LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Voiko lepakko pitää hyttyset poissa pihamaaltasi – Kaisaniemessä 21.8.

9.8.2012

Tiesitkö, että yksi lepakko voi syödä yhdessä yössä reilut 2700 hyttystä?

Tällaisia hurjia hyönteisimureita voit houkutella kotipihallesi ripustamalla sinne linnunpönttöjen lomaan lepakonpönttöjä.  Jos yön lentäjät hyväksyvät pöntön kodikseen, niin yhdessä – reilun maitopurkin kokoisessa – rakennelmassa voi vedellä päiväunia jopa kolmekymmentä lepakkoa.

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomuksen asiantuntijat ripustavat lepakonpönttöjä Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan tiistaina 21.8. klo 19.30–21.30.

Samalla kuunnellaan yliääni-ilmaisimella eli detektorilla, lentelisikö paikalla vaikkapa pohjanlepakoita tai korvayökköjä. Lepakot nimittäin saalistavat lentäviä hyönteisiä ällistyttävän taidokkaasti kaikuluotauksen avulla. Detektori madaltaa kaikuluotausäänet ihmiskorvan kuultaviksi. Tervetuloa kuuntelemaan!

Pönttöjen ripustuksen yhteydessä asiantuntijat kertovat suomalaisista lepakoista, lepakkotutkimuksesta ja -harrastuksesta. Lepakoista kertyy uutta tietoa rengastusten ja muun tutkimuksen kautta sekä harrastajien arvokkaista havainnoista eri puolilta maatamme. Lepakkoharrastus on hauskaa ja helppoa ja sopii erityisesti illanvirkuille. Kenties juuri sinulle?

Lepakkotutkijan lisäksi paikalla on näyttelynrakentaja kertomassa, millaista on tehdä lepakoiden maailmaa avaavaa näyttelyä Luonnontieteelliseen museoon. Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma avataan lokakuun 2012 lopussa.

Lepakot ovat kotipuutarhurin ystäviä myös siksi, että popsivat suihinsa yöperhosia, joista monien toukat käyttävät ravinnokseen myös viljely- ja puutarhakasveja. Tapahtumassa voit tutustua lepakonpönttöjen saloihin ja saat mukaan puisen pöntön rakennusohjeen.

Sisäänkäynti Kaisaniemenrannan puoleisesta portista. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Kasvihuoneet ovat avoinna kesällä (1.6.–31.8.) ti–su 10–17, ma suljettu.
Pääsymaksut 6/3/0 euroa, torstaisin klo 15–17 vapaa pääsy.
Ulkopuutarha on avoinna joka päivä 9–20 ja siihen voi tutustua maksutta.
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha sijaitsee aivan Helsingin päärautatieaseman kupeessa (Unioninkatu 44 / Kaisaniemenranta 2)

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha: www.luomus.fi/kaisaniemi
Kasvitieteelliset puutarhat Facebookissa: www.facebook.com/kasvitieteellinenpuutarha

Luonnontieteellinen keskusmuseo
Luonnontieteellinen keskusmuseo www.luomus.fi
Luonnontieteellisen keskusmuseon Monimuotoisuutta tutkimassa -blogi:
http://blogs.helsinki.fi/luonnontieteellinenmuseo/


Lepakoita rengastamalla saadaan tietoja muun muassa niiden liikkuvuudesta, päiväpiilonvalinnasta ja iästä. Toisin kuin linnuilla, lepakoiden rengas kiinnitetään olkavarteen. Kuvassa renkaan on saanut vesisiippa (
Myotis daubentonii) Kuva: Rasmus Karlsson

 

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaLuonnontieteellinen museo