LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Lehtopöllön värimuodot

Osallistu lehtopöllön värimuototutkimukseen!

Lehtopöllöillä (Strix aluco) esiintyy ruskeaa ja harmaata värimuotoa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että harmaan höyhenpuvun omaavat lehtopöllöt selviävät ruskeita paremmin kylminä ja runsaslumisina talvina. Tutkimuksessamme yritämme selvittää, miksi näin on.

Luomuksen ja Yrkeshögskolan Novian yhteistutkimuksessa selvitetään lehtopöllön värimuotojen toimivuutta suojavärinä.

Suojaväri voi olla tärkeä osa pöllöjen talviselviytymistä, sillä maastosta selvästi erottuva pöllö on helppo saalis pedoille ja kiusaa tekeville pikkulinnuille.

Tässä tutkimuksessa selvitämme, havaitaanko ruskea lehtopöllö harmaata helpommin lumisessa maisemassa. Havaitsijoina käytämme vapaaehtoisia, joten myös sinä voit osallistua!

Osallistuminen vie vain noin viisi minuuttia. Osallistu tutkimukseen tästä!

TUTKIMUS ON PÄÄTTYNYT!

Kiitos osallistumisestanne! Tutkimus keräsi yli 5400 osallistujaa ja saimme paljon arvokasta tutkimusmateriaalia. Alustavat tulokset tukevat olettamustamme lehtopöllöjen suojaväristä: ruskea pöllö lumisessa maisemassa on helpoin havaita, harmaa pöllö lumisessa maisemassa vaikein havaita.

Yksityiskohtaisempia tuloksia ja niiden biologista merkitystä tullaan käsittelemään väitöskirjassani.

Osallistujien kesken on arvottu ilmainen kierros Luonnontieteellisen museon kokoelmiin ja voittajalle on ilmoitettu voitosta.

yt. Katja Koskenpato

Kuvan täytetyt pöllöt, joita on käytetty tutkimuksessa, ovat Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmista.

Lue lisää tutkimuksesta akatemiatutkija Patrik Karellin ja tohtorikoulutettava Katja Koskenpadon sivuilta sekä seurantauutisen artikkelista.

Tutkimusta tukevat:

Sivun vastuuhenkilö: 
Katja Koskenpato
17.9.2018