LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luomuksen blogi

Monimuotoisuutta tutkimassa on Luomuksen blogi, jossa ihastellaan kahden kasvitieteellisen puutarhan ihmeitä, kuljetaan tutkijoiden matkassa maastossa ja seurataan näyttelyiden rakentamista lähietäisyydeltä.

Vanhemmat kirjoitukset löytyvät osoitteesta:
http://blogs.helsinki.fi/luonnontieteellinenmuseo/ ja http://blogs.helsinki.fi/greenroofs/


Lintulaskijat eivät laske pelkästään lintuja: nisäkäs- ja puiden siemensatoseuranta on myös tärkeää!

2.3.2018

Lintuharrastajien työ auttaa myös oravatutkijaa. Lintulaskijat havainnoivat maastossa liikkuessaan mm. sääoloja, ruokintapaikkoja, nisäkkäitä ja puiden siemensatoja. Tiedot auttavat ymmärtämään lintukannoissa tapahtuneita muutoksia ja samoja aineistoja hyödynnetään muuhunkin ympäristönseurantaan ja tutkimukseen.

Kestävän kehityksen TunnustusPAANU Viides ulottuvuus -ohjelmalle

6.3.2017

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi vuoden 2016 TunnustusPAANUn Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusohjelmalle.

TIEDOTE

Avainsanat:

Viherkatot

Sukella talveen Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa la 4.2.!

4.2.2017

Tänään kello 10 - 14 on harvinainen tilaisuus päästä tutkimaan talvista Kumpulan kasvitieteellistä puutarhaa! Portti (Jyrängöntie 2) on avoinna, ja puutarhaan pääsee maksutta. Carita on avannut KesäkahvilaKapusiinin hetkeksi talven keskelle; myynnissä on Caritan kuuluisaa lohikeittoa ja kasviskeittoa, kahvia jne. Jumppapallogolfia pääsee harrastamaan kello 10 - 12. Kirgisian kukkuloilla voi laskea pulkalla mäkeä, siis pulkka mukaan! Katriina vie halukkaita kierroksille talviseen puistoon, ja Karoliina esittelee lisäyskasvihuoneita. Ylipuutarhuri Pertti näyttää, mistä tunnistaa talviasuisia lehtipuita. Sokerina pohjalla: kartanorakennuksen ovet ovat maksutta auki, ja halukkaat voivat käydä ihailemassa sekä kartanoa että siellä olevia Luomuksen geologisia kokoelmia. Sydämellisesti tervetuloa! Täällä on lunta ja rusakoiden ja oravien jälkiä ja talvilintujen ääniä.

 

 

 

Helsingin kaupungin viherkattolinjaus astui voimaan

5.1.2017

Helsingin kaupungin viherkatolinjaus on nyt voimassa!

Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 19.12.2016 hyväksyä virastojen ja liikelaitosten ohjeellisena noudatettavaksi Helsingin kaupungin viherkattolinjauksen "Stadin katot elävät" strategiset linjaukset ja toimenpiteet." 

Avainsanat:

Viherkatot

Kumpula 22.12.2016: odotusta

22.12.2016

Puutarhassa on kovin väritöntä, kartanopuiston puut ovat mustia silhuetteja taivasta vasten, on ruskeaa ja havupuiden vihreää. Muutaman pensaan punaiset marjat ilahduttavat. Ilmassa on odotusta. Odotetaan talvea, lunta, lumisuojaa? Odotetaan vuodenvaihdetta, kevättä, valoa ja värejä? Mutta nyt täällä pohjolassa on mahdollisuus nauttia talven suhteellisesta rauhasta, ennen kuin lähestyy kevät kaikkine kiireineen.

Kaisaniemi 13.12.2016: keskitalven rauhaa

14.12.2016

Sukaattisitruunassa (Citrus medica 00YY-405) on muhkeita hedelmiä. Englantilaiseen joulukakkuun laitettava sukaatti on hedelmän hillottua kuorta. Sukaatti on hyvä siirtymä Kaisaniemen kasvihuoneiden joulupolulle: joulun kasveja on merkitty esitetauluin, ja galleriakäytävä eteistiloineen on koristettu jouluisesti. Tervetuloa!

Kumpula 8.12.2016: havuja ja hämärää

8.12.2016

Tähän aikaan vuodesta antaa arvoa nurmikoiden, ainavihantien lehtipensaiden ja varpujen sekä havukasvien suomalle vihreydelle. Nuori puutarha kasvaa, ja vuosi vuodelta Kumpulassa on enemmän talvivihreyttä.  

Kumpula 9.11.2016: valkoinen marraskuun alku

9.11.2016

Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa ei ole tietoakaan mustasta marraskuusta. Lämpötila on -1,1 °C; viime yön alin oli -5,5 °C. On melkein pilvistä, tuulee idästä, ja lumen syvyys on 23 cm:ä. Viimeiset ruskan värit hehkuvat valkoista vasten. Kypsät hedelmät erottuvat hyvin lehdettömistä pensaista ja puista. Osa puuvartisista kohtasi varhaisen talven täysin vihreänä, ja paikoin lunta kirjavoivat paleltuneina pudonneet lehdet ja lehtikuusten keltaiset neulaset.

VIHERKATTOTUTKIMUS SAI TUNNUSTUSTA - GREEN ROOF RESEARCH AWARDED

7.11.2016

VIHERKATTOTUTKIMUS SAI TUNNUSTUSTA 
Viides ulottuvuus –tutkimusryhmä on tuonut uutta, käytäntöön sovellettavaa tietoa nopeasti ja tehokkaasti, minkä ansiosta Viherympäristöliitto myönsi tutkimusohjelmalle Vihervuoden mitalin. Ryhmän johtaja Susanna Lehvävirta kävi vastaanottamassa palkinnon Vihervuoden 2016 päätöstilaisuudessa 27.10.2016 Helsingin Säätytalossa. www.vihervuosi.fi/content/fi/36/22914/ Viides Ulottuvuus -ryhmä kiittää sydämellisesti ja iloitsee saamastaan tunnustuksesta! 

GREEN ROOF RESEARCH AWARDED 
The Finnish Association of Landscape Industries, Viherympäristöliitto ry (VYL) rewarded the Fifth Dimension research programme with “the medal of the green year” thanks to the efficient production of new knowledge on green roofs. Susanna Lehvävirta, the leader of the programme received the prize in the House of the Estates in Helsinki on 27.10.2016. www.vihervuosi.fi/content/fi/36/22914/ Fifth Dimension group thanks so much and is happy for having such recognition! 

 

 

Avainsanat:

Viherkatot