LUOMUS

Naturhistoriska centralmuseet

Lokalbokning och fototillstånd

HUR CORONAVIRUSSITUATIONEN INVERKAR PÅ LOKALBOKNINGAR OCH FOTOTILLSTÅND

(Uppdaterad 7.10.2021)

 • Fotograferingar i växthusen och Naturhistoriska museet: Vi tar inte emot porträtt- och andra fotograferingar inomhus i maj-december 2021 under öppethållningstiderna. Från och med september 2021 kan man ansöka om fototillstånd inomhus endast för tider då besöksmålet ifråga är stängt för övrig publik. Fotograferingen kostar 220 €/h. Förfrågningar: tila@luomus.fi.
 • Fotografering i botaniska trädgårdarna: Det är tillåtet och avgiftsfritt att fotografera småskaligt (fotograf + 1-4 personer) utomhus i Kajsaniemi botaniska trädgård. Man behöver inte boka fotograferingstid på förhand. Tag i beaktande andra besökare i trädgården och eventuella trädgårdsarbeten. Man kan fritt röra sig på grusgångar och gräsmattor, men planteringarna får inte skadas. Småskalig fotografering är också tillåten i Gumtäkt botaniska trädgård, men inträdesbiljett måste först köpas i cafét.
 • Redaktionellt material som har att göra med Luomus eller Helsingfors universitet: Tag kontakt med tilat@luomus.fi och boka tid på förhand.
 • Lokalbokningar till växthusen: Växthusen i Kajsaniemi kan bokas utanför öppethållningstider för september-december 2021. Bokning bör göras minst en månad på förhand. Lokalbokningar för år 2022 tas emot i november-december. Förfrågningar: tilat@luomus.fi.
 • Lokalbokningar till Naturhistoriska museet: För mer information och bokning av utrymmen i Naturhistoriska museet kontakta myynti@ruokalahettilas.fi
 • Botaniska trädgårdarnas caféer hyr också ut sina lokaler för möten och festerTag kontakt med Café Viola (te. +358503059500, tarjoilu@cafeviola.fi) i Kajsaniemi botaniska trädgård för att fråga om deras lokaler. För förfrågningar gällande mötes- och festutrymmen i Gumtäkt botaniska trädgård (både inomhus och utomhus) vänligen kontakta sommarcafé Kumpu: kahvilakumpu@gmail.com, tel. 0400 170 520. Gumtäkt botaniska trädgård är öppen från maj till slutet av september.
 • Ytterligare information om Helsingfors universitets riktlinjer finns på universitets webbplats

Naturhistoriska museet och Kajsaniemi botaniska trädgård är stängda på måndagar, då det utförs reparationer och underhållsarbete på platserna. Därför tar vi inte emot bokningar för måndagar. Mer information om LUOMUS lokalbokningar och fototillstånd:

Fototillstånd och -villkor på Luomus besöksmål
Lokalbokning på Naturhistoriska museet (Tölö, Helsingfors)
Lokalbokning i Kajsaniemi botaniska trädgård (Kajsaniemi, Helsingfors)
Lokalbokning i Gumtäkt botaniska trädgård (Gumtäkt, Helsingfors)

Fototillstånd och -villkor på Luomus besöksmål

Vi ber er kontakta senast en vecka före den planerade tagningen och för större reklam- och andra kommersiella tagningar/inspelningar utanför öppethällningstider ber vi boka tid minst en månad på förhand. Bekanta dig på förhand med Luomus lokalanvändnings- och fotograferingsvillkor (på finska) samt prislistan för fotografering.

Fotograferingsförfrågningar i första hand per e-post: tilat@luomus.fi eller tel. +358 (0)2 941 28899 må.-to. kl. 10–15. Under veckorna 8 (sportlov), 26-31 (sommarlov), 42 (höstlov) och 52-1 (jul och nyår) har vi ingen telefonjour.

