LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Alaskan syksy saapuu. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Luonnontieteellinen museo

Kaisaniemen kasvihuoneet. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan lampi. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

 

Tältä sivulta löydät kuvaukset Luonnontieteellisen museon sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisten puutarhojen maksullisista opastuksista  ja ohjeet opastusvarauksen tekemiseen. Järjestämme myös kaikille avoimia maksuttomia opastuksia, joista on kerrottu lisää Luomuksessa tapahtuu -sivuilta.

Koronan aiheuttamat erityisjärjestelyt

PÄIVITETTY 3.10.2020. 

 • Luonnontieteellisen museon opastusten ryhmäkoko on rajattu 15 henkilöön, jotta voimme varmistaa turvavälit opastuksella. Suurelle ryhmälle (max.30 henkilöä) on mahdollista järjestää opastus siten, että se jaetaan kahteen pienempään ryhmään (max.15 henkilöä). Näiden pienempien ryhmien opastukset ovat kestoltaan 30 minuuttia ja ne järjestetään peräkkäin saman oppaan johdolla. Jos varaat yli 15 hengen ryhmälle opastuksen (kaksi perättäistä 30 minuutin kierrosta) kirjaa varauksen lisätietokenttään tieto kahden 30 minuutin kierroksen varauksesta. Ilmoita myös ryhmän kokonaisosallistujamäärä.
 • Kaisaniemen kasvihuoneopastuksia on myynnissä 3.-27.11. väliselle ajalle. Opastusten ryhmäkoko on rajattu 10 henkilöön. Isompia ryhmiä (11-20 henkeä) ei valitettavasti voi jakaa kahdelle 30 min. opastukselle, vaan opastukset voidaan järjestää ainoastaan tunnin pituisina. 
 • Suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä kaikille yli 15-vuotiaille opastuksen ja vierailun ajan.
 • Syksyllä 2020 suosittelemme varaamaan ryhmien omatoimiset vierailut etukäteen. Näin varmistat ryhmän sisäänpääsyn museoon.

Opasvarauspalvelun yhteystiedot 

Yleisökohteisiimme voi varata maksullisia opastuksia sähköisen opasvarauskalenterin kautta. Tilattavissa olevista opastuksista löydät lisätietoa alempaa tältä sivulta. 

Voit kysyä lisätietoja myös puhelimitse tai sähköpostilla:

 • Puhelimitse numerosta 02941 28855 ma, ti ja to klo 13–15Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 52–2 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 25–31 (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä. Kesällä puhelin toimii takaisinsoittopalveluna jättäessäsi viestin vastaajaan.
 • Sähköpostitse osoitteesta: opastukset@luomus.fi

Mainitsethan mihin kohteeseen haluat opastuksen. Samasta numerosta varataan Luomuksen kaikkien yleisökohteiden opastukset. Kerro varauksen yhteydessä myös ryhmäsi mahdollisista erityistoiveista ja -tarpeista


Hintatiedot

Syksyllä 2020 on opasten ryhmäkoko Luonnontieteellisessä museossa rajattu 15 henkilöön ja Kaisaniemen kasvihuoneissa 10 henkilöön, jotta voimme varmistaa turvavälit opastuksella. Pienemmässä ryhmässä kaikilla on mahdollisuus kuulla opasta ja seurata opastusta turvallisesti. Ryhmä voi tutustua kohteeseen omatoimisesti ennen ja jälkeen opastuksen.

Opatusten hinnat 

Oppilaitoshinnat
 • Opastus arkisin 80 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).
 • Opastus lauantaisin ja sunnuntaisin 100 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).

Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Päiväkodit
 • Peruskoulut
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset (kaikenikäiset opiskelijat)

Työpajojen ja erikoisopastusten hinnat vaihtelevat välillä 100–160 € sisältäen sisäänpääsymaksut.  

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Smartumin yhdistetyillä kulttuuri- ja liikuntaseteleillä tai Museokortilla. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus. Mikäli maksajana on kaupunki/kaunta tulee ottaa mukaan maksusitoumuslomake (kosti).

