LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kaisaniemen kukkahetkiä – erikoisuutena hapsijukka!

Kaisaniemen kukkahetkiä – erikoisuutena hapsijukka!

30.7.2013
Jani K Järvi

Vaikka kesän hehkuvin kukkaloisto on joidenkin lajien osalta ohi, on Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa paljon katseltavaa ja ihailtavaa. Kukkivia kaunokaisia löytyy niin ulkoa kukkapenkeistä kuin sisältä kasvihuoneistakin. Ulkona kasvihuoneen seinustalla kukkii tällä hetkellä myös erikoinen hapsijukka, jonka sukulaiset tunnetaan paremmin sisäkasveina. Tutustu kuvien kautta puutarhan heinäkuiseen tunnelmaan ja väriloistoon!

 


Kimalainen (Bombus sp.) on löytänyt syyskaunosilmän (Coreopsis verticillata) kauniinkeltaiset kukat.

 


Lummelammen rannalla mieli rauhoittuu.

 


Kukat kurottelevat kohti aurinkoa kasvihuone taustanaan.

 


Jännittävä sinipallo-ohdake (Echinops bannaticus) avaa kukkiaan.

 


Kasvihuoneessa heti sisäänkäynnin vieressä komea jaarlinkämmekkä (Stanhopea hernandezii) kukkii suurin, tummanpuhuvin kukkasin.

 


Kaliforniantuliunikko (Eschscholzia californica) hehkuu lämipmän keltaoranssin sävyissä. Tämä unikkolaji on ensimmäinen lajitasolla Johann Friedrich von Eschscholtzin, vuonna 1793 syntyneen lääkärin sekä eläin- ja kasvitieteilijän, kunniaksi nimettyyn sukuun  kuvattu kasvi.

 

 

Hapsijukan kukkia

Savannikasvihuoneen eteläisellä seunustalla jännittävä hapsijukka (Yucca filamentosa) on kasvattanut kaksi komeaa kukintovartta. Toisen varren kukat ovat jo vähän ohi, mutta toisessa kukkia vielä riittää. Jukat ovat tunnettuja huonekasveja, joten onkin kiehtovaa, että Itä- ja Keski-Yhdysvalloista kotoisin oleva hapsijukka on innostunut kukkimaan Kaisaniemessä missä se elää kesät talvet ulkona kasvihuoneen kyljessä. Kasvihuoneen läheisyys ja ikkunanpokista tihkuva lämpö pitänee hapsijukkaa ympäröivän maan sen verran lämpimämpänä talvisinkin, että se viihtyy paikalla ja jopa kukkii! Toisaalta hapsijukkaa mainostetaan puutarhamyymälöissä talvenkestävänä lajina meidänkin leveysasteillamme, mutta lajin kukkiminen ja viihtyminen eivät ole itsestäänselvyyksiä Suomen oloissa.

 


Hapsijukka (Yucca filamentosa) koko komeudessaan kahden kukintovartensa kanssa.

 


Lähikuva hapsijukan kukasta. Kukka tuo mieleen liljan! (Kuvat: Jani Järvi)

 

Pidä kesän kiireistä hengähdystauko ja tule vierailemaan Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan! Puutarhan portit ovat auki maanantaista sunnuntaihin klo 9-20. Ulkopuutarhaan on vapaa pääsy. Kesäaikana kasvihuoneet ovat auki tiistaista sunnuntaihin klo 10-17 ja sisäänpääsymaksu on 8€ aikuisilta ja 4€ lapsilta.

Avainsanat: 

Luomuksen blogi