LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Jaska-satelliittisääksi

Kuva: Matti Kemppainen Tämä sivu on vanhentunut, uudet sivut: Kainuun sääkset

 

Sääksisäätiön Kainuun työryhmä asensi Vesa Hyyryläisen johdolla elo-syyskuun vaihteessa 2014 Hyrynsalmella pesineelle koirassääkselle satelliittilähettimen. Kyseinen lähetin on uuden ajan GSM -tekniikkaan perustuva alle 30 g painava laite, joka saa energiansa auringosta lähettimeen kiinnitetyn pienen paneelin välityksellä. Saman pesän naaraspoikanen Onerva oli saanut lähettimen selkäänsä 21.8.2014.

Jaskan pyydystys ja lähettimen asennus osoittautuivat iloiseksi jälleennäkemiseksi. Vesa Hyyryläinen oli rengastanut linnun Jaakon päivänä 25.7.2011 pesäpoikasena kuhmolaisella sääksenpesällä vain 23 km kaakkoon nykyiseltä pesältä. Tästä juontuu linnun työnimi. Rengastuksessa sääksi sai oikeaan jalkaansa metallirenkaan M62501 ja vasempaan jalkaansa keltaisen värirenkaan, jossa on tunnus RJ. Vuonna 2014 Jaska pesi ilmeisesti ensimmäistä kertaa nuorena koiraana hyrynsalmelaisella pesällä, jonka ainoa poikanen valjastettiin myös lähettimellä.

Satelliittisääksi Jaskan avulla kerätään tietoa sääksen muuttoreiteistä ja saalistusalueista. Tutkimushanke liittyy osana Luonnontieteellisen keskusmuseon pitkäaikaiseen sääksitutkimukseen. Erityisesti ollaan kiinnostuneita kainuulaisten sääksien käyttämistä reiteistä ja talvehtimisalueista. Kainuun hankkeessa pyritään myös vertaamaan saman pesän koiraan ja poikasen lentoreittien yhtäläisyyksiä ja eroja. Paikallisesti kerätään myös tietoa lintujen lennoista pesäalueella. Tätä tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi tuulivoimaloiden suunnittelussa.

Yleisö voi vapaasti seurata Jaskan muuttoa ja liikkumista talvehtimisalueillaan näiltä Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta. Satelliittisääksi Jaskan ja Onervan lähettimet rahoitti Metsähallitus. Seurantakuluihin osallistuu Metsähallituksen lisäksi luonto- ja kulttuuripalveluyritys PaltamoPandion.

Hyppää siivelle!

Jaska-sääksi. Kuva: Matti Kemppainen Jaska -sääksi työryhmän käsittelyssä ennen vapautustaan Hyrynsalmella. Ryhmäkuvassa mukana Heljä Pylvänäinen ja Vesa Hyyryläinen. Kuva: Matti Kemppainen


Jaska-sääksen kevätmuutto 2016

Karttaa tarkasteltaessa on huomattava, että paikannusten kellonaika on ilmoitettu GMT-aikana, joten paikannuksen ja Suomen ajan välillä on aikaero.

2.5.2016

Jaska saapui vapunpäivänä Suomen ilmatilaan ja yöpyi Saimaalla lähellä Punkaharjua. Varhain aamulla sääksi jatkoi muuttoaan pohjoista kohti ja saapui pesimäalueelleen Hyrynsalmelle iltapäivällä. Linnusta saatiin myöhään illalla myös näköhavainto pesänsä liepeiltä.

29.4.2016

Jaska on jatkanut kevätmuuttoaan vähitellen pohjoiseen. Sääksen lähettimestä saatiin paikannus alkuillasta 28.4. Valko-Venäjän Vozera -järveltä. Kotipesälle on matkaa noin 1000 km. Mikäli Jaskan lentonopeus jatkuu viime päivien kaltaisena, lintu saapuu pesälleen vappuna.

26.4.2016

Jaska on lepäillyt ja kalastellut viimeiset kaksi vuorokautta Ukrainan pohjoisosassa Bilka -joella. Kotipesälle on matkaa 1570 km.

