LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Yleisöluento: Itä-Afrikan suurpedot ja ihmisen evoluutio 31.3.

16.3.2011

Afrikan aarteita – otoksia ihmisen alkukodista -yleisöluentosarja jatkuu: Itä-Afrikan suurpedot ja ihmisen evoluutio 31.3.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Afrikan aarteita -luentosarja jatkuu to 31.3. klo 18. Paleontologi, FT Suvi Viranta esittelee oman lajimme kehitystä kasvinsyöjästä lihansyöjäksi Itä-Afrikassa, missä suurpetoyhteisö oli kautta jääkauden poikkeuksellisen rikas. Ilman leijonia, leopardeja ja sapelihammaskissoja ihmisestä tuskin olisi kehittynyt nykyisen kaltaista.

Suvi Viranta on perehtynyt erityisesti suurpetojen evoluutiohistoriaan. Itä-Afrikan suurpedot ja ihmisen evoluutio -esitelmässä hän tutustuttaa kuulijat Itä-Afrikan nykyisiin ja jääkauden lopulla sukupuuttoon kuolleisiin suurpetoihin sekä pohtii niiden osuutta ihmisen evoluutiossa.

Maksuttomat yleisöluennot
järjestetään joka kuukauden viimeisenä torstaina Luonnontieteellisen museon (P. Rautatiekatu 13, Helsinki) kahviossa klo 18–19. Museoon on vapaa pääsy torstaisin klo 16–18.

Tervetuloa!

Afrikan aarteita – otoksia ihmisen alkukodista -yleisöluentosarja

Luonnontieteellisen keskusmuseon kevätkauden luentosarja astelee Afrikassa. Manner, joka on täynnä uskomattomia luonnonrikkauksia ja kansojen kirjoa, on myös oman ihmislajimme alkukoti. Valtava manner tarjoaa moninaisia mahdollisuuksia, mutta myös moninaisia ongelmia – joita myös Suomi on mukana ratkomassa.

Seuraava luento pidetään jälleen huhtikuun viimeisenä torstaina:

To 28.4. Biodiversiteettisopimus käytännössä – sata sukeltajakuoriaislajia Afrikasta, prof. Olof Biström, Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Afrikka-aihepiiri syvenee loppukeväällä

Luonnontieteelliseen museoon avataan uusi vaihtuva näyttely toukokuun lopulla: Afrikan aarteita – tutkimus ja keräysmatkoja Afrikkaan esittelee maanosaa kolmesta suunnasta: taiteen, näyttelyn rakentamisen ja tieteen näkövinkkelistä.

Museon kokoelmista on nostettu esiin Akseli Gallen-Kallelan matkoiltaan tuomia eläimiä sekä taiteilija Seppo Polameren upeita luonnoksia Namibian luonnosta. Polameri oli mukana näyttelyväen maastonkeruumatkalla, jonka esittelyn myötä yleisö pääsee tutustumaan museon dioraamojen, eli luontokokonaisuuksien, rakentamisen saloihin. Matkalta mukaan tarttui mm. runsaasti piikikkäitä akaasiapuun oksia ja lähes 120 säkkiä hiekkaa sekä norsun kakkaa!

Näyttelyn kolmas osio esittelee Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijoiden Afrikkaan liittyviä hankkeita. Keskusmuseon tutkijat ovat mukana omalla panoksellaan täyttämässä tavoitteita, joihin maamme sitoutui YK:n biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen myötä. Tutkimusprojektit esitellään afrikkalaista kylämiljöötä muistuttavassa ympäristössä.

Luonnontieteellinen museo
Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki

Avoinna ti–ke 9–16, to 9–18, pe 9–16, la–su 10–16, ma suljettu

Pääsymaksut 6/3/0 €

Lisätietoja:

Luonnontieteellinen museo www.luomus.fi/museo

Luonnontieteellinen keskusmuseo www.luomus.fi

Luonnontieteellinen museo Facebookissa: www.facebook.com/luonnontieteellinenmuseo

Tiedottaja Laura Hiisivuori
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 09 191 288024/050 576 2960


Leijonat metsästävät ihmisen tapaan laumassa päiväsaikaan (© Laura Hiisivuori/LTKM)

Avainsanat: 

Luonnontieteellinen museo