Täyttyykö miljoona lintuatlashavaintoa?
Lintuatlas on pesimälinnuston selvitys, johon kuka tahansa voi osallistua. Tänä kesänä päämääränä on saada kasaan miljoona pesintään viittaavaa lintuhavaintoa.
Lue lisääLuonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa.
Lintuatlas on pesimälinnuston selvitys, johon kuka tahansa voi osallistua. Tänä kesänä päämääränä on saada kasaan miljoona pesintään viittaavaa lintuhavaintoa.
Lue lisääTuore tutkimus selvitti, mitkä lintulajit viehättävät ihmissilmää ja millaisia lajeja pidetään puolestaan ulkonäön perusteella vaatimattomina. Petolinnuista tai pienikokoisista ja värikkäistä lajeista pidettiin eniten.
Lue lisääRento, hauska ja oivaltava työpajaopastus eläintieteellisistä kokoelmista. Työpaja on suunnattu sinulle, joka haluat eläytyä museotyöntekijän työhön, paijata pääkalloja ja valita huuhkajalle sopivia silmiä! Maksuttomat opastukset jatkuvat Luonnontieteellisen museon työpajassa 7.–21.6. keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11 ja 13.
Lue lisääLuomuksen Eläintieteen yksikön kokoelmat muuttivat Pohjoiselle Rautatiekadulle 1923 ja se on samalla Luonnontieteellisen museon syntyhetki. Satavuotista historiaa juhlistetaan tänä vuonna monin tavoin. Muun muassa 3.6.2023 yleisölle avautuvalla Juhlat metsässä -näyttelyllä.
Lue lisääLuomuksen yhteistyöprojekteissa seurataan muun muassa merikotkien, sääksien, huuhkajien ja mehiläishaukkojen liikkeitä GPS-satellittien avulla.
Suomen neljäs lintuatlas käynnistyi vuonna 2022. Lintuatlaksessa selvitetään lintulajien pesimäaikainen levinneisyys ja pesimäalueet Suomessa sekä tutkitaan lajien levinneisyyksien muutoksia. Osallistu tallentamalla havaintosi!
Kasviatlas esittelee Suomen putkilokasvien levinneisyyttä. Kasviatlaksen perustana on Luonnontieteellisen keskusmuseon Kastikka-kasvistotietokanta, johon on kesäkuuhun 2021 mennessä tallennettu yli 7,6 miljoonaa kasvihavaintoa.