Mer information om fotograferingspriser och -villkor:

Fotografering för eget bruk
Redaktionellt material
Porträttfotografering
Bloggfotografering och examensarbeten
Reklam och annan kommersiell fotografering

Fotograferingsställe bör alltid nämnas i samband med bildpublikationer enligt följande: 

Naturhistoriska museet, Naturhistoriska centralmuseet – LUOMUS, Helsingfors universitet
Kajsaniemi botaniska trädgård, Naturhistoriska centralmuseet – LUOMUS, Helsingfors universitet
Gumtäkt botaniska trädgård, Naturhistoriska centralmuseet – LUOMUS, Helsingfors universitet

Fotografering för eget bruk

Besökare på Luomus besöksmål kan för priset av inträdesbiljetten ta bilder med en handkamera för eget bruk. Ifall bilderna publiceras på t.ex. Facebook eller Instagram bes fotograferingsstället nämnas.

Redaktionellt material

På Luomus besöksmål får man tilläggsavgiftsfritt och under öppettiderna fotografera redaktionellt material (t.ex. porträtter) som anknyter sig till naturvetenskaper, Helsingfors universitet och Luomus. Fotografering av övrigt material är avgiftsbelagd.

Meddela alltid Luomus (tilat@luomus.fi) om din ankomst trots att fotograferingen vore avgiftsfri. På så sätt kan dubbelbokningar (t.ex. guidning samtidigt med fotografering) undvikas. Nämn samtidigt vilken typ av fotografering/filmning det är fråga om, var materialet publiceras och till vilket syfte.

Porträttfotografering

Porträttbilder såsom, bröllops-, student- och familjebilder kan tas under öppethållningstider (huvudsakligen undar vardagar ti.-fr.). Fotograferingen är avgiftsbelagd och fotograferingstiden bör alltid överenskommas på förhand med Luomus.

Bloggfotografering och examensarbeten

Professionell bloggfotografering, fotografering inom modeindustrin samt fotografering för examensarbeten är avgiftsbelagda ifall avsikten är att presentera annat än Luomus besöksmål eller samlingar. Fotograferingstiderna måste bokas på förhand och i de flesta fall kan fotograferingen ordnas endast utanför normala öppettider.

Reklam och annan kommersiell fotografering

Reklam och annan kommersiell fotografering/inspelning är avgiftsbelagd och fotograferingstiderna bör alltid bokas på förhand. Större filminspelningar som kräver specialarrangemang bör utföras utanför öppethållningstiderna.

Prislista för fotografering

Pris

Porträttbilder under öppethållningstiderna (fotograf och personerna som fotograferas), inkluderar ej inträdesavgifter 60 € + inträdesavgifter
Kommersiell fotografering, t.ex. reklam- och filmindustrifotografering/-inspelning (inkluderar fotograferingslokalen och övervakningsavgiften). Övrig fotografering utanför normala öppettider. 220 €/h

Alla priser inkluderar moms 24 % (inträdesavgifter moms 0 %). Inträdesavgifterna bestäms enligt besöksmål:

Naturhistoriska museet
Kajsaniemi botaniska trädgård
Gumtäkt botaniska trädgård

Lokalbokning – Naturhistoriska museet

Naturhistoriska museet befinner sig i hjärtat av Helsingfors (Norra järnvägsgatan 13). Museet bjuder på naturupplevelser året runt för besökare i alla åldrar. Dessutom är det möjligt att hyra enastående lokaler för olika tillställningar, t.ex. kund- och personaltillställningar, promotioner, företagstillställningar och märkesdagar.

Lokalbokning och catering (samt café och museibutiken) av Ruokalähettiläs Oy.

Kontaktuppgifter

För förfrågningar och bokning av lokaler tag kontakt med Ruokalähettiläs Oy per e-post myynti@ruokalahettilas.fi

I meddelandet bes följande uppgifter nämnas:

 • datum och klockslag för det planerade evenemanget
 • en uppskattning av deltagarantalet
 • vilken lokal är ni intresserade av
 • en eventuell önskan om guidning
 • evenemangets natur (t.ex. möte, ett företags träff med intressentgrupper e.d.)
 • bokarens kontaktuppgifter

Förfrågningar per telefon: (09) 867 8860.

En bokning ska göras minst en månad före den planerade tidpunkten och en eventuell avbokning (per e-post) senast tre veckor före evenemanget. Var vänlig och läs genom våra användningsvillkor för lokaler (på finska) före bokningen. Bokningen kan bekräftas först när fakturauppgifterna har skickats. Obekräftade bokningar uppfattas som avbokade när det är tre veckor eller mindre till evenemanget. För avbokning av en bekräftad bokning 11–20 dagar före evenemanget debiterar vi 50 % av platshyran. För avbokning 0–10 dagar före debiterar vi hela hyran.

