LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Ilmastonmuutos ja mammutit muuttavat museoon 2015

23.6.2014
Laura Hiisivuori

Museon toiseen kerrokseen loppuvuodesta 2015 valmistuva pysyvä näyttely pohjaa Luomuksen ja koko Helsingin yliopiston tutkimukseen. Tuoreet tutkimustulokset kertovat ilmastonmuutoksen vaikutuksista luontoon ja samalla ihmiseen itseensä: kasvilajien levinneisyys kulkee kartalla ylöspäin, pohjoisimmat lajit eivät enää löydä pakopaikkoja, muuttolinnut saapuvat aiemmin keväällä ja ikirouta sulaa. Tuloksista peilataan myös tulevaisuutta.

– Tavoitteena on haastaa yleisö pohtimaan ilmaston, luonnon ja ihmisen välisiä suhteita, kertoo johtaja Leif Schulman Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Monitieteisen asiantuntijaryhmän voimin rakenteilla on kokonaisuus, jossa tutkimustieto maustetaan elämyksillä ja mieltä kutkuttavilla yksityiskohdilla.

– Näyttely toivottavasti innostaa kävijät ajattelemaan tarkemmin omaa kantaansa kimuranttiin aiheeseen. Jos pystymme lisäksi tarjoamaan oivaltamisen iloa, niin voimme pitää kokonaisuutta onnistuneena, Schulman jatkaa.

Mahtavat mammutit

Muutosta ilmassa -kokonaisuuden vaikuttavin osio tulee olemaan mammuttiperhe. Luomuksen yhteistyökumppani Jääkausi-yhdistys on valmistanut aidonkokoiset rekonstruktiot mammuttien lisäksi muun muassa villasarvikuonosta ja jättiläishirvestä. Eläinmallit on tehty Helsingin yliopiston asiantuntijoiden ohjauksessa.Urosmammutti heijastettiin piirtoheittimellä seinälle (Kuva: Luomus)

– Luonnontieteellisen museon näyttelyyn tulevat eläimet oli alun perin tarkoitettu Sipoon Östersundomiin suunnitteilla olleeseen, Suomen jääkaudesta kertovaan näyttelyyn, kertoo Jääkausi ry – Istiden rf:n puheenjohtaja, John Hartwall.

Tuolloin meneillään ollut kuntaliitos pysäytti suunnitelmat, ja näyttely jäi toteuttamatta. Jääkausi-yhdistys ei kuitenkaan halunnut, että suuritöiset ja ammattitaitoisesti valmistetut rekonstruktiot menisivät hukkaan. Tämän vuoksi käynnistettiin yhteistyöneuvottelut Luomuksen kanssa.

Yhteistyösopimukseen päästiin ja museorakennuksesta onnistuttiin löytämään noin 350 neliömetriä tilaa näyttelylle.

– Myös oma henkilökuntamme on ymmärtänyt hankkeen mahdollisuudet. He olivat valmiita uhraamaan osan työtiloistaan, jotta voisimme ryhtyä kertomaan ilmaston muutoksesta ja mammuttien ajasta suurelle yleisölle, sanoo johtaja Schulman.

Muutosta ilmassa -näyttelyn käsikirjoitus on parhaillaan työn alla. Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, toivottavat tiedeväki ja mammutit yleisön tervetulleeksi vuoden 2015 lopussa.

Taustaa

Muutosta ilmassa -näyttelyn asiantuntijaryhmässä on jäseniä Luomuksesta ja Helsingin yliopiston muista yksiköistä. Hankkeen vetäjänä toimii Luomuksen johtaja, professori Leif Schulman.

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on Helsingin yliopiston erillislaitos, jonka lakisääteinen tehtävä on ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta, näyttelytoimintaa ja opetusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa.

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan Luonnontieteellisessä museossa ja Kaisaniemen sekä Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Kaikki kohteet sijaitsevat Helsingin ytimessä ja niissä vierailee vuosittain noin 200 000 eri-ikäistä kävijää ympäri Suomea ja ulkomailta. Kävijämäärällä mitaten Luonnontieteellinen museo on ollut useita vuosia maamme 3. suosituin museo.

Lisätietoa

  • Valokuvat median käyttöön valmistuvat alkusyksystä
  • Mammutit siirretään Sipoosta Luonnontieteelliseen museoon viikolla 34. Tarkka päivämäärä riippuu sääoloista – sateessa siirtoa ei voi tehdä. Median edustajat tullaan kutsumaan paikan päälle seuraamaan mammuttien saapumista. Tästä lisätietoa myöhemmin!
  • Lisää tietoa, haastattelupyynnöt, ym.:

Tiedottaja Laura Hiisivuori
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Helsingin yliopisto
P. 050 576 2960
laura.hiisivuori@helsinki.fi

HUOM! kesä 2014:

Villasarvikuono mitattiin kuljetusta varten (Kuva: Luomus)

Avainsanat: 

TiedoteUutisetLuonnontieteellinen museo