LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kumpula aukeaa kesään 1.5.

27.4.2011

Eikö keskustan vappuhulina kiinnosta, kaipaatteko rauhallisempaa piknik-paikkaa vapuksi? Silloin kannattaa suunnata Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan, joka avautuu yleisölle 1.5.2011. Toinen kokonainen kesä tuo kasviuutuuksia keskiaasialaisesta Kirgisiasta ja kotoisesta Suomestamme.

Kirgisiaa kasvatetaan luoteiskulman kukkuloille

Kirgisian kasvillisuus on varsin heikosti tunnettu, ja juuri siksi Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat ovat tehneet kaksi keräysmatkaa maahan. Matkoilta tuotiin eläviä siemeniä ja runsas määrä kuivattuja kasvinäytteitä, joista on toistaiseksi ehditty määrittää useita tieteelle uusia lajeja.

Kirgisiasta saapuneiden siementen – ja niistä kasvavien kasvien hyvinvointi on ylipuutarhuri Marko Pesun vastuulla. Vastuu ei ole aivan kevyt.

– Kirgisia sijaitsee mantereen keskiosissa ja sen ilmasto on selvästi mantereisempi kuin täällä meillä, jossa merien läheisyys tasaa lämpötila-eroja ja lisää kosteutta, Pesu kertoo. Hänen mukaansa viime talvi oli kuitenkin kasvitaimille suotuisa, koska pakkasjakso ei katkennut kertaakaan talven aikana.

Vaatimattomilla taimilla kuitenkin on vielä pitkä taival edessään ennen kuin edes ylipuutarhuri uskaltaa ennustaa, mitkä niistä tulevat sopeutumaan eteläsuomalaiseen elämään.

Kumpulan luoteiskulman kukkuloilla voi näin alkukesästä nähdä koko joukon ruohovartisia Kirgisian tuliaisia, joilla ei toistaiseksi ole edes suomenkielisiä nimiä. Siellä voi tutustua esimerkiksi Primula longiscarpa -esikkoon, Cousinia tianschanica -ohdakkeeseen, Arum korolkowii -vehkaan tai Angelica tscimganica -putkeen sekä runsaaseen joukkoon Allium-suvun eli sipulien edustajia.

Suomi-lohkon rakentaminen jatkuu

Maantieteellisen puutarhan Suomi-lohkon kasvien istutukset jatkuvat myös maan lämmettyä. Viime kesänä aloitetun alueen suurimpia haasteita tulee olemaan elinvoimaisen suomalaisen suon luominen erääseen lohkon painanteeseen.
Maantieteellisen puutarhan lisäksi Kumpulan kartanon vanhoille maille levittäytyy rohdoskasvitarha ja vihannesmaa - tai hyötykasvipuutarha - sekä historiallinen kartanopuutarha, jossa voi nauttia sipulikukkien ja orvokkien runsaudesta.

Kumpulan kesä

Viehättävä kahvila ja pieni puutarhapuoti palvelevat yleisöä syksyyn saakka.

Pääsylipun hintaan kuuluvat opastukset alkavat kesäkuussa ja jatkuvat aina elokuun loppuun saakka keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, kahvila ja myymälä ovat avoinna 1.5.–30.9. ma–su klo 10–18 (uloskäynti klo 20 saakka), juhannuksena suljettu.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha: www.luomus.fi/kumpula

Luonnontieteellinen keskusmuseo: www.luomus.fi

Ylipuutarhuri Marko Pesu
Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvitieteellinen puutarha
p. 050-337 5281

Tiedottaja Laura Hiisivuori
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 09 191 28804/050-576 2960


Kirgisian keräysmatkalta tuotiin yhteensä 161 eri kasvikantaa. Talven aikana siemenet putsattiin. Toiset – kuten tämä Juniperus caucaus -kataja – olivat varsin helppoja siivota...


... toiset taas – kuten kuvan Clematis songarica -kärhö – vaativat paljon vaivaa ja suojavarusteet

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarha