LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Alaskan syksy saapuu. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Luonnontieteellinen museo

Kaisaniemen kasvihuoneet. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan lampi. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

 

Keväällä 2018 museoon ja puutarhaan

Kevätkauden 2018 opastukset Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin ja Luonnontieteelliseen museoon on nyt julkaistu ja ne ovat varattavissa yllä olevien opastusvaraukalentereiden kautta ja lisätietoa tarjolla olevista opastuksista saa klikkaamalla eri kohteiden kuvia. Opastustiedustelun voi myös tehdä sähköpostitse osoitteessa opastukset@luomus.fi tai puhelimitse numerosta 02941 28855 (puhelinpäivystys ti-to klo 13–15). Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 521 (joululoppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 2631 (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä. Kesällä puhelin toimii takaisinsoittopalveluna jättäessäsi viestin vastaajaan.

LUOMUKSEN OPASTUKSET

Luonnontieteellinen museo

Luonnontieteelliseen museoon voit varata opastuksia 31.5.2018 asti. Opastusvarauksen voi tehdä ylläolevan linkin kautta. Mikäli haluatte tiedustella lisää opastuksista pyydämme ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla). Omatoimista museovierailua varten ei tarvitse ennakkoilmoittautua. Omatoimisten koululais- ja päiväkotiryhmien pääsymaksut: 4 €/oppilas, tai 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijahinta (vuonna 2017 8 €/opiskelija ja vuonna 2018 7 €/opiskelija), ryhmän ohjaajat veloituksetta.

Kasvitieteelliset puutarhat

Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan on tarjolla yleisopastus kasvihuoneissa 31.5.2018 asti (lukuun ottamatta huoltoviikot kasvihuoneilla 12.3.-26.3.2018). Yleisopastus uudistetussa ulkopuutarhassa tulee tarjolle maaliskuussa 2018 kesäkaudelle. Opastusvarauksen voit tehdä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastusvarausten kautta (linkki yllä); sieltä löytyy myös lisätietoa opastuksista. Omatoimista kasvihuonevierailua varten ei tarvitse ennakkoilmoittautua. Omatoimisten koululais- ja päiväkotiryhmien pääsymaksut: 4 €/oppilas, tai 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijahinta (vuonna 2017 6 €/oppilas ja vuonna 2018 5 €/oppilas), ryhmän ohjaajat veloituksetta.

Ajalle 2.5.-30.9.2017 on tarjolla opastuksia myös Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Opastukset tulevat myyntiin maaliskuussa 2018. Opastusvarauksen Kumpulan puutarhaan voit tehdä verkossa, ylläolevan linkin kautta. Varauksen voi tehdä myös sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot alla). Kumpulan puutarhan kausi päättyy 30. syyskuuta.

Yleistä ja yhteystiedot opastuksiin liittyen

Osa opastuksista sisältyy pääsylipun hintaan, osa on erikseen varattavia ja maksullisia. Pääsylipun hintaan sisältyviin opastuksiin ja muihin yleisökohteidemme tapahtumiin pääset tutustumaan Luomuksessa tapahtuu -sivuilla. Maksullisia opastuksia eri kohteisiimme voi varata ylläolevista linkeistä.

Opastuksista voi kysyä lisätietoja myös:

 • Puhelimitse numerosta 02941 28855 ti-to klo 13–15Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 52-1 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 26–31  (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä. Kesällä puhelin toimii takaisinsoittopalveluna jättäessäsi viestin vastaajaan.
 • Sähköpostitse osoitteesta: opastukset@luomus.fi.

Pyydämme asiakkaita ystävällisesti mainitsemaan, mihin kohteeseemme haluatte opastuksen. Samasta numerosta varataan keskusmuseon kaikkien kohteiden opastukset!

Mikäli sinulla on museovierailun sisältöön liittyviä erityistoiveita, kerro niistä varauksen yhteydessä. Kerro myös etukäteen, mikäli ryhmälläsi/ryhmääsi kuuluvilla jäsenillä on erityistarpeita liikkumisen, havainnoimisen tai oppimisen suhteen.

