LUOMUS

Naturhistoriska centralmuseet

Gumtäkt botaniska trädgård

Trädgården är avgiftsbelagd och biljettförsäljningen är i herrgården.


Öppettider under sommarsäsongen

Trädgården och geologiska samlingarna i Gumtäkt är öppna 10.5.–9.9.2023

Öppet ti.–lö. kl. 11–18
Stängt må. & sö.

Under öppetdagar utgång via huvudporten till kl. 18 och fram till kl. 20 via roterande porten (obs! det är inte möjligt att ta barnvagn, cykel eller rullstol genom roterande porten).


Inträdesavgifter

Trädgården och geologiska samlingarna är avgiftsbelagd enligt avgifterna nedan. Trädgårdens inträdesbiljett inkluderar inträde till geologiska samlingarna i herrgården.

På morsdagen sö. 14.5.2023 och på Finska naturens dag lö. 26.8.2023 är det gratis inträde till trädgården och geologiska samlingarna.

Normala avgifter
Vuxna 9 €
Rabattgrupper 7 €
Pensionärer  
Arbetslösa  
Beväringar  
Personal av Helsingfors universitet / Medlemmar av Helsingfors universitets alumngemenskap  
Studeranden 6 €
Barn 7–17 år 5 €
Familjbiljett (gemensam biljett för max. 2 vuxna och max. 4 barn) 25 €
   
Gratisgrupper – gratis inträde, anmäl dig vid kassan
Barn under 7 år (OBS! Dagisgrupper är avgiftsbelagda)
Gruppledare
Assistenter för handikappade  
Veteraner  
Personer med Press-kort  
Personer med ICOM-kort  
Biologistuderande av Helsingfors universitet  
Daghems-, grundskole-, gymnasie- och yrkesskolelärare  
Medlemmar av Botaniska trädgårdens vänner rf. (förmån med medlemskort)  
Inträdesavgifter för grupper
Grupper på minst 10 personer 7 €/vuxen, 4 €/7-17-åring
Daghems-, familjdagvårds- och skolgrupper. Gäller alla elever i åldern 0-17 år. Gruppledarna har gratis inträde. 4 €/person

Betalningssätt

Man kan betala med kontant/bankkort, kreditkort Visa, Visa Electron och MasterCard och med Smartums fem euros kombinerade motions- och kultursedel, Liikunta- ja kulttuuriseteli (f.d. Kultursedeln/Kulttuuriseteli), SmartumPay och Epassi mobilapp samt med Museikort. Grupper kan också betala inträdet med faktura. Fakturan ifylls då ni anländer till museet. Reservera med faktureringsuppgifter (också FO-nummer för registrerade föreningar och företag). Faktureringstillägg 8 €.


Kulturkompisverksamhet 

Gumtäkt botaniska trädgård är med i Helsingfors stads kulturkompisverksamhet. Verksamheten är avsedd att hjälpa personer som tycker det är svårt att besöka kulturbesöksmål, t.ex. för att de inte har lust att besöka dem ensamma. En frivillig kulturkompis följer med till botaniska trädgården samt hjälper och vägleder vid behov till trädgården. Naturhistoriska museet och Kajsaniemi botaniska trädgård är också med i kulturkompisverksamheten. 


Läge och trafikförbindelser

Botaniska trädgården i Gumtäkt ligger drygt fyra kilometer från Helsingfors centrum nära Gumtäkt kampus. Trädgården har en ingång vid Jyränkövägen 2. Promenadporten vid Gumtäktsstråket är stängd (se kartan nere). Noggrannare ankomstinstruktioner hittar ni nedan.

 

Visa Gumtäkt botaniska trädgård på en större karta.

Kollektivtrafik

De bussar som går längs Tavastvägen stannar vid Gumtäkts kampusområde. Från hållplatserna är det ca 500 meter att gå till trädgården.