Salar och rum att hyra

I Naturhistoriska museet är möjligt att ordna privata tillställningar i caféet och i utställningssalarna efter stängningstid. Salarna passar för såväl privata familjefester och företagstillställningar som organisationers tillställningar för sina intressentgrupper med omkring 100–300 personer. I museet har också några större tillställningar ägt rum. Om tillställningar med större deltagarantal förhandlar vi alltid från fall till fall.

Under tillställningar och förberedelser bör museets avvikande lokaler och verksamhet beaktas. En titt på utställningarna hör ofta till programmet under en tillställning. Beroende på tillställningens natur kan buffet-serveringar placeras i museets entréhall eller i cafeterian. Cafésalen inrymmer ungefär 50 personer. Undvik att ta in mat eller dryck till utställningssalarna.

Det är möjligt att boka avgiftsbelagda guider eller guidningar för tillställningar. Inträdesbiljetterna är inkluderade i lokalhyran. Om tillställningen inte innehåller en lokalhyra utan enbart servering (t.ex. kaffeservering) måste inträdesbiljetterna köpas skilt för dem som besöker utställningarna. 

Luonnontieteellisen museon aula. Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Hall
Luonnontieteellisen museon kahvila. Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Café
Elämän historia -sali (Luonnontieteellisen museon avajaiset 22.5.2008). Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Livets historia -salen
Luusali. Kuva: Luomus / Marika Turtiainen
Benen berättar -utställningen

Lokaler och andra avgiftsbelagda aktiviteter

Pris
Café / entréhall 180 €/h
Utställningar 180 €/h/våning
Alla utställningar och café 540 €/h
Övervakningsavgift fram till kl. 21 60 €/h/övervakare
Övervakningsavgift kl. 21-06 80 €/h/övervakare
Guidningstjänst 90-110 €/h/guide
Extra städning 60 €/h

Ifall tillställningen överskrider den avtalade tiden debiteras utöver hyran och övervakningsavgiften en ersättning på 180 € för varje inledd timme av den överskridande tiden. Priserna gäller tills vidare och 24 % moms ingår, med undantag av guidning som har 0 % moms. Vi förbehåller oss rätten till ändringar. Debiteringen gäller alltid för en hel timme och för övervakningstjänsten debiterar vi också en timme efter tillställningens slut (t.ex. om tillställningen avslutas kl. 21.00 tar vi en övervakningsavgift fram till kl. 22.00).

I priserna ingår den allmänna städning som också annars utförs. Vid faktureringen debiteras också ett faktureringstillägg på 8 euro. Universitetets och de vetenskapliga sällskapens tillställningar till avtalspris.

Lokalbokning – Kajsaniemi botaniska trädgård

Botaniska trädgården i Kajsaniemi (Unionsgatan 44 / Kajsaniemistranden 2) och dess växthus strax intill Helsingfors absoluta centrum erbjuder unika upplevelser för naturvänner året om. Lokalerna lämpar sig utmärkt för småskaliga tillställningar.

Kontaktuppgifter

För förfrågningar och bokning av lokaler tag kontakt per e-post: tilat@luomus.fi
I meddelandet bes följande uppgifter nämnas:

 • datum och klockslag för det planerade evenemanget
 • en uppskattning av deltagarantalet
 • en eventuell önskan om guidning
 • evenemangets natur (t.ex. möte, ett företags träff med intressentgrupper e.d.)
 • bokarens kontaktuppgifter

Eventuella förfrågningar per telefon +358 (0)2941 28899 må.-to. kl. 10–15. Under veckorna 8 (sportlov), 26-31 (sommarlov), 42 (höstlov) och 52-1 (jul och ny år) har vi ingen telefonjour.

En bokning ska göras minst två månader före den planerade tidpunkten och en eventuell avbokning (per e-post) senast tre veckor före evenemanget. Bokningen kan bekräftas först när fakturauppgifterna har skickats. Obekräftade bokningar uppfattas som avbokade när det är tre veckor eller mindre till evenemanget. För avbokning av en bekräftad bokning 11–20 dagar före evenemanget debiterar vi 50 % av platshyran. För avbokning 0–10 dagar före debiterar vi hela hyran.