Peruutusehdot

Ilmainen peruutus viimeistään kolme arkipäivää ennen opastuksen ajankohtaa. Kaksi arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme 50 % opastuksen hinnasta ja peruuttamattomista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Kesällä ja syksyllä 2020 Luonnontieteellisen museon eväspaikka on suljettu koronavirustilanteen vuoksi, eikä omien eväiden syönti museossa ole mahdollista. Luonnontieteellisessä museossa on normaalioloissa eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi. Laskutusta varten tarvitsemme asiakkaan laskutusyhteystiedot ja y-tunnuksen (jos y-tunnusta ei ole, tarvitaan maksajan syntymäaika). Laskutuslomakkeen saa kassalta, jonne täytetty ja allekirjoitettu lomake myös palautetaan. Kaupunkien/kuntien koulut voivat tuoda mukanaan vastaavat tiedot sisältävän tilauslomakkeen. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa. Laskuttajatahona on Helsingin yliopisto.

Mikä arvonlisäverokanta on voimassa opastuksilla ja pääsymaksuissa? Opastuksissa ja pääsymaksuissa on voimassa nollaverokanta eli hintoihin sisältyy alv. 0 %.

Mikä/kuka on laskuttajataho Luomuksen yleisökohteiden vierailujen ja opastusten osalta? Laskuilla on laskuttajatahona Helsingin yliopisto, y-tunnus: 0313471-7. Laskutus tapahtuu jälkikäteen, sillä laskutuslomake täytetään vierailun yhteydessä. Muistathan ottaa laskutusyhteystiedot mukaan!

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä. Lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä museovierailuun liittyviä ohjeita, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei kuulu, ota yhteyttä opastusvaraukseen!

Miksi opastusta ei voi varata Luonnontieteelliseen museoon koulujen loma-aikoina (joululoma, talviloma ja syysloma)? Museon vilkkaimpina vierailuaikoina eli koulujen loma-aikoina, emme suurten asiakasvirtojen vuoksi pysty järjestämään opastuksia. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Ryhmät ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin tervetulleita vierailemaan museossa omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakkutarjoiluja varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme ja syödä syntymäpäiväherkkuja 4. kerroksen eväspaikalla. Eväspaikkaa ei kuitenkaan voi etukäteen varata. HUOM! Erityisjärjestelyistä johtuen omia eväitä ei voi syödä museon tiloissa.


Luomuksen opastukset

Luonnontieteellisen museon opastusten ryhmäkoko on rajattu 15 henkilöön, jotta voimme varmistaa turvavälit opastuksella. Suurelle ryhmälle (max.30 henkilöä) on mahdollista järjestää opastus siten, että se jaetaan kahteen pienempään ryhmään (max.15 henkilöä). Näiden pienempien ryhmien opastukset ovat kestoltaan 30 minuuttia ja ne järjestetään peräkkäin saman oppaan johdolla. Jos varaat yli 15 hengen ryhmälle opastuksen (kaksi perättäistä 30 minuutin kierrosta) kirjaa varauksen lisätietokenttään tieto kahden 30 minuutin kierroksen varauksesta. Ilmoita myös ryhmän kokonaisosallistujamäärä.

Kaisaniemen kasvihuoneopastuksia on myynnissä 3.-27.11. väliselle ajalle. Opastusten ryhmäkoko on rajattu 10 henkilöön. Isompia ryhmiä (11-20 henkeä) ei valitettavasti voi jakaa kahdelle 30 min. opastukselle, vaan opastukset voidaan järjestää ainoastaan tunnin pituisina. 

Osa opastuksista on varattavissa ympäri vuoden ja toiset vain osan vuodesta. HUOM! Kaikki 80 € opastukset maksavat lauantaisin ja sunnuntaisin 100 €.

