LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Tältä sivulta löydät kuvaukset Luonnontieteellisen museon sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisten puutarhojen ryhmille tilattavista opastuksista ja ohjeet opastusvarauksen tekemiseen. 

Opasvarauspalvelu
Opastusten hinnat
Usein kysyttyä
Luonnontieteellisen museon opastukset 
Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastukset 
Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastukset 


Talvi 2022

Luonnontieteellisen museon opastukset ovat myynnissä 1.–18.2.2022 väliselle ajalle. Varattavissa olevat opastukset löytyvät alempaa tältä sivulta.  

Suomen- ja englanninkielisiä opastuksia voi varata opastusvarauskalenterin kautta. Ruotsinkielisiä opastuksia ei valitettavasti ole tarjolla tammi-helmikuussa 2022.  

Tammi-helmikuussa 2022 emme järjestä opastuksia Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.  

Suosittelemme yli 12-vuotiaille kasvomaskin käyttöä vierailun ajan. Edellytämme koronapassia kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä. Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen aiheuttamista erityisjärjestelyistä Luomuksen yleisökohteissa löytyy täältä.  

Muista Luomuksen tapahtumista löytyy tietoa Luomuksessa tapahtuu -sivulta.  

 


Opasvarauspalvelun yhteystiedot 

Yleisökohteisiimme voi varata maksullisia opastuksia sähköisen opasvarauskalenterin kautta. Tilattavissa olevista opastuksista löydät lisätietoa alempaa tältä sivulta. 

Voit kysyä lisätietoja myös puhelimitse tai sähköpostilla:

 • Puhelimitse numerosta 02941 28855 ma klo 13–15Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 52–2 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 25–31 (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä.
 • Sähköpostitse osoitteesta: opastukset@luomus.fi

Mainitsethan mihin kohteeseen haluat opastuksen. Samasta numerosta ja sähköpostiosoitteesta varataan Luomuksen kaikkien yleisökohteiden opastukset. Kerro varauksen yhteydessä myös ryhmäsi mahdollisista erityistoiveista ja -tarpeista


Hintatiedot

Opatusten hinnat 

Oppilaitoshinnat
 • Opastus arkisin 90 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).
 • Opastus lauantaisin ja sunnuntaisin 110 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).
 • Etäopastuksen hinta 60 € + laskutuslisä 8 €. 

Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Päiväkodit
 • Peruskoulut
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset (kaikenikäiset opiskelijat)

Työpajojen ja erikoisopastusten hinnat vaihtelevat välillä 110–160 € sisältäen sisäänpääsymaksut.  

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Smartumin yhdistetyillä kulttuuri- ja liikuntaseteleillä, Eazybreak mobiililla tai Museokortilla. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus. Mikäli maksajana on kaupunki/kaunta tulee ottaa mukaan maksusitoumuslomake (kosti).

PeruutusehdotIlmainen peruutus viimeistään kolme arkipäivää ennen opastuksen ajankohtaa. Kaksi arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme 50 % opastuksen hinnasta ja peruuttamattomista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Luonnontieteellisessä museossa on eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi. Laskutusta varten tarvitsemme asiakkaan laskutusyhteystiedot ja y-tunnuksen (jos y-tunnusta ei ole, tarvitaan maksajan syntymäaika). Laskutuslomakkeen saa kassalta, jonne täytetty ja allekirjoitettu lomake myös palautetaan. Kaupunkien/kuntien koulut voivat tuoda mukanaan vastaavat tiedot sisältävän tilauslomakkeen. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa. Laskuttajatahona on Helsingin yliopisto.

Mikä arvonlisäverokanta on voimassa opastuksilla ja pääsymaksuissa? Opastuksissa ja pääsymaksuissa on voimassa nollaverokanta eli hintoihin sisältyy alv. 0 %.

Mikä/kuka on laskuttajataho Luomuksen yleisökohteiden vierailujen ja opastusten osalta? Laskuilla on laskuttajatahona Helsingin yliopisto, y-tunnus: 0313471-7. Laskutus tapahtuu jälkikäteen, sillä laskutuslomake täytetään vierailun yhteydessä. Muistathan ottaa laskutusyhteystiedot mukaan!

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä. Lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä museovierailuun liittyviä ohjeita, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei kuulu, ota yhteyttä opastusvaraukseen!

Miksi opastusta ei voi varata Luonnontieteelliseen museoon koulujen loma-aikoina (joululoma, talviloma ja syysloma)? Museon vilkkaimpina vierailuaikoina eli koulujen loma-aikoina, emme suurten asiakasvirtojen vuoksi pysty järjestämään opastuksia. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Ryhmät ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin tervetulleita vierailemaan museossa omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakkutarjoiluja varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme ja syödä syntymäpäiväherkkuja 4. kerroksen eväspaikalla. Eväspaikkaa ei kuitenkaan voi etukäteen varata.


