LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Alaskan syksy saapuu. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Luonnontieteellinen museo

Kaisaniemen kasvihuoneet. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan lampi. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

 

Opastustarjonta kesällä 2019

Kesän 2019 opastukset Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin ja Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan ovat varattavissa yllä olevien opastusvarauskalentereiden kautta ja lisätietoa tarjolla olevista opastuksista saa klikkaamalla eri kohteiden kuvia. Luonnontieteelliseen museoon ei voi varata opastettuja kierroksia kesälle (kesä-elokuu) 2019.

Kaisaniemen kasvihuoneisiin ja ulkopuutarhaan on myynnissä opastuksia 22.8.2019 asti ja Kumpulan puutarhaan on tarjolla opastettuja kierroksia 14.5.-6.6. väliselle ajalle. Mikäli haluat tiedustella ennakkoon opastusta Luomuksen yleisökohteisiin loppukesälle/alkusyksyyn 2019, pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Opastustiedustelut sähköpostitse osoitteessa opastukset@luomus.fi ja puhelimitse numerosta 02941 28855 (puhelinpäivystys ti-to klo 13–15). Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 521 (joululoppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 2531 (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä. Kesällä puhelin toimii takaisinsoittopalveluna jättäessäsi viestin vastaajaan.

LUOMUKSEN OPASTUKSET

Luonnontieteellinen museo

Luonnontieteelliseen museoon ei ole tarjolla opastettuja kierroksia kesällä (kesä-elokuu) 2019. Mikäli haluatte tiedustella ennakkoon opastusta syksylle 2019 pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla). Kesälle (kesä-elokuu) museoon ei ole tarjolla opastettuja kierroksia. Opastustiedustelut sähköpostitse opastukset@luomus.fi ja puhelimitse 02941 28855 (ti-to klo 13-15). Omatoimista museovierailua varten ei tarvitse ennakkoilmoittautua. Omatoimisten koululais- ja päiväkotiryhmien pääsymaksut: 4 €/oppilas, tai 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijahinta 7 €/opiskelija, ryhmän ohjaajat veloituksetta.

Kasvitieteelliset puutarhat

Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan on tarjolla yleisopastus kasvihuoneissa ja opastus Kaisaniemen ulkopuutarhaan 22.8.2019 asti (huom: rajoitettu tarjonta kesällä). Kasvihuoneisiin on tarjolla opastettuja kierroksia myös syksylle 2019 (31.10. saakka). Tarkemmat tarjolla olevat ajat näkyvät varauskalenterista. Marrs-joulukuun kasvihuoneopastukset tulevat myyntiin syyskuun alussa. Voit varata opastuksen Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin tai ulkopuutarhaan sähköisen opastusvarauskalenterin kautta (linkki yllä); klikkaamalla kohteen kuvaa löydät myös lisätietoa opastuksista. Mikäli haluatte tiedustella lisää opastuksista tai tiedustella opastusta loppukesälle/syksylle 2019 pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla). Opastustiedustelut sähköpostitse opastukset@luomus.fi ja puhelimitse 02941 28855 (ti-to klo 13-15). Omatoimista kasvihuonevierailua varten ei tarvitse ennakkoilmoittautua. Omatoimisten koululais- ja päiväkotiryhmien pääsymaksut: 4 €/oppilas, tai 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijahinta 5 €/opiskelija, ryhmän ohjaajat veloituksetta.

Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan on tarjolla opastettuja kierroksia keväällä 2019 ti ja to päiville 14.5.-6.6. välisenä aikana. Opastuksia Kumpulan puutarhaan ei ole tarjolla vuonna 2019 heinä-syyskuulle. Lisätietoa opastetuista kierroksista: opastukset@luomus.fi ja puh. 02941 28855 (ti-to klo 13-15). Kumpulan puutarha on avoinna vain kesä-aikaan: 1.5.30.9.2018.

Yleistä ja yhteystiedot opastuksiin liittyen

Osa opastuksista sisältyy pääsylipun hintaan, osa on erikseen varattavia ja maksullisia. Pääsylipun hintaan sisältyviin opastuksiin ja muihin yleisökohteidemme tapahtumiin pääset tutustumaan Luomuksessa tapahtuu -sivuilla. Maksullisia opastuksia eri kohteisiimme voi varata ylläolevista linkeistä.

