LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luonnon ilmentymiä

1.6.2017
Ville Heimala

Ville Heimalan teos "Hopeasammakko" Luonnon ilmentymiä -sarjasta

Keramiikkataiteilija Ville Heimalan Sotkapyöriäinen, Hopeasammakko ja muut luonnon ilmentymät ovat esillä Luonnontieteellisessä museossa 6.–14.6.2017 klo 12–15. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja siellä voi myös seurata taiteilijan työskentelyä mosaiikista ja korkokuvista muodostuvan teoksen parissa.

Kaikki eliöt ihminen mukaan lukien ovat riippuvaisia muista eliöistä, joten yhdenkin lajin häviämisellä saattaa olla arvaamattomat vaikutukset koko eliöyhteisöön. Luonnon ilmentymiä -näyttely käsittää sarjan veistoksia, jotka tuovat esiin luonnossa esiintyvät ”näkymättömät” eliöiden väliset verkostot.

Kukin veistos on suunniteltu olemukseltaan osaksi tiettyä luonnonpaikkaa – aarnimetsää, suota, merenrantaa, jokea tai keväistä lehtoa. Hienopiirteisen kauniiden ja sympaattistenkin veistosten pinta koostuu pienistä, erilaisia eliöitä kuvaavista, korumaisista korkokuvista, jotka ovat kiinni toisissaan. Yhdessä ne tuovat esiin kokonaisuuden, lajien välisen näkymättömän verkoston, luonnon hengen tai sielun.

”Suuri osa länsimaisista ihmisistä on joutunut erilleen luonnosta, ja monet näkevät sen vain taloudellisen tuoton välineenä. Ihminen on kuitenkin itse peräisin luonnosta, käsittipä hän sen tai ei. Ei siis ole yllättävää, miten luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja vähentää stressiä, biologisessa mielessä ”väärässä” ympäristössä vietetyn ajan vastapainoksi. Mielestäni meitä ympäröivä luonto on itseisarvo, jota pitää vaalia, ja jonka olemassaoloa ei voida arvottaa taloudellisilla perusteilla.”

Ville Heimala (s. 1977) on keramiikkataiteilija (TaK) ja biologi (FM). Hän kokoaa teoksensa pääasiassa korkokuvista ja mosaiikista, jotka hän muotoilee alusta lähtien itse. Luonto ja sen vaikutus ovat vahvasti läsnä Heimalan teoksissa. Lisäksi hän yhdistelee töihinsä elementtejä erityisesti suomensukuisten kansojen mytologiasta. Hänen taiteessaan voi nähdä myös vaikutteita Suomen kansallisromanttisesta tyylistä. Ennen keramiikkataiteilijan uraansa Heimala työskenteli Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa, jossa hän mm. kuratoi suuren suosion saavuttaneen Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma -näyttelyn (2012–2016).

Yhteystiedot:
Ville Heimala
P. +358 (0)40 726 3673
Sähköposti: ville.heimala[at]gmail.com
www.villeheimala.fi

Ville Heimalan teos "Sotkapyöriäinen" Luonnon ilmentymiä -sarjasta

Avainsanat: 

UutisetTiedoteLuonnontieteellinen museo