Luomuksen opastukset

Luonnontieteellisen museon opastustarjonta

Dinosaurusten maailma (55 min)

Pienten tutkimusmatkailijoiden museoretkellä tutustumme kaikenkokoisiin dinosauruksiin ja niiden elämään leikkien ja havainnoiden. Opastus sijoittuu Elämän historia- näyttelyyn.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 90 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 90 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Tarjolla ti-pe klo 10:00, 11:00, 13:00 ja 14:00.
  • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Vuosi suomalaisessa luonnossa (55 min)

Opastuksella matkataan Suomen halki etelän lehdoista pohjoisen tuntureille vuodenaikojen vaihtuessa. Samalla tutustutaan eläin- ja kasvilajien selviytymistarinoihin muuttuvissa olosuhteissa. Opastus sijoittuu Suomen luonto-näyttelyyn.

 • Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 10:00, 11:00, 13:00 ja 14:00.
  • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Eläköön elämä! (55 min)

Opastuksella kurkistetaan elämän historian hämmästyttäviin mullistuksiin ja tarkastellaan evoluutiota eliökuntaa muokkaavana voimana. Opastus sijoittuu Elämän historia-näyttelyyn.

 • Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 10:00, 11:00, 13:00 ja 14:00.
  • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Muutosta ilmassa (55 min)

Muutosta ilmassa-näyttelyn opastus kuljettaa ihmisen tarinaa muuttuvassa maailmassa mammuttien maisemasta nykypäivään. Opastuksella avataan ympäristönmuutokseen liittyvää tutkimusta ja etsitään ratkaisumahdollisuuksia aikamme haasteisiin.

 • Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 10:00, 11:00, 13:00 ja 14:00.
  • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä
 • Kohderyhmä: nuoret ja aikuiset (5-luokasta ylöspäin).

Kirahveja kimnaasissa (55 min)

Kirahveja kimnaasissa-opastus on museomme yleisopastus. Opastuksella käydään läpi museorakennuksen värikkäitä vaiheita ja tutustutaan näyttelyidemme ”herkkupaloihin”.

 • Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 10:00, 11:00, 13:00 ja 14:00.
  • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan (suosittelemme opastusta aikuisryhmille, opastus soveltuu yli 7-vuotiaille oppilasryhmille).

Tunti tutkijana (55 min)

Tunti tutkijana -opastus on esikouluryhmille sekä 1.-2.-luokkalaisille suunnattu toiminallinen opastus, jossa tutkimus- ja havainnointitehtävät avaavat luonnontutkijoiden työtä ja kannustavat lapsia omatoimiseen luonnon ja ympäristön tarkkailuun. Aina ei ole olemassa oikeaa vastausta... Opastuksella mm. lajitellaan selkärangattomia omiin ryhmiin ja etsitään sulkansa pudottaneita lintuja. Opastus tapahtuu näyttelytiloissa eri puolilla museota.

 • Kohderyhmä: 1-2 lk ja esikoulu (6 v.)
 • Hinta: oppilaitokset 90 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 90 € + opastusryhmän pääsymaksut.
  • Tarjolla ti-pe klo 10:00, 11:00, 13:00 ja 14:00.
  • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Maailman luonto (55 min)

Maailman luonto -näyttely kuljettaa kävijän läpi viiden ilmastovyöhykkeen, aina arktisesta Grönlannista trooppiseen Borneoon. Opastuksella esitellään maapallon erilaisia ympäristöjä, niiden kasveja ja eläimiä. Kohtaamme muun muassa Afrikan savannilla eri vuorokaudenaikoina liikkuvia eläimiä. Pääpaino on eläinten sopeumissa erilaisiin ympäristöolosuhteisiin. Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn. 

 • Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla ti-pe klo 10:00, 11:00, 13:00 ja 14:00.
  • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Neljä vuodenaikaa (55 min) 

Opastus ei ole tällä hetkellä myynnissä.   

Muistatko miltä kesällä tuoksuu? Silloin majavat uiskentelevat järvellä eikä inisevien hyttysten kohtaamiselta voi välttyä. Kesällä eläinten on helppo löytää syötävää, mutta syksyllä kaikki on toisin. Kohta lumi jo narisee ja metsäjäniksen on aika vaihtaa turkki. Karhu kömpii talvipesäänsä ja kaikki odottavat kevään saapumista. Opastuksella käymme läpi kaikki neljä vuodenaikaa ja mitä luonnossa silloin tapahtuu. Kierroksen lopussa lapset pääsevät painamaan eläinten jälkiä työpajassa.

Opastuksella käsiteltävät eläimet: majava, hyttynen, muuttolinnut, hirvi, karhu, metsäjänis, orava, päästäinen ja kurki.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: Päiväkodit 90 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 90 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Ryhmäkoko: enintään 15

Etäopastus Suomen luontoon (45 min) 

Opastus ei ole tällä hetkellä myynnissä.

