LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Lähde luonto- ja linturetkelle Brasiliaan 28.10!

19.10.2010

Luonnontieteellisen keskusmuseon Matka maapallon monimuotoisuuteen -yleisöluentosarja jatkuu to 28.10. Suomessa alkaa olla jo talven tuntua, mutta Juha Honkala ja Seppo Niiranen vievät kuulijat Etelä-Amerikan lämpöön ja luonnonrikkauksien keskelle luennollaan ”Kaakkois-Brasilian lintujen ja luonnon lumoissa”.

Honkala ja Niiranen ovat pitkän linjan lintuammattilaisia ja Brasilian kävijöitä. He ovat julkaisseet tänä vuonna kattavan oppaan Kaakkois-Brasilian linnustosta. Miehet kertovat nauttineensa suuresti kirjaan liittyvistä maastotöistä. Millaista oli olla suomalainen lintumies Etelä-Amerikassa? Millaisia yllätyksiä ja ihmeitä Brasiliassa voi kohdata? Montako erilaista lintulajia pelkästään Kaakkois-Brasiliasta löytyy? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin miehet vastaavat sanoin ja upein kuvin.

Maksuton yleisöluento järjestetään Luonnontieteellisen museon kahvilassa to 28.10. klo 18-19. Museoon on myös ilmainen sisäänpääsy torstaisin klo 16-18. Tervetuloa kuuntelemaan!

Honkalan ja Niirasen kesällä julkaistu kirja: A Birdwatching Guide to South-East Brazil (416 s. ISBN 978-952-927192-4) on myynnissä luennolla. Tekijöiltä saa teokseen halutessaan omistuskirjoituksen.

Tekijät kertovat lintuoppaan taustoista:

Lintuoppaan "A Birdwatching Guide to South-East Brazil" valmistelu alkoi osana Suomi-Brasilia seuran hanketta: “Eco-tourism development project in Penedo, Rio de Janeiro," joka oli Suomen ulkoministeriön ja Suomi-Brasilia-seuran yhteisrahoitteinen hanke.

Nelivuotisen hankkeen (2001- 2004) toteuttamisessa oli keskeisesti mukana brasilialaisorganisaatio Clube Finlândia Penedon kylästä. Hankkeen tavoitteita oli mm. luontopolkujen luominen Penedon kukkuloille, opastetun polun rakentaminen Penedon Arboretumiin, kylälintukilpailu ja monet muut tavat, joilla pyrittiin lisäämään tietoisuutta luonnontilaisen rannikkosademetsän arvosta.

Hankkeiden virallisen osuuden päätyttyä 2004, epävirallinen työ lintuoppaan parissa jatkui. Vei vielä viisi ja puoli vuotta ja tarvittiin runsaasti maastotöitä, ennen kuin kirja viimein valmistui.

Keskusmuseon syyskauden yleisöluennot:

Luonnontieteellisen keskusmuseon yleisöluentosarjan teemana vuonna 2010 on maailman luonto ja sen häkellyttävä monimuotoisuus. YK julisti alkaneen vuoden luonnon monimuotoisuuden vuodeksi. Sen kunniaksi Luonnontieteellisen museoon avataan maailman luonto -näyttely ja yleisöluennot käsittelevät samaa aihepiiriä.

Syyskauden luennot järjestetään aina kuukauden viimeisenä torstaina Luonnontieteellisen museon kahvilassa.

To 28.10. Kaakkois-Brasilian lintujen ja luonnon lumoissa, museomestarit Juha Honkala ja Seppo Niiranen, Luonnontieteellisen keskusmuseon rengastustoimisto

To 25.11. aihe avoin

Lisätietoa:
Luonnontieteellinen keskusmuseo: www.luomus.fi

Portal do Bosque ry: www.portaldobosque.org/fin_index.html

Suomi-Brasilia-seura: http://personal.eunet.fi/pp/brasil/index.htm

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaLuonnontieteellinen museo