LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Skepsis palkitsi Luonnontieteellisen museon

2.4.2014
Laura Hiisivuori

Lapset tarkastelevat Tyrannosaurus rexin kalloa Luonnontieteellisessä museossa (Kuva: Laura Hiisivuori/Luomus) Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2014 Sokrates-palkinnon Luonnontieteelliselle museolle. Palkinto jaettiin keskiviikkona 2. huhtikuuta Helsingissä, ja se myönnettiin “ekologiaa ja evoluutiota koskevan tiedon elämyksellisestä välittämisestä aina uusille suomalaissukupolville”.

Luonnontieteellinen museo, joka tunnetaan myös Eläinmuseona, on osa Luonnontieteellistä keskusmuseota. Luonnontieteellinen museo on toiminut nykyisissä tiloissa Helsingin Töölössä jo 90 vuotta.

Museo on suosittu vierailukohde kaiken ikäisille, ja sellaisena hyvin arvokas. Erityisesti lapsille sovitettua tiedettä on tarjolla aivan liian vähän. Luonnontieteellinen museo on onnistuneesti panostanut elämyksellisyyteen ja opettavaisuuteen: museossa esille pääsee ennen kaikkea suomalainen luonto, mutta myös evoluutiohistorian vaikuttavat kokeilut, kuten dinosaurukset ja oikosarviset, ovat näyttävästi esillä.

Viime vuonna julkaistun Tiedebarometrin mukaan vain seitsemän kymmenestä suomalaisesta aikuisesta uskoo, että ihminen on kehittynyt aiemmista eläinlajeista. “Tietoa ekologiasta ja evoluutiosta pitää välittää aina uusille sukupolville”, Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä korostaakin.

* * *

Skepsis on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta.

Sokrates-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut rationaalisen ajattelun edistämisessä ja tieteellisen tiedon aseman parantamisessa. Palkinto perustettiin vuonna 1995 vastapainona Huuhaa-palkinnolle, joka puolestaan myönnetään pseudotieteen aseman vakiinnuttamisesta. Vuonna 2013 Sokrates-palkinnon sai Helsingin yliopiston järjestämä tiedeviestinnän opintokokonaisuus.

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa.
 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan yleisökohteissamme: Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.

Avainsanat: 

TiedoteUutiset