LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tiede ja taide kohtaavat Luonnontieteellisen museon näyttelyssä

8.9.2022

Kuoriaisefekti: Merkkejä näkymättömästä elämästä ja yhteyksistä 16.9.–20.11.2022. Kuvan taideteos Fanny Varjo.

Tervetuloa katsomaan nykytaidetta Luonnontieteelliseen museoon!  

Kuoriaisefekti: Merkkejä näkymättömästä elämästä ja yhteyksistä -näyttely aukeaa syyskuun 16. päivä.

Taidenäyttelyä ovat innoittaneet seitsemän uhanalaista kovakuoriaista ja yksi lude: korpikolva, kaskikeiju, haavansahajumi, lahokapo, punahärö, mäntyhuppukuoriainen, havuhuppukuoriainen ja palolatikka. Lajikirjostamme lähes puolet on hyönteisiä, ja niillä on korvaamaton rooli luontomme monimuotoisessa kokonaisuudessa. Moni hyönteinen on kuitenkin päätynyt uhanalaisten lajien punaiseen kirjaan. Esimerkiksi lahopuun väheneminen ja vanhojen metsien häviäminen uhkaavat monia lajeja.

Näyttelyn taiteilijat ovat Otso Havanto, Hannu Karjalainen, Heikki Lindgren, Sirja Moberg, Katri Naukkarinen, Susu Rytteri, Hanna Råst, Antti Tenetz, Fanny Varjo ja Joonas Ahlava. Näyttely tarjoaa jännittävän kattauksen nykytaidetta veistoksista ja ääniteoksista piirtorobotti-installaatioon.

Näyttely on avoinna ti–su 16.9.–20.11.2022 Luonnontieteellisen museon ensimmäisen kerroksen Kimnaasi-salissa. Näyttelyyn pääsee ostamalla pääsylipun museoon tai museokortilla.

Tutkijat & taiteilijat yhdistivät voimansa

Näyttely on osa Metsähallituksen Luontopalvelujen koordinoimaa Beetles LIFE -luonnonsuojeluhanketta. Esillä olevat taideteokset ovat syntyneet kahden, vuosina 2021 ja 2022 Lammilla ja Porkkalanniemessä pidetyn Tieteen & Taiteen leirin hedelmänä. Leirit olivat paikka dialogille – mahdollisuus yhdistää tutkijoiden ja taiteilijoiden voimat ja etsiä uusia näkökulmia luonnon monimuotoisuuteen.

Tutkimalla luonnon monimuotoisuuteen liittyviä ilmiöitä löydetään keinoja lajien elinolojen turvaamiseen. Taiteen kautta tavoitetaan samojen ilmiöiden eri puolia: tietoisuus luonnon monimuotoisuudesta ja sitä uhkaavista tekijöistä herättää ristiriitaisia tunteita, vaikeasti sanoiksi puettavia ajatuksia, huolta, ihmetystä, sisuuntumista ja halua toimia.

Mikä on Beetles LIFE?

Beetles LIFE -hankkeen aikana (2018–2023) ennallistetaan metsiä ja lisätään kuoriaisille välttämätöntä lahopuuta valituilla suojelualueilla. Ennallistamalla turvataan kovakuoriaisten elämän edellytyksiä ja autetaan samalla satoja, ellei tuhansia, muitakin metsälajeja. Luonnonsuojelutoimien lisäksi Beetles LIFE -hanke levittää tietoa hankkeen kohdelajeista luonnon monimuotoisuudesta taiteen ja kasvatuksen keinoin.

Lisätietoja näyttelystä:

Joonas Ahlava, Projektipäällikkö, Rapid Action Group, joonas.ahlava@rag.fi
Heikki Erkinaro, Hankepäälikkö, Beetles LIFE, heikki.erkinaro@metsa.fi
Sanna Vuori, Yleisötoiminnan päällikkö, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, sanna.vuori@helsinki.fi

 

Luonnontieteellinen museo 

Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki
Aukioloajat ja hinnat.

Avainsanat: 

UutisettapahtumaYleistäTiedoteSuomen luontoLuonnontieteellinen museo