LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Ajankohtaista

Ajankohtaista Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta:

Luomuksen blogi
Tiedotearkisto

Vastarannan kiiski ja muut Leinosen pilapiirrokset museokahvilassa

5.6.2017

Vastarannan kiiski – Fishy Cartoons – Seppo Leinosen pilapiirroksia Luonnontieteellisen museon kahvilassa 6.6.–3.9.2017. Tunnetko kiisken, kivisimpun ja kymmenpiikin? Suomessa on lukuisia hauskoja kaloja, joita moni ei ole koskaan nähnyt.

Museo ja kasvihuoneet kesäajassa

24.5.2017

Kesä–elokuussa Luonnontieteellinen museo on avoinna useimpina päivinä kello 10–17 ja torstaisin jopa tunnin pidempään! Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet ovat kesällä kiinni juhannuksesta elokuun puoliväliin asti, kunnostustöiden vuoksi.

Kutsu: Finnish Biodiversity Information for the Benefit of Society – laji.fi -seminaari 28.9.

20.6.2017

Avoin lajitieto on vihdoin totta myös Suomessa – jo nyt yli 27 miljoonan lajihavainnon tiedot jaetaan laji.fi-portaalissa! Suomen Lajitietokeskus kutsuu 28.9. Helsingin yliopiston juhlasaliin kuulemaan, mitä eri alojen huippututkijat kertovat avoimen lajitiedon käytöstä mm.

Avainsanat:

Iin Haminan hautausmaa kertoo sopeutumisesta ympäristöön

8.6.2017

Pohjois-Suomessa Iijoen rannalla sijaitseva Iin Haminan keskiaikainen hautausmaa löytyi aikoinaan sattumalta. Tuore tutkimus selvitti vainajien hampaiden isotooppikoostumuksia. Kävi ilmi, että 1400- ja 1500 -lukujen väestö selvisi Iissä pienestä jääkaudesta huolimatta.

Luonnon ilmentymiä

1.6.2017

Keramiikkataiteilija Ville Heimalan Sotkapyöriäinen, Hopeasammakko ja muut luonnon ilmentymät ovat esillä Luonnontieteellisessä museossa 6.–14.6.2017 klo 12–15. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja siellä voi myös seurata taiteilijan työskentelyä mosaiikista ja korkokuvista muodostuvan teoksen parissa.

Luonnonsuojelua tehostettava ilmaston- ja elinympäristömuutosten takia

3.5.2017

Kahdessa tuoreessa väitöstutkimuksessa selvitettiin ilmastonmuutoksen ja elinympäristöjen laadun muutoksen vaikutuksia suomalaisiin lintulajeihin. Samalla selvisi, että lähes kaikkien tutkittujen lintulajiyhteisöjen tilanne oli heikentynyt.

Don´t feed the animals -näyttely kahvilassa

28.4.2017

Kuvittaja Jutta Kivilompolon Don´t feed the animals -näyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 4.6. saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy aukioloaikojen puitteissa. Tervetuloa!

Leppoisaa laskentaa ja tärkeitä tuloksia

28.4.2017

Kansalaistiede ja kansalaishavainnot ovat nousussa. Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen äskettäin julkaisema vuosittainen Seurantauutiset kannustaa kansalaisia mukaan seuraamaan luontoa ja ilmoittamaan havaintonsa tutkijoiden käyttöön.

Varaa päivä – FinBIF meets GBIF 28.9.

27.4.2017

Koko päivän seminaarissa opit, miten avoin biodiversiteettitieto mahdollistaa huippututkimusta, sujuvoittaa hallintoa ja tukee opetusta! Suomen Lajitietokeskuksen (FinBIF) kansallista merkitystä peilataan kansainväliseen kontekstiin!

Avainsanat:

Ajoitukset paljastavat maanviljelyn leviämisen ja ihmismäärän yhteyden

25.4.2017

Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että toisin kuin muualla Euroopassa, Suomessa maanviljelyyn siirtyminen oli hidasta. Asiaa selvitettiin luonnontieteellisten ajoitusten ja siitepölyanalyysien avulla sekä vertaamalla tuloksia aikaisempaan arvioon ihmismäärästä.

Pages