LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Ilmastonmuutos ja minä – Ilmastonmuutosilta 5.6.

23.5.2012

Mitä ilmastonmuutos tekee minulle? Voinko kasvattaa pian palmuja kotipihallani? Mitä tapahtuu kylmiin, lumisiin talviin sopeutuneille otuksille? Miten biopolttoaineet liittyvät ilmaston lämpenemiseen? Osaavatko muuttolinnut tulla keväällä aiemmin? Leviääkö Suomeen vaarallisia tauteja?

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomuksen ja biotieteellisen tiedekunnan asiantuntijat keskustelevat ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja vastaavat aiheeseen liittyviin kysymyksiin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Aleksi 7) tiistaina 5.6. klo 17-19.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan! Voit esittää kysymyksesi paikan päällä tai etukäteen e-lomakkeella 1.6. asti. Lomake löytyy osoitteesta: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/35956/lomake.html

Asiantuntijoina toimivat Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Ajoituslaboratorion johtaja Markku Oinonen, lintututkija Aleksi Lehikoinen, kasvitieteilijä Henry Väre ja vastikään ilmastonmuutoksen ja lajien levinneisyysalueiden suhteista väitellyt Heini Kujala Viikin Tiedekampukselta. Illan juontaa FT Katja Bargum Helsingin yliopistosta.

 

Hieman asiantuntijoiden taustoja

Luomuksen Ajoituslaboratoriossa pystytään määrittämään vaikkapa auton pakoputkesta pöllähtävästä pilvestä, paljonko polttonesteessä on ollut uusiutuvaa ainetta – kuten etanolia. Ajoituslaboratorion johtaja, dosentti Markku Oinonen kertoo, mitä tällä on tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa.

Lintututkija, dosentti Aleksi Lehikoinen on perehtynyt ilmastonmuutoksen ja muuttolintujen mutkikkaaseen suhteeseen. Eräät lintulajit ovat pystyneet muuttoaikataulujaan siirtämään, toiset puolestaan ovat päätyneet lentämään yhtä matkaa saalistajiensa kanssa ja kolmannet eivät enää pärjää pohjoisen tuntureilla lämpötilan noustessa liiaksi.

Luontoillastakin tuttu kasvitieteilijä, dosentti Henry Väre puolestaan on pitkän linjan pohjoisen kävijä ja kasvipuolen moniosaaja, joka on perehtynyt erityisesti Lapin tunturien kiehtovaan kasvistoon.

FT Heini Kujala on vastikään väitellyt ilmastonmuutoksen ja lajien levinneisyysalueiden suhteista.

Illan juontaa Ylen tiedetoimittajanakin toiminut, eläintieteestä väitellyt tiedottaja, FT Katja Bargum.

 

Ilmastonmuutosilta Tiedekulmassa 5.6. klo 17–19. Tervetuloa!
Tiedekulma (Aleksanterinkatu 7) on avoinna arkisin 10-20 ja lauantaisin 11-15

Tiedekulman koko ohjelma ja lisätiedot www.helsinki.fi/tiedekulma
Luonnontieteellinen keskusmuseo www.luomus.fi
Lomake kysymyksiä varten https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/35956/lomake.html


Pohjanlepakot vaipuvat talveksi horrokseen. Jos talven pakkasjakso katkeaa ja pieni otus joutuu heräämään horroksesta ja vaipumaan siihen takaisin, sen energiavarat eivät välttämättä riitä kevääseen (© Eeva-Maria Kyheröinen)

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaTiedeuutisetYleistäLuonnontieteellinen museo