LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Jussi Heikkilä – Observationes

22.1.2016
Laura Hiisivuori

Taidehallin näyttely levittäytyy Luonnontieteellisen museon puolelle 23.1.–13.3.2016

Eräässä Heikkilän teoksessa esiintyy aasianmarmorimurri (Brachyramphus perdix) Kuva: Jussi HeikkiläSiinä ohikiitävässä hetkessä kun vasara muuttuu linnuksi, tapahtuu Jussi Heikkilän teos. Näistä välähdyksen kaltaisista yllättymisen hetkistä on kyse Jussi Heikkilän näyttelyssä Observationes.

Jussi Heikkilä on suomalaisen käsitetaiteen pioneeri, jonka teokset tarjoavat katsojalleenennen kaikkea oivalluksen hetkiä. Havainnoinnilla leikitteleviä töitä nähdään Taidehallissa yli neljän vuosikymmenen ajalta. Suomen Taideyhdistyksen tuottamassa retrospektiivisessä näyttelyssä on myös aivan uusia teoksia.

Heikkilän teosten aiheena on luonto, joka piirtyy esiin kohtaamisissa kulttuurin kanssa. Hän kiertää aiheensa ympärillä, lähestyy sitä monelta eri kulmalta, saartaa sen mutta päästää vapaaksi: se jää hyppysiin vain oivalluksen ajaksi.

Etenkin linnut ovat Heikkilän teosten keskiössä. Ne esiintyvät näyttelyssä esimerkiksi nuotteinaja kirjoina, mutta myös aivan konkreettisesti – täytettyinä eläiminä. Myös lintubongarina tunnettu Heikkilä toi siivekkäät taiteeseensa 1980-luvulla, ja hän on tehnyt mittavaa tutkimustyötä niiden parissa. Tiede ja taide yhdistyvätkin Heikkilän töissä esimerkiksi luonnon muutoksille tai lintuhavainnoille rakentuvissa teoksissa. Toisaalta hän käyttää luonnonhistoriallisia kirjoja teostensa materiaalina. Taiteilija on tunnettu persoonallisista materiaalivalinnoistaan, kuten muun muassa rakkolevästä ja rubiineista.

Heikkilän teokset vaativat aikaa, paneutumista ja pohdiskelua, mutta ne syttyvät katsojan äkillisistä oivalluksista. Töiden leikkisä kekseliäisyys yhdistyy vakaviin aiheisiin, ja osa teoksista kantaakin mukanaan ekologisen huolen, toivosta kuitenkaan luopumatta.

Taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihisen kuratoima näyttely valottaa teosten taustoja ja tuo esille Jussi Heikkilän taiteellisen ajattelun johdonmukaisuuden sekä hänen tuotantonsa monipuolisuuden ja runsauden.

Näyttely leviää myös Nervanderinkadun toiselle puolelle Luomukseen. Luonnontieteellisessä
museossa nähdään Jussi Heikkilän teoksia osana museon omaa näyttelyä.

Heikkilän teokset Luonnontieteellisessä museossa

Teokset sijoittuvat kaikkiin museon näyttelyihin: Luustosalissa kaksi, joista toinen stellerin merilehmän yhteydessä ja toinen hirven ja norsun luurankojen joukossa. Maailman luonnossa toinen lintuvuorta vastapäätä ja toinen tunturipöllön läheisyydessä, Muutosta ilmassa -uutuusnäyttelyssä teos löytyy saigojen edustalta ja Suomen luonnosta naalivitriinistä. Elämän historia -salissa teos on dinosaurusten jalkojen juuressa.

Bongaa kaikki!

Ohjelmaa Taidehallissa:

PERHEPÄIVÄ

Su 7.2.2016 klo klo 13-16

Koko perheen nonstop-taidetyöpajassa muovaillaan Jussi Heikkilän luontoaiheisen
näyttelyn innoittamina. Ikäsuositus 3+.

Perhepäivä järjestetään yhdessä lifestyle-lehti Tuttifrutti Magazinen kanssa. Työpaja sisältyy näyttelylipun hintaan.

TAITEILIJATAPAAMINEN

Su 24.1. klo 15
To 10.3. klo 16

Kierroksella tutustutaan näyttelyyn yhdessä taiteilija Jussi Heikkilän ja näyttelyn kuraattorin,
Juha-Heikki Tihisen kanssa. Sisältyy pääsylipun hintaan.

Avainsanat: 

Uutiset