LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tilavaraukset ja kuvausluvat

Luonnontieteellisellä keskusmuseolla Luomuksella on vuokrattavia tiloja Luonnontieteellisessä museossa ja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Keväälle ja kesälle 2019 (touko-elokuu) emme ota kuvauksia Luonnontieteelliseen museoon tai Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan emmekä uusia tilavarauksia/tilaisuuksia puutarhalle. Varauksia Kaisaniemen puutarhan kasvihuoneisiin otamme vastaan syksylle 2019 heinäkuusta 2019 lähtien. Kaisaniemen puutarhan yhteydessä toimivasta café Violasta voi  tiedustella mahdollisuutta kokous- tai juhlatilaisuuksien järjestämiseksi (myös kesällä). Kokoustiloja ja ulkotilaisuuksia (touko-syyskuulle) voi tiedustella myös Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan kesäkahvila Kummun kautta. Café Violan yhteystiedot ovat +358 (0)503059500, tarjoilu@cafeviola.fi ja kesäkahvila Kummun yhteystiedot ovat +358 (0)400170520, kahvilakumpu@gmail.com

Luonnontieteellinen museo, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Kumpulan kasvitieteellinen puutarha ovat suljettuina maanantaisin, jolloin toimipisteissä tehdään kunnostus- ja ylläpitotöitä. Tästä syystä emme pääsääntöisesti ota tilavarauksia tai sovi kuvauksia maanantaipäiville. Lisätietoja tilatiedusteluihin ja kuvauskäytäntöihin:

Kuvausluvat ja -ehdot Luomuksen yleisökohteissa
Luonnontieteellisen museon tilavuokraus (Töölö, Helsinki)
Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan tilavuokraus (Kaisaniemi, Helsinki)
Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan tilavuokraus (Kumpula, Helsinki)

Kuvausluvat ja -ehdot Luomuksen yleisökohteissa

Potrettikuvauksia ja pienimuotoisia muita kuvauksia koskevat yhteydenotot mieluiten vähintään viikkoa ennen aiottua kuvausajankohtaa. Suuremmat mainoskuvaukset ja TV-tuotantoihin liittyvät kuvaukset pystytään järjestetään pääsääntöisesti vain aukioloaikojen ulkopuolla ja näihin liittyvät varaukset tulee tehdä vähintään kuukautta ennen kuvauksen ajankohtaa. Kehotamme tutustumaan ennakkoon myös Luomuksen tilankäyttö- ja kuvausehtoihin sekä kuvaushinnastoon.

Kuvaustiedustelut ensisijaisesti: tilat@luomus.fi tai puh. +358 (0)2 941 28855 (puhelinpäivystys ti-to klo 13–15. Puhelimessa ei ole päivystystä viikoilla 25–31. Kesällä voitte jättää viestin vastaajaan, niin soitamme teille takaisin). Muina aikoina voitte jättää soittopyynnön vastaajaan. Puhelimessa ei ole päivystysaikaa koulujen loma-aikoina eikä arkipyhinä. Tarkemmat tiedot kuvaushinnastoista ja -ehdoista:

Matkamuistokuvat yksityiskäyttöön
Toimituksellinen materiaali
Potrettikuvaukset
Blogikuvaukset ja opinnäytetöiden kuvaukset
Mainos- ja muu kaupallinen kuvaus

Kuvauspaikka tulee aina mainita kuvien julkaisun yhteydessä.
Kohdekohtaiset tiedot:
Luonnontieteellinen museo, Luonnontieteellinen keskusmuseo – LUOMUS, Helsingin yliopisto
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, Luonnontieteellinen keskusmuseo – LUOMUS, Helsingin yliopisto
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Luonnontieteellinen keskusmuseo – LUOMUS, Helsingin yliopisto

Matkamuistokuvat yksityiskäyttöön

Luomuksen yleisökohteissa vierailevat henkilöt voivat pääsylipun hinnalla kuvata käsikameralla omaan käyttöön kuvia näyttelyistä tai vierailustaan kohteessa (ns. matkamuistokuvia). Mikäli kuvan laittaa esille esim. omille Facebook- tai Instagram sivuille pyydämme mainitsemaan kuvauspaikan.