Hinnat

Hinnat ovat vain yhdelle oppaalle. Jotta kaikilla olisi mahdollisuus kuunnella oppaita, suosittelemme että opastettavan ryhmän koko on enintään 25 henkeä. Tätä suuremmat ryhmät eivät mahdu oppaan ympärille kuuntelemaan, ja pyydämmekin suurempia ryhmiä varaamaan kahta tai useampia oppaita. HUOM: Yli 30 hengen ryhmiä ei oteta yhdelle opastukselle, mikäli ryhmän koko on yli 30 henkeä pitää ryhmälle aina varata 2 tai useampia oppaita.

Oppilaitokset
 • Hinta arkisin 80 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).
 • Hinta lauantaisin ja sunnuntaisin 100 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).

Hinta sisältää tunnin opastuksen sekä sisäänpääsymaksut. Lisäksi ryhmä voi kiertää näyttelyissä omatoimisesti ennen tai jälkeen opastuksen.

Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Päiväkodit
 • Ala-asteet
 • Yläasteet
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset (kaikenikäiset opiskelijat)

Työpajojen ja erikoisopastusten hinnat vaihtelevat välillä 100–160 € sisältäen sisäänpääsymaksut.  

Muut ryhmät
 • Hinta on arkisin 80 € + ryhmäsisäänpääsymaksut.  Luonnontieteellisen museon ryhmäsisäänpääsymaksut ovat 11 € / aikuinen, 7 € / 7-17-vuotias, Kaisaniemen kasvihuoneopastusten 7 € / aikuinen, 5 € / 7-17-vuotias ja Kumpulan puutarhaopastusten 4 € / aikuiset ja 3€/7-17-vuotiaat. Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi kaikissa kohteissa heidän kuuluessa aikuisista ja lapsista koostuvaan opastettavaan ryhmään.
 • Hinta lauantaisin ja sunnuntaisin 100 € + ryhmäsisäänpääsymaksut (katso yllä).

Hinta sisältää tunnin opastuksen. Lisäksi ryhmä voi kiertää näyttelyissä omatoimisesti ennen tai jälkeen opastuksen.

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Smartumin yhdistetyillä kulttuuri- ja liikuntaseteleillä tai Museokortilla. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus.

Peruutusehdot

Ilmainen peruutus viimeistään kolme arkipäivää ennen opastuksen ajankohtaa. Kaksi arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme 50 % opastuksen hinnasta ja peruuttamattomista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Kyllä voi, luonnontieteellisessä museossa on omien eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle kerrallaan. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi, ottakaa laskutusta varten mukaanne laskutusyhteystiedot sekä y-tunnus (jos y-tunnusta ei ole tarvitaan maksajan syntymäaika). Saatte kassalta lomakkeen, johon tiedot täytetään ja jonka allekirjoitatte. Kaupunkien koulut voivat ottaa mukaan tilauslomakkeen, josta laskutustiedot löytyvät. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa.

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä, lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä ohjeita liittyen museovierailuun, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei kuulu, kannattaa ottaa yhteyttä!

Miksi opastusta ei voi varata Luonnontieteelliseen museoon koulujen loma-aikoina (joululoma, talviloma ja syysloma)? Museon vilkkaimpina vierailuaikoina eli koulujen loma-aikaoina, emme suurten asiakasvirtojen vuoksi valitettavasti pysty järjestämään opastuksia. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Ryhmät ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin tervetulleita vierailemaan museossa omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakunsyöntiä varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme ja syödä syntymäpäiväherkkuja 4. kerroksen eväspaikalla.


Luonnontieteellisen museon opastukset

Alla esiteltävistä opastuksista osa on suunnattu ensisijassa päiväkodeille tai kouluille, mutta useimpia voi mukauttaa ikäryhmän mukaan. Yhdelle opastukselle mahtuu enintään 25 henkeä (koulut + päiväkodit + muut oppilaitokset) tai 30 henkeä (aikuisryhmät). Suositeltava ryhmäkoko on 20 henkilöä. Osa opastuksista on varattavissa ympäri vuoden ja toiset vain osan vuodesta. HUOM! Kaikki 80 € opastukset maksavat lauantaisin ja sunnuntaisin 100 €.

Opastuksia saatavilla vuoden ympäri

NYT varattavissa 31.5.2018 saakka (pois lukien joulu/uusivuosi 18.12.17-8.1.18 ja koulujen talvilomaviikot 19.2.-4.3.2018).

