LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Vesilintulaskenta

Vesilintulaskenta tehdään rannoilla olevista vakiopisteistä, joista on hyvä näkyvyys, tai kiertämällä koko vesialue (järvi, lampi, meren- tai järvenlahti) rannan tuntumassa veneellä tai jalkaisin. Laskenta tehdään kahdesti toukokuussa noin kahden viikon välein. Vesilintulaskennan voi myös tehdä lintutornista käsin. Sivun alalaidassa olevalle kartalle on koottu mukana olevat laskentapisteet. Voit laskea kartalta passiivisen vesilintulaskentapisteen tai sitten perustaa oman uudelle paikalle.

Seurannassa ovat mukana kuikka-, uikku-, sorsa- ja lokkilinnut sekä nokikana. Vesilintujen laskenta palvelee linnuston ja ympäristön seurantaa sekä kantojen järkevää verotusta ja riistanhoitoa. Valtakunnallisia vesilintulaskentoja järjestää Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen lisäksi Luonnonvarakeskus LUKE, joka organisoi metsästäjien toteuttamat laskennat. Luomuksen ja LUKEn laskennat yhdistetään koko maan kattavaksi seurannaksi ja uuden järjestelmän kautta aineistot ovat yhteisessä tietokannassa.

Lomakkeet

Mikäli käytettävissäsi on Internet-yhteydellä varustettu tietokone, tallenna havainnot Laji.fi-järjestelmän kautta. Lomakkeessa on samat tietojen täyttökohdat kuin vanhassa paperisessa versiossa. Voit halutessasi edelleen lähettää tuloksesi paperilomakkeella (Vesilintulaskentalomake (PDF)), joka tallennetaan Luomuksen Linnustonseurannassa. Palauta laskentalomakkeet kesäkuun puoliväliin mennessä Linnustonseurantaan.

Vesilintuseurannan tietoisku yhdistysten käyttöön

Alla olevat tiedotteet on tarkoitettu lintuyhdistysten vesilintuseurantaa tehostamaan. Tiedotteiden sisältö (teksti, kuva, graafi) on yhdistysten vapaasti käytettävissä nettisivuilla, lehdissä, jäsenkirjeissä ja muissa medioissa. Lisätty 9.3.2015.

Vesilintujen laskentapisteet kartalla

Alla olevalle kartalle on koottu ne Luomukseen ilmoitetut vesilintuseurannan laskentapisteet ajanjaksolta 1986-2019, joiden tarkka sijainti tiedetään (tilanne kevään 2019 laskentojen jälkeen). Viime vuosina Luomuksen aktiivisia seurantapisteitä on ollut yli 400 kpl. Laskentojen toistamista myös passiivisilla kohteilla toivotaan. Myös uudet laskijat voivat elvyttää passiivisia laskentakohteita, mikäli laskenta voidaan toteuttaa samanlaisena kuin aiemmissa laskennoissa. Jos olet kiinnostunut, ole yhteydessä Linnustonseurantaan. Ilmoitukset mahdollisista puutteista pyydetään ilmoittamaan tarkoin paikkatiedoin Linnustonseurantaan. Lisäksi kartalla näkyvät kaikki aktiiviset ja passiiviset Luonnonvarakeskuksen (Luke) vesilintulaskentakohteet. Kyselyt Luken vesilintulaskentakohteista kannattaa lähettää Lukeen.

Aktiiviset laskentapisteet näkyvät kartalla sinisinä (Luomus, laskettu jaksolla 2017–2019) ja vihreinä (Luke, laskettu jaksolla 2015–2019) symboleina, passiiviset Luomuksen laskentapisteet vaaleanpunaisina ja Luken vaaleankeltaisina. Alla olevan karttakuvan tai linkin kautta pääset kartalle, jossa saat laskentapistettä klikkaamalla näkyviin lisätietoja. Linkki: http://rpubs.com/linnustonseuranta/VL-kartta2019_25032020

Vesilintulaskentapaikat 2019

Vesilintulaskentojen tuloksia Linnustonseurannan tutkimussivuilla.

Sivun vastuuhenkilö: 
Heidi Björklund
23.4.2020