan. Viime päivät Tommi on kalastellut Turkin pisimmän joen Kizilirmakin suistoalueella Balik Gölϋ -järvellä.

5.10.2015

Kalasteltuaan lähes kaksi viikkoa Zavidovon alueella, Tommi lensi lokakuun kolmantena 520 km kaakkoon Lipetskin alueelle, missä se yöpyi Khleborodin liepeillä. Viime päivinä Tommi on lentänyt vähitellen kohti etelää ja oli iltapäivällä 5.10. lähestymässä Ukrainan Luhanskan aluetta.

21.-28.9.2015

Tommi on kalastellut viikon päivät Venäjän Lama -joella Zavidovon tunnetulla luonnonsuojelualueella. Kotipesälle on matkaa tuhat kilometriä.

17.-20.9.2015

Lepäiltyään viisi päivää Tverin Karjalassa, Tommi jatkoi muuttoaan etelään 19.9. Lintu yöpyi Tverin liepeillä allasalueella ja on jatkanut lentoaan kohti pääkaupunki Moskovaa, jonka se ohittaa länsipuolelta vain muutaman kymmenen kilometrin etäisyydellä, mikäli muuttosuunta säilyy entisellään.

14.-16.9.2015

Tommi-sääksi eteni Tverin Karjalaan ja jäi kalastelemaan Medveditsa -joelle Vasilkovan kylän liepeille. Tommi on nyt edennyt muuttomatkallaan lähes 900 km pesältään eteläkaakkoon.

11.-13.9.2015

Yövyttyään Sortavalan lähellä Laatokan pohjoisrannalla, Tommi jatkoi muuttoaan eteläkaakkoon Laatokan rantamaisemissa. Varhain aamulla 13.9. linnusta saatiin paikannus noin 700 km eteläkaakkoon pesältään lähellä Novgorodin alueen rajaa.

10.9.2015

Varhain aamulla Tommi jatkoi etelään ja viimeinen paikannus linnusta tuli Pohjois-Karjalasta Joensuun ja Ilomantsin välimailta iltapäivällä.

9.9.2015

Tommi lensi aamupäivän aikana 90 km eteläkaakkoon pesäalueeltaan ja jäi kalastelemaan Kuhmon Pitkäjärvelle.

Sivun vastuuhenkilö: 
Teksti: Vesa Hyyryläinen, Sivunhallinta: Markus Piha
12.9.2016