Opastuksista voi kysyä lisätietoja myös:

 • Puhelimitse numerosta 02941 28855 ti-to klo 13–15Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 52-1 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 25–31  (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä. Kesällä puhelin toimii takaisinsoittopalveluna jättäessäsi viestin vastaajaan.
 • Sähköpostitse osoitteesta: opastukset@luomus.fi.

Pyydämme asiakkaita ystävällisesti mainitsemaan, mihin kohteeseemme haluatte opastuksen. Samasta numerosta varataan keskusmuseon kaikkien kohteiden opastukset!

Mikäli sinulla on museovierailun sisältöön liittyviä erityistoiveita, kerro niistä varauksen yhteydessä. Kerro myös etukäteen, mikäli ryhmälläsi/ryhmääsi kuuluvilla jäsenillä on erityistarpeita liikkumisen, havainnoimisen tai oppimisen suhteen.

Hinnat

Hinnat ovat vain yhdelle oppaalle. Jotta kaikilla olisi mahdollisuus kuunnella oppaita, suosittelemme että opastettavan ryhmän koko on enintään 25 henkeä. Tätä suuremmat ryhmät eivät mahdu oppaan ympärille kuuntelemaan, ja pyydämmekin suurempia ryhmiä varaamaan kahta tai useampia oppaita. Aikuisryhmien kanssa on mahdollista hieman joustaa ryhmäkoossa, mutta tämä riippuu varatusta opastuskierroksesta. HUOM: yli 30 hengen ryhmiä ei oteta yhdelle opastukselle, mikäli ryhmän koko on yli 30 henkeä pitää ryhmälle aina varata 2 tai useampia oppaita.

Oppilaitokset
 • Hinta arkisin 80 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).
 • Hinta lauantaisin ja sunnuntaisin 100 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).

Hinta sisältää tunnin opastuksen sekä sisäänpääsymaksut. Lisäksi ryhmä voi kiertää näyttelyissä omatoimisesti ennen tai jälkeen opastuksen.

Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Päiväkodit
 • Ala-asteet
 • Yläasteet
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset (kaikenikäiset opiskelijat)

Työpajojen ja erikoisopastusten hinnat vaihtelevat välillä 100–160 € sisältäen sisäänpääsymaksut.  

Muut ryhmät

Hinta sisältää tunnin opastuksen. Lisäksi ryhmä voi kiertää näyttelyissä omatoimisesti ennen tai jälkeen opastuksen (aukioloaikojen puitteissa).

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Smartumin yhdistetyillä kulttuuri- ja liikuntaseteleillä tai Museokortilla. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus. Mikäli maksajana on kaupunki/kaunta tulee ottaa mukaan maksusitoumuslomake (kosti).

Peruutusehdot

Ilmainen peruutus viimeistään kolme arkipäivää ennen opastuksen ajankohtaa. Kaksi arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme 50 % opastuksen hinnasta ja peruuttamattomista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Kyllä voi, luonnontieteellisessä museossa on omien eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle kerrallaan. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi, ottakaa laskutusta varten mukaanne laskutusyhteystiedot sekä y-tunnus (jos y-tunnusta ei ole tarvitaan maksajan syntymäaika). Saatte kassalta lomakkeen, johon tiedot täytetään ja lomake tulee myös allekirjoittaa. Kaupunkien/kuntien koulut voivat ottaa mukaan tilauslomakkeen, josta laskutustiedot löytyvät. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa. Laskuttajatahona toimii Helsingin yliopisto.

Mikä arvonlisäverokanta on voimassa opastuksilla ja pääsymaksuissa? Opastuksissa ja pääsymaksuissa on nollaverokanta voimassa, eli hintoihin sisältyy alv. 0 %.

Mikä/kuka on laskuttajataho Luomuksen yleisökohteiden vierailujen ja opastusten osalta? Jos valitsette maksaa vierailunne ja/tai opastuksen laskulla on laskuttajataho Helsingin yliopisto, y-tunnus: 0313471-7. Laskutus tapahtuu jälkikäteen, sillä laskutuslomake täytetään vasta paikan päällä vierailun yhteydessä ja tätä varten tulee ottaa mukaan laskutusyhteystiedot paikan päälle.

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä, lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä ohjeita liittyen museovierailuun, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei kuulu, kannattaa ottaa yhteyttä!