Kirahveja kimnaasissa (1h)

Kirahveja kimnaasissa -opastus on museomme yleisopastus. Opastuksella käydään läpi museorakennuksen värikkäitä vaiheita ja kierretään eri puolilla uudistettua museota tutustumassa näyttelyidemme "herkkupaloihin". Opastus pohjautuu museorakennuksen historiasta kertovaan ”Kirahveja kimnaasissa” erikoisnäyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Muutosta ilmassa (45 min)

Muutosta ilmassa –näyttelyn opastus kuljettaa menneestä tulevaan kertoen muuttuvan ilmaston vaikutuksista pohjoiseen luontoomme sekä keinoista sopeutua nykyiseen muutokseen. Tarinan tähtinä loistavat viimeisimmän suuren ilmastonmuutoksen häviäjät - villamammutit, luolaleijona, jättiläishirvi - ja läsnä ovat myös voittajat, monet Suomessa edelleen esiintyvät eläimet ja kasvit. Opastuksella esitellään kuinka ilmastonmuutoksia tutkitaan ja mitä siitä on selvinnyt.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkokosuositus enintään 25 henkilöä.
 • Kohderyhmä: nuoret ja aikuiset (3-luokasta ylöspäin)

Vuosi suomalaisessa luonnossa (1h)

Kevät on täynnä lisääntymistä ja poikasia, kesä kohisevan kasvun aikaa. Syksyllä kerätään vararavintoa ja valmistaudutaan selviytymään talvesta.

Opastuksella kuljetaan halki Suomen luonnon etelästä pohjoiseen eri vuodenaikoina. Samalla tutustutaan lukuisiin eläin- ja kasvilajeihin, ja perehdytään niiden ainutlaatuisiin selviytymistarinoihin. Opastus sijoittuu museon Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (1–4 lk.):
  • luonto eri vuodenaikoina
  • kasvien ja eläinten elämän vaiheita
  • oman lähiympäristön kasvi-, sieni- ja eläinlajeja
  • eläinten ja kasvien lisääntyminen

Maailman luonto (1h)

Maailman luonto -näyttely kuljettaa kävijän läpi viiden ilmastovyöhykkeen, aina arktisesta Grönlannista trooppiseen Borneoon. Opastuksella esitellään maapallon erilaisia ympäristöjä, niiden kasveja ja eläimiä. Kohtaamme muun muassa Afrikan savannilla eri vuorokaudenaikoina liikkuvia eläimiä. Pääpaino on eläinten sopeumissa erilaisiin ympäristöolosuhteisiin. Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Eläköön elämä! (1h)

Opastuksella kuljetaan matka läpi elämän historian ja keskitytään evoluutioon eliökuntaa muokkaavana voimana. Aihetta käsitellään uusimpien tutkimustulosten valossa. Opastuksella selviää mm. kuinka erilaiset teoriat ovat aikojen saatossa kaatuneet tai mullistaneet käsityksiämme, saaneet mantereetkin liikkumaan. Tietomme omituisista eliölajeista ja dramaattisista sukupuutoista tarkentuu jatkuvasti sitä mukaan kun uusia todisteita löydetään. Opastus sijoittuu museon Elämän historia -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: oppilaitokset enintään 25, aikuisryhmät enintään 30.
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (7–9 lk, lukio):
  • eliökunnan synty ja kehitys
  • ihmisen biologinen ja kulttuurinen evoluutio

Dinosaurusten maailma (1h)

Pienten tutkimusmatkailijoiden retkellä tutustutaan valtavan kokoisiin dinosauruksiin, mutta ei unohdeta niitä pienimpiäkään. Leikimme hovimestareita ja laadimme tuota pikaa heille erilaiset lounaslistat. Mutta keitä muita eläimiä pyrkii samaan ruokapöytään? Dinosaurusten maailmaan tutustutaan mm. pelaamalla ja liikkumalla. Opastukseen sisältyy lopussa piirustustehtävä.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Tarjolla myös viikonloppuisin (100 € + sisäänpääsymaksut).
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Tunti tutkijana (1h)

Tunti tutkijana -opastus on esikouluryhmille sekä 1.-2.-luokkalaisille suunnattu toiminallinen opastus, jossa tutkimus- ja havainnointitehtävät avaavat luonnontutkijoiden työtä ja kannustavat lapsia omatoimiseen luonnon ja ympäristön tarkkailuun. Aina ei ole olemassa oikeaa vastausta... Opastuksella mm. lajitellaan selkärangattomia omiin ryhmiin ja etsitään sulkansa pudottaneita lintuja. Opastus tapahtuu näyttelytiloissa eri puolilla museota.