Toimituksellinen materiaali

Luomuksen yleisökohteissa voi lisämaksuitta, aukioloaikojen puitteissa ja kävijöitä häiritsemättä kuvata luonnontieteisiin, Helsingin yliopistoon ja Luomukseen liittyvää toimituksellista materiaalia, kuten henkilökuvia. Muun materiaalin kuvaus on maksullista.

Kaikissa kuvausasioissa pyydämme ottamaan ennakkoon yhteyttä Luomuksen tilavaraukseen. Tilavarausten kautta voitte sopia kuvausajankohdan siten, ettei tiloissa ole muuta samanaikaista tapahtumaa (esim. opastuksia) ei ole. Pyydämme yhteydenoton yhteydessä mainitsemaan minkä tyyppisestä kuvauksesta on kyse sekä mihin tarkoitukseen kuvia/videota kuvataan ja missä ne tullaan julkaisemaan.

Potrettikuvaukset

Kuvaajan ottamat potrettikuvaukset, kuten hää-, ylioppilas- tai perhekuvaukset voidaan järjestää arkipäivisin yleisökohteiden aukioloaikoina (ti-pe ja pääsääntöisesti iltapäivällä), mutta kesällä (kesäkuu-elokuu) emme voi toteuttaa potrettikuvauksia Luonnontieteellisessä museossa tai Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa. HUOM: Kuvaus on maksullinen ja kuvausajankohta on aina sovittava ennakkoon, Luomuksen tilavarausten kautta.

Blogikuvaukset ja opinnäytetöiden kuvaukset

Ammattimaiset blogikuvaukset ja muotialaan tai muihin vastaaviin opinnäytetöihin liittyvät kuvaukset, joissa tarkoituksena on esitellä muuta kuin Luomuksen kohteita ja kokoelmia, ovat maksullisia. Kuvauksia ei pääsääntöisesti voida järjestää aukioloaikoina ja kuvausajankohdasta on myös aina sovittava ennakkoon.

Mainos- ja muu kaupallinen kuvaus

Mainoskäyttöön tulevat tai muut kaupalliset kuvaukset ovat maksullisia ja kuvausajankohta on aina sovittava ennakkoon. Suuremmat tai erityisjärjestelyitä vaativat kuvaukset on sovittava kohteiden aukioloaikojen ulkopuolelle ja vähintään kuukautta ennen kuvausten ajankohtaa.

Kuvausten hinnasto

Potrettikuvaus aukioloaikana, (kuvattavat henkilöt ja kuvaaja), ei sisällä sisäänpääsymaksuja. 60 € + sisäänpääsymaksut
Kaupalliset kuvaukset, esim. mainos- ja elokuvantuotantoon tulevat kuvaukset (sisältää kuvaustilan ja valvojapalvelut). Muut kuvaukset aukioloaikojen ulkopuolella. 220 €/h

Kaikkiin hintoihin sisältyy arvonlisävero 24 % (sisäänpääsymaksuissa alv. 0 %). Voimassa olevat pääsymaksut löytyvät kohdekohtaisesti:

Luonnontieteellinen museo
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

 

Tilavuokraus – Luonnontieteellinen museo

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Luonnontieteellinen museo (Pohjoinen Rautatiekatu 13) tarjoaa elämyksellisiä hetkiä tieteen ja luontotiedon parissa kaiken ikäisille, ympäri vuoden. Museo tarjoaa myös ainutlaatuisen ympäristön erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen, esimerkiksi asiakas- ja henkilöstötilaisuudet, promootiot ja muut yritystapahtumat sekä merkkipäivät. Luonnontieteellisen museon kahvilaa ja myymälää hallinnoiva Ruokalähettiläs Oy vastaa museon tilojen vuokrauksesta ja museossa järjestettävien tilaisuuksien tarjoiluista.

