LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Metsäluonnon pienille ja hiljaisille tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

13.9.2017
Hannele Ahponen & Laura Hiisivuori

Alle puolisenttinen sammalvaleskorpioni voi lymyillä vaikkapa sienikorin pohjalla (© Annika Uddström)

Teos Metsän salainen elämä saa tänään tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Kirja kertoo metsiemme pienistä ja piilottelevista eliöistä ja niistä omintakeisista tavoista, joilla näitä tutkitaan. Palkitun kirjan ovat toimittaneet Suomen ympäristökeskus ja Luonnontieteellisen keskusmuseo LUOMUS ja sen kirjoittamiseen on osallistunut suuri joukko tutkijoita eri tutkimuslaitoksista.

Palkinto on upea tunnustus ennen kaikkea sille pitkäjänteiselle työlle, jota kymmenet tutkijat tekevät metsäluontomme kartoittamiseksi, iloitsee kirjan toimittaja, vanhempi tutkija Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskuksesta.

Tutkijoiden uurastus ja uskomattomat löydöt esille

Metsän salainen elämä avaa metsäluonnon pintaa syvemmältä, kun keskiössä ovat pienet ja näkymättömät. Joku kärkkyy kyytiä lentävältä hyönteiseltä, toinen jakautuu osiin päästäkseen esteen läpi. Yksi säihkyy kuin jalokivi ja kolmas muistuttaa lähinnä kauraryyniä.

Kirjan sivuilta välittyy kymmenien tutkijoiden aito innostus ja se, kuinka he ovat valmiita laittamaan itsensä peliin: kahlaamaan jääkylmässä virrassa ja valvomaan yökaudet pyydysten äärellä. Palkintona ovat uudet lajilöydöt ja tiedot eliöiden merkillisistä ominaispiirteistä ja elintavoista. Suomalainen metsä näyttäisi olevan vieläkin ihmeellisempi paikka kuin on luultu.

Metsän salainen elämä perustuu Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaan (PUTTE), jonka avulla on tähän mennessä löydetty lähes 2 000 Suomelle uutta lajia. Näistä noin 550 lajia on ollut tieteelle kokonaan tuntemattomia. Kun metsäekosysteemi ja sen asukkaat tunnetaan kunnolla, metsiä voidaan myös suojella ja käyttää kestävästi.

Ympäristöministeriön rahoittama ohjelma on toteutettu vuosina 20032016, ja se on osa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuutta turvaavaa Metso-ohjelmaa. PUTTE-ohjelman avulla vapaaehtoisia suojelu- ja luonnonhoitotoimia osataan kohdistaa juuri kaikkein lajirikkaimpiin metsiin.

PUTTE on ollut toimiva ja tehokas tapa tuottaa tietoa metsäluonnon monimuotoisuuden suojelun ja maankäytön suunnittelun tueksi. Toivottavasti se saa vielä jatkoa ja jopa laajentuu muihin elinympäristöihin, sanoo kirjan toimittaja, eläintieteen yksikönjohtaja Aino Juslén Luomuksesta.

Luomus palkittiin myös viime vuonna tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Tuolloin kunnia osoitettiin Rengastusatlakselle.

Ote kirjasta:

”Metsän todellinen olemus piileekin suhteissa: sienten, puiden ja tuhansien muiden eliölajien punomassa vuorovaikutusten verkostossa. Yksi syö sieniä, toinen levittää niitä ja kolmas loisii sienenlevittäjän toukalla. Hajottajia on koko kirjo. Ne käyvät vuorollaan pilkkomaan kuollutta puuta ja kasvinosia – tai edesmenneitä hyönteisiä ja jäniksiä – yhä pienempiin osiin, kunnes jäljelle ei näytä jäävän mitään. Yhteistyö kukoistaa, mutta yhtä lailla kukoistaa häikäilemätön hyväksikäyttö.”

Lisätietoja:

Kirjan toimittajat:

  • Eeva-Liisa Hallanaro, luontoon ja ympäristöön erikoistunut tietokirjailija
  • eevaliisa.hallanaro@gmail.com / p. 0400 200837
  • Saija Kuusela, FT, projektipäällikkö ekosysteemipalveluiden yksikössä Suomen ympäristökeskuksessa
  • saija.kuusela@ymparisto.fi / p. 0295 251 647
  • Aino Juslén, FT, eläintieteen yksikönjohtaja Luonnontieteellisessä keskusmuseossa
  • aino.juslen@helsinki.fi / p. 050 3109703
  • Terhi Ryttäri, FM, vanhempi tutkija luontotyyppien suojelun yksikössä Suomen ympäristökeskuksessa
  • terhi.ryttari@ymparisto.fi / p. 0295 251585

Lue lisää:

Avainsanat: 

UutisetTiedoteLajitietoSuomen luonto