LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tulppaanien lumo & pidentyvät aukioloajat 2010

18.3.2010

Kaisaniemen puutarhan aukioloajat pitenevät ensi lauantaina

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan aukioloajat pitenevät 20.3.2010 alkaen. Uudet ajat palvelevat yhä paremmin esimerkiksi koululais- ja päiväkotiryhmiä. Lisäksi jatkossa kasvihuoneisiin pääsee torstaisin ilmaiseksi sisään klo 16–18.

Kasvihuoneet ovat jatkossa ympäri vuoden avoinna: ti, ke, pe klo 9–16, to 9–18 ja la–su 10–17. Maanantaisin kasvihuoneet ovat suljettuina. Ulkopuutarha on avoinna ympäri vuoden klo 9–20.

Ulkopuutarhaan on vapaa pääsy, kasvihuoneiden sisäänpääsymaksu on 6/3 euroa, paitsi torstaisin klo 16–18, jolloin sisäänpääsy on ilmainen.

Kasvihuoneissa aistii kevään

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa näkee, haistaa ja tuntee kevään: Lääkeaaloe ja öljypuu ovat nupulla, juudaksenpuussa on kukkia, ja kulhokalebassipuu on talvilevon jälkeen puhjennut lehteen.

Parananjättilumpeen taimi istutettiin Lummehuoneen vesialtaaseen perjantaina 12.3. Kasvissa on vasta neljä pikkusta lehteä, mutta parin kuukauden kuluttua jättimäiset lehdet täyttävät altaan.

Myös orkideoiden ystäville on tarjolla elämyksiä. Tällä hetkellä kukkivat Himalajalta kotoisin oleva lumikämmekkä, australialainen puikkokämmekkä, madagaskarilainen tähtikämmekkä ja erikoinen afrikkalainen Bulbophyllum maximum.

Kasvihuoneissa tutustutaan puutarhamestarin salaiseen sipulikokoelmaan 20.–28.3.2010

Yhdeksän päivän aikana kukassa on lähes 40 historiallista tulppaania ja yli parikymmentä vanhaa narsissilajiketta. Suurin osa näyttelyn kukista on historiallisia harvinaisuuksia, joita on viljelty jo yli puoli vuosisataa.

Jo 1600-luvulla puutarhurit keksivät kuinka sipuleita voi houkutella kukkimaan ennenaikaisesti. Kukkasipulien hyötääminen eli kasvattaminen olikin tärkeä tehtävä arvostetulle pääpuutarhurille ja hänen talvikätköistään saattoi löytyä jopa tuhansia sipuleita. Tuhon aikaan sipuleita tosin kasvatettiin vain kaikkein hienoimmissa kartanoissa. Nyt perinne jatkuu Kaisaniemen viktoriaanisessa kasvihuoneessa ja meillä kaikilla on mahdollisuus tutustua upeisiin kukkiin.

Tulppaanien lumo -näyttelyn järjestää Villi Niitty. Näyttely on esillä 20.–28.3.2010

Tulppaaninäyttelyn aikana kasvihuoneet ovat avoinna ti, ke, pe 9–16, to 9–18 ja molempina viikonloppuina poikkeuksellisesti klo 10–17.

Sisäänpääsymaksu 6/3 euroa

Muistathan myös, että puutarhapuodissa on myynnissä laaja valikoima linnunpönttöjä!

Tervetuloa!

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarha