LUOMUS

Naturhistoriska centralmuseet

Naturhistoriska museet

Bild: Hanna Hyvönen


Läge och trafikförbindelser

Naturhistoriska museet ligger vid Norra Järnvägsgatan 13, bakom Riksdagshuset, i centrum av Helsingfors. Man känner igen byggnaden på älgstatyn vid ingången. Det är bara några minuters promenad från busstation och järnvägsstation till Naturhistoriska museet.

 

Visa Naturhistoriska museet på en större karta

 

Kollektivtrafik

Naturhistoriska museet ligger i närheten av busstationen och metrostationen vid Kampen och på promenadavstånd från centralstationen och Elielplatsen. Spårvagnslinjerna 1 och 2 stannar precis utanför museibyggnaden på hållplatsen "Naturhistoriska museet".

Buss 24 (Havsgatan–Fölisön) stannar på Norra Järnvägsgatan intill museet.

Reseplanerare »  / Reittiopas »

Parkering

Det finns inga parkeringsplatser reserverade för museets besökare. Parkeringshallen Presidentti-P ligger nära museet. Det finns också avgiftsbelagda parkeringsplatser vid de närliggande gatorna.


Butik och kundbetjäning

Naturhistoriska museets kundbetjäning

Biljettkassan: 02941 28800 (under museets öppethållningstider)
Guidningar: opastukset@luomus.fi tel. 02941 28855 (tis.-tors. kl. 13–15, ingen telefonjour veckorna 26–31).
Fototillstånd: tilat@luomus.fi tel. 02941 28855 (tis.-tors. kl. 13–15, ingen telefonjour veckorna 26–31).
Lokalbokning: myynti@ruokalahettilas.fi tel. (09) 867 8860

OBS! Under skolornas semestertider, dvs. veckorna 52–1 (jul och nyår), vecka 8 (huvudstadsregionens sportlov), veckorna 26–31 (sommarlov), vecka 42 (höstlov) samt vardagshelger har vi inte telefonjour. Under sommaren kan ni lämna meddelande i svararen så ringer vi er.

Information om lokalbokning och fotografering i Naturhistoriska museets utrymmen hittas på Lokalbokning och fototillstånd -sidorna.Ruokalähettiläs Oy ansvarar för bokningar i Naturhistoriska museets lokaler från och med 1.2.2017. Ruokalähettiläät har också hand om museets café och butik. Be om ett erbjudande: myynti@ruokalahettilas.fi eller ring (09) 867 8860. Berätta om vilka lokaler ni er intresserade av och för hur många personer, datum för evenemanget och uppgifter om serveringsönskemål.  

Information om guidade turer och nätbokning av guidade turer via Guidningar -sidorna.

Guidningsförfrågningar per e-post: opastukset@luomus.fi (avbokningar senast tre vardagar före guidningens tidpunkt). Nämn alltid vart ni vill boka en guidning, eftersom Naturhistoriska centralmuseet omfattar tre för allmänheten öppna mål (Naturhistoriska museet, Kajsaniemi botaniska trädgård och Gumtäkt botaniska trädgård).

Allmänna förfrågningar och feedback: luonnontieteellinenmuseo@helsinki.fi
Helsingfors universitets växel: 0294 1911

Café och museibutik

På bottenvåningen i Naturhistoriska museet finns ett café och i samband med det en butik. Caféet och museibutiken förvaltas av  Ruokalähettiläs Oy. Caféets och museibutikens öppettider under vintertid (september-maj): tis., ons., fre. kl.10–16, tors. kl. 10–18, lör. kl. 11–17 och sön. kl. 11–16). Under sommartid (juni-augusti) är öppettiderna tisdag till söndag kl. 10:30–17:00 (tors. kl. 10:30–18).

Vardagar tis.-fre. serveras lunchsoppa (varje dag även vegan version) kl. 11–14 eller så länge som soppan räcker. Lunchen inkluderar soppa, bröd, bredbart pålägg samt vatten för 7,50 €. Kaffe i samband med lunch kostar 1 €. Caféets och butikens tel. 0400 286202 (under caféets öppethållningstider).


Praktiska tips

Den afrikanska elefanten tar emot i entréhallen.

Audioguide på engelska, ryska och franska

Du kan lyssna på en audioguidad tur på din egen telefon genom att logga in på museets wifi och besöka sidan www.luomus.fi/en/audio-guided-tours. Sidan innehåller audioturer på engelska, ryska och franska.

Klädförvaring och förvaringsfack

Garderob och låsförsedda förvaringsfack finns i museets entréhall. Förvaring på eget ansvar.

Matsäck, rekreation och händelser

Egen matsäck får ätas på trappavsatsen i 4 våningen. Det är förbjudet att äta i utställningsrummen. På Luomus händelsesidor(på finska) kan ni bekanta er med museets aktuella händelser.

Fotografering

Man får fotografera för eget bruk i museet. Ifall bilderna publiceras ska platsen nämnas. Om det gäller fotografering för kommersiella ändamål måste man avtala om saken separat.

Begränsat

Keldjur får inte medtas till museet, men ledarhundar, assistenthundar, signalhundar samt hypohundar är varmt välkomna med sina ägare.


Tillgänglighet

Museet är fullt tillgängligt. Från entréhallen finns tillgång till en hiss och en handikapptoalett med skötbord. Om du kommer med rullstol, rollator eller en stor barnvagn bör du kontakta museets kassa (tfn 02941 28800). Vi rekommenderar att personer med rörelsehinder eller personer med barnvagn tar sig in till museet genom den trapplösa ingången via museets innergård. Vid kassan kan man också fråga om annat som har att göra med tillgängligheten eller museibesöket över lag – vi hjälper gärna!


Bredvidmaterial

Uppgifterna i Museets Top10

Museets Top10 lyfter fram tio intressanta och attraktiva etappmål i de nya utställningarna. Under letandet efter etappmålen förs besökaren till olika delar av museet. Broschyren innehåller en planritning som underlättar orienteringen i museet, samt tips och uppgifter i samband med varje etappmål.

Broschyren Museets Top10 delas gratis ut till besökarna, och den passar både för ”forskningsfärder” på egen hand och som stöd för gemensamma exkursioner under ledning av en lärare. 

Livets historia i lättversion

I samband med utställningen ”Livets historia” har vi planerat en egen ”skuggutställning” för ungdomar. I utställningssalen har 16 lådor placerats, vars innehåll erbjuder ett humoristiskt grepp och aha-upplevelser – genom att koppla ihop livets historia med dagens liv.

Till lådorna hör ett stämpelpass, Omaleimainen elämän historia – Livets historia stämpelvis. Broschyren fungerar som ett pass och man kan samla sammanlagt 16 olika stämplar från lådorna. Broschyren delas gratis ut till besökarna under kampanjveckor, och den passar bäst för barns/unga elevers egna forskningsfärder i museet.

Ansvarig person: 
Harri Sihvonen & Hasse Hyvärinen / Bild: Luomus / Marika Turtiainen & Hasse Hyvärinen
10.11.2017