 • Kohderyhmä: 1-2 lk ja esikoulu (6 v.)
 • Hinta: oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25

Ohjelmassa muina aikoina

Neljä vuodenaikaa (1h)

NYT tarjolla ajalle 9.1.-2.2.2018 ja 17.4-31.5.2018.

Muistatko miltä kesällä tuoksuu? Silloin majavat uiskentelevat järvellä ja eikä inisevien hyttysten kohtaamiselta voi välttyä. Kesällä eläinten on helppo löytää syötävää, mutta syksyllä kaikki on toisin. Kohta lumi jo narisee ja metsäjäniksen on aika vaihtaa turkki. Karhu kömpii talvipesäänsä ja kaikki odottavat kevään saapumista. Opastuksella käymme läpi kaikki neljä vuodenaikaa ja sitä mitä luonnossa tapahtuu. Kierroksen lopussa lapset pääsevät painamaan eläinten jälkiä työpajassa.

Opastuksella käsiteltävät eläimet: majava, hyttynen, muuttolinnut, hirvi, karhu, metsäjänis, orava, päästäinen ja kurki.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: Päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25

Muutoksen aika ja mustan hiilen kirous (1h) – Ilmastonmuutosta käsittelevä opastus nuorille

NYT tarjolla ajalle 6.3.-13.4.2018.

Ilmastomuutoksen juuret ovat syvällä maapallon ja oman lajimme historiassa. Pitkä aikaperspektiivi helpottaa ongelmien syvällistä ymmärtämistä ja toisaalta myös ehkäisee kielteisen torjuntareaktion syntymistä. Menneisyyden ja nykyisyyden yksityiskohdista voi parhaimmillaan rakentua ymmärrettävä kokonaisuus, jossa tapahtumille ja ilmiöille löytyy looginen selitys.

Kyseessä on perinteistä poikkeava, tunteita herättävä ja nuorten aktivointiin tähtäävä opastus. Kohderyhmänä ovat yläkoulu- ja lukioikäiset nuoret (opastus ei sovellu pienille alakoululaisille). Opastus keskittyy ennen kaikkea hiilen ja ihmisen rooliin planeettamme nykytilan ymmärtämisessä. Opastuksen ote on positiivinen, ratkaisukeskeinen ja voimauttava. Vaikka lajimme aiheuttamista ongelmista puhutaan paljon, näillä lajiominaisuuksilla voimme tehdä myös paljon hyvää!

Jälkilaboratorio (1,5h)

NYT tarjolla ajalle 6.2.-16.2.2018. Saatavilla ainoastaan helmikkuussa!

Tämä työpaja tuo uusia ulottuvuuksia luontoretkiin!

Työpajassa opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan niitä huomaamattoman pieniä merkkejä, joita eläimet liikkuessaan jättävät. Luvassa siis jälkiä, kakkaa, oksennuspalloja, luita ja karvoja… Lisäksi tehdään erilaisia tutkimuksia ja painetaan luokalle yhteinen jälkilakana retkille mukaan otettavaksi. Opastus kestää 1,5 h sisältäen työpajatyöskentelyä ja tutustumisen Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 115 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Varattavat ajankohdat: tiistaista perjantaihin.
 • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 1-6 lk.

Sopeutumisen sankareita (50 min opastus + 30 min omatoiminen osuus)

NYT tarjolle ajalle 13.3.-29.3.2018. Saatavilla ainoastaan maaliskuussa!

Lähde tutkimusmatkalle maapallon ilmastovyöhykkeisiin. Koe vuorokausi savannilla ja selvitä kuinka luonnonvalinta toimii. Hengissä säilyminen edellyttää sopeutumista! Katso ympärillä levittäytyvää monimuotoisuutta ja päättele, kuinka elinympäristöön sopeutuminen näkyy eläimen ulkomuodossa.

Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn, ja sisältää sekä oppaan vetämän yhteisen osuuden, että pienryhmien omatoimisen tutkimus- ja havainnointiosuuden, jonka aikana kerätty tieto kootaan yhteen koulussa.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
  • Ryhmäkoko: enintään 25
 • Kohderyhmä: 4–8 lk, mukautettavissa ikäryhmän mukaan (vaatii luku- ja kirjoitustaitoa).
 • Ennakkomateriaalia opettajalle
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (5–6lk.):
  • oppilas oppii hahmottamaan maapallon erilaisia ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä ja osaa kertoa esimerkkejä siitä, miten ilmasto-olot, kuten lämpötila ja sademäärä, vaikuttavat elämään.
  • oppilas oppii tuntemaan eliölajeja, niiden rakennetta ja elämää sekä eliölajien sopeutumista elinympäristöihinsä
  • oppilas perehtyy luonnon monimuotoisuuden merkitykseen

 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Yleisopastus Kaisaniemen ulkopuutarhassa!

Tulossa myyntiin maaliskuussa ajalle 2.5.-30.9.2018.

Kasvitieteellisen puutarhan ulkoalueiden kierroksella Kuva: Hanna Hyvönennautitaan suurten puiden varjosta ja kukkien väriloistosta. Opastuksella pääset tutustumaan historiallisen puutarhan uuteen ilmeeseen. Aisti-, kivikko-, jäkälä- ja sammalpuutarhojen lisäksi kierros johdattaa kävijän aikamatkalle kasvien kehityshistoriaan. Kierros vasta-avatun evoluutiopuun poluilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat ennennäkemättömällä tavalla.

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • aukioloaikoina 80 €, muina aikoina 100 €
  • Pääsymaksut kasvihuoneisiin (ryhmähinta 7 € / aikuinen) peritään, mikäli ryhmä vierailee myös kasvihuoneissa opastuksen yhteydessä. Oppilaitosryhmille pääsymaksut kasvihuoneisiin sisältyvät opastuksen hintaan.
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Yleisopastus Kaisaniemen kasvihuoneissa

NYT tarjolla 31.5.2018 saakka (pois lukien joulu/uusivuosi 18.12.17-8.1.18 ja kasvihuoneiden huoltoviikot 12.3.-26.3.2018).

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita ja tietoa kaakaosta, banaanista sekä muista tutuista hyötykasveista. Lihansyöjäkasvi on jännittävä esimerkki kasvien sopeutumisesta erilaisiin ympäristöihin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 80 € + sisäänpääsymaksu 7 € / hlö, 5 € / 7-17-vuotiaat
  • Viikonloppuisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 € + sisäänpääsymaksu 7 € / aikuinen, 5 € / 7-17-vuotiaat
  • Oppilaitosryhmät 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Pakkolasku tropiikkiin - vain toukokuussa!

NYT tarjolla ajalle 2.5.-31.5.2018. Saatavilla ainoastaan toukokuussa!

Tämä opastus kuljettaa ryhmänne mangroverämeiltä auringon paahtamalle aavikolle ja lopulta trooppisen sademetsän hämärään. Kasvimaailma tarjoaa sekä suojaa että ravintoa, mutta myös tappavan myrkyllisiä yhdisteitä. Osaatteko valita oikein? Matkalla kohdataan myös liikkuvia kasveja ja kuristajaviikunoita sekä ruokitaan lihansyöjäkasveja

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin.

 • Opastuksen kesto: 1h
 • Hinta:
  • Oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
  • 80 € + sisäänpääsymaksu 7 € / aikuinen, 5 € / 7-17-vuotiaat
  • Myynnissä ti-pe
 • Ryhmäkoko: korkeintaan 25 hlöä.

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastukset

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (1h)

Tuolssa maaliskuussa myyntiin ajalle 2.5.-30.9.2018.

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastuksen hinta aukioloaikoina tiistaista lauantaihin 80 € + sisäänpääsymaksut 3 € / henkilö
 • Sunnuntaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 €  + sisäänpääsymaksut 3 € / henkilö
 • Ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä
Sivun vastuuhenkilö: 
Hasse Hyvärinen & Laura Sandholm
30.1.2018