LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tiedotearkisto - Touko 2019

Päiväys

Euroopan vanhin maakotka havaittiin tammikuun lopulla hyväkuntoisena Pohjois-Savossa. Paria kuukautta myöhemmin tämä yli 34-vuotias uroskotka löydettiin kuolleena Pyhännältä.

Avainsanat: 

Uutisetluonto-uutinenRengaslöydötLajitietoLuonnon seuranta

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan vanhus, kasvihuoneiden ja kasvimuseon välissä sijaitseva siperianlehtikuusi Larix sibirica on kaadettu karhunkäävän aiheuttaman lahon vuoksi.

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaKaisaniemen puutarha

Tervetuloa juhlistamaan Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan ensimmäistä vuosikymmentä yleisölle avoimena puutarhana ti–su 11.–16.6.! Lähde oppaan johdolla kasvimatkalle, kurkkaa geologisiin kokoelmiin, nauti kahvilan tarjoiluista ja palaa kotiin ker

Avainsanat: 

Kumpulan puutarhaOpastus

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku.

Avainsanat: 

UutisetTutkimusTiedeuutisetLajitietoLuonnon seurantaEläintiede

Oppaan vetämiä maksuttomia suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhassa 18.6.–22.8. tiistaista torstaihin sekä muutamina lauantaipäivinä. Tule ja antaudu vajaaksi tunniksi kasvien vietäväksi! 

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaKaisaniemen puutarha

Euroopan unionin maatalouden ympäristötuilla pyritään parantamaan luonnon monimuotoisuutta maatalousympäristössä. Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että ympäristötuista vain luomueläintilojen läheisyys kasvatti lintumääriä.

Avainsanat: 

UutisetTutkimusTiedeuutisetEläintiede

Metsissä pesivät haukat ovat jatkuvasti vähentyneet. Niiden pesiä menetetään hakkuissa, jos pesäpaikkaa ei tunneta. Siksi haukanpesien sijainnit on nyt jaettu metsänomistajien käyttöön Metsään.fi-palvelussa.

Avainsanat: 

TutkimusTiedoteLajitieto

Kazakstanista on havaittu kaksi tieteelle uutta perhoslajia, jotka kuuluvat aiemmin tuntemattomaan sukuun ja heimoon. Uuden perhosheimon löytäminen on poikkeuksellista.

Avainsanat: 

UutisetTiedeuutisetLajitietoEläintiede