Miksi opastusta ei voi varata Luonnontieteelliseen museoon koulujen loma-aikoina (joululoma, talviloma ja syysloma)? Museon vilkkaimpina vierailuaikoina eli koulujen loma-aikaoina, emme suurten asiakasvirtojen vuoksi valitettavasti pysty järjestämään opastuksia. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Ryhmät ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin tervetulleita vierailemaan museossa omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakunsyöntiä varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme ja syödä syntymäpäiväherkkuja 4. kerroksen eväspaikalla. Eväspaikkaa ei kuitenkaan voi etukäteen varata.


Luonnontieteellisen museon opastukset

Alla esiteltävistä opastuksista osa on suunnattu ensisijassa päiväkodeille tai kouluille, mutta useimpia voi mukauttaa ikäryhmän mukaan. Yhdelle opastukselle mahtuu enintään 25 henkeä (koulut + päiväkodit + muut oppilaitokset). Suositeltava ryhmäkoko on 20 henkilöä ja aivan enimmillään yhteen ryhmään voi osallistua 30 henkeä (opastuksille Suomen luonto, Maailman luonto ja Muutosta ilmassa näyttelyihin tämä ei kuitenkaan ole mahdollista tilarajoitteiden takia). Yhteensä opastuksia voidaan ottaa kasi per alkamisaika (välttämättä jokaisena kellonaikana ei kuitenkaan ole vapaana kahta aikaa). Samansisältöistä opastusta ei pääsääntöisesti voida järjestää samaan aikaan, pokkeuksena Vuosi suomalaisessa luonnossa ja Kirahveja kimnaasissa opastukset, joita voidaan järjestää kaksi samaan aikaan (opastusten aloitukset pääsääntöisesti tasatunnein). Mikäli haluatte veirailla usean ryhmän kanssa samaan aikaan, kannattaa erityisjärjestelyistä sopia sähköpostitse opastukset@luomus.fi Osa opastuksista on varattavissa ympäri vuoden ja toiset vain osan vuodesta. HUOM! Kaikki 80 € opastukset maksavat lauantaisin ja sunnuntaisin 100 €.

Opastuksia saatavilla vuoden ympäri

NYT varattavissa 31.5.2019 saakka (opastuksia ei ole tarjolla kesällä 2019)!

Kirahveja kimnaasissa (1h)

Kirahveja kimnaasissa -opastus on museomme yleisopastus. Opastuksella käydään läpi museorakennuksen värikkäitä vaiheita ja kierretään eri puolilla uudistettua museota tutustumassa näyttelyidemme "herkkupaloihin". Opastus pohjautuu museorakennuksen historiasta kertovaan ”Kirahveja kimnaasissa” erikoisnäyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastuksia voidaan järjestää kaksi kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Muutosta ilmassa (45 min)

Tarjolla klo 9, 10, 11, 12 ja 15 alkavina aikoina, sekä torstaisin myös klo 16 ja 17.

Muutosta ilmassa –näyttelyn opastus kuljettaa menneestä tulevaan kertoen muuttuvan ilmaston vaikutuksista pohjoiseen luontoomme sekä keinoista sopeutua nykyiseen muutokseen. Tarinan tähtinä loistavat viimeisimmän suuren ilmastonmuutoksen häviäjät - villamammutit, luolaleijona, jättiläishirvi - ja läsnä ovat myös voittajat, monet Suomessa edelleen esiintyvät eläimet ja kasvit. Opastuksella esitellään kuinka ilmastonmuutoksia tutkitaan ja mitä siitä on selvinnyt.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkokosuositus enintään 25 henkilöä.
 • Kohderyhmä: nuoret ja aikuiset (5-luokasta ylöspäin)

Hyppää hämähäkkien kiehtovaan maailmaan (1 h)

Tarjolla 7.-17.5.2019 klo 9, 10 ja 11 alkavina aikoina (ei viikonloppuina tai iltapäivisin).

Osaavatko hämähäkit lentää tai uida? Kuinka monta hämähäkkilajia maailmassa on? Entä Suomessa? Ovatko kaikki hämähäkit myrkyllisiä ja ovatko ne vaarallisia meille? Luomuksen uudessa hämähäkkityöpajassa tarkastellaan sekä eläviä hämähäkkejä että tutkitaan näytteitä mikroskoopin alla. Luvassa on monipuolista ja hauskaa pysäkkityöskentelyä, sisältäen mm. mahdollisuuden keksiä, piirtää ja kuvailla aivan uusi hämähäkkilaji. Löydä hämähäkkien kiehtova piilotettu maailma ja vietä hetki tutkijana!