De bussar som går längs med Backasgatan stannar vid cykelstadions, Velodromens, hållplats, varifrån det är ca 1000 meter att gå till porten vid Jyränkövägen.

Spårvagnarna 6 och 8 stannar på Tavastvägen Från hållplatsen är det ca 500 meter att gå till trädgården.

Cyklar

Det finns ett cykelställ utanför porten vid Jyränkövägen.

Parkering

Det finns 8 st. (4 h) parkeringsplatser för personbilar och 1 bussplats reserverade för trädgårdens besökare framför ingången till trädgården (Jyränkövägen 2). Man kan också försöka hitta parkeringsplatser för personbilar uppe på Gumtäkts kampus (Pehr Kalms, Ernst Lindelöfs, Gustaf Hällströms eller Väinö Auers gator). Från kampusområdet kommer man till trädgården längs en förbommad sandväg som löper förbi acceleratorlaboratoriet i rödtegel. Det finns också några platser under Tavastvägens bro. Bussar kan parkeras på parkeringsplatsen nära huvudporten.

Så här kommer du till trädgården i Gumtäkt juli - september 2023

Byggarbetsplatsen i Nylanderparken expanderar, vilket gör att genomfarten från Tavastvägen till Jyränkövägen har stängts av för motorfordonstrafik. Omvägen för motorfordonstrafiken till Jyränkövägen och Gumtäkt botaniska trädgård kommer tillfälligt att gå via Hermanstads strandväg. Undantagsvägen är i bruk från början av juli till slutet av september.

Genomfarten från Tavastvägen till Jyränkövägen avstängd – Omväg till Gumtäkts botaniska trädgård via Hermanstads strandväg

Vägen till Gumtäkts botaniska trädgård styrs med omvägsskyltar från korsningen vid Tavastvägen och Gäddviksgatan. Omvägen går via Tavastvägsbron till korsningen mellan Gustav Vasas väg och Tavastvägen, där du svänger om vid spårvagnshållplatsen i motsatt riktning. Från Tavastvägen, sväng höger in på Hermanstads strandväg, varifrån det finns en tillfällig avfart till Jyränkövägen och Gumtäkts botaniska trädgård.

Så här kommer du till trädgården i Gumtäkt oktober 2023

Från centrumhållet:

 • Vänd till höger från Tavastvägen in på Gäddviksgatan (där finns en skylt). Korsningen är den första efter Sturegatans korsning och kommer strax efter Pauluskyrkan till vänster.
 • Vänd genast till vänster (där finns en skylt)
 • Kör rakt fram tills vägen tar slut (där finns en skylt)
 • Kör över den lilla bron
 • Vänd till vänster under Tavastvägen förbi Skateparken. Vägen svänger något mot höger över den gamla järnvägen (rälsen är redan avlägsnad men skyltarna finns kvar) och sedan mot vänster upp för en backe fram till trädgårdens huvudport

Från norr:

 • Efter korsningen vid Arabiastranden börjar bron, som du kör över
 • Vänd genast efter bron till höger (skylten syns dåligt bakom växtligheten)
 • Vägen gör en sväng under Tavastvägens bro
 • Vänd till vänster vid den första korsningen
 • Över den lilla bron (en skylt finns)
 • Vänd till vänster under Tavastvägens bro (du åker två gånger under Tavastvägen)
 • Fortsätt förbi skateparken och över den gamla järnvägen
 • Vägen svänger något mot höger över den gamla järnvägen (rälsen är redan avlägsnad men skyltarna finns kvar) och sedan mot vänster upp för en backe fram till trädgårdens huvudport

Kundbetjäning och kontaktuppgifter

Ingången till Gumtäkt botaniska trädgård ligger på Jyränkövägen 2. Trädgården och geologiska samlingarna i Gumtäkt håller öppet under sommarsäsongen. Trädgårdens biljettförsäljning ligger i herrgårdsbyggnaden, var också de geologiska samlingarna finns. Trädgårdens inträdesbiljett inkluderar inträde till geologiska samlingarna.

