Nyheter från Naturhistoriska centralmuseet
Hur situationen med coronaviruset påverkar verksamheten vid Naturhistoriska centralmuseet
12.2.2021
I enlighet med Helsingfors universitets riktlinjer är Luomus besöksmål stängda 1.12.2020–31.3.2021. Naturhistoriska museet öppnar to.1.4. och växthusen i Kajsaniemi botaniska trädgård lö. 3.4. Utomhusträdgården i Kajsaniemi botaniska trädgård är dagligen öppen kl. 9–20.
Vieraslajit.fi, den viktigaste informationskanalen om främmande arter, har förnyats
22.1.2021
Allmänheten kan nu hitta information om främmande arter lätt och behändigt på den omarbetade webbplatsen Vieraslajit.fi. Administratör för webbplatsen är artinformationscentralen Suomen Lajitietokeskus och webbleverantör är Naturresursinstitutet.
Främlingar i natten – en ny däggdjursart kan ha upptäckts i Afrikas bergsskogar
22.12.2020
En forskningsgrupp från Helsingfors universitet upptäckte i Taitabergen i Kenya en trädhyrax, som möjligen tillhör en för vetenskapen tidigare okänd art
ANTARKTIKA - guidningar om vardagen på forskningsstationen Aboa
1.10.2020
Under guidningen får du höra om hur det är att bedriva världsklassig forskning i extrema förhållanden och om hur vardagen ser ut på den finska forskningsstationen Aboa på Antarktis. Välkommen till Naturhistoriska museet frisk och sympromfri!
Mångsidiga näringsgrenar hjälpte den ihärdiga befolkningen i Levänluhta att klara en klimatkatastrof
24.4.2020
En mångvetenskaplig forskningsgrupp ledd av Helsingfors universitet har daterat benen av tiotals Levänluhtabor som levde under järnåldern och har undersökt isotopförhållandena för kol och kväve i benen.
Utdikning förklarar tillbakagången av häckfåglar på myrmark – tranans ökning är inte orsaken
20.4.2020
Tranornas häckande bestånd har ökat kraftigt sedan 1980-talet. Samtidigt har många andra på myrar häckande fågelarter minskat. Enligt en färsk undersökning hänger tranans ökning inte ihop med tillbakagången av de andra arterna.
Kattugglans skyddsfärg beror på snöomständigheterna
11.2.2020
En färsk forksningsrapport i tidsskriften Ecology and Evolution visar att snötäcket påverkar hur bra skyddsfärgen fungerar för dagvilande kattugglor.
Akademiker Ilkka Hanskis betydande insektssamling införlivad i Naturhistoriska centralmuseets samlingar
16.10.2019
Ilkka Hanskis insektssamling omfattar 13 423 uppnålade flugor och skalbaggar, av vilka 350 är bristfälligt kända arter från Madagaskar, Borneo, Sulawesi, Sumatra, afrikanska kontinenten och Sydamerika.
Ullhåriga mammutens utdöende– en kombination av anpassningar, föränderlig miljö och slumpen?
23.9.2019
Man har fått ny information om vad som orsakade den ullhåriga mammutens slutliga utdöende. En färsk internationell forskning som utnyttjade isotopanalyser kom fram till att det inte var klimatförändringen som påverkade kvaliteten och tillgänglighet av mammutens föda.
Låg ungproduktion hos vildänder
14.8.2019
De fyra viktigaste jaktbara andarterna i Finland hade låg ungproduktion sommaren 2019. Detta framgår av sjöfågelinventeringen på insjöarna. De häckande populationerna var i stort sett oförändrade jämfört med ifjol.
Pages
- 1
- 2
- 3
- 4
- seuraava ›
- viimeinen »