 • Hinta: oppilaitokset 80 € (sisältäen sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkokosuositus enintään 25 henkilöä.
 • Kohderyhmä: 7-12 v. (1-6 lk), mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Vuosi suomalaisessa luonnossa (1h)

Kevät on täynnä lisääntymistä ja poikasia, kesä kohisevan kasvun aikaa. Syksyllä kerätään vararavintoa ja valmistaudutaan selviytymään talvesta.

Opastuksella kuljetaan halki Suomen luonnon etelästä pohjoiseen eri vuodenaikoina. Samalla tutustutaan lukuisiin eläin- ja kasvilajeihin, ja perehdytään niiden ainutlaatuisiin selviytymistarinoihin. Opastus sijoittuu museon Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua kaksi ryhmää kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (1–4 lk.):
  • luonto eri vuodenaikoina
  • kasvien ja eläinten elämän vaiheita
  • oman lähiympäristön kasvi-, sieni- ja eläinlajeja
  • eläinten ja kasvien lisääntyminen

Maailman luonto (1h)

Maailman luonto -näyttely kuljettaa kävijän läpi viiden ilmastovyöhykkeen, aina arktisesta Grönlannista trooppiseen Borneoon. Opastuksella esitellään maapallon erilaisia ympäristöjä, niiden kasveja ja eläimiä. Kohtaamme muun muassa Afrikan savannilla eri vuorokaudenaikoina liikkuvia eläimiä. Pääpaino on eläinten sopeumissa erilaisiin ympäristöolosuhteisiin. Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Eläköön elämä! (1h)

Opastuksella kuljetaan matka läpi elämän historian ja keskitytään evoluutioon eliökuntaa muokkaavana voimana. Aihetta käsitellään uusimpien tutkimustulosten valossa. Opastuksella selviää mm. kuinka erilaiset teoriat ovat aikojen saatossa kaatuneet tai mullistaneet käsityksiämme, saaneet mantereetkin liikkumaan. Tietomme omituisista eliölajeista ja dramaattisista sukupuutoista tarkentuu jatkuvasti sitä mukaan kun uusia todisteita löydetään. Opastus sijoittuu museon Elämän historia -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (7–9 lk, lukio):
  • eliökunnan synty ja kehitys
  • ihmisen biologinen ja kulttuurinen evoluutio

Tunti tutkijana (1h)

Tunti tutkijana -opastus on esikouluryhmille sekä 1.-2.-luokkalaisille suunnattu toiminallinen opastus, jossa tutkimus- ja havainnointitehtävät avaavat luonnontutkijoiden työtä ja kannustavat lapsia omatoimiseen luonnon ja ympäristön tarkkailuun. Aina ei ole olemassa oikeaa vastausta... Opastuksella mm. lajitellaan selkärangattomia omiin ryhmiin ja etsitään sulkansa pudottaneita lintuja. Opastus tapahtuu näyttelytiloissa eri puolilla museota.

 • Kohderyhmä: 1-2 lk ja esikoulu (6 v.)
 • Hinta: oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25

Neljä vuodenaikaa (1h)

Tarjolla ti-pe klo 9, 10 ja 11 alkavilna aikoina.

Muistatko miltä kesällä tuoksuu? Silloin majavat uiskentelevat järvellä ja eikä inisevien hyttysten kohtaamiselta voi välttyä. Kesällä eläinten on helppo löytää syötävää, mutta syksyllä kaikki on toisin. Kohta lumi jo narisee ja metsäjäniksen on aika vaihtaa turkki. Karhu kömpii talvipesäänsä ja kaikki odottavat kevään saapumista. Opastuksella käymme läpi kaikki neljä vuodenaikaa ja sitä mitä luonnossa tapahtuu. Kierroksen lopussa lapset pääsevät painamaan eläinten jälkiä työpajassa.

Opastuksella käsiteltävät eläimet: majava, hyttynen, muuttolinnut, hirvi, karhu, metsäjänis, orava, päästäinen ja kurki.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: Päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Dinosaurusten maailma (1h)

Tarjolla 17.4.2019 asti museon aukioloaikoina alkaen tasatunnein ja pääsiäisen jälkeen (23.4.-31.5.) vain viikonloppuisin (la ja su).

