LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Puutarha on maksullinen ja lipunmyynti on kartanorakennuksessa.


Aukioloajat kesäkaudella

Puutarha ja geologiset kokoelmat ovat avoinna 10.5.–9.9.2023. 

Avoinna ti–la klo 11–18
Suljettu ma & su

Aukiolopäivinä uloskäynti puutarhan pääportista klo 18 saakka ja pyöröportista klo 20 mennessä (huom! pyöröportista ei mahdu ulos lastenvaunujen, polkupyörän tai pyörätuolin kanssa).

Tapahtumat ja opastukset kesällä 2023

Puutarhaopastuksia järjestetään 28.6.–18.8. keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 12 ja 16.
Geologisissa kokoelmissa opastuksia on 28.6.–18.8. keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 14.
Seikkailutaideleirit lapsille 2.–4.8. ja 7.–9.8.


Pääsymaksut 2023

Puutarhavierailusta peritään pääsymaksu alla olevan hinnaston mukaan. Puutarhan pääsylippu sisältää pääsyn geologisiin kokoelmiin kartanossa.

 • Äitienpäivänä su 14.5.2023 ilmainen sisäänpääsy puutarhaan ja geologisiin kokoelmiin.
 • Suomen luonnon päivänä la 26.8.2023 ilmainen sisäänpääsy puutarhaan ja geologisiin kokoelmiin.
Perusmaksut
Aikuiset 9 €
Alennusryhmät (aikuiset) 7 €
Eläkeläiset  
Työttömät  
Varus- ja siviilipalvelushenkilöt  
Helsingin yliopiston henkilökunta / Helsinki Alumni –yhteisön jäsenet  
Opiskelijat 6 €
Lapset 7–17 v. 5 €
Lapset 0-6 v. (varhaiskasvatusryhmät maksullisia) 0 €
Kimppalippu (yhteislippu lapsille ja aikuisille) maks. 2 aikuista ja 4 lasta 25 €

Muut ilmaisryhmät – ilmottaudu kassalla

Lapset alle 7v. (pois lukien päiväkoti- ja muut ryhmät), ryhmien vetäjät ja linja-auton kuljettaja, vammaisten avustajat, sotaveteraanit, median edustajat lehdistökortilla, ICOM-korttilaiset, Helsingin yliopiston Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan opiskelijat (perustutkinto-opiskelijat opiskelijakortilla), päiväkoti-, peruskoulu-, lukio- ja ammattioppilaitosopettajat suomalaisista oppilaitoksista.

Omatoimisten ryhmien maksut
Vähintään 10 hengen ryhmät 7 €/aikuinen, 4 €/7-17-vuotias
Päiväkoti- ja koululaisryhmät 4 €/hlö
Maksu peritään kaikilta, myös alle 7-vuotiailta, pois lukien ryhmän vetäjät

Maksutavat

Maksutavaksi käyvät käteinen/pankkikortti, luottokortit Visa, Visa Electron ja MasterCard, Smartumin viiden euron yhdistetty liikunta- ja kulttuuriseteli (ent. Kulttuuriseteli), SmartumPay, Epassi mobiilisovellus sekä Museokortti (kortin voi myös uusia tai ostaa puutarhan kassalta).

Ryhmät voivat maksaa pääsymaksut myös laskulla. Lasku täytetään paikan päällä. Laskutusta varten tulee varata mukaan laskutusyhteystiedot (mukaan lukien y-tunnuksen jos lasku osoitetaan rekisteröityneelle yhdistykselle tai yritykselle). Laskutuslisä on 8 €.


Kulttuurikaveritoiminta

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on mukana Helsingin kaupungin kulttuurikaveritoiminnassa. Kulttuurikaveritoiminta on tarkoitettu avuksi kaikille, joille kulttuurikohteeseen lähtemisen kynnys on korkea, joita yksin lähteminen ei houkuttele tai joille se on vaikeaa. Vapaaehtoiset kulttuurikaverit lähtevät seuraksi Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan ja tarvittaessa avustavat tai opastavat kohteeseen. Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Luonnontieteellinen museo ovat myös kulttuurikaverikohteita.


Sijainti ja liikenneyhteydet

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Kumpulan yliopistokampuksen vieressä osoitteessa Jyrängöntie 2 (ks. kartta alla). Sisäänkäynti puutarhaan Jyrängöntien portista, Kumpulantaipaleen puoleinen portti on suljettu. Tarkemmat ajo-ohjeet löytyvät sivulta alempaa. Huom! Moottoriajoneuvoliikenteen poikkeusreitit kesäkaudella 2023.

Näytä Kumpulan kasvitieteellinen puutarha suuremmalla kartalla

Julkinen liikenne

Hämeentietä kulkevat bussit pysähtyvät Kumpulan kampuksen kohdalla. Pysäkeiltä puutarhalle on kävelymatkaa noin 500 metriä.

