LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luomuksen sääksikamerat

Luomuksen sivuilla on mahdollisuus tutustua kalasääskien elämään reaaliaikaista kuvaa välittävien kameroiden avulla. Seurattavista pesistä neljä sijaitsee Pohjois-Satakunnassa ja yksi Lounais-Suomessa.

Pohjois-Satakunnan pesät ovat olleet kameraseurannassa 4–7 vuotta, ja Lounais-Suomen pesä on nyt seurannassa neljättä vuotta. Pesillä on oma Facebook-sivu, jonne päivitetään tietoa niiden tapahtumista. Vastuuhenkilö on intendentti Jari Valkama Luomuksesta.

Kuvanvälityksen virransyöttö perustuu etäohjattuun kevyeen aurinkosähköjärjestelmään. Pesän tasolle on asennettu maastoutettu ja etäohjattava kamera, josta kuva välitetään mobiiliyhteyden läpi kaiken kansan nähtäväksi YouTube-palveluun. Kuvanvälitysjärjestelmän puurakenneteknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi rakennusarkkitehti Seppo Pitkänen, aurinkosähköjärjestelmästä insinööri Juhana Pitkänen ja kokonaisuudesta diplomi-insinööri Hannu Kero.

YouTube kerää videoista 12 tunnin historian, jota voi selata halutessaan taaksepäin. Painamalla "Live"-tekstiä pääsee takaisin reaaliaikaiseen kuvaan. Kuva toimii parhaiten tietokoneella ja mobiililaitteiden YouTube-sovelluksella. Pesien kuvaukseen on hankittu asianmukaiset luvat sekä maanomistajilta että Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (Pohjois-Satakunnan pesät: VARELY/9060/2021; Lounais-Suomen pesä: VARELY/1341/2023).

Mukavia katseluhetkiä!Tiedot Satakunnan pesinnästä  #1 https://www.saaksilive.fi/pesinnat/pesa1/


Tiedot Satakunnan pesinnästä  #2 https://www.saaksilive.fi/pesinnat/pesa2/


Tiedot Satakunnan pesinnästä  #3 https://www.saaksilive.fi/pesinnat/pesa3/


Tiedot Satakunnan pesinnästä  #4 https://www.saaksilive.fi/pesinnat/pesa4/


Tiedot Lounais-Suomen pesinnästä https://www.saaksilive.fi/pesinnat/sw-finland/

 

Sivun vastuuhenkilö: 
teksti ja kuvat: Jari Valkama ja Hannu Kero, sivunhallinta: Petteri Lehikoinen
7.6.2023