Biljettkassan och kundbetjäning: tel. 02941 28870 (under öppettiderna)
Guidningar: opastukset@luomus.fi tel. 02941 28855 må. kl. 13–15.
Information om guidade turer och nätbokning av guidade turer via Guidningar -sidorna.
Fototillstånd, evenemang och lokalbokning: tilat@luomus.fi
Mer information på sidorna om lokalbokning och fototillstånd.
Allmänna förfrågningar: luonnontieteellinenmuseo@helsinki.fi
Helsingfors universitets växel: 0294 1911.

Nämn alltid i samband med förfrågningar om guidade turer, lokalbokning och fototillstånd vilket besöksmål ni är intresserade av, eftersom Naturhistoriska centralmuseet omfattar tre för allmänheten öppna mål (Naturhistoriska museet, Kajsaniemi botaniska trädgård och Gumtäkt botaniska trädgård).

OBS! Under skolornas semestertider, dvs. veckorna 52–2 (jul och nyår), vecka 8 (huvudstadsregionens sportlov), veckorna 25–31 (sommarlov), vecka 42 (höstlov) samt vardagshelger har vi inte telefonjour i telefonen för guidade turer.


Praktiska tips

Kuva: Mikko Paartola

Kartan

Se kartan här.

Picknick

Man får ha picknick på de klippta gräsmattorna i trädgården. Man måste bara akta planteringarna och städa upp efter sig. Det är inte tillåtet att grilla.

Cafeet är tills vidade stängt.

Händelser

Besök geologiska samlingarna i Gumtäkt botaniska trädgård.

Program för allmänheten i Luomus besöksmål på Luomus händelsesidor (på finska).

Fotografering

Det är tillåtet att fotografera för eget bruk. Ifall bilderna publiceras
ska platsen nämnas. Om det gäller fotografering för kommersiella ändamål måste man avtala om saken separat.

Förbjudet

Det är förbjudet att röra vid samlingsväxterna och att ta delar av växterna hem. Det finns både giftiga och hudirriterande växter bland dem. Privattillställningar och evenemang kan inte ordnas i trädgården.

Man får inte cykla, jogga, rasta hundar (hundförbudet gäller inte ledarhundar), simma, grilla eller uppträda berusad i trädgården. Hunden får tas med till caféområdet. Rökning är tillåten endast på stället som anvisats för rökning.


Tillgänglighet

Gumtäkt botaniska trädgård är tillgänglig för personer i rullstol och för personer med barnvagn under öppethållningstiderna. De geologiska samlingarna i herrgården är tyvärr till största delen inte tillgängliga.

 • Gumtäkt botaniska trädgård är ett besöksmål för Funktionshinderkortet.
 • Trädgårdens port hålls öppen under öppetdagar kl. 11–18, varefter utgång sker genom en roterande port senast kl. 20. Det är dock inte möjligt att ta sig ut med barnvagn, cykel eller rullstol via den roterande porten.
 • Stigarna i trädgården är grusbelagda. I trädgården förekommer också branta backar, men dessa kan undvikas via långsamt stigande rutter. Reservera rikligt med tid för besöket.
 • Biljettförsäljningen i herrgården är tillgängligt för rullstolar och barnvagnar, men toaletterna i herrgården och geologiska utställningarna är inte tillgängliga.
 • I cafét finns en handikapptoalett med ett skötbord och cafeterian är också tillgänglig, men något trång.
 • Assistenter har gratis inträde.
 • Ledar- och assistenthundar är välkomna till trädgården.
 • Trädgården saknar hinderfri parkering. De närmaste parkeringsplatserna finns utanför porten (Jyränkövägen 2).

 

Tag kontakt med kundbetjäningen (tel) om du har frågor om tillgänglighet eller besöket överlag – vi hjälper gärna!

 

Ansvarig person: 
Laura Sandholm
9.8.2023