Mäkelänkatua kulkevat bussit pysähtyvät pyöräilystadionin pysäkillä, josta on matkaa puutarhan Jyrängöntien portille noin kilometri.

Raitiovaunut 6 ja 8 pysähtyvät Hämeentiellä. Pysäkiltä puutarhalle on kävelymatkaa noin 500 metriä.

 

Polkupyörät

Jyrängöntiellä olevalla portilla on polkupyöräteline.

Pysäköintipaikat

Puutarhan portin edustalla (Jyrängöntie 2) on 8 kpl (4 h) henkilöautopaikkoja ja 1 bussipaikka puutarhan asiakkaita varten. Kadunvarren parkkipaikkoja henkilöautoille voi etsiä myös Kumpulan kampukselta (Pietari Kalmin, Ernst Lindelöfin, Gustaf Hällströmin ja Väinö Auerin kaduilta), paikat ovat pääsääntöisesti maksullisia. Kampukselta pääsee puutarhalle punatiilisen kiihdytinlaboratorion ohi kulkevaa hiekkatietä. Joitain pääsääntöisesti maksullisia paikkoja on myös Hämeentien sillan alla.

Ajo-ohje Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan heinä-syyskuussa 2023

Uuden raitiotien työmaa-alueen seurauksena läpiajo Hämeentieltä Jyrängöntielle on poikki moottoriajoneuvoliikenteeltä. Moottoriajoneuvoliikenteen poikkeusreitti Jyrängöntielle ja Kumpulan kasvitieteelliselle puutarhalle kulkee tilapäisesti Hermannin rantatien kautta. Poikkeusreitti on käytössä heinäkuun alusta syyskuun loppupuolelle saakka.

Kesä 2023 poikkeusajoreitti Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan

Reitti Kumpulan kasvitieteelliselle puutarhalle on opastettu kiertotieviitoilla Hämeentien ja Haukilahdenkadun risteyksestä. Kiertotie kulkee Hämeentien sillan kautta Kustaa Vaasan tien ja Hämeentien risteykseen, jossa käännytään ratikkapysäkin ympäri vastakkaiseen suuntaan. Hämeentieltä käännytään oikealle Hermannin rantatielle, josta on ajoyhteys Jyrängöntielle tilapäisen liittymän kautta.

Jyrängöntien jalankulun ja pyöräilyn reiteissä ei ole muutoksia.

Ajo- ja saapumisohje Kumpulan puutarhaan lokakuusta 2023 alkaen

Keskustan suunnasta tultaessa:

 • Käänny Hämeentieltä oikealle Haukilahdenkadulle (siinä on opaste). Risteys on ensimmäinen Sturenkadun risteyksen jälkeen ja aivan Paavalin kirkon kohdalla.
 • Heti ensimmäisestä vasemmalle (siinä on opaste)
 • Aja suoraan tien päähän (sielläkin on opaste)
 • Aja pienen sillan yli
 • Käänny vasemalle Hämeentien sillan ali
 • Skeittipuiston ohi, tie kaartaa ensin hieman oikealle vanhan rautatien yli (kiskot on jo poistettu mutta opasteet viellä tallella) ja sitten vasemmalle ylämäkeen kohti puutarhan pääporttia

Pohjoisen suunnasta tultaessa:

 • Arabianrannan risteyksen jälkeen tulee silta, josta yli
 • Käänny heti sillan jälkeen oikealle (opaste näkyy hieman huonosti kasvillisuuden takaa)
 • Tie kiertää Hämeentien sillan alle
 • Käänny ensimmäisestä risteyksestä vasemmalle
 • Pienen sillan yli (on opaste)
 • Käänny vasemalle Hämeentien sillan alle (alitat Hämeentien kaksi kertaa)
 • Jatka tietä skeittipuiston ohi ja vanhan rautatien yli
 • Skeittipuiston ohi, tie kaartaa ensin hieman oikealle vanhan rautatien yli (kiskot on jo poistettu mutta opasteet viellä tallella) ja sitten vasemmalle ylämäkeen kohti puutarhan pääporttia

Asiakaspalvelu ja yhteystiedot

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee osoitteessa Jyrängöntie 2. Puutarhan lipunmyyntipiste sijaitsee kartanossa, samassa rakennuksessa geologisten kokoelmien kanssa. Puutarhan pääsylippu sisältää pääsyn geologisiin kokoelmiin.