Platser att hyra

Växthusen i Kajsaniemi botaniska trädgård passar t.ex. för exotiska cocktailtillställningar och bjuder på en unik miljö för en vigselceremoni. Växthusen kan i regel bokas för privata tillställningar bara utanför öppettiderna och tillställningarna bör i regel avslutas senast kl. 22

Palmsalens varma och tropiska klimat erbjuder en ypperlig miljö för olika tillställningar. Salen rymmer omkring 70 personer och hyrs ut tillsammans med vidstående savann- och regnskogsrummet (rummen rymmer allt som allt 120 pers.). För tillställningar på up till 200 gäster kan alla 10 växthusen i Kajsaniemi hyras (be om erbjudande). Växthusen sammankopplas till varandra med mellandörrar. I Savannrummet och Regnskogsrummet är det möjligt att bjuda på småskalig servering. Växthusens smala korridorer innebär dessvärre att tillställningar med sittmöjlighet inte kan arrangeras.

Hyrestagaren ansvarar för alla arrangemang i samband med tillställningen, såsom dekoration, servering, extra möblemang, hjälppersonal osv. Trädgården erbjuder inte planering eller arrangemang för tillställningar (jfr. fest- eller evenemangsservice). När man ordnar tillställningar ska man ta hänsyn till trädgårdens speciella lokaler och verksamhet. Vi ber er också läsa genom användningsvillkoren (på finska) innan bokning av lokaler.

Man kan höra sig för hos Café Viola om servering vid tillställningarna. Caféet fungerar i samband med Kajsaniemi botaniska trädgård. Man kan också boka guidetjänster för tillställningarna mot en avgift. Inträdesavgifterna ingår i hyran.

Palmsal. Bild: Hanna Hyvönen / Luomus
Palmsalen (max 70 pers.)
Savannrummet invid Palmsalen. Bild: Hanna Hyvönen / Luomus
Savannrummet invid Palmsalen (max 25 pers.)
Regnskogsrummet. Bild: Hanna Hyvönen / Luomus
Regnskogsrummet invid Palmsalen (max 25 pers)

Lokaler och andra avgiftsbelagda aktiviteter

Pris
Växthusen (Palmsalen, Savannrummet och Regnskogsrummet, 120 pers.) 320 €/h
Övervakningsavgift kl. 06-21 60 €/h
Övervakningsavgift kl. 21-06 80 €/h
Guidningstjänst 90-110 €/h/guide
Extra städning 60 €/h

I priserna ingår den allmänna städning som också annars utförs. I samband med bokningen ger vi en beräkning på eventuell extra städningsbehov. Övervakningsavgift tas av alla tillställningar som hålls utanför öppettiderna i växthusen. Debiteringen gäller alltid för en hel timme och för övervakningstjänsten debiterar vi också en timme efter tillställningens slut (t.ex. om tillställningen avslutas kl. 21.00 tar vi en övervakningsavgift fram till kl. 22.00).

Ifall tillställningen överskrider den avtalade tiden debiteras utöver hyran och övervakningsavgiften en ersättning på 180 € för varje inledd timme av den överskridande tiden. Priserna gäller tills vidare och 24 % moms ingår, med undantag av guidning som har 0 % moms. Vi förbehåller oss rätten till ändringar. Vid faktureringen debiteras också ett faktureringstillägg på 8 euro. Universitetets och de vetenskapliga sällskapens tillställningar till avtalspris.

Utomhustillställningar i Kajsaniemi botaniska trädgård

Tyvärr tar vi för tillfället inte emot bokningar för utomhustillställningar i Kajsaniemi botaniska trädgård.

Lokalbokning – Gumtäkt botaniska trädgård

Verksamheten i Gumtäkt botaniska trädgård startar i maj och avslutas i slutet av september. På gården i samband med kafébyggnaden i Gumtäkts botaniska trädgård kan man på sommaren ordna privata tillställningar såsom familjefester och organisationsmöten. Tillställningar som arrangeras utanför öppettiderna förhandlar vi alltid från fall till fall. I kafébyggnaden finns också ett mötesutrymme (högst 30 pers.) som Sommarkafé Kumpu hyr ut. För förfrågningar och bokning av Gumtäkt botaniska trädgård eller mötesutrymmet i samband med kafét vänligen kontakta Sommarkafé Kumpukahvilakumpu@gmail.com, tel. 0400 170 520.

Ansvarig person: 
Laura Sandholm
7.10.2021