Vieraile Luonnontieteellisen museon Suomen luontoa käsittelevässä näyttelyssä etäyhteyden välityksellä. Opastuksella tutustutaan Suomen luonnon erilaisiin ympäristöihin saaristosta tuntureille. Oppaamme on henkilökohtaisesti paikalla ja esittelee teille vuodenaikojen kiertoa ja muun muassa eläinten sopeumia eri vuodenaikoihin. Ryhmällä on mahdollisuus kysyä kysymyksiä ja keskustella näyttelyn teemoista opastuksen aikana.

Etäopastus toteutetaan Zoom-yhteydellä. Koko ryhmän toivotaan osallistuvan opastukselle yhdellä tietokoneella.

 • Kohderyhmä: alakouluikäiset (1-6-luokkalaiset)
 • Ryhmäkoko: yksi koululuokka
 • Kesto: 30 min opastus + 15 min kysymykset ja tekniset järjestelyt (yhteensä 45 min)
 • Hinta: Maksuton
   

Varaa opastus »

Luokkaretkipaketti kouluille toukokuussa (1–1,5 h)

Paketti ei ole tällä hetkellä myynnissä.   

Lähde tutkimusmatkalle Luonnontieteelliseen museoon selvittämään monimuotoisuuden mysteeriä. Luonnon monimuotoisuus on sanapari, joka tulee vastaan koulukirjoissa ja uutisissakin. Mitä termi oikein tarkoittaa? Miksi luonnossa elonkirjo kukoistaa ja lajirunsaus hämmästyttää niin vesilätäkössä kuin sademetsissäkin? Miksi monimuotoisuuden säilyminen on tärkeää myös ihmiselle? Pakettiin kuuluu oppaan pitämä alustus (n. 25 min.) sekä omatoimitehtävät. Tehtävät tehdään opettajajohtoisesti pienryhmissä ja ne ratkeavat vierailemalla museon eri näyttelyissä. Tehtäviä voi tehdä omasta aikataulusta riippuen yhden tai useamman. Omatoimitehtävissä havainnoidaan lajikirjoa, vertaillaan elinympäristöjä ja oivalletaan sopeumien merkitys.

 • Hinta: 90 € (Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.)
  • Saatavilla: toukokuussa 2021 (mikäli koronatilanne sallii)
  • Varattavissa: 5.2. alkaen 
  • Kohderyhmä: 1–6 lk

 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastustarjonta

Yleisopastus Kaisaniemen ulkopuutarhassa! (55 min.)

Opastus ei ole tällä hetkellä myynnissä.

Kuva: Hanna HyvönenKasvitieteellisen puutarhan ulkoalueiden kierroksella nautitaan suurten puiden varjosta ja kukkien väriloistosta. Opastuksella pääset tutustumaan historiallisen puutarhan uuteen ilmeeseen. Aisti-, kivikko-, jäkälä- ja sammalpuutarhojen lisäksi kierros johdattaa kävijän aikamatkalle kasvien kehityshistoriaan. Kierros vasta-avatun evoluutiopuun poluilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat ennennäkemättömällä tavalla.

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan.

 • Opastuksen kesto: 55 min.
 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Hinta:
  • arkisin 90 €, viikonloppuisin 110 €
  • Pääsymaksut kasvihuoneisiin (ryhmähinta 9 €/aikuinen, 6 €/3-17-vuotias, 6 €/opiskelija) peritään, mikäli ryhmä vierailee myös kasvihuoneissa opastuksen yhteydessä. Oppilaitosryhmille pääsymaksut kasvihuoneisiin sisältyvät opastuksen hintaan. HUOM: Vierailu kasvihuoneissa on mahdollista vain kasvihuoneiden normaalien aukioloaikojen puitteissa.
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Yleisopastus Kaisaniemen kasvihuoneissa (55 min.)

Opastus ei ole tällä hetkellä myynnissä.

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita ja tietoa kaakaosta, banaanista sekä muista tutuista hyötykasveista. Lihansyöjäkasvi on jännittävä esimerkki kasvien sopeutumisesta erilaisiin ympäristöihin.

 • Opastuksen kesto: 55 min.
 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 90 € + sisäänpääsymaksu 9 €/aikuinen, 6 €/3-17-vuotias, 6 €/opiskelija
  • Lauantaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 110 € + sisäänpääsymaksu 9 €/aikuinen, 6 €/3-17-vuotias,6 €/opiskelija
  • Oppilaitosryhmät 90 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: enintään 10 hlöä.

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastustarjonta

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (55 min.)

Opastus ei ole tällä hetkellä myynnissä.

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Opastuksen hinta aukioloaikoina arkisin 90 € + sisäänpääsymaksut 6 €/aikuinen, 5 €/3-17-vuotias,5 €/opiskelija
 • Viikonloppuisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 110 €  + sisäänpääsymaksut 6 €/aikuinen, 5 €/3-17-vuotias,5 €/opiskelija
 • Ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä
 
Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
11.1.2022