Puutarhan lippukassa ja asiakaspalvelu:  puh. 02941 28870 (puutarhan aukioloaikoina)
Opastustiedustelut: opastukset@luomus.fi, puh. 02941 28855 ma klo 14–15.
Opastusvaihtoehtoihin voi tutustua ja opastusvarauksen tehdä Opastukset -sivuilla. 
Tila- ja tapahtumatiedustelut sekä kuvausluvat: tilat@luomus.fi
Tietoa vuokrattavista tiloista ja kuvausluvista löytyy Tilavaraukset ja kuvausluvat -sivuilta.
Yleiset tiedustelut: luonnontieteellinenmuseo@helsinki.fi
Helsingin yliopiston vaihde: 0294 1911.

Mainitkaa aina mistä kohteesta olette kiinnostuneita. Opastus-, tilavaraus- ja kuvauslupapalvelumme palvelevat kaikkia Luonnontieteellisen keskusmuseon yleisökohteita (Luonnontieteellinen museo, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Kumpulan kasvitieteellinen puutarha).

Huom! Opastuspuhelimessa ei ole erillistä päivystysaikaa seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 52-2 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 25–31 (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä.

 


Käytännön vinkkejä

Kartta

Lataa tästä itsellesi Kumpulan kartta. Karttaan on merkitty puutarhassa olevien lisätietokylttien paikat.

Eväsretkelle?

Puutarhassa saa olla piknikillä leikatuilla nurmikentillä. Ethän kuitenkaan grillaa tai tee avotulta alueella. Istutuksia on varottava ja jäljet on siivottava.

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kahvila ei ole toistaiseksi avoinna.

Tapahtumia

Vieraile geologisissa kokoelmissa puutarhan kartanossa.

Luomuksen tapahtumat -sivuilla on kootusti kaikki yleisölle suunnatut tapahtumat Luomuksen yleisökohteissa. 

Valokuvaaminen

Matkamuistokuvaaminen omaan käyttöön on sallittua puutarhan pääsymaksun hinnalla. Jos kuvia julkaistaan, kuvauspaikka on mainittava. Kuvauksista kaupalliseen käyttöön tai tuotantoja varten on sovittava erikseen.

Kiellettyä

Kokoelmakasveihin koskeminen ja kasvinosien kotiin vieminen on kielletty. Joukossa on myrkyllisiä ja ihoärsytystä aiheuttavia kasveja. Puutarhalla ei voi järjestää yksityistilaisuuksia tai tapahtumia.

Puutarhassa ei saa ajaa polkupyörällä, lenkkeillä, ulkoiluttaa koiria (koirakielto ei koske opaskoiria), uida, tehdä avotulta, grillata eikä esiintyä juopuneena. Koiran saa ottaa mukaan kahvilan alueelle. Tupakointi on sallittua ainoastaan sille osoitetulla paikalla.


Esteettömyys

 • Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa pystyy puutarhan aukioloaikoina liikkumaan sekä pyörätuolilla että lastenvaunujen kanssa. 
 • Kumpulan kasvitietellinen puutarha on vammaiskorttikohde.
 • Puutarhan portti on avoinna aukiolopäivinä klo 11–18, jonka jälkeen puutarhasta pääsee poistumaan klo 20 mennessä pyöröportin kautta. Pyöröportista ei kuitenkaan mahdu ulos lastenvaunujen, pyörätuolin tai polkupyörän kanssa.
 • Puutarhan polkuverkosto on sorapohjainen ja paikoitellen puutarhassa on jyrkkiä mäkiä, mutta nämä voi kiertää loivempia reittejä käyttäen. Varatkaa kuitenkin runsaasti aikaa puutarhavierailuun. 
 • Kartanon lipunmyyntipisteelle on esteetön kulku, mutta gelogiset näyttelytilat ovat esteelliset ja kartanon yläkerran näyttelytilaan pääsee ainoastaan portaita pitkin. Kahvilan tilat ovat esteettömät, mutta paikoitellen ahtaat.
 • Kartanossa ei ole esteetöntä WC-tilaa, mutta kahvilarakennuksessa on inva-wc, jossa on myös hoitopöytä.
 • Henkilökohtaisilla avustajilla on ilmainen sisäänpääsy puutarhaan. 
 • Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita puutarhaan.
 • Puutarhalla ei ole esteetöntä pysäköintimahdollisuutta. Lähimmät pysäköintipaikat ovat puutarhan portin edustalla (Jyrängöntie 2).

 Voit kysyä lisätietoa esteettömyydestä puutarhan asiakaspalvelusta (puh.) – autamme mielellämme!

Puutarha-alan harjoittelu

Kiinnostaako puutarha-alan harjoittelu Luomuksen kasvitieteellisissä puutarhoissa?

Lue lisää: Puutarha-alan harjoittelu kasvitieteellisissä puutarhoissa

Puutarha-alan harjoittelijat työn touhussa (kuva: Mikko Paartola)


Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
14.11.2023