LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Suomen luonnon päivä lauantaina 26.8.2023 Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

3.8.2023

Suomen luonnon päivää juhlitaan vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. On aika nostaa siniristilippu salkoon, nauttia mustikkapiirakkaa, halailla puita ja hengittää syvään suomalaisessa metsässä, rannalla tai perinnemaisemassa.

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on juhlahumussa mukana. Suomen luonnon päivän kunniaksi lauantaina 26.8. Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan on vapaa pääsy. Kumpulan puutarha on lajistoltaan monimuotoinen ja vehreä alue keskellä Helsinkiä ja kiinnostava lähiluontokohde kaupunkilaisille. Lisäksi Luomuksen Kumpulan kartanossa sijaitsevat geologiset kokoelmat ovat avoinna koko päivän ajan klo 11-18.

Maksuttomia opastuksia

Tutustu kasvitieteelliseen puutarhaan oppaan johdolla Suomen luonnon päivänä klo 12, 14 ja 16. Opastuksella kuulet Kumpulan kartanon historiasta, puutarhan kasveista ja Luomuksen geologisista kokoelmista. Lisäksi opit elottoman ja elollisen luonnon välisestä vuorovaikutuksesta.

Ulkona järjestettävät opastukset kestävät noin 45 minuuttia ja ne lähtevät Kumpulan kartanon sisäänkäynnin edestä. Opastukset ovat kaikille avoimia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Yhdelle opastuskierrokselle mahtuu mukaan 30 henkilöä.

Lainaa luontoaiheisia kirjoja

Helsingin kaupunginkirjaston Pop up -kirjasto on mukana tapahtumassa klo 13-16. Kirjaston henkilökunta valitsee Suomen luonnon päivään sopivia kirjoja lainattavaksi kaikenikäisille. Tule kertomaan kesän eläin- ja kasvihavainnoistasi ja pysähtymään luontoaiheisten tarinoiden äärelle!

Suomen luonnon päivä

Suomen luonnon päivää juhlistetaan ympäri Suomen, ja kukin voi osallistua haluamallaan tavalla, tyyli on vapaa. Katso lisävinkkejä Suomen luonnon päivän verkkosivulta.

Käytä tunnisteita #kansalaishavainto #lajitieto #luonto

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, kuva Salla Mehtälä

Havaitsitko ketun, mustarastaan, kantarellin tai upean puolukkapaikan luontoretkelläsi?

Kansalaistieteen teko muiden luontoharrastajien kanssa on paitsi kiinnostavaa että hyödyllistä!

iNaturalist Suomi

Osallistu luonnon monimuotoisuuden tutkimiseen maksuttoman iNaturalist-sovelluksen avulla. iNaturalist Suomi on helppokäyttöinen tapa kirjata luontohavaintoja kaikkialla upeassa luonnossamme. Tekoäly ja luontoharrastajien yhteisö auttavat lajintuntemuksessa kuvan ja äänen perusteella. iNaturalistilla ilmoitetut havainnot siirtyvät myös Suomen Lajitietokeskukseen ja ovat sen kautta tutkijoiden, viranomaisten ja harrastajien käytettävissä. Sinun tarvitsee vain havainnoida!

Lisätietoa ja linkit sovelluskauppoihin: inaturalist.laji.fi. Tutustu myös sovelluksen ohjevideoon.

Suomen Lajitietokeskus

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus vastaa Suomen Lajitietokeskuksen ylläpidosta yhdessä kumppanien kanssa. Voit ilmoittaa ja selata havaintojasi kaikista lajeista osoitteessa laji.fi. Vieraslajihavainnot voit ilmoittaa osoitteessa vieraslajit.fi

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha Suomen luonnon päivänä 

Puutarha on avoinna 11–18 
Geologiset kokoelmat avoinna 11–18 
Vapaa pääsy puutarhaan ja opastuksille 
Jyrängöntie 2, Helsinki 
Lisätiedot 

Avainsanat: 

UutisettapahtumaYleistäKasvitieteellinen puutarhaSuomen luontoKumpulan puutarhaPuutarhaOpastusLuonnon seurantaKasvi- ja sienitiede