20.-23.4. 2016

Jaska jäi huhtikuun 20. kahdeksi päiväksi keräämään voimia ja kalastelemaan Turkin Koca -joen laaksoon. Varhain aamulla 22.4. Jaska suuntasi taas pohjoiseen ja lensi Marmarameren ylitse ja Mustanmeren länsirantaa seuraten kunnes pysähtyi yöksi lepäämään Bulgarian maaseudulle kuuluisan lomanviettokaupungin Varnan liepeille. Seuraavana päivänä sääksen lähettimestä saatiin aamupäivällä paikannus Romaniasta. Jaskalla on matkaa kotipesälle noin 2200 km.

18.-19.4. 2016

Jaska jatkoi kevätmuuttoaan rauhallista lentovauhtia koilliseen. Kahden päivän aikana sääksi eteni 195 km ja jäi illalla 18. huhtikuuta kalastelemaan Çine Çayi -joelle Turkin länsiosaan.

16.-17.4. 2016

Yövyttyään Libyassa Qaminiksen kaupungin länsipuolella, Jaska suuntasi Välimerelle aamulla 16.4. Yli 500 km:n päivämatkan päätteeksi lintu lepäili muutaman tunnin Kreetan eteläpuolella sijaitsevalla Gavdos -saarella.  Aamulla 17.4. Jaskan kevätmuutto jatkui luoteissuunnassa. Päivämatkaa kertyi noin 300 km ja illalla sääksi asettui lepäämään Aigeianmeren eteläosaan pienen Katergaris -saaren rannalle.

10.-15.4. 2016

Jaska saapui Libyan pohjoisrannikolle iltapäivällä 15.4. Sääksi oli lentänyt Saharan aavikon halki noin 2000 km kuudessa päivässä keskimäärin 330 km:n päivävauhtia.

5.-9.4.2016

Jaskan kevätmuutto jatkui tasaista 260 kilometrin päivävauhtia koillissuuntaan. Illalla 8.4. sääksi asettui yöpuulle Tšadin keskiosiin Saharan etelälaidalle. Varhain aamulla 9.4. Jaska yllättäen muutti suuntaansa ja oli aamupäivällä muuttolennossa luoteeseen Wadi Firan alueella Tšadissa. Jaska on nyt lentänyt vajaan kolmasosan koko muuttoreitistään ja edessä on ehkä matkan vaativin osuus: yli 2 000 kilometriä kuivaa aavikkoa. Mikäli lintu jatkaa muuttoaan samalla matkanopeudella, se saapuu Hyrynsalmen pesälle toukokuun ensimmäisellä viikolla.

4.4.2016

Jaska eteni päivän aikana lähes 600 km koilliseen ja yöpyi Itä-Kamerunissa. Jaska on nyt lentänyt 791 km NE suuntaan. Kotipesälle Hyrynsalmelle on matkaa vielä yli 6600 km.

3.4.2016

Jaska aloitti kevätmuuttonsa varhain aamulla huhtikuun 3. päivä ja lensi päivän aikana 215 km koilliseen seuraten melko tarkasti syysmuuttoreittiään. Lintu vietti yönsä viidakkoalueella Päiväntasaajan Guineassa Wele-Nzasin provinssissa. Jaskan kevätmuutto alkoi muutaman päivän viime vuotista aikaisemmin.

Jaska-sääksen syysmuutto 2015

Karttaa tarkasteltaessa on huomattava, että paikannusten kellonaika on ilmoitettu GMT-aikana, joten paikannuksen ja Suomen ajan välillä on aikaero.

25.10.2015

Jaska saapui talvehtimisalueelleen Gabonjoen suistoon.

20.10.2015

Vietettyään reilun viikon kalastelemassa Zakouman kansallispuiston lähituntumassa eteläisessä Tsadissa, Jaska ilmeisesti aloitti syysmuuttonsa viimeisen etapin. Iltapäivällä lokakuun 20. päivä Jaska oli lennossa lounaaseen Mandoulin alueella.

4.-10.10.2015

Jaska on edennyt syysmuuttomatkallaan jo yli 6000 km etelään kotipesältä. Sääksi kalasteli 10. lokakuuta Tsadin eteläosassa Salamatin alueella. Mikäli Jaska suuntaa talven viettoon viime talven tapaan Gabonjoen suistoon, matkaa on jäljellä 1500 km.

