LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tiederatikassa tapaat Suomen parhaat sää- ja ilmastotieteilijät

3.1.2011

Tieteiden päivillä voi nyt hypätä ensimmäistä kertaa Tiederatikan kyytiin. Tiederatikka kiertää Helsingin keskustassa 13.–15.1. ja kuljettaa mukanaan ilmastoasiaa. Tiederatikan kyyti on ilmainen.

Torstaina ja lauantaina ovat haastateltavina Suomen parhaat tutkijat ja asiantuntijat. Sää- ja ilmastotieteilijät kertovat muun muassa citykanien ja sään ääri-ilmiöiden lisääntymisestä ilmastonmuutoksen edetessä. Itä-Suomen yliopiston tutkija Miina Auttila saapuu kertomaan siitä, kestääkö saimaannorppa ilmastonmuutoksen. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri puolestaan valottaa, kuinka ilmastonmuutos otetaan huomioon kaupunkia suunniteltaessa.

Meteorologit Kerttu Kotakorpi ja Lea Saukkonen esiintyvät lauantaina 15.1. Kerttu Kotakorpi selittää ratikkayleisölle ilmanlaadun ja sään välisen yhteyden ja Lea Saukkonen kertoo tutkimustulosten perusteella sään ääri-ilmiöiden kuten myrskyjen ja kovien tuulien yleistymisestä.

Tiedetemppuja, ratikan historiaa

Ratikassa voi osallistua Heurekan Ällistyttävään ralliin ja nähdä tiedetemppuja. Videonäytöiltä voi katsella kaupunginmuseon kuvia raitioliikenteen vaiheista Helsingissä tai kuunnella Sibelius-lukion vaskitrio 3torvea. Kotiin viemisiksi saa vinkkejä oman ilmastojalanjäljen pienentämiseksi.

HKL:n Setä Sininen jakaa vinkkejä joukkoliikenteessä matkustamisesta ja ratikan aloitelaatikkoon voi jättää ilmastoon liittyviä ideoita. Aloitteiden jättäneiden kesken arvotaan palkinnoiksi joukkoliikennelippuja ja energiansäästölamppuja.

Tiederatikan ohjelman tarjoavat yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, HKL Helsingin kaupungin liikennelaitos, HSL Helsingin seudun liikenne, HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Ilmatieteen laitos, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen ympäristökeskus SYKE, Tiedekeskus Heureka ja Tieteen päivät.

Tiederatikka kulkee ympyräreittiä Helsingin ydinkeskustassa. Viimeinen kellonaika tarkoittaa viimeistä lähtöä Mikonkadulta.

- Tieteiden yönä torstaina 13.1. klo 17 - 22
- Nuorten päivänä perjantaina 14.1. klo 10 - 14
- lauantaina 15.1. klo 10 - 16

Lisätietoja:

www.tiederatikka.fi

Tiederatikan reitit, aikataulut ja ohjelma

www.facebook.com/Tiederatikka

Pääsihteeri Ilari Hetemäki, Tieteellisten seurain valtuuskunta TSV
puh. 050 363 4416, etunimi.sukunimi@tsv.fi

Tiedotuspäällikkö Sirpa Pellinen, Suomen ympäristökeskus
puh. 040 740 2754, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Laura Hiisivuori, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto
puh. 050 576 2960, etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaLuonnontieteellinen museoTiedeuutiset