Yhteystiedot

Tilatiedustelut ja -varaukset pyydämme lähettämään sähköpostilla osoitteeseen myynti@ruokalahettilas.fi
Sähköpostissa pyydämme mainitsemaan ainakin seuraavat asiat:

 • varaajan yhteystiedot
 • aiotun tilaisuuden päivämäärä ja kellonaika
 • mistä tilasta/tiloista olette ensisijaisesti kiinnostuneita
 • arvio osallistujamäärästä
 • mahdollinen opastustoive
 • tilaisuuden luonne (esim. merkkipäivä, kongressin avajaiset tai kokous)

Mahdolliset puhelintiedustelut numerosta (09) 867 8860.

Tilavaraus tulee tehdä vähintään kuukautta ennen aiottua ajankohtaa ja mahdollinen peruutus (sähköpostilla) viimeistään kolme viikkoa ennen tilaisuutta. Tutustuttehan myös tilankäyttöehtoihin ennen tilavarausta.Tilavaraus voidaan vahvistaa vasta laskutusyhteystietojen toimituksen yhteydessä. Vahvistamattomat varaukset katsomme peruutetuiksi, kun tilaisuuteen on enintään kolme viikkoa. Vahvistetun tilavarauksen peruutuksesta 11–20 vrk ennen tilaisuutta veloitamme 50 % tilavuokrasta. Peruutuksesta 0–10 vrk ennen tilaisuutta veloitamme tilavuokran kokonaisuudessaan.

Vuokrattavat tilat

Luonnontieteellisessä museossa on mahdollista järjestää yksityistilaisuuksia aukioloaikoina Kimnaasi-salissa ja myös muissa tiloissa aukioloaikojen ulkopuolella. Museon tilat soveltuvat sekä yksityisiin perhejuhliin että yritysten ja muiden organisaatioiden sidosryhmätilaisuuksiin n. 100–300 henkilölle. Museossa on järjestetty myös muutamia henkilömäärältään suurempia tilaisuuksia, joista sovitaan aina tapauskohtaisesti erikseen.

Vuokrattavia tiloja ovat kahvila, näyttelytilat ja Kimnaasi-sali (museon entinen vaihtuvien näyttelyiden tila). Tilaisuuksissa ja niiden järjestelyissä tulee huomioida museon poikkeukselliset tilat ja toiminta. Näyttelyihin tutustuminen on usein osa tilaisuuden ohjelmaa. Tilaisuuden luonteesta riippuen, voi buffet-tarjoilun sijoittaa esimerkiksi museon aulaan, kahvilaan tai Kimnaasi-saliin. Kahvilasalissa on istumapaikat n. 50 henkilölle. Vältämme ruokien ja juomien viemistä näyttelytiloihin.

Tilaisuuksiin on mahdollista varata myös maksullisia opaspalveluita. Pääsymaksut sisältyvät tilavuokraan. Mikäli tilaisuus ei sisällä tilavuokraa, vaan ainoastaan tarjoilut (esim. kahvitus), perimme sisäänpääsymaksut museon näyttelyissä vierailevilta.

Luonnontieteellisen museon aula. Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Aula
Luonnontieteellisen museon kahvila. Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Kahvila
Elämän historia -sali (Luonnontieteellisen museon avajaiset 22.5.2008). Kuva: Luomus / Mikko Heikkinen
Elämän historia -sali
Luusali. Kuva: Luomus / Marika Turtiainen
Luustosali
Kimnaasi -sali. Kuva: Anu Mikkonen, Ruokalähettiläs Oy
Kimnaasi -sali

Tilavuokrat ja muut maksulliset toiminnot

Hinta

Kimnaasi -sali (museon aukioloaikoina) 124 €/h (vähintään 3 tuntia)
Kimnaasi -sali (museon aukioloaikojen ulkopuolella) 180 €/h (vähintään 3 tuntia)
Kahvila 180 €/h
Näyttelytilat 180 €/h/näyttelykerros
Kaikki näyttelysalit ja kahvilatila (koko museo) 540 €/h
Valvontamaksu klo 21 saakka 60 €/h/valvoja
Valvontamaksu klo 21-06 80 €/h/valvoja
Opaspalvelu 80-100 €/h/opas
Lisäsiivous 60 €/h

Mikäli tilaisuuden kesto ylittää ennakoidun tilavarauksessa sovitun ajan, veloitetaan ylimenevältä ajalta tilavuokran ja valvontamaksun lisäksi korvauksena 180 € alkavalta tunnilta. Mainitut hinnat ovat voimassa toistaiseksi ja sisältävät alv 24 %, pois lukien opaspalvelu, joka sis. alv 0 %. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Veloitus on aina täydeltä tunnilta ja valvontapalvelu veloitetaan myös tilaisuuden päättymisen jälkeiseltä tunnilta (esim. kun tilaisuus päättyy klo 21.00, veloitetaan valvontamaksu klo 22 asti).

Hintoihin sisältyy perussiivous, joka muutoinkin tiloissa tehtäisiin. Laskutettaessa veloitetaan myös laskutuslisä 8 euroa. Yliopiston ja tieteellisten seurojen tilaisuudet sopimushintaan.

 

Tilavuokraus – Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitseva (Unioninkatu 44 / Kaisaniemenranta 2) Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja sen kasvihuoneet tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä luonnonystäville ympäri vuoden ja tilat soveltuvat mainiosti myös pienimuotoisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Yhteystiedot

Tilatiedustelut ja -varaukset pyydämme lähettämään sähköpostilla osoitteeseen tilat@luomus.fi
Sähköpostissa pyydämme mainitsemaan ainakin seuraavat asiat:

 • varaajan yhteystiedot
 • aiotun tilaisuuden päivämäärä ja kellonaika
 • arvio osallistujamäärästä
 • mahdollinen opastustoive
 • tilaisuuden luonne (esim. merkkipäivä, kongressin avajaiset tai kokous)

Mahdolliset puhelintiedustelut numerossa +358 (0)2 941 28855 (puhelinpäivystys ti-to klo 13–15. Puhelimessa ei ole päivystystä viikoilla 26–31. Kesällä voitte jättää viestin vastaajaan, niin soitamme teille takaisin). Muina aikoina voitte jättää soittopyynnön vastaajaan. Puhelimessa ei ole päivystysaikaa koulujen loma-aikoina eikä arkipyhinä.

Tilavaraus tulee tehdä vähintään kaksi kuukautta ennen aiottua ajankohtaa ja mahdollinen peruutus (sähköpostilla) viimeistään kolme viikkoa ennen tilaisuutta. Tilavaraus voidaan vahvistaa vasta laskutusyhteystietojen toimituksen yhteydessä. Vahvistamattomat varaukset katsomme peruutetuiksi, kun tilaisuuteen on enintään kolme viikkoa. Vahvistetun tilavarauksen peruutuksesta 11–20 vrk ennen tilaisuutta veloitamme 50 % tilavuokrasta. Peruutuksesta 0–10 vrk ennen tilaisuutta veloitamme tilavuokran kokonaisuudessaan.

Vuokrattavat tilat

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet sopivat esim. eksoottisten cocktail-tilaisuuksien pitopaikaksi ja tarjoavat myös ainutlaatuisen ympäristön esim. vihkimistilaisuutta varten. Kasvihuoneet voidaan varata yksityiskäyttöön pääasiassa kasvihuoneiden aukioloaikojen ulkopuolella ja tilaisuuksien tulee pääsääntöisesti päättyä kello 22:een mennessä.

Palmusalin lämmin ja trooppinen ilmasto tarjoaa oivallisen ympäristön monenlaisia tapahtumia varten. Tilaan mahtuu noin 70 henkilöä, mutta suurempia tilaisuuksia varten voidaan ottaa käyttöön kaikki Kaisaniemen 10 kasvihuonetta. Kaikki kasvihuoneet yhdistyvät toisiinsa väliovien kautta. Palmusalin sivustoilla sijaitsevissa savanni- ja sademetsähuoneessa, voidaan järjestää pienimuotoista tarjoilua tilaisuuksien yhteyteen. Palmusali, sademetsähuone ja savannihuone vuokrataan yhdessä. Kasvihuoneiden kapeat käytävät eivät valitettavasti mahdollista istuvien tilaisuuksien järjestämistä.

Tilan vuokraaja vastaa kaikista tilaisuuteen liittyvistä järjestelyistä, kuten somistus, tarjoilut, lisäkalusteet, apuhenkilöstö jne. Puutarha ei tarjoa tilaisuuksien suunnittelua tai toteutusta (vrt. juhla- tai tapahtumapalvelu). Tilaisuuksissa ja niiden järjestelyissä tulee huomioida puutarhan poikkeukselliset tilat ja toiminta. Tutustuttehan myös tilankäyttöehtoihin kokonaisuudessaan ennen tilojen varaamista.

Tilaisuuksien tarjoiluja voi tiedustella kahvila Violasta, joka toimii Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä. Tilaisuuksiin on mahdollista varata myös maksullisia opaspalveluita. Pääsymaksut sisältyvät tilavuokraan.

Palmusali. Kuva: Hanna Hyvönen / Luomus
Palmusali, max. 70 henkilöä.
Savannihuone. Kuva: Hanna Hyvönen / Luomus
Savannihuone Palmusalin vieressä.
Sademetsähuone. Kuva: Hanna Hyvönen / Luomus
Sademetsähuone Palmusalin vieressä.

Tilavuokrat ja muut maksulliset toiminnot

Hinta

Kasvihuoneet (palmusaliin n. 70 hlöä, kaikki kasvihuoneet n. 160 hlöä.) 320 €/h
Valvontamaksu klo 06–21 60 €/h/valvoja
Valvontamaksu klo 21–06 80 €/h/valvoja
Opaspalvelu 80–100 €/h/opas
Lisäsiivous 60 €/h

Hintoihin sisältyy perussiivous, joka muutoinkin tiloissa tehtäisiin, lisäsiivoustarpeesta annamme arvion tarjouksen yhteydessä. Valvontapalvelu on pakollinen kaikissa kasvihuoneiden aukioloaikojen ulkopuolelle sijoittuvissa tilaisuuksissa. Tilavuokra ja valvontamaksu peritään aina täydeltä tunnilta ja valvontapalvelu veloitetaan myös tilaisuuden päättymisen jälkeiseltä tunnilta (esim. kun tilaisuus päättyy klo 21.00, veloitetaan valvontamaksu klo 22 asti).

Mikäli tilaisuuden kesto ylittää ennakoidun tilavarauksessa sovitun ajan, veloitetaan ylimenevältä ajalta tilavuokran ja valvontamaksun lisäksi korvauksena 180 € alkavalta tunnilta. Mainitut hinnat ovat voimassa toistaiseksi ja sisältävät alv 24 %, pois lukien opaspalvelu, joka sis. alv 0 %. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Laskutettaessa veloitetaan myös laskutuslisä 8 euroa. Helsingin yliopiston ja tieteellisten seurojen tilaisuudet sopimushintaan.

Ulkotilaisuudet Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Valitettavasti emme tällä hetkellä ota vastaan varauksia Kaisaniemen ulkopuutarhaan.

 

Tilavuokraus – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan toiminta alkaa toukokuussa ja kausi päättyy syyskuun lopulla. Kesällä puutarhan kahvilan yhteydessä olevalla piha-alueella voidaan järjestää pienimuotoisia yksityistilaisuuksia kuten perhejuhlia tai yhdistystapaamisia. Myymälä-kahvilan yhteydessä on myös kokoussali jonka voi vuokrata yksityiskäyttöön tarjoilujen kera. Kokoustilaan mahtuu enintään 30 henkilöä. Pyydä tarjous tilaisuudesta puutarhassa tai kokoustilasta Kesäkahvila Kummustakahvilakumpu@gmail.com, puh. 0400 170 520. 

 

Sivuja on päivitetty 3.5.2018. Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
1.10.2019