Pienten tutkimusmatkailijoiden retkellä tutustutaan valtavan kokoisiin dinosauruksiin, mutta ei unohdeta niitä pienimpiäkään. Leikimme hovimestareita ja laadimme tuota pikaa heille erilaiset lounaslistat. Mutta keitä muita eläimiä pyrkii samaan ruokapöytään? Dinosaurusten maailmaan tutustutaan mm. pelaamalla ja liikkumalla. Opastukseen sisältyy lopussa piirustustehtävä.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Tällä hetkellä myynnistä poistetut opastukset

Operaatio Jääkauden jättiläinen (1,5h) - Draamaopastus

Opastus tulee ohjelmaan aikaisintaan syksyllä 2019.

Operaatio Jääkauden jättiläinen on 4.–5. luokkalaisille Kuva: Pasi Orrensalosuunnattu draamaopastus, jossa matkustetaan ajassa edelliseen jääkauteen. Opastuksella oppilaista tulee asiantuntijoita, jotka saapuvat suorittamaan omalaatuisen presidentin heille antamaa tehtävää – mammutin hakemista nykyaikaan. Puolentoista tunnin aikana ryhmä pääsee toiminnallisesti tutustumaan jääkauden ympäristöoloihin, ihmisiin ja eläimiin, vaikuttamaan tarinan tapahtumiin ja pohtimaan lopulta toimiensa seurauksia. Opastus sijoittuu Muutosta ilmassa -näyttelyyn.

 • Kohderyhmä: 4.-5. lk
 • Hinta: Oppilaitokset 100 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 100 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Sopeutumisen sankareita (50 min opastus + 30 min omatoiminen osuus)

Opastus tulee ohjelmaan aikaisintaan syksyllä 2019.

Lähde tutkimusmatkalle maapallon ilmastovyöhykkeisiin. Koe vuorokausi savannilla ja selvitä kuinka luonnonvalinta toimii. Hengissä säilyminen edellyttää sopeutumista! Katso ympärillä levittäytyvää monimuotoisuutta ja päättele, kuinka elinympäristöön sopeutuminen näkyy eläimen ulkomuodossa.

Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn, ja sisältää sekä oppaan vetämän yhteisen osuuden, että pienryhmien omatoimisen tutkimus- ja havainnointiosuuden, jonka aikana kerätty tieto kootaan yhteen koulussa.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 4–8 lk, mukautettavissa ikäryhmän mukaan (vaatii luku- ja kirjoitustaitoa).
 • Ennakkomateriaalia opettajalle
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (5–6lk.):
  • oppilas oppii hahmottamaan maapallon erilaisia ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä ja osaa kertoa esimerkkejä siitä, miten ilmasto-olot, kuten lämpötila ja sademäärä, vaikuttavat elämään.
  • oppilas oppii tuntemaan eliölajeja, niiden rakennetta ja elämää sekä eliölajien sopeutumista elinympäristöihinsä
  • oppilas perehtyy luonnon monimuotoisuuden merkitykseen

Muutoksen aika ja mustan hiilen kirous (1h) – Ilmastonmuutosta käsittelevä opastus nuorille

Opastus tulee ohjelmaan aikaisintaan syksyllä 2019.

Ilmastomuutoksen juuret ovat syvällä maapallon ja oman lajimme historiassa. Pitkä aikaperspektiivi helpottaa ongelmien syvällistä ymmärtämistä ja toisaalta myös ehkäisee kielteisen torjuntareaktion syntymistä. Menneisyyden ja nykyisyyden yksityiskohdista voi parhaimmillaan rakentua ymmärrettävä kokonaisuus, jossa tapahtumille ja ilmiöille löytyy looginen selitys.

Kyseessä on perinteistä poikkeava, tunteita herättävä ja nuorten aktivointiin tähtäävä opastus. Kohderyhmänä ovat yläkoulu- ja lukioikäiset nuoret (opastus ei sovellu pienille alakoululaisille). Opastus keskittyy ennen kaikkea hiilen ja ihmisen rooliin planeettamme nykytilan ymmärtämisessä. Opastuksen ote on positiivinen, ratkaisukeskeinen ja voimauttava. Vaikka lajimme aiheuttamista ongelmista puhutaan paljon, näillä lajiominaisuuksilla voimme tehdä myös paljon hyvää!

Jälkilaboratorio (1,5h)

Tulee ohjelmaan aikaisintaan keväällä 2020.

Tämä työpaja tuo uusia ulottuvuuksia luontoretkiin!

Työpajassa opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan niitä huomaamattoman pieniä merkkejä, joita eläimet liikkuessaan jättävät. Luvassa siis jälkiä, kakkaa, oksennuspalloja, luita ja karvoja… Lisäksi tehdään erilaisia tutkimuksia ja painetaan luokalle yhteinen jälkilakana retkille mukaan otettavaksi. Opastus kestää 1,5 h sisältäen työpajatyöskentelyä ja tutustumisen Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 115 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Varattavat ajankohdat: tiistaista perjantaihin.
 • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 1-6 lk.

