LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kasvien äärellä – aistimuksia valosta ja väristä

30.5.2022
Luomus ja Kriittinen korkeakoulu


Miltä tuntuu olla erilaisten kasvien ympäröimänä? Millaista energiaa voimme tuoda jälkiin, joita paperille jätämme? Voiko kasvin elinvoiman kehollistaa omassa vartalossa? Kasvien äärellä – aistimuksia valosta ja väristä keskiössä on Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvien äärellä syntyneet maalaukset ja piirustukset Kriittisen korkeakoulun monipuolisilta kuvantekijöiltä. Näyttely on avoinna yleisölle puutarhan kasvihuoneissa 30.5.31.7.2022. 

Kriittisen korkeakoulun taideryhmä on  tutustunut muun muassa eri aisteihin, kuten kosketusaistiin havaintokanavana, sekä näiden aistimusten esiintuomiseen piirustuksessa ja maalauksessa. Kuvallisen työskentelyn kohteena ovat olleet erityisesti aistimukset valosta, väristä, kasvun ihmeestä, sekä ympäröivän miljöön kokonaisvaltaisesta, tietoisesta ja kehollisesta aistimisesta.

Pysähtyminen kasvien äärelle on ollut kuin elvyttävä keidas kuvantekemisen inspiraationa. Keskeistä on tarkkaan katsominen ja tietoinen läsnäolo tässä hetkessä; äänien, tuoksujen, ja aistimusten maailmassa, kertoo näyttelyn kuratoinut kuvataiteilija ja kurssin opettaja Elina Aho-Brennan

Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat syntyneet plein air-perinteen mukaisesti paikan päällä, hetken vaikutelmia tavoittaen. Niiden välittömyys tuo mieleen luonnossa esiintyvän liikkeen ja muutoksen, sekä todellisen kasvun ja elämän ihmeen.

Inspiroivaa on ollut kaikki se värikylläisyys, vehreys ja yltäkylläisyys, joita kasvihuoneissa saimme todistaa – kuin myös huhtikuun aikana luonnon herääminen ulkona, maaperästä herkkävireisesti versoen, Aho Brennan jatkaa. 

Kriittisen korkeakoulun kuvataidekoulu kokoaa yhteen tekijöitä, joita yhdistää uteliaisuus, luova lahjakkuus, herkkyys ja voima – iloa ja vapautta unohtamatta.

Kriittisen korkeakoulun taideryhmä

Anniina Dunder-Berg, Riikka Toivonen, Johanna Kiesiläinen-Riihelä, Jaana Kivi, Iraiida Lukka-de Groot, Sara Nuortie, Sirpa Nykänen, Seppo Saari, Lotta Wigelius-Wulff ja Jatta Ylppö.

Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija,
kurssin opettaja Elina Aho-Brennan.
aho.elina@gmail.com
Instagram @elinaahostudio 

Kaisaniemen kasvitieteelliset kasvihuoneet

Kaisaniemenranta 2, Helsinki
Sisäänpääsy 12/10/6  € tai museokortilla 
tarkista aukioloajat täältä

Avainsanat: 

UutisettapahtumaKasvitieteellinen puutarhaKaisaniemen puutarhaPuutarha