2.-3.10.2015

Lokakuun toisena päivänä Jaska lensi Välimeren yli ja saapui Egyptiin Niilin suistoalueelle myöhään illalla. Yövyttyään maaseudulla Bani Bakarin taajaman liepeillä lintu jatkoi muuttoaan etelälounaaseen. Puolilta päivin lokakuun kolmantena päivänä Jaska oli etenemässä kohti talvehtimisaluettaan Saharassa 270 km Kairosta lounaaseen. Sääksi on nyt lentänyt kotipesältään etelään 4000 km.

1.10.2015

Yövyttyään metsänlaidassa Bulgarian Sozopolin liepeillä, Jaska suunnisti suoraan etelään, ylitti Marmaranmeren ja on edennyt Turkin länsiosissa vähitellen kohti Välimerta. Viimeinen paikannus sääksestä tuli varhain lokakuun ensimmäisen päivän aamuna ylänköalueelta Ilican kaupungin laitamilta 2840 km kotipesältä etelään.

28.9.2015

Varhain aamulla Jaska suunnisti etelään ja jätti taakseen Ukrainan kalaisan Bug -joen. Päivän aikana sääksi lensi kohti etelää Moldovan ja Romanian ilmatilassa ja lennettyään lähes 300 km Mustanmeren yllä, lintu oli iltamyöhällä lähestymässä Bulgarian itärannikon Sozopolin kaupunkia.

14.-16.9. 2015

Jaska on viime päivät pysytellyt lähes paikallaan ja kalastellut Ukrainan Bug -joen eteläjuoksulla.

10.-13.9.2015

Jaska lensi lyhyitä päivämatkoja Ukrainan maaseudulla. 11.9. se käväisi Ukrainan ja Moldovan rajalla Dnestr -joella kalassa, mutta ei jatkanutkaan etelään, vaan kääntyi luoteeseen ja viipyili 13.9. Vinnytsjan alueella. Jaska on nyt lentänyt kotipesältään 1740 km etelään.

9.9.2015

Päivän aikana Jaska lensi eteläkaakkoon 509 km ja yöpyi metsikössä Luoteis-Ukrainassa Kostopolin kaupungin länsipuolella.

8.9.2015

Jaska jatkoi määrätietoisesti etelää kohti. Aamuseitsemän jälkeen lintu nähtiin todennäköisesti Virolahden Kellovuoren lintutornista muuttolennossa etelälounaaseen. Päivän aikana Jaska ylitti Viron Peipsijärven länsirantaa hipoen ja lennettyään 630 km, laskeutui liettuan Aimajas -järven rantametsikköön yöpymään.

7.9.2015

Jaska aloitti syysmuuttonsa varhain aamulla kalasteltuaan ensin Hyrynsalmen Seitenjärvellä. Päivän aikana Jaska liiteli etelää kohti pohjoistuulen avittamana 417 km ja asettui yöpuulle Luumäen Kivijärven Särkisaareen.

Jaska-sääksen kevätmuutto 2015

Karttaa tarkasteltaessa on huomattava, että paikannusten kellonaika on ilmoitettu GMT-aikana, joten paikannuksen ja Suomen ajan välillä on aikaero.

12.5.2015

Jaska palasi kotipesälleen.

30.4.-6.5.2015

Jaska jatkoi seuraavat päivät kevätmuuttoaan koillissuuntaan Makedonian, Serbian ja Bulgarian ilmatilassa. Vappuaattona se kalasti Tonavalla Romanian etelärajalla. Puoliltapäivin 2.5. Jaska saavutti syymuuttoreittinsä. Lennettyään vielä yhden vuorokauden koilliseen ja yövyttyään toukokuun 3. päivä Moldovan keskiosassa, Jaska vaihtoi muuttosuuntansa pohjoiseen kohti Ukrainan rajaa. Iltapäivällä 6.5. Jaska oli lennossa pohjoiseen Valkovenäjän ja Venäjän rajan tuntumassa noin kolmesataa kilometriä itään syysmuuttoreitistään. Kotipesälle on matkaa vähän yli tuhat kilometriä.

