LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Haminan mursu päätyy Luonnontieteelliseen keskusmuseoon

21.7.2022
Johanna Salminen

Mursu Luonnontieteellisessä museossa. Kuva Johanna SalminenLuonnontieteellisen keskusmuseon perusnäyttelyssä on nykyisin esillä yli 170 vuotta sitten yliopistolle lahjoitettu mursu. Sen lahjoittajaksi mainitaan amiraali Arvid Etholén, joka oli venäläis-amerikkalaisen kauppakomppanian johtaja eli "Alaskan kuvernööri" 1840-luvulla. 

Heinäkuussa Haminassa ja Kotkassa liikkunut, Korkeasaareen kuljetettaessa menehtynyt mursu päätyy Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseoon.

Mursulle tehtiin ruumiinavaus Ruokavirastossa torstaina 21. heinäkuuta. Seuraavaksi eläimen nahka ja luusto siirretään Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Mursun kudosta ja DNA:ta tallennetaan Luomuksen genominäytekokoelmaan, mikä mahdollistaa geneettisen tutkimuksen.

Mursun nahan, luiden ja DNA:n avulla pystytään arvioimaan eläimen ikä, lähimmät geneettiset sukulaiset ja saadaan tietoa sen elinympäristöstä.

– Luomuksessa mursu tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla ja se on tutkijoiden käytettävissä. Mursu on herättänyt paljon huomiota, ja siksi eläin tullaan konservoimaan yleisönäyttelyyn tarinansa kera, kertoo eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen.

Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa on ennestään kaksi mursun luurankoa 1840-luvulta. Näistä toinen on yleisön nähtävillä. Haminan mursu on merkittävä lisä Luomuksen kokoelmiin.

Mursun tiedot ja kuvat tulevat aikanaan Suomen Lajitietokeskuksen sivulle, missä ne ovat avoimesti saatavilla.

Lisätietoja:

Yksikön johtaja Pasi Sihvonen (22.7. saakka)
Kokoelmapäällikkö Hanna Laakkonen (25.7. jälkeen)

Avainsanat: 

UutisetTutkimusYleistäTiedeuutisetLajitietoLuonnontieteellinen museoEläintiede