LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tallennusohje Hatikkaan

Laskennan tulokset on tallennettu talvikaudesta 2009/2010 alkaen Hatikan uuteen versioon, joka on osoitteessa http://hatikka.fi.

Uuteen Hatikkaan liittyminen

Tallennusta varten tarvitset käyttäjätunnuksen uuteen Hatikkaan, vanhan Hatikan tunnukset eivät kelpaa kirjautumiseen. Uudet käyttäjät voivat käydä luomassa itselleen tunnuksen BetaHatikan etusivulla olevasta linkistä.

Jos olet jo rekisteröinyt itsellesi tunnuksen, mutta et muista sen salasanaa, ÄLÄ LUO ITSELLESI UUTTA TUNNUSTA, vaan käytä Hatikan etusivulla olevaa linkkiä uuden salasanan määrittelyyn. Jos et muista tunnustasi, ota yhteyttä Hatikan ylläpitoon tai linnustonseurantaan.

Hatikkaan kirjautuessasi ota huomioon, että kaikki tunnukset ovat muotoa tunnus@hatikka.fi, (esim. matti@hatikka.fi) pelkkä tunnuksen alkuosa ei riitä kirjautumiseen.

Onnistuneen kirjautumisen jälkeen pääset Hatikan etusivulle, josta on linkki suoraan talvilintulaskentasivulle. Sieltä löydät tarkemmat ohjeet laskennoista.

Talvilintulaskentalomakkeita pääset käyttämään vasta kun Hatikka-tunnuksesi on rekisteröity talvilintulaskennan havainnoijaluetteloon. Jos tunnustasi ei ole vielä rekisteröity, ota yhteyttä linnustonseurantaan.

Jos käytössäsi on aikaisemmin luotu Hatikan käyttäjätunnus, jossa ei ole skandinaavisia kirjaimia (å, ä, ö), välilyöntejä tai muita kiellettyjä erikoismerkkejä, voit halutessasi siirtää tunnuksen uuteen Hatikkaan. Tällöin joudut antamaan käytössäsi olevan Hatikka-tunnuksen salasanan, jonka perusteella järjestelmä tarkistaa, että kyseinen tunnus ja salasana ovat olemassa. Tällä käytännöllä varmistetaan se, että jo käytössä olevia tunnuksia eivät voi varata muut kuin tunnuksen nykyinen omistaja.

Selaimet

Hatikan talvilintulaskentalomakkeella käytetään uusia standardinmukaisia selaintekniikoita, jotka eivät toimi oikein vanhemmilla selainversioilla. Varsinkin jos käytät Internet Explorerin vanhempaa versiota, nyt on aika päivittää uuteen selaimeen!

Parhaiten Hatikka toimii Google Chrome -selaimella, joka ovat saatavilla verkosta ilmaiseksi eri käyttöjärjestelmille. Microsoft Internet Explorerin on oltava vähintään versiota 8, jotta Hatikka toimii kunnolla. Voit päivittää uuden selaimen osoitteista:

Google chrome: http://www.google.com/chrome
Mozilla Firefox: http://www.mozilla-europe.org/fi/firefox/
Internet Explorer: http://www.microsoft.com/finland/windows/internet-explorer/

Kirjautuminen järjestelmään

Kun olet luonut tunnuksen, kirjaudu sisään osoitteessa http://hatikka.fi/.

- Näin pääset Hatikan etusivulle, josta on linkki talvilintulaskentalomakkeelle (Talvilintulaskenta 2012/2013).
- Tämän jälkeen valitse reittiluettelo.
- Valitse seuraavaksi listasta paikallisyhdistys, jonka alueella reittisi sijaitsee ja paina "näytä"
- Esille ilmestyvät kaikki yhdistyksen alueella lasketut reitit. Reittejä voi järjestellä eri sarakkeiden perusteella, ja viime talvena lasketut reitit on lihavoitu kohdassa "Viimeisin".
- Pääset tallentamaan reitin havaintoja painamalla reitin riviä.

Lomakepohjan luominen

Jos aiot toistaa saman talvilintulaskentareitin laskentoja, voit tallentaa toistuvat tiedot lomakepohjalle. Lomakepohjaa käyttäen uuden laskennan tallennus on helpompaa, kun toistuvia tietoja ei tarvitse kirjoittaa joka kerta uudelleen. Voit tallentaa mm. laskijoiden nimet ja reitin paikkatiedot valmiiksi lomakkeelle.

Muokkauksen aikana voit tallentaa useita luonnoksia lomakkeen tiedoista. Voit selata tallentamiasi luonnoksia sivun yläreunan nuolipainikkeilla.

Kun olet tallentanut haluamasi tiedot lomakkeelle, paina Tallenna-painiketta. Valitse tiedoston tallennus lomakepohjaksi ja anna lomakkeelle nimi, jonka avulla voit helposti myöhemmin tunnistaa lomakkeen (esim. Reitti 123 Paimio). Kuvaus-kenttään voit kirjoittaa pitemmän kuvauksen siitä, mihin tarkoitukseen tämä lomakepohja on luotu. Tämä kuvausteksti näkyy lomakepohjien luettelossa.

Luotujen lomakepohjien luettelon näet valitsemalla toiminnon Tallenna > Omat lomakepohjat. Luettelosta voit poistaa luomiasi lomakepohjia painamalla Poista-painiketta. Poistettuja lomakepohjia ei poiston jälkeen voi palauttaa.

Laskennan tietojen tallennus

Lomakkeen muokkauksen aikana voit tallentaa lomakkeesta useita eri luonnoksia, joiden välillä voit liikkua nuolipainikkeilla. Kun olet tallentanut kaikki laskennan tiedot lomakkeelle, paina Tallenna-painiketta. Valitse tiedoston tallennus havaintoeräksi (oletus). Kuvaus-kenttään voit kirjoittaa selitetekstin, jonka avulla voit helposti myöhemmin tunnistaa havaintoerän (esim. Talvilintulaskenta reitti 123 pvm 1.11.2009).

Paina lopuksi Tallenna-painiketta. Jos lomakkeen tiedot on täytetty oikein, tallennus onnistuu ja saat siitä ilmoituksen. Jos tallennus ei onnistu, palaa muokkaustilaan, tee tarvittavat korjaukset ja yritä uudelleen. Jos lomakkeen tallennus ei onnistu yrityksistä huolimatta, tallenna tiedot lomakepohjaksi ja ilmoita ongelmistasi ylläpidolle.

Hatikka tarkistaa kirjattavia tietoja, joten kirjaamisessa täytyy olla huolellinen. Tietoja tarkistetaan lisäksi jälkikäteen mm. vertaamalla biotoopeittain ilmoitettuja yksilömääriä ilmoitettuihin kokonaismääriin ja koordinaatteja kunnan nimeen.

Tallennetun laskennan tietojen muokkaus

Valitsemalla toiminnon Hae > Havaintoerät näet luettelon tallentamistasi havaintoeristä. Voit muokata tallennettua havaintoerää painamalla Muokkaa-painiketta. Havaintoerän sisältö avautuu lomakkeelle, jossa voit muokata tietoja ja tallentaa havaintoerän samalla tavalla kuin uuden havaintoerän yhteydessä edellä on kuvattu.

Tulosten tarkastelu

Talvilintulaskennan tulokset päivittyvät tilastoihin kerran vuorokaudessa. Voit selata tallentamiasi tietoja seuraavana päivänä osoitteessa http://www.luomus.fi/talvilinnut

Kysymyksiä ja vastauksia

Voinko tallentaa reitin perustiedot niin että niitä ei tarvitse joka kerta kirjata erikseen?
Kyllä. Katso ylempää kohta Lomakepohjan luominen. Voit tallentaa mitä tahansa perustietoja valmiiksi tulevia laskentoja varten.

Miksi tallentamani havainnot eivät tule näkyviin tulossivuilla?
Tarkista että olet tallentanut havainnot havaintoeräksi, etkä lomakepohjaksi. Katso ylempää kohta Laskennan tietojen tallennus.

Miksi antamani koordinaatit eivät käy tai kartta näyttää väärän paikan?
Talvilintureitin sijainti kirjataan lomakkeelle yhtenäiskoordinaateilla 10 km tarkkuudella. Koordinaatti koostuu 3+3 numerosta joiden välissä on kaksoispiste, esim. 668:337. Koordinaatit on annettava tässä muodossa, muuten paikka ei näy oikein. Jos sinulla on tarkemmat koordinaatit (esim. GPS-laitteella mitatut) lyhennä ne 3+3 -muotoon poistamalla numeroita lopusta. Esim. koordinaateista 66734:33699 tulee tällöin 667:336.

Yhtenäiskoordinaattien jälkimmäinen numerosarja (eli itäkoordinaatti) alkaa aina numerolla 3. Joillakin paperikartoilla ei enää käytetä yhtenäiskoordinaatteja, vaan uudempia EUREF-FIN -koordinaatteja. Nämä tunnistaa siitä että jälkimmäisen numerosarjan ensimmäinen numero on 8, tai jälkimmäinen numerosarja on yhden merkin ensimmäistä lyhyempi. Hatikka ei ymmärrä EUREF-FIN-koordinaatteja, joten niitä ei tule käyttää.

Miksi ikää ei kysytä tallennuslomakkeella?
Saamme tietää rekisteröityneiden laskijoiden iän heidän hatikka-käyttäjätiedoista tai vanhoista paperilomakkeista. Tämän takia iän ilmoittaminen ei ole tarpeen jokaisessa laskennassa.

Miksi laji X ei ole lajilistalla?
Lomakkeella on näkyvissä vain tavallisimmat "peruslajit". Muita lajeja voi lisätä itse käyttäen lomakkeen lopussa olevia lisälajirivejä.

Miksi Hatikka ei laske yksilömääräsummia automaattisesti, vaan se pitää tehdä itse?
Vertaamalla biotoopeittain ilmoitettuja yksilömääriä ilmoitettuun summaan, voidaan tarkistaa onko tiedoissa näppäilyvirheitä. Muuten tuloksiin pääsisi helpommin virheitä.

Sivun vastuuhenkilö: 
Linnustonseuranta
24.1.2018