 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Yleisopastus Kaisaniemen ulkopuutarhassa!

NYT tarjolla ti ja to klo 10:30 ja 15:30 alkavina opastusaikoina 18.6.-22.8. välisenä aikana.

Kuva: Hanna HyvönenKasvitieteellisen puutarhan ulkoalueiden kierroksella nautitaan suurten puiden varjosta ja kukkien väriloistosta. Opastuksella pääset tutustumaan historiallisen puutarhan uuteen ilmeeseen. Aisti-, kivikko-, jäkälä- ja sammalpuutarhojen lisäksi kierros johdattaa kävijän aikamatkalle kasvien kehityshistoriaan. Kierros vasta-avatun evoluutiopuun poluilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat ennennäkemättömällä tavalla.

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • arkisin 80 €, viikonloppuisin 100 €
  • Pääsymaksut kasvihuoneisiin (ryhmähinta 8 € / aikuinen) peritään, mikäli ryhmä vierailee myös kasvihuoneissa opastuksen yhteydessä . Oppilaitosryhmille pääsymaksut kasvihuoneisiin sisältyvät opastuksen hintaan. HUOM: Vierailu kasvihuoneissa on mahdollista vain kasvihuoneiden normaalien aukioloaikojen puitteissa.
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Yleisopastus Kaisaniemen kasvihuoneissa

NYT tarjolla 18.6.-22.8. välisenä aikana ti ja to klo 10:30 ja 15:30 alkavina opastusaikoina. Opastus on myös tarjolla 27 ja 30.8. alkaen tasatunnein klo 12-16 välillä. 1.9.-30.9. välisena aikana opastus on saatavilla ti-to alkaen tasatunnein klo 12-16 (to myös klo 17) ja perjantaisin 13-17.9. klo 10-16. 1.10.-31.10. välisenä aikana opastus on tarjolla ti-pe alkaen tasatunnein klo 12-16 (to myös klo 17) sekä la 5.10 ja 26.10. klo 12-16. HUOM: ilmaispäivänä pe 6.9. opastuksia ei ole saatavilla eikä sieninäyttelyn aikana 15-17.9. Opastuksia ei myöskään ole tarjolla syyslomaviikolla 14-20.10.2019. Marras-joulukuun opastusajat tulevat myyntiin syyskuun alussa.

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita ja tietoa kaakaosta, banaanista sekä muista tutuista hyötykasveista. Lihansyöjäkasvi on jännittävä esimerkki kasvien sopeutumisesta erilaisiin ympäristöihin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 80 € + sisäänpääsymaksu 8 € /aikuinen, 5 € /7-17-vuotias tai opiskelija
  • Viikonloppuisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 € + sisäänpääsymaksu 8 € /aikuinen, 5 € /7-17-vuotias tai opiskelija
  • Oppilaitosryhmät 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Pakkolasku tropiikkiin - vain toukokuussa!

Tulee ohjelmaan aikaisintaan keväällä 2020.

Tämä opastus kuljettaa ryhmänne mangroverämeiltä auringon paahtamalle aavikolle ja lopulta trooppisen sademetsän hämärään. Kasvimaailma tarjoaa sekä suojaa että ravintoa, mutta myös tappavan myrkyllisiä yhdisteitä. Osaatteko valita oikein? Matkalla kohdataan myös liikkuvia kasveja ja kuristajaviikunoita sekä ruokitaan lihansyöjäkasveja

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • Oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • 80 € + sisäänpääsymaksu 8 € /aikuinen, 5 € /7-17-vuotias tai opiskelija
  • Myynnissä ti-pe
 • Ryhmäkoko: korkeintaan 25 hlöä.

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (1h)

Opastusta ei ole enää saatavilla kesälle 2019.

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastuksen hinta aukioloaikoina tiistaista lauantaihin 80 € + sisäänpääsymaksut 5 € /aikuinen, 4 €/7-17-vuotias tai opiskelija
 • Sunnuntaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 €  + sisäänpääsymaksut 5 € /aikuinen, 4 €/7-17-vuotias tai opiskelija
 • Ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä
Sivun vastuuhenkilö: 
Hasse Hyvärinen & Laura Sandholm
15.7.2019