22.-29.4.2015

Jaska yöpyi Libyan pohjoisrannikolla lähellä pääkaupunki Tripolia huhtikuun 24. vastaisen yön. Varhain aamulla se suunnisti pohjoiseen ja lensi noin 500 km Välimeren yli Sisilian etelärannikolle. Jostain syystä lintu ohitti Maltan saaren itäpuolelta. Jaska vietti seuraavan yön Irminio -joen suistossa ja tankattuaan jatkoi aamulla muuttoaan Sisilian itäosan halki. Manner-Italiaan Jaska lensi Messinan salmen ylitse iltapäivällä 25.4. Vietettyään kaksi päivää Italian eteläosassa, lintu jatkoi koilliseen yli Adrian meren Albaniaan ja oli varhain aamulla 29. huhtikuuta lennossa Makedonian maaseudulla kohti Ohrid -järveä. Mikäli Jaska jatkaa muuttolinjallaan koilliseen, se saavuttaa syysmuuttoreittinsä parissa päivässä.

14.-21.4.2015

Lennettyään Tsadin ilmatilassa koilliseen noin 800 km, Jaska vaihtoikin 15.4. radikaalisti muuttosuuntaansa länsiluoteeseen. Lintu lensi muutamassa päivässä keskisen Tšadin ja Nigerin pohjoisosien läpi ja saapui Algerian kaakkoisosaan huhtikuun 20. päivä. Jaska vietti yönsä ilmeisesti kalastellen Tafassasset -joen laaksossa ja aamupäivällä 21.4 se oli lennossa pohjoista kohti Libyan lounaiskolkassa.

8.-13.4.2015

Jaskan kevätmuutto jatkui tasaista 240 kilometrin päivävauhtia koillissuuntaan. Iltapäivällä 13.4. Jaska saapui Tšadin keskiosiin Saharan etelälaidalle. Sääksi on nyt lentänyt vajaan neljäsosan koko muuttoreitistään ja edessä on ehkä matkan vaativin osuus: yli 2 000 kilometriä kuivaa aavikkoa. Mikäli lintu jatkaa muuttoaan samalla matkanopeudella, se saapuu Hyrynsalmen pesälle toukokuun 6. päivä.

6.-7.4.2015

Jaska aloitti varhain aamulla kevätmuuttonsa ja lensi päivän aikana 195 km koilliseen seuraten melko tarkasti syysmuuttoreittiään. Lintu vietti yönsä Päiväntasaajan Guineassa Wele-Nzasin provinssissa.

Aamulla 7.4. Jaska jatkoi muuttoaan koillissuuntaan ja oli puolenpäivän tietämissä lähestymässä Kamerunin etelärajaa.

Jaska-sääksen syysmuutto 2014

Karttaa tarkasteltaessa on huomattava, että paikannusten kellonaika on ilmoitettu GMT-aikana, joten paikannuksen ja Suomen ajan välillä on aikaero.

30.11.2014

Jaska on nyt saapunut talvehtimisalueelleen. Talvipaikannuksia näytetään vain, jos jotain merkittävää tapahtuu. Keväällä alkaa sitten taas uusi seuranta kun muutto alkaa.

5.-16.11.2014

Jaska on asettunut talvehtimaan Gabonjoen suistoalueelle.

30.10.-4.11.2014

Jaska ylitti Kamerunin neljässä päivässä ja siitä saatiin 3.11. paikannus Gabonin Estuairen provinssista. Sääksi oli saapunut päiväntasaajalle ja kalasteli Gabonjoen suistossa lähellä pääkaupunki Librevilleä  7324 km päässä kotipesältään. Viimeisten kahden viikon aikana lintu eteni 1660 km lounaaseen, eli keskimääräinen päivämatka oli 118 km.

20.-29.10.2014

Jaska eteni Tsadin alueella vähitellen lounaaseen ja saapui Kameruniin 29.10.  Jaska oli lentänyt 6600 km kotipesältään etelään.

15. - 19.10.2014

Jaska eteni Tsadin sisäosissa vähitellen etelään keskimäärin 85 km päivässä. Lyhentyneistä päivämatkoista päätellen näyttäisi siltä, että lintu on vähitellen saavuttamassa talvehtimisalueensa.

10. - 14.10.2014

Jaskasta saatiin seuraava paikannus vasta 14.10. Tsadin sisäosista. Lintu oli ylittänyt onnistuneesti Saharan ja lentänyt viidessä päivässä 1620 km etelälounaaseen.

8. - 9.10.2014

Jaska lensi 270 km etelään ja lepäsi puoli vuorokautta Saharassa Länsi-Egyptissä. Aamulla 9.10. Jaska jatkoi 30 km Siwan keitaalle, jossa se paikannusten mukaan kalasti. Keitaalta matka jatkui kaakkoon. Viimeinen paikannus linnusta tuli 11.00.

7.10.2014

Vietettyään yön Kreikan saaristossa Chioksella Jaska jatkoi muuttoaan aikaisin aamulla. Se lensi melko tarkasti etelään ja saapui iltapäivällä Kreetalle. Sääksi ylitti saaren parissa tunnissa ja muutto jatkui 15.00 Välimerelle. Aamuyöllä 8. lokakuuta lintu saapui Libyan koillisosaan, jossa se lepäsi pari tuntia. Päivämatkaa kertyi hulppeat 800 km.

6.10.2014

Muutto jatkui eteläkaakkoon hyvin varhain aamulla. Jaskasta saatiin paikannus klo 5.00 aamulla Degirmentsi -järveltä. Jaskan muuttoreitti näyttää seurailevan melko tarkasti Heikki -sääksen reittiä. Jaska on nyt edennyt 2600 km kotipesältään.

5.10.2014

Jaska lensi päivän aikana suoraan etelään 460 km. Se ylitti Bulgarian noin seitsemässä tunnissa, jolloin matkanopeudeksi tulee 35 km tunnissa. Turkin läntisimpään kolkkaan Jaska saapui iltapäivällä klo 14.00 paikallista aikaa. Jatkettuaan 50 km etelään, Jaska jäi yöpymään maaseudulle Tayakadinin ja Abalarin kaupunkien välille vain 8 km Kreikan itärajasta.

4.10.2014

Vietettyään yli 2 viikkoa Ukrainassa, Jaska viimein päätti jatkaa syysmuuttoaan etelää kohti. Varhain aamulla sääksi suuntasi etelälounaaseen, käänsi kurssin suoraan etelään ja ylitti aamupäivän aikana Moldovan luoteisosan. Päivän aikana Jaska lensi Romanian ilmatilassa etelää kohti 300 km ja yöpyi pienessä metsikössä 160 kilometriä pääkaupunki Bukarestin koillispuolella. Päivämatkaa kertyi yhteensä lähes 400 km.

30.9.2014

Jaska viipyy edelleen Ukrainassa Vinnytsjan alueella kalastellen Lyadova -joella.

18.-24.9.2014

Jaska on liikkunut lyhyitä päivämatkoja kaakkosuuntaan Ukrainassa. Viime päivät se on lepäillyt ja kalastellut maaseudulla Vinnytsjan alueella noin 250 km Kiovasta lounaaseen.

17.9.2014

Jaska saapui Ukrainan ilmatilaan aamupäivällä ja etenee etelää kohti maan länsiosassa.

16.9.2014

Baltian maat jäivät taakse. Jaskan matka eteni edelleen etelään 250 km. Lintu yöpyi Valko-Venäjällä Mormazhavan kaupungin itäpuolella.

15.9.2014

Tänään Jaska eteni etelälounaaseen 300 km ja yöpyi Liettuassa Vilnan eteläpuolella.

14.9.2014

Jaska jatkoi aikaisin aamulla määrätietoisesti etelää kohti. Kahdeksan jälkeen sääksi ohitti tunnetun lintujentarkkailupaikan Ristisaaren lähietäisyydeltä. Päivän aikana Jaska lensi 450 km ja yöpyi Latvian sisäosissa metsäisellä seudulla.

13.9.2014

Jaska aloitti syysmuuton varhain aamulla yövyttyään noin 5 km pesänsä eteläpuolella. Lintu lensi päivän aikana 400 km ja asettui yöpuulle Verlan liepeille.

Sivun vastuuhenkilö: 
Teksti: Vesa Hyyryläinen, kuvat: Matti Kemppainen, Sivunhallinta: Markus Piha
12.9.2016