Luonnontieteellisen museon opastustarjonta

Dinosaurusten maailma (55 min)

Pienten tutkimusmatkailijoiden museoretkellä tutustumme kaikenkokoisiin dinosauruksiin ja niiden elämään leikkien ja havainnoiden. Opastus sijoittuu Elämän historia- näyttelyyn.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:00 ja 12:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
    

Vuosi suomalaisessa luonnossa (55 min)

Opastuksella matkataan Suomen halki etelän lehdoista pohjoisen tuntureille vuodenaikojen vaihtuessa. Samalla tutustutaan eläin- ja kasvilajien selviytymistarinoihin muuttuvissa olosuhteissa. Opastus sijoittuu Suomen luonto-näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:00 ja 12:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Eläköön elämä! (55 min)

Opastuksella kurkistetaan elämän historian hämmästyttäviin mullistuksiin ja tarkastellaan evoluutiota eliökuntaa muokkaavana voimana. Opastus sijoittuu Elämän historia-näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:00 ja 12:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Muutosta ilmassa (55 min)

Muutosta ilmassa-näyttelyn opastus kuljettaa ihmisen tarinaa muuttuvassa maailmassa mammuttien maisemasta nykypäivään. Opastuksella avataan ympäristönmuutokseen liittyvää tutkimusta ja etsitään ratkaisumahdollisuuksia aikamme haasteisiin.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:00 ja 12:30.
  • Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.
 • Kohderyhmä: nuoret ja aikuiset (5-luokasta ylöspäin).

Kirahveja kimnaasissa (55 min)

Kirahveja kimnaasissa-opastus on museomme yleisopastus. Opastuksella käydään läpi museorakennuksen värikkäitä vaiheita ja tutustutaan näyttelyidemme ”herkkupaloihin”.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:00 ja 12:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan (suosittelemme opastusta aikuisryhmille, opastus soveltuu yli 7-vuotiaille oppilasryhmille).

 

Tunti tutkijana (55 min)

Opastus ei ole myynnissä syksyllä 2020.

Tunti tutkijana -opastus on esikouluryhmille sekä 1.-2.-luokkalaisille suunnattu toiminallinen opastus, jossa tutkimus- ja havainnointitehtävät avaavat luonnontutkijoiden työtä ja kannustavat lapsia omatoimiseen luonnon ja ympäristön tarkkailuun. Aina ei ole olemassa oikeaa vastausta... Opastuksella mm. lajitellaan selkärangattomia omiin ryhmiin ja etsitään sulkansa pudottaneita lintuja. Opastus tapahtuu näyttelytiloissa eri puolilla museota.

 • Kohderyhmä: 1-2 lk ja esikoulu (6 v.)
 • Hinta: oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:00 ja 12:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä

Maailman luonto (55 min)

Opastus ei ole myynnissä syksyllä 2020.

Maailman luonto -näyttely kuljettaa kävijän läpi viiden ilmastovyöhykkeen, aina arktisesta Grönlannista trooppiseen Borneoon. Opastuksella esitellään maapallon erilaisia ympäristöjä, niiden kasveja ja eläimiä. Kohtaamme muun muassa Afrikan savannilla eri vuorokaudenaikoina liikkuvia eläimiä. Pääpaino on eläinten sopeumissa erilaisiin ympäristöolosuhteisiin. Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:00 ja 12:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Neljä vuodenaikaa (55 min)     

Opastus ei ole myynnissä syksyllä 2020.

Muistatko miltä kesällä tuoksuu? Silloin majavat uiskentelevat järvellä eikä inisevien hyttysten kohtaamiselta voi välttyä. Kesällä eläinten on helppo löytää syötävää, mutta syksyllä kaikki on toisin. Kohta lumi jo narisee ja metsäjäniksen on aika vaihtaa turkki. Karhu kömpii talvipesäänsä ja kaikki odottavat kevään saapumista. Opastuksella käymme läpi kaikki neljä vuodenaikaa ja mitä luonnossa silloin tapahtuu. Kierroksen lopussa lapset pääsevät painamaan eläinten jälkiä työpajassa.

Opastuksella käsiteltävät eläimet: majava, hyttynen, muuttolinnut, hirvi, karhu, metsäjänis, orava, päästäinen ja kurki.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: Päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Ryhmäkoko: enintään 15

Luokkaretkipaketti kouluille toukokuussa (1–1,5 h)

Lähde tutkimusmatkalle Luonnontieteelliseen museoon selvittämään monimuotoisuuden mysteeriä. Luonnon monimuotoisuus on sanapari, joka tulee vastaan koulukirjoissa ja uutisissakin. Mitä termi oikein tarkoittaa? Miksi luonnossa elonkirjo kukoistaa ja lajirunsaus hämmästyttää niin vesilätäkössä kuin sademetsissäkin? Miksi monimuotoisuuden säilyminen on tärkeää myös ihmiselle? Pakettiin kuuluu oppaan pitämä alustus (n. 25 min.) sekä omatoimitehtävät. Tehtävät tehdään opettajajohtoisesti pienryhmissä ja ne ratkeavat vierailemalla museon eri näyttelyissä. Tehtäviä voi tehdä omasta aikataulusta riippuen yhden tai useamman. Omatoimitehtävissä havainnoidaan lajikirjoa, vertaillaan elinympäristöjä ja oivalletaan sopeumien merkitys.

 • Hinta: 80 € (Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.)
  • Saatavilla: toukokuussa 2021 (mikäli koronatilanne sallii)
  • Varattavissa: 5.2. alkaen 
  • Kohderyhmä: 1–6 lk

 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastustarjonta

Yleisopastus Kaisaniemen ulkopuutarhassa! (55 min.)

Opastus ei ole myynnissä syksyllä 2020 poikkeustilanteen vuoksi.

Kuva: Hanna HyvönenKasvitieteellisen puutarhan ulkoalueiden kierroksella nautitaan suurten puiden varjosta ja kukkien väriloistosta. Opastuksella pääset tutustumaan historiallisen puutarhan uuteen ilmeeseen. Aisti-, kivikko-, jäkälä- ja sammalpuutarhojen lisäksi kierros johdattaa kävijän aikamatkalle kasvien kehityshistoriaan. Kierros vasta-avatun evoluutiopuun poluilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat ennennäkemättömällä tavalla.

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan.

 • Opastuksen kesto: 55 min.
 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Hinta:
  • arkisin 80 €, viikonloppuisin 100 €
  • Pääsymaksut kasvihuoneisiin (ryhmähinta 8 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 5 €/opiskelija) peritään, mikäli ryhmä vierailee myös kasvihuoneissa opastuksen yhteydessä. Oppilaitosryhmille pääsymaksut kasvihuoneisiin sisältyvät opastuksen hintaan. HUOM: Vierailu kasvihuoneissa on mahdollista vain kasvihuoneiden normaalien aukioloaikojen puitteissa.
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Yleisopastus Kaisaniemen kasvihuoneissa (55 min.)

Opastus on myynnissä 3.-27.11.2020 välisenä aikana.

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita ja tietoa kaakaosta, banaanista sekä muista tutuista hyötykasveista. Lihansyöjäkasvi on jännittävä esimerkki kasvien sopeutumisesta erilaisiin ympäristöihin.

 • Opastuksen kesto: 55 min.
 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 80 € + sisäänpääsymaksu 8 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 5 €/opiskelija
  • Lauantaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 € + sisäänpääsymaksu 8 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 5 €/opiskelija
  • Oppilaitosryhmät 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: enintään 10 hlöä.

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastustarjonta

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (55 min.)

Opastus ei ole tällä hetkellä myynnissä.

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Opastuksen hinta aukioloaikoina arkisin 80 € + sisäänpääsymaksut 5 €/aikuinen, 3€/3-17-vuotias, 4€/opiskelija
 • Viikonloppuisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 €  + sisäänpääsymaksut 5 €/aikuinen, 3€/3-17-vuotias, 4€/opiskelija